Betänkande - A6-0044/2009Betänkande
A6-0044/2009

BETÄNKANDE om förslaget till rådets förordning om stadga för ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag)

4.2.2009 - (KOM(2008)0396 – C6-0283/2008 – 2008/0130(CNS)) - *

Utskottet för rättsliga frågor
Föredragande: Klaus-Heiner Lehne

Förfarande : 2008/0130(NLE)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0044/2009
Ingivna texter :
A6-0044/2009
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till rådets förordning om stadga för ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag)

(KOM(2008)0396 – C6-0283/2008 – 2008/0130(CNS))

(Samrådsförfarandet)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till rådet (KOM(2008)0396),

–   med beaktande av artikel 308 i EG-fördraget, i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C6-0283/2008),

–   med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor och yttrandena från utskottet för ekonomi och valutafrågor och utskottet för sysselsättning och sociala frågor (A6-0044/2009).

1.  Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ändra sitt förslag i överensstämmelse härmed i enlighet med artikel 250.2 i EG-fördraget.

3.  Rådet uppmanas att underrätta Europaparlamentet om rådet har för avsikt att avvika från den text som parlamentet har godkänt.

4.  Europaparlamentet begär att medlingsförfarandet enligt den gemensamma förklaringen av den 4 mars 1975 inleds om rådet har för avsikt att avvika från den text som parlamentet har godkänt

5.  Rådet uppmanas att på nytt höra Europaparlamentet om rådet har för avsikt att väsentligt ändra kommissionens förslag.

6.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(2a)Befintliga gemenskapsbolagsformer inbegriper en gränsöverskridande komponent.Denna gränsöverskridande komponent bör inte utgöra något hinder för att grunda ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag).Kommissionen och medlemsstaterna bör dock, utan att det påverkar registreringskraven och inom två år efter en registrering, genomföra en efterhandskontroll för att undersöka om SPE-bolaget inbegriper den nödvändiga gränsöverskridande komponenten.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) Eftersom ett privat aktiebolag (nedan kallat SPE-bolag) som kan bildas i hela gemenskapen är avsett för småföretag bör det ha en så enhetlig rättslig form som möjligt i gemenskapen, och så många frågor som möjligt bör lämnas öppna för aktieägarnas avtalsfrihet, samtidigt som aktieägare, borgenärer, arbetstagare och tredje man i allmänhet garanteras en hög rättslig säkerhet. Med tanke på att aktieägarna bör ha stor flexibilitet och frihet att organisera de inre angelägenheterna i ett SPE-bolag bör faktumet att det rör sig om ett privat bolag också framgå av att aktierna inte får erbjudas allmänheten eller handlas på kapitalmarknaderna, och inte heller börsnoteras eller noteras på reglerade marknader.

(3) En förutsättning för en hållbar och stadig tillväxt av den inre marknaden är att det finns en heltäckande bolagsrätt som är direkt anpassad för små och medelstora företags behov. Eftersom ett privat aktiebolag (SPE-bolag) som kan bildas i hela gemenskapen är avsett för småföretag bör det ha en så enhetlig rättslig form som möjligt i gemenskapen, och så många frågor som möjligt bör lämnas öppna för aktieägarnas avtalsfrihet, samtidigt som aktieägare, borgenärer, arbetstagare och tredje man i allmänhet garanteras en hög rättslig säkerhet. Med tanke på att aktieägarna bör ha stor flexibilitet och frihet att organisera de inre angelägenheterna i ett SPE-bolag bör faktumet att det rör sig om ett privat bolag också framgå av att aktierna inte får erbjudas allmänheten eller handlas på kapitalmarknaderna, och inte heller börsnoteras eller noteras på reglerade marknader.

Motivering

I skälen bör det uttryckligen betonas hur viktigt det är med en harmonisering av bolagsrätten för små och medelstora företags utveckling och den inre marknadens tillväxt.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(4) För att företagen ska kunna dra största möjliga nytta av den inre marknaden bör SPE-bolag kunna ha sitt säte och sitt huvudkontor i olika medlemsstater och flytta sitt säte från en medlemsstat till en annan oberoende av huruvida dess huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet också flyttas.

(4) För att företagen ska kunna dra största möjliga nytta av den inre marknaden bör SPE-bolag kunna ha sitt säte och sitt huvudkontor i olika medlemsstater och flytta sitt säte från en medlemsstat till en annan oberoende av huruvida dess huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet också flyttas.Samtidigt bör emellertid åtgärder vidtas för att förhindra att SPE-bolag används för att kringgå medlemsstaters legitima rättsliga krav.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(8) För att minska kostnaderna och den administrativa bördan i samband med bolagets registrering bör registreringskraven för SPE-bolag begränsas till sådana som är nödvändiga för att garantera rättslig säkerhet, och de dokument som införs i registret när ett SPE-bolag bildas bör endast kontrolleras en gång, antingen före eller efter registreringen. För registreringen är det lämpligt att använda de register som avses i rådets första direktiv 68/151/EEG av den 9 mars 1968 om samordning av de skyddsåtgärder som krävs i medlemsstaterna av de i artikel 58 andra stycket i fördraget avsedda bolagen i bolagsmännens och tredje mans intressen, i syfte att göra skyddsåtgärderna likvärdiga inom gemenskapen.

(8) För att minska kostnaderna och den administrativa bördan i samband med bolagets registrering bör registreringskraven för SPE-bolag begränsas till sådana som är nödvändiga för att garantera rättslig säkerhet, och de dokument som införs i registret när ett SPE-bolag bildas bör endast kontrolleras en gång på ett förebyggande sätt. För registreringen är det lämpligt att använda de register som avses i rådets första direktiv 68/151/EEG av den 9 mars 1968 om samordning av de skyddsåtgärder som krävs i medlemsstaterna av de i artikel 58 andra stycket i fördraget avsedda bolagen i bolagsmännens och tredje mans intressen, i syfte att göra skyddsåtgärderna likvärdiga inom gemenskapen.

Motivering

Skälet anpassas till ändringsförslagen 11 och 12.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 8a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8a)I enlighet med rådets och kommissionens åtaganden avseende konceptet ”e-juridik” bör alla formulär för bildande och registrering av ett SPE-bolag finnas tillgängliga via Internet.För att minska dubbel arkivering av handlingar bör dessutom kommissionen upprätthålla ett centralt register med elektroniska länkar till de skilda nationella registren i medlemsstaterna.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 8b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8b)För att garantera öppenhet och tillhandahållande av korrekt information om SPE-bolag bör kommissionen upprätta och samordna en databas för SPE-bolag, tillgänglig på Internet, i syfte att offentliggöra, samla in och sprida allmän och specifik information om bolagens registrering, säte, huvudsakliga verksamhetsplats, filialer och eventuell flytt av bolagets säte, ombildning, sammanslagning, delning eller upplösning.

Motivering

Det är viktigt att säkra offentliggörande och information på EU-nivå om SPE-bolag bildade i EU via en databas och en webbplats för att garantera konsekvens mellan det särskilda regelverket för SPE-bolag och den inre marknaden, skapa insyn för marknaden och bidra till samordning mellan de nationella myndigheterna.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) SPE-bolag bör inte omfattas av höga obligatoriska krav på bolagskapital, eftersom detta skulle vara ett hinder för små och medelstora företag. Borgenärer bör emellertid skyddas mot orimliga utdelningar till aktieägarna som skulle kunna påverka SPE-bolagets förmåga att betala sina skulder. Därför bör utdelningar som innebär att SPE-bolagets skulder överskrider värdet av dess tillgångar förbjudas. Aktieägarna bör emellertid också ha rätt att kräva att SPE-bolags ledningsorgan undertecknar ett solvensintyg.

(11) SPE-bolag bör inte omfattas av höga obligatoriska krav på bolagskapital, eftersom detta skulle vara ett hinder för små och medelstora företag. Borgenärer bör emellertid skyddas mot orimliga utdelningar till aktieägarna som skulle kunna påverka SPE-bolagets förmåga att betala sina skulder. Därför bör utdelningar som innebär att SPE-bolagets skulder överskrider värdet av dess tillgångar förbjudas. Aktieägarna bör emellertid också ha rätt att kräva att SPE-bolags bolagsledningsorgan undertecknar ett solvensintyg.

Motivering

Skälet ska anpassas till ändringsförslag 22.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 15

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(15) Arbetstagarmedverkan bör omfattas av lagstiftningen i den medlemsstat i vilken SPE-bolaget har sitt säte (hemmedlemsstaten). SPE-bolag bör inte användas för att kringgå sådana rättigheter. Om den nationella lagstiftningen i den medlemsstat till vilken SPE-bolaget flyttar sitt säte inte erbjuder minst samma nivå av arbetstagarmedverkan som hemmedlemsstaten bör arbetstagarnas medverkan i bolaget efter flytten i vissa fall förhandlas. Om sådana förhandlingar misslyckas bör de bestämmelser som gällde för bolaget före flytten fortsätta att gälla efter flytten.

(15) Arbetstagarmedverkan bör omfattas av lagstiftningen i den medlemsstat i vilken SPE-bolaget har sitt säte (hemmedlemsstaten). SPE-bolag bör inte användas för att kringgå sådana rättigheter. Om en övervägande del av arbetstagarna är anställd i medlemsstater där graden av arbetstagarmedverkan är högre än den i hemmedlemsstaten, bör bolaget inleda förhandlingar med arbetstagarna om ett system för arbetstagarmedverkan som är enhetligt för hela SPE-bolaget. Om den nationella lagstiftningen i den medlemsstat till vilken SPE-bolaget flyttar sitt säte inte erbjuder minst samma nivå av arbetstagarmedverkan som hemmedlemsstaten bör arbetstagarnas medverkan i bolaget efter flytten i vissa fall förhandlas. Om sådana förhandlingar misslyckas bör de bestämmelser som gällde för bolaget före flytten fortsätta att gälla efter flytten.

Motivering

Skälet ska anpassas till ändringsförslag 42.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) Arbetstagarnas rättigheter utöver arbetstagarmedverkan bör även fortsättningsvis omfattas av rådets direktiv 94/45/EG av den 22 september 1994 om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare, rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar, rådets direktiv 2001/23/EG av den 12 mars 2001 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamheter eller delar av företag eller verksamheter och Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/14/EG av den 11 mars 2002 om inrättande av en allmän ram för information till och samråd med arbetstagare i Europeiska gemenskapen.

(16) Arbetstagarnas rättigheter bör även fortsättningsvis omfattas av gemenskapslagstiftningen och genomförandet av den i medlemsstaterna, särskilt rådets direktiv 94/45/EG av den 22 september 1994 om inrättandet av ett europeiskt företagsråd eller ett förfarande i gemenskapsföretag och grupper av gemenskapsföretag för information till och samråd med arbetstagare, rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar, rådets direktiv 2001/23/EG av den 12 mars 2001 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamheter eller delar av företag eller verksamheter och Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/14/EG av den 11 mars 2002 om inrättande av en allmän ram för information till och samråd med arbetstagare i Europeiska gemenskapen.

Motivering

Man måste klargöra att skälet handlar om arbetstagarnas rättigheter.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 1 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) utdelning: alla finansiella förmåner som en aktieägare uppbär direkt eller indirekt från SPE-bolaget i förhållande till de aktier han eller hon innehar, inklusive all överföring av pengar eller egendom, liksom påtagandet av skuld.

(b) utdelning: alla finansiella förmåner som en aktieägare uppbär direkt eller indirekt från SPE-bolaget i förhållande till de aktier han eller hon innehar, inklusive all överföring av pengar eller egendom, liksom påtagandet av skuld, och som inte balanseras genom fullvärdiga anspråk på motprestationer eller återbetalning.

Motivering

Kompletteringen innebär ett förtydligande. I kommissionens förslag utgår man från ett mycket brett utdelningskoncept, som omfattar varje utflöde av kapital. Med tanke på beslutsskyldigheten enligt artikel 27 (se den artikeln, punkt 1 e) måste utdelningskonceptet definieras klarare, så att affärstransaktionerna inom bolaget kan löpa friktionsfritt.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 1 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) ledningsperson: varje enskild verkställande direktör, varje medlem av ett SPE-bolags lednings-, förvaltnings- eller tillsynsorgan.

(c) ledningsperson: varje enskild verkställande direktör, varje medlem av ett SPE-bolags styrelse, förvaltnings- eller tillsynsorgan.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 1 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) ledningsorgan: en eller flera enskilda verkställande direktörer, styrelsen (dualistiskt system) eller förvaltningsstyrelse (monistiskt system), som i SPE-bolagets bolagsordning har utsetts att leda SPE-bolaget

(d) bolagsledningsorgan: en eller flera enskilda verkställande direktörer, styrelsen (dualistiskt system) eller förvaltningsstyrelse (monistiskt system), som i SPE-bolagets bolagsordning har utsetts att leda SPE-bolaget.

Motivering

Begreppet ledningsorgan är ett tekniskt begrepp som hittills uteslutande används för det dualistiska systemet (se exempelvis artikel 39 i förordning (EG) nr 2157/2001). Begreppsdefinitionerna i kommissionens förslag omfattar emellertid också det monistiska systemet. För att upprätthålla den beprövade tidigare begreppsåtskillnaden föreslås ett annat överordnat begrepp för att beteckna ledningsorganen i båda system.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 1 – led e

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(e) tillsynsorgan: tillsynsstyrelse (dualistiskt system), som i SPE-bolagets bolagsordning utsetts som ansvarig för tillsynen av ledningsorganet.

(e) tillsynsorgan: tillsynsstyrelse (dualistiskt system), om SPE-bolagets bolagsordning anger att ett sådant organska ansvara för tillsynen av ledningsorganet.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 1 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea)grad av arbetstagarmedverkan:andelen arbetstagarrepresentanter bland ledamöterna i förvaltnings- eller tillsynsorganet eller dessas kommittéer eller medlemmar i ledningsgruppen, som omfattar SPE-bolagets resultatenheter.

Motivering

Denna definition har hämtats från artikel 38.2 a (andra meningen) och placerats tidigare i texten för att förenkla läsbarheten.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett SPE-bolag ska uppfylla följande krav:

1. Ett SPE-bolag ska vara ett företag med status som juridisk person och uppfylla följande krav:

(a) Dess kapital ska fördelas i aktier.

(a) Dess kapital måste fördelas i aktier.

(b) En aktieägare ska vara ekonomiskt ansvarig endast för den del av aktiekapitalet som han eller hon har tecknat eller har förklarat sig beredd att teckna.

(b) Dess aktieägare måste vara ekonomiskt ansvariga för den del av aktiekapitalet som de har tecknat eller har förklarat sig beredda att teckna.

(c)Det ska vara en juridisk person.

 

(d) Dess aktier får inte erbjudas allmänheten och ska inte handlas offentligt.

(c) Dess aktier får inte vara föremål för allmänna erbjudanden till allmänheten och får inte handlas offentligt.Däremot är erbjudanden till arbetstagare inte förbjudna.

(e) Det får bildas av en eller flera fysiska personer och/eller juridiska personer, nedan kallade stiftande aktieägare.

(d) Det får bildas av en eller flera fysiska personer och/eller juridiska personer, nedan kallade stiftande aktieägare.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ea)Föremålet för dess verksamhet måste vara tydligt definierat och måste bestå av att tillverka eller handla med varor och/eller att tillhandahålla tjänster.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 3 - punkt 1 - led eb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(eb)Det ska ha en gränsöverskridande komponent som framgår av något av det följande:

 

– Att bolaget har en gränsöverskridande avsikt med eller ett gränsöverskridande föremål för sin verksamhet,

 

– att bolaget har som mål att bedriva avsevärd verksamhet i fler än en medlemsstat,

 

– att bolagets säte och huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet finns i olika medlemsstater,

 

– att bolaget har filialer i olika medlemsstater,

 

– att bolaget har ett moderbolag som är registrerat i en annan medlemsstat.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Ett SPE-bolag ska ha sitt säte och huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet inom gemenskapen.

Ett SPE-bolag ska ha sitt säte och huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet inom gemenskapen.

Ett SPE-bolag ska inte vara skyldigt att ha sitt huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte.

Ett SPE-bolag ska inte vara skyldigt att ha sitt huvudkontor eller sin huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte. Om huvudkontoret eller den huvudsakliga verksamheten finns i en annan medlemsstat än den där bolaget har sitt säte, ska SPE-bolaget inge de uppgifter som anges i artikel 10.2 a-c till registret i den medlemsstat där huvudkontoret eller den huvudsakliga verksamheten finns.Informationen i registret ska anses vara korrekt.

 

Genom ingivandet av handlingar till ett europeiskt centralregister fullgörs kraven på ingivande av handlingar i enlighet med andra stycket.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 7 – stycke 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Sätet ska vara den adress på vilken alla rättsliga handlingar avseende SPE-bolaget ska delges.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett SPE-bolag ska ha en bolagsordning som minst täcker de områden som föreskrivs i denna förordning, enligt det som anges i bilaga I.

1. Ett SPE-bolag ska ha en bolagsordning som minst täcker de områden som föreskrivs i denna förordning, enligt det som anges i bilaga I.

2. Bolagsordningen för ett SPE-bolag ska vara skriftlig och undertecknad av var och en av de stiftande aktieägarna.

2. Bolagsordningen för ett SPE-bolag ska vara skriftlig och undertecknad av var och en av de stiftande aktieägarna. Ytterligare formalia kan föreskrivas i tillämplig nationell lagstiftning, försåvitt SPE-bolaget inte använder en officiell bolagsordningsmall som kommissionen offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning.

3. Bolagsordningen och eventuella ändringar till denna får åberopas på följande sätt:

3. Bolagsordningen och eventuella ändringar till denna får åberopas på följande sätt:

(a) Gentemot aktieägarna och SPE-bolagets förvaltningsorgan samt, i förekommande fall, dess tillsynsorgan från och med den dag de undertecknas eller, i fråga om ändringar, den dag de antas.

(a) Gentemot aktieägarna och SPE-bolagets bolagsledningsorgan samt, i förekommande fall, dess tillsynsorgan från och med den dag de undertecknas eller, i fråga om ändringar, den dag de antas.

(b) Gentemot tredje man, i enlighet med bestämmelserna i den tillämpliga nationella lagstiftningen för genomförande av artikel 3.5–3.7 i direktiv 68/151/EEG.

(b) Gentemot tredje man, i enlighet med bestämmelserna i den tillämpliga nationella lagstiftningen för genomförande av artikel 3.2 och 3.5–3.7 i direktiv 68/151/EEG.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3a.En kopia av varje registrering av ett SPE-bolag och kopior av alla därpå följande ändringar ska av respektive nationellt register sändas till ett europeiskt register, som ska skötas av kommissionen och de behöriga nationella myndigheterna, och förvaras i detta europeiska register.Kommissionen ska övervaka de uppgifter som förs in i detta register, särskilt för att undvika eventuellt missbruk och eventuella fel.Om ett SPE-bolag inte kan visa att det efterlever artikel 3.1 b inom två år efter registreringen ska bolaget omvandlas till lämplig nationell bolagsform.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ansökan om registrering ska göras av de stiftande aktieägarna i SPE-bolaget eller av varje annan person som de har bemyndigat. Denna ansökan får göras på elektronisk väg.

1. Ansökan om registrering ska göras av de stiftande aktieägarna i SPE-bolaget eller av varje annan person som de har bemyndigat. Denna ansökan får göras på elektronisk väg i enlighet med bestämmelserna i den tillämpliga nationella lagstiftningen för genomförande av artikel 3.2 i direktiv 68/151/EEG.

2. Medlemsstaterna får inte kräva att särskilda uppgifter och dokument ska tillhandahållas i samband med ansökan om registrering av ett SPE-bolag förutom de följande:

2. Medlemsstaterna får inte kräva att särskilda uppgifter eller dokument ska tillhandahållas i samband med ansökan om registrering av ett SPE-bolag förutom de följande:

(a) Namnet på SPE-bolaget och adressen till dess säte.

(a) Namnet på SPE-bolaget och adressen till dess säte.

(b) Namn på, adress till och varje annan upplysning som krävs för att identifiera de personer som är befullmäktigade att företräda SPE-bolaget i förbindelser med tredje man och i rättsliga förfaranden eller medverka i förvaltningen, tillsynen eller kontrollen av SPE-bolaget.

(b) Namn på, adress till och varje annan upplysning som krävs för att identifiera de personer som ingår i bolagsledningsorganet och de som är befullmäktigade att företräda SPE-bolaget i förbindelser med tredje man och i rättsliga förfaranden eller medverka i förvaltningen, tillsynen eller kontrollen av SPE-bolaget.

 

(ba)Bolagets verksamhet, inbegripet en redogörelse för den gränsöverskridande komponenten i SPE-bolagets verksamhet, i den mån en sådan föreligger.

(c) SPE-bolagets aktiekapital.

(c) SPE-bolagets aktiekapital.

 

ca)Aktieägarförteckningen i enlighet med artikel 15.

(d) Olika aktieslag och antal aktier av varje aktieslag.

(d) Olika aktieslag och antal aktier av varje aktieslag.

(e) Det totala antalet aktier.

(e) Det totala antalet aktier.

(f) Aktiernas nominella värde eller bokföringsmässiga parivärde.

(f) Aktiernas nominella värde eller bokföringsmässiga parivärde.

(g) SPE-bolagets bolagsordning.

(g) SPE-bolagets bolagsordning.

(h) Om SPE-bolaget har bildats genom en ombildning, fusion eller delning av bolag, det beslut om ombildning, fusion eller delning som ledde till bildandet av SPE-bolaget.

(h) Om SPE-bolaget har bildats genom en ombildning, fusion eller delning av bolag, det beslut om ombildning, fusion eller delning som ledde till bildandet av SPE-bolaget.

3. De dokument och uppgifter som avses i punkt 2 ska tillhandahållas på det språk som den tillämpliga nationella lagstiftningen kräver.

3. De dokument och uppgifter som avses i punkt 2 ska tillhandahållas på det språk som den tillämpliga nationella lagstiftningen kräver.

4. Registrering av SPE-bolaget får underställas endast ett av följande krav:

4. Registrering av SPE-bolaget ska underställas minst ett av följande krav:

(a) Ett administrativt eller rättsligt organs kontroll av lagligheten av SPE-bolagets dokument och uppgifter.

(a) Ett administrativt eller rättsligt organs kontroll av lagligheten av SPE-bolagets dokument och uppgifter.

(b) En certifiering av SPE-bolagets dokument och uppgifter.

(b) En certifiering eller ett juridiskt bestyrkande av SPE-bolagets dokument och uppgifter.

5. SPE-bolaget ska lämna in de eventuella ändringar i de uppgifter eller dokument som avses i punkt 2 a–g till registermyndigheten inom 14 kalenderdagar från den dag då förändringen äger rum. Efter varje ändring i bolagsordningen ska SPE-bolaget lämna in den fullständiga texten till registermyndigheten i dess aktuella ändrade lydelse.

5. SPE-bolaget ska lämna in de eventuella ändringar i de uppgifter eller dokument som avses i punkt 2 a–g till registermyndigheten inom 14 kalenderdagar från den dag då förändringen äger rum. Efter varje ändring i bolagsordningen ska SPE-bolaget lämna in den fullständiga texten till registermyndigheten i dess aktuella ändrade lydelse. Punkt 1 andra meningen och punkt 4 ska tillämpas på motsvarande sätt.

6. Registreringen av ett SPE-bolag ska offentliggöras.

6. Registreringen av ett SPE-bolag ska offentliggöras.

Motivering

Aktieägarförteckningen har lagts till bland de handlingar som bolaget måste inge och visa upp hos registret (punkt 2). Fler kontrollmöjligheter tillåts (punkt 4), kontrollen utökas till att även omfatta ändringar i registret (punkt 5), förändringar i bolagets aktieägarstruktur kommer att bli offentliga. Som en följd av detta omfattas ändringar till artiklarna 15 och 16 som gäller samma ”offentlighetsfråga”. Aktieägarförteckningen (artikel 15) och förändringar bland aktieägarna (artikel 16) ska nu granskas och offentliggöras (via artikel 10). Med tanke på ändringsförslag 3 om den gränsöverskridande komponenten verkar det lämpligt att införa en uppgift om föremålet för bolagets verksamhet i registret. Tillägget grundar sig på artikel 10 i direktiv 68/151/EEG.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) SPE-bolagets namn, adressen till dess säte samt, i förekommande fall, uppgift om att bolaget har trätt i likvidation.

(b) SPE-bolagets namn, adressen till dess säte samt, i förekommande fall, närmare uppgifter om dess huvudkontor eller platsen för dess huvudsakliga verksamhet, förekomsten av eventuella filialer och uppgift om att bolaget har trätt i likvidation.

Motivering

Det är viktigt att tillhandahålla ett tillbörligt system för offentliggörande av uppgifter för att kunna lämna relevant information om ett SPE-bolag.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 2 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ba)Närmare uppgifter om medlemmarna i SPE-bolagets bolagsledningsorgan.

Motivering

För affärspartner är det viktigt att veta vem som ingår i bolagsledningsorganet och vem som är befullmäktigad av bolaget.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 15

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. SPE-bolagets ledningsorgan ska upprätta en förteckning över aktieägare. Förteckningen ska innehålla minst följande uppgifter:

1. SPE-bolagets bolagsledningsorgan ska upprätta en förteckning över aktieägare. Förteckningen ska innehålla minst följande uppgifter:

(a) Aktieägarens namn och adress.

(a) Varje aktieägares namn och postadress

(b) Antalet aktier som innehas av den ifrågavarande aktieägaren, aktiernas nominella värde eller bokföringsmässiga parivärde.

(b) Antalet aktier som innehas av den ifrågavarande aktieägaren, aktiernas nominella värde eller bokföringsmässiga parivärde.

(c) Om en aktie ägs av mer än en person, namn på och adress till delägarna och den gemensamma representanten.

(c) Om en aktie ägs av mer än en person, namn på och adress till delägarna och den gemensamma representanten.

(d) Förvärvsdatum för aktierna.

(d) Förvärvsdatum för aktierna.

(e) Beloppet på varje kontantvederlag som, i förekommande fall, har betalats eller ska betalas av den ifrågavarande aktieägaren.

(e) Beloppet på varje kontantvederlag som, i förekommande fall, har betalats eller ska betalas av den ifrågavarande aktieägaren.

(f) Värdet och slaget av varje apportegendom som, i förekommande fall, tillförts eller ska tillföras av den ifrågavarande aktieägaren.

(f) Värdet och slaget av varje apportegendom som, i förekommande fall, tillförts eller ska tillföras av den ifrågavarande aktieägaren.

(g) Det datum då en aktieägare upphör att vara delägare i SPE-bolaget.

(g) Det datum då en aktieägare upphör att vara delägare i SPE-bolaget.

2. Aktieägarförteckningen ska utgöra bevis på äktheten i de uppgifter som förtecknas i punkt 1 a–g, om detta inte framgår på annat sätt.

2. Aktieägarförteckningen, som registrerats i enlighet med artikel 10, ska utgöra bevis på att de uppgifter som förtecknas i punkt 1 a–g är korrekta, om detta inte framgår på annat sätt.

3. Aktieägarförteckningen och eventuella ändringar av den ska föras av ledningsorganet och får på begäran kontrolleras av aktieägarna eller tredje man.

3. Aktieägarförteckningen, som registrerats i enlighet med artikel 10, och eventuella ändringar av den ska föras av bolagsledningsorganet och får på begäran kontrolleras av aktieägarna eller tredje man.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Alla avtal om överlåtelse av aktier ska vara skriftliga.

2. Alla avtal om överlåtelse av aktier ska åtminstone vara skriftliga.

Motivering

Överlåtelser av aktier får inte handhas endast av parterna. För att förhindra olagligheter, och särskilt för att förhindra möjligheter till penningtvätt, samt för att garantera insyn måste det vara möjligt för medlemsstater att fastställa striktare formbestämmelser för överlåtelser av aktier.

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Vid anmälan av överlåtelse ska ledningsorganet utan dröjsmål uppta aktieägaren i den förteckning som avses i artikel 15, under förutsättning att överlåtelsen har verkställts i enlighet med denna förordning och SPE-bolagets bolagsordning och aktieägaren lämnar in rimliga bevis på hans eller hennes lagliga äganderätt till aktierna.

3. Vid en aktieägares anmälan av överlåtelse ska ledningsorganet utan dröjsmål uppta aktieägaren i den förteckning som avses i artikel 15 och som registrerats i enlighet med artikel 10, under förutsättning att överlåtelsen har verkställts i enlighet med denna förordning och SPE-bolagets bolagsordning och aktieägaren lämnar in rimliga bevis på hans eller hennes lagliga äganderätt till aktierna.

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 4 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Gentemot SPE-bolaget, samma dag som aktieägaren anmäler överlåtelsen till SPE-bolaget.

(a) Gentemot SPE-bolaget, samma dag som den nya aktieägaren anmäler överlåtelsen till SPE-bolaget.

Motivering

Tidpunkten då andelsöverlåtelsen får verkan måste fastställas tydligt i förordningen. Med tanke på rättssäkerheten ska uppgifterna om aktieägarna föras in i det offentliga registret i stället för i den förteckning över aktieägare som kommissionen föreslår.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 4 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Gentemot tredje man, samma dag som aktieägaren upptas i den förteckning som avses i artikel 15.

(b) Gentemot tredje man, samma dag som aktieägaren upptas i den förteckning som avses i artikel 15 eller samma dag som dennes egenskap av aktieägare redovisas via registret i enlighet med artikel 9.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1.En aktieägare ska ha rätt till utträde ur ett SPE-bolag om SPE-bolagets verksamhet har bedrivits eller bedrivs på ett sätt som allvarligt skadar aktieägarens intressen som ett resultat av en eller flera av följande händelser:

1.En aktieägare ska ha rätt till utträde ur ett SPE-bolag om han eller hon inte har anslutit sig till bolagsbeslut som gäller följande:

(a)SPE-bolaget har fråntagits en betydande del av sina tillgångar.

(a)Transaktioner som fråntar SPE-bolaget en betydande del av dess tillgångar.

 

(b)Transaktioner som visar att SPE-bolagets verksamhet väsentligt har förändrats.

(b)SPE-bolagets säte har flyttats till en annan medlemsstat.

(c)Förflyttning av SPE-bolagets säte till en annan medlemsstat.

(c)SPE-bolagets verksamhet har väsentligt förändrats.

 

(d)Ingenutdelninghar betalats utunder de senaste 3 åren trots att SPE-bolagets finansiella ställning skulle ha medgivit en sådan utbetalning.

(d)Det faktum att ingen utdelning har betalats ut under de senaste tre åren trots att SPE-bolagets finansiella ställning skulle ha medgivit en sådan utbetalning.Stadgan för SPE-bolag kan föreskriva ytterligare grunder för utträde.

Motivering

För att undvika osäkerhet bör rätten till utträde ur ett SPE-bolag kopplas samman med särskilda ställningstaganden från aktieägaren vid antagandet av ett bolagsbeslut. Det verkar också lämpligt att i stadgan möjliggöra andra grunder för utträde ur ett SPE-bolag.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. SPE-bolagets ledningsorgan ska, när det mottar den anmälan som avses i punkt 2, utan dröjsmål begära ett stämmobeslut om de övriga aktieägarnas eller själva SPE-bolagets köp av aktieägarens aktier.

3. SPE-bolagets bolagsledningsorgan ska, när det mottar den anmälan som avses i punkt 2, utan dröjsmål begära ett stämmobeslut om de övriga aktieägarnas eller själva SPE-bolagets köp av aktieägarens aktier.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Om aktieägarna i SPE-bolaget inte lyckas fatta ett sådant beslut som avses i punkt 3 eller inte godtar aktieägarens skäl för utträde inom 30 kalenderdagar från inlämnandet av den anmälan som avses i punkt 2 ska ledningsorganet utan dröjsmål meddela aktieägaren om det.

4. Om aktieägarna i SPE-bolaget inte lyckas fatta ett sådant beslut som avses i punkt 3 eller inte godtar aktieägarens skäl för utträde inom 30 kalenderdagar från inlämnandet av den anmälan som avses i punkt 2 ska bolagsledningsorganet utan dröjsmål meddela aktieägaren om det.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. SPE-bolags kapital ska uppgå till minst en euro.

4. SPE-bolags kapital ska uppgå till minst en euro, under förutsättning att bolagsordningen kräver att ledningsorganet undertecknar ett solvensintyg enligt vad som avses i artikel 21.När bolagsordningen inte innehåller någon sådan bestämmelse ska SPE-bolagets kapital vara minst 8 000 EUR.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1 och 2 ska aktieägarnas förpliktelse vad gäller den ersättning som betalats eller den egendom som tillförts regleras av den tillämpliga nationella lagstiftningen.

3. Om värdet på apportegendomen inte uppgår till värdet på den andel som aktieägaren tilldelas i utbyte mot denna, ska aktieägaren göra en kontant inbetalning som motsvarar beloppet på mellanskillnaden.Bolagets anspråk på detta ska preskriberas åtta år efter bolagets registrering.

Motivering

Det är ett välkommet mål med kommissionens förslag att skapa en bolagsform som är så enhetlig som möjligt inom gemenskapen. På punkter som är viktiga för bolaget bör man därför avstå från att hänvisa till nationell lagstiftning. Här ingår ansvarsskyldighet för möjliga värdeskillnader.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 24 får SPE-bolag, på grundval av förslag från ledningsorganet, ge utdelning till aktieägarna under förutsättning att bolagets tillgångar efter utdelningen till fullo täcker dess skulder. SPE-bolaget får inte dela ut de reserver som i enlighet med dess bolagsordning inte får delas ut.

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 24 får SPE-bolag, på grundval av förslag från bolagsledningsorganet, ge utdelning till aktieägarna under förutsättning att bolagets tillgångar efter utdelningen till fullo täcker dess skulder. SPE-bolaget får inte dela ut de reserver som i enlighet med dess bolagsordning inte får delas ut. En utdelning ska vara tillåten endast om det kvarstående kapitalbeloppet inte minskar till under det minimibelopp som anges i artikel 19.4.

Motivering

Ändring till följd av ändringsförslag 18 (ett bolagskapital på 10 000 EUR).

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Om bolagsordningen kräver det ska SPE-bolagets ledningsorgan, jämte att efterkomma artikel 1, underteckna en förklaring, nedan kallad solvensintyg, innan utdelningen beslutas, som intygar att bolaget kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning inom dess normala affärsverksamhet inom ett år från det att utdelningen sker. Aktieägarna ska få tillgång till solvensintyget innan beslut rörande utdelning i enlighet med artikel 27 fattas.

2. Om bolagsordningen kräver det ska SPE-bolagets bolagsledningsorgan, jämte att efterkomma artikel 1, underteckna en förklaring, nedan kallad solvensintyg, innan utdelningen beslutas, som intygar att bolaget kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning inom dess normala affärsverksamhet inom ett år från det att utdelningen sker. Aktieägarna ska få tillgång till solvensintyget innan beslut rörande utdelning i enlighet med artikel 27 fattas.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  37

Förslag till förordning

Artikel 22

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Alla aktieägare som har mottagit utdelningar som gjorts i strid med artikel 21 ska betala tillbaka dessa till SPE-bolaget, under förutsättning att SPE-bolaget bevisar att aktieägaren kände till eller mot bakgrund av omständigheterna borde ha varit medveten om oegentligheterna.

Alla aktieägare som har mottagit utdelningar som gjorts i strid med artikel 21 ska betala tillbaka dessa till SPE-bolaget.

Motivering

Inom bolagsformen Gesellschaft mit beschränkter Haftung (bolag med begränsat ansvar) får man i regel utgå från att aktieägarna har klart för sig om de enskilda utdelningarna är rättmätiga eller ej.

Ändringsförslag  38

Förslag till förordning

Artikel 24 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Om SPE-bolagets aktiekapital nedsätts ska artiklarna 21 och 22 gälla i tillämpliga delar.

1. Om SPE-bolagets aktiekapital nedsätts ska artiklarna 21 och 22 gälla i tillämpliga delar. En minskning av bolagskapitalet ska vara tillåten endast om det kvarstående kapitalbeloppet inte minskar till under det minimibelopp som anges i artikel 19.4.

Motivering

I överensstämmelse med ändringsförslag 18 (ett bolagskapital på 10 000 EUR).

Ändringsförslag  39

Förslag till förordning

Artikel 25 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett SPE-bolag ska omfattas av kraven i tillämplig nationell lagstiftning när det gäller utarbetande, registrering, revision och offentliggörande av räkenskaper.

1. Ett SPE-bolag ska omfattas av kraven i tillämplig nationell lagstiftning när det gäller utarbetande, registrering, revision och offentliggörande av lagstadgade räkenskaper.

Ändringsförslag  40

Förslag till förordning

Artikel 25 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Ledningsorganet ska sköta SPE-bolagets redovisning, som ska regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

2. Bolagsledningsorganet ska sköta SPE-bolagets redovisning, som ska regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  41

Förslag till förordning

Artikel 26 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. SPE-bolaget ska ha ett ledningsorgan som ska vara ansvarigt för att leda SPE-bolagets verksamhet. Ledningsorganet får utöva alla de befogenheter som SPE-bolaget har och som enligt den här förordningen eller bolagsordningen inte ska utövas av aktieägarna.

1. SPE-bolaget ska ha ett bolagsledningsorgan som ska vara ansvarigt för att leda SPE-bolagets verksamhet. Bolagsledningsorganet får utöva alla de befogenheter som SPE-bolaget har och som enligt den här förordningen eller bolagsordningen inte ska utövas av aktieägarna. Delägarnas beslut är internt bindande för bolagsledningsorganet.

Motivering

Se ändringsförslag 2. Kompletteringen innebär ett förtydligande.

Ändringsförslag  42

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Beslut rörande de frågor som anges i leden a, b, c, i, l, m, n, o och p i punkt 1 ska fattas med kvalificerad majoritet.

2. Beslut rörande de frågor som anges i leden a, b, c, h, i, l, m, n, o och p i punkt 1 ska fattas med kvalificerad majoritet.

Motivering

Att ta med beslut om kapitalökning i förteckningen över beslut som ska fattas med kvalificerad majoritet ökar skyddet för minoritetsägarna.

Ändringsförslag  43

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. För att anta ett bolagsbeslut ska det inte krävas att bolagsstämma inkallas. Ledningsorganet ska förse alla aktieägare med förslagen till beslut tillsammans med tillräckliga uppgifter för att de ska kunna fatta välgrundade beslut. Besluten ska redovisas skriftligen. Kopior av de beslut som fattats ska skickas till alla aktieägare.

3. För att anta ett bolagsbeslut ska det inte krävas att bolagsstämma inkallas. Bolagsledningsorganet ska förse alla aktieägare med förslagen till beslut tillsammans med tillräckliga uppgifter för att de ska kunna fatta välgrundade beslut. Besluten ska redovisas skriftligen. Kopior av de beslut som fattats ska skickas till alla aktieägare.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  44

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Beslut fattade av aktieägarna ska vara i överensstämmelse med den här förordningen och SPE-bolagets bolagsordning.

4. Beslut fattade av aktieägarna ska vara i överensstämmelse med den här förordningen och SPE-bolagets bolagsordning.

Aktieägarnas rätt att bestrida beslut ska regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

Ett ogiltigförklarande av aktieägarnas beslut på grundval av brott mot föreskrifterna i stadgan, i denna förordning eller i tillämplig lag kan endast ske genom att talan väcks vid den domstol som är behörig med avseende på SPE-bolagets säte.

 

Talan kan väckas inom en månad, räknat från datumet för beslutet, av varje aktieägare som inte röstat för beslutet, såvida inte bolaget åtgärdar det bristfälliga beslutet och käranden i efterhand ger sitt samtycke.Bolagsordningen kan föreskriva en längre tidsfrist för överklagande.

Motivering

Det är ett välkommet mål med kommissionens förslag att skapa en bolagsform som är så enhetlig som möjligt inom gemenskapen. På punkter som är viktiga för bolaget bör man därför avstå från att hänvisa till nationell lagstiftning. Följderna av felaktiga beslut hör till de viktiga punkterna.

Ändringsförslag  45

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 7 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) gentemot aktieägarna, SPE-bolagets ledningsorgan och dess eventuella tillsynsorgan den dag de fattas,

(a) gentemot aktieägarna, SPE-bolagets bolagsledningsorgan och dess eventuella tillsynsorgan den dag de fattas,

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  46

Förslag till förordning

Artikel 28 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Aktieägarna ska har rätt till att bli informerade i vederbörlig ordning och ställa frågor till ledningsorganet om beslut, årsredovisning och alla andra frågor som rör SPE-bolagets verksamhet.

1. Aktieägarna ska ha rätt till att bli informerade i vederbörlig ordning och ställa frågor till bolagsledningsorganet om beslut, årsredovisning och alla andra frågor som rör SPE-bolagets verksamhet.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  47

Förslag till förordning

Artikel 28 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Ledningsorganet får enbart vägra tillgång till denna information om detta allvarligt skulle kunna skada SPE-bolagets affärsintressen.

2. Bolagsledningsorganet får enbart vägra tillgång till denna information om detta allvarligt skulle kunna skada SPE-bolagets affärsintressen.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  48

Förslag till förordning

Artikel 29 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Aktieägare med 5 % av de röster som är knutna till SPE-bolagets aktier ska ha rätt att begära att ledningsorganet lägger fram ett förslag till beslut inför aktieägarna.

1. Aktieägare med 5 % av de röster som är knutna till SPE-bolagets aktier ska ha rätt att begära att bolagsledningsorganet lägger fram ett förslag till beslut inför aktieägarna.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  49

Förslag till förordning

Artikel 29 – punkt 1 – stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om begäran avvisas eller om ledningsorganet inte lägger fram ett förslag inom 14 kalenderdagar från det att begäran har mottagits, kan de berörda aktieägarna överlämna ett förslag till beslut till aktieägarna rörande de aktuella frågorna.

Om begäran avvisas eller om bolagsledningsorganet inte lägger fram ett förslag inom 14 kalenderdagar från det att begäran har mottagits, kan de berörda aktieägarna överlämna ett förslag till beslut till aktieägarna rörande de aktuella frågorna.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  50

Förslag till förordning

Artikel 29 – punkt 2 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Experten ska ges tillgång till SPE-bolagets dokument och arkiv och tillåtas begära uppgifter från ledningsorganet.

Experten ska ges tillgång till SPE-bolagets dokument och arkiv och tillåtas begära uppgifter från bolagsledningsorganet.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  51

Förslag till förordning

Articolo 31 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4.Ett SPE-bolags ledningsperson ska vara ansvarig gentemot företaget för handling och försummelse som strider mot dennes uppgifter i enlighet med den här förordningen, SPE-bolagets bolagsordning eller ett beslut av aktieägarna och som åsamkar SPE-bolaget förlust eller skada.Om en sådan handling eller försummelse har begåtts av mer än en ledningsperson ska alla ledningspersonerna vara solidariskt och obegränsat ansvariga.

4.Ledningspersonerna ska i förhållande till SPE-bolaget vara solidariskt ansvariga för skada som är en följd av åsidosättandet av skyldigheter i enlighet med den här förordningen, stadgan för SPE-bolag eller ett beslut av aktieägarna.Sådant ansvar ska inte gälla de ledningspersoner som kan visa att de inte gjorde något fel och som tillkännagav att de tog avstånd från åsidosättandet av skyldigheter.

Motivering

I den föreslagna texten återupprepas klart och tydligt principen om solidariskt ansvar för ledningspersonerna. Samtidigt gör texten det möjligt att slå fast att ansvaret inte ska gälla dem som kan visa att de inte har gjort något fel och som har tagit avstånd från de berörda handlingarna.

Ändringsförslag  52

Förslag till förordning

Artikel 31 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i denna förordning ska ledningspersonernas ansvar regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

5. Ledningspersonerna ska betala ersättning särskilt om det i strid med artikel 21 gjorts utbetalningar eller om det i strid med artikel 23.2 förvärvats egna andelar i bolaget.En skyldighet för ledningspersonerna att kompensera bolagets borgenärer ska inte upphävas på grundval av att de agerat i enlighet med ett beslut av aktieägarna.

Motivering

Det är ett välkommet mål med kommissionens förslag att skapa en bolagsform som är så enhetlig som möjligt inom gemenskapen. På punkter som är viktiga för bolaget bör man därför avstå från att hänvisa till nationell lagstiftning. Ledningspersonernas ansvar hör till de viktiga punkterna.

Ändringsförslag  53

Förslag till förordning

Artikel 31 – punkt 5a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

5a.En rättighet att vidta åtgärder i enlighet med denna artikel ska preskriberas inom fyra år efter det att den uppkom.

Motivering

Nödvändig komplettering i överensstämmelse med ändringsförslag 33 (företagsledarnas ansvar).

Ändringsförslag  54

Förslag till förordning

Artikel 33

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. SPE-bolaget ska gentemot tredje man företrädas av en eller flera ledningspersoner. En ledningspersons handlingar ska vara bindande för SPE-bolaget även om handlingarna inte omfattas av föremålet för bolagets verksamhet.

1. SPE-bolaget ska gentemot tredje man företrädas av en eller flera bolagsledningspersoner. En bolagsledningspersons handlingar ska vara bindande för SPE-bolaget även om handlingarna inte omfattas av föremålet för bolagets verksamhet.

2. SPE-bolagets bolagsordning får föreskriva att ledningspersonerna gemensamt ska utöva den generella rätten att företräda bolaget. Övriga eventuella begränsningar av ledningspersonernas befogenheter enligt bolagsordningen, ett beslut av aktieägarna eller ett beslut av lednings- eller tillsynsorganet, får inte göras gällande gentemot tredje man även om de har offentliggjorts.

2. SPE-bolagets bolagsordning får föreskriva att bolagsledningspersonerna gemensamt ska utöva den generella rätten att företräda bolaget. Övriga eventuella begränsningar av ledningspersonernas befogenheter enligt bolagsordningen, ett beslut av aktieägarna eller ett beslut av lednings- eller tillsynsorganet, får inte göras gällande gentemot tredje man även om de har offentliggjorts.

3. Ledningspersoner får delegera rätten att företräda SPE-bolaget i enlighet med bolagsordningen.

3. Bolagsledningspersoner får delegera rätten att företräda SPE-bolaget i enlighet med bolagsordningen.

Motivering

Med tanke på ändringsförslag 2 klargör man med det nya begreppet att tillsynsorganet (i det dualistiska systemet) inte har någon befogenhet att företräda bolaget. Det är endast ledningsorganet som kan företräda bolaget.

Ändringsförslag  55

Förslag till förordning

Artikel 34 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a.Om fler än 500 av SPE-bolagets arbetstagare arbetar i en eller flera medlemsstater där graden av arbetstagarmedverkan är högre än i den medlemsstat där SPE-bolaget har sitt säte, ska bestämmelserna i direktiv 2001/86/EG om arbetstagarmedverkan gälla på motsvarande sätt.

Ändringsförslag  56

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 1 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ledningsorganet för ett SPE-bolag som planerar en flytt ska utforma ett flyttförslag som ska innehålla minst följande:

1. Bolagsledningsorganet för ett SPE-bolag som planerar en flytt ska utforma ett flyttförslag som ska innehålla minst följande:

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  57

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 2 – Inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Senast en månad innan det beslut av aktieägarna fattas som avses i punkt 4 ska SPE-bolagets ledningsorgan

2. Senast en månad innan det beslut av aktieägarna fattas som avses i punkt 4 ska SPE-bolagets bolagsledningsorgan

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  58

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 3 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Ledningsorganet ska avfatta en redogörelse till aktieägarna där den föreslagna flyttens juridiska och ekonomiska aspekter förklaras och motiveras och där det förklaras vilka följder flytten får för aktieägare, borgenärer och arbetstagare. Redogörelsen ska tillsammans med flyttförslaget överlämnas till aktieägarna och arbetstagarrepresentanterna, eller om det inte finns några sådana representanter direkt till arbetstagarna.

3. Bolagsledningsorganet ska avfatta en redogörelse till aktieägarna där den föreslagna flyttens juridiska och ekonomiska aspekter förklaras och motiveras och där det förklaras vilka följder flytten får för aktieägare, borgenärer och arbetstagare. Redogörelsen ska tillsammans med flyttförslaget överlämnas till aktieägarna och arbetstagarrepresentanterna, eller om det inte finns några sådana representanter direkt till arbetstagarna.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  59

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 3 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om ledningsorganet i tid mottar arbetstagarrepresentanternas synpunkter avseende flytten, ska dessa överlämnas till aktieägarna.

Om bolagsledningsorganet i tid mottar arbetstagarrepresentanternas synpunkter avseende flytten, ska dessa överlämnas till aktieägarna.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  60

Förslag till förordning

Artikel 42 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstater i vilka den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen (EMU) inte tillämpas får begära att SPE-bolag som har sitt säte på deras territorium ska ange sitt kapital i den nationella valutan. Ett SPE-bolag får även ange sitt kapital i euro. Omräkningskursen mellan den nationella valutan och euron vara den som gäller den sista dagen i månaden före registreringen av SPE-bolaget.

1. Medlemsstater i vilka den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen (EMU) inte tillämpas får begära att SPE-bolag som har sitt säte på deras territorium ska ange sitt kapital i den nationella valutan. Sådana SPE-bolag ska dessutom ange sitt kapital i euro. Omräkningskursen mellan den nationella valutan och euron ska vara den som gäller den sista dagen i månaden före registreringen av SPE-bolaget.

Motivering

Det är lämpligare för ett SPE-bolag med säte i en medlemsstat med en annan nationell valuta än euro att ha möjlighet att ange sitt kapital både i den nationella valutan och i euro.

Ändringsförslag  61

Förslag till förordning

Artikel 42 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Ett SPE-bolag får utarbeta och offentliggöra sin års-, och om tillämpligt, koncernredovisning i euro i medlemsstater där den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen inte tillämpas. Sådana medlemsstater får emellertid även begära att SPE-bolag utarbetar och offentliggör sin års-, och om tillämpligt, koncernredovisning i den nationella valutan i enlighet med gällande nationell lagstiftning.

2. Ett SPE-bolag ska utarbeta och offentliggöra sin års-, och om tillämpligt, koncernredovisning både i den nationella valutan och i euro i medlemsstater där den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen inte tillämpas.

Motivering

Det är lämpligare för ett SPE-bolag med säte i en medlemsstat med en annan nationell valuta än euro att ha möjlighet att utarbeta och offentliggöra sin årsredovisning och, i tillämpliga fall, koncernredovisning både i den nationella valutan och i euro.

Ändringsförslag  62

Förslag till förordning

Artikel 42a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 42a

 

Skiljeklausul

 

1. Stadgan kan, genom en skiljeklausul, föreskriva att alla tvister som uppkommer mellan aktieägarna eller mellan aktieägarna och SPE-bolaget angående bolagets förbindelser ska hänskjutas till skiljedomare.Stadgan kan även föreskriva att skiljeklausulen ska tillämpas vid tvister med ledningspersonerna.I detta fall ska skiljeklausulen vara bindande för ledningspersonerna när de godtagit sitt uppdrag.

 

2. Sådana ändringar av bolagsordningen som innebär att en skiljeklausul införs eller stryks genom ett beslut av aktieägarna enligt artikel 27 måste godkännas av aktieägare som företräder minst två tredjedelar av aktiekapitalet.

Motivering

Att föreskriva alternativa sätt att lösa tvister, såsom en skiljeklausul, verkar särskilt lämpligt för SPE-bolaget med tanke på att det är ett ”slutet” bolag. Å ena sidan utgör SPE-bolaget ofta en begränsad enhet och aktieägarna har ett stort förhandlingsutrymme när det gäller fastställandet av företagets kapital- och organisationsordning, vilket riskerar att leda till ett större antal fall av interna tvister eller beslutsstillestånd. Å andra sidan kan SPE-bolagets slutna karaktär försvåra en försäljning av kapitalandelen. En skiljeklausul verkar särskilt lämplig med tanke på SPE-bolagets gränsöverskridande karaktär.

Ändringsförslag  63

Förslag till förordning

Artikel 43a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 43a

 

Garantiklausul

 

Enskilda föreskrifter i bolagsordningen som saknar verkan ska vara särskiljbara, och de övriga föreskrifterna ska fortsätta att gälla.De föreskrifter som saknar verkan ska, fram till dess att de korrigeras genom beslut av aktieägarna, ersättas genom motsvarande föreskrifter i mallstadgan.Om det i mallstadgan saknas en motsvarande klausul, ska den föreskrift som saknar verkan ersättas genom lagstiftningen för bolag med begränsat ansvar i den medlemsstat där SPE-bolaget har sitt säte.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att förtydliga vilka regler som ska gälla när enskilda klausuler i stadgan saknar verkan.

Ändringsförslag  64

Förslag till förordning

Artikel 45

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska senast den 1 juli 2010 anmäla till kommissionen vilken form de privata aktiebolag som avses i artikel 4 andra stycket antar.

Medlemsstaterna ska senast den 1 juli 2010 anmäla till kommissionen vilken form de privata aktiebolag som avses i artikel 4 andra stycket antar, konsekvenserna enligt deras nationella lagstiftning för det fall att bestämmelserna i denna förordning inte efterlevs samt de övriga bestämmelser i deras bolagsrätt som tillämpas på SPE-bolag.

Kommissionen ska publicera dessa uppgifter i Europeiska unionens officiella tidning.

Kommissionen ska publicera dessa uppgifter i Europeiska unionens officiella tidning.

 

Dessutom ska medlemsstaterna tillhandahålla webbplatser med en förteckning över de SPE-bolag som är registrerade på deras territorium och alla domstolsbeslut avseende drift av SPE-bolag på deras territorium.Kommissionen ska tillhandahålla en webbplats med elektroniska länkar till dessa olika nationella webbplatser.

Ändringsförslag  65

Förslag till förordning

Bilaga I – Kapitel IV – Kapital – strecksats 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Huruvida ledningsorganet ska vara skyldigt att underteckna ett solvensintyg innan utdelning görs, och de villkor som gäller för detta.

– Huruvida bolagsledningsorganet ska vara skyldigt att underteckna ett solvensintyg innan utdelning görs, och de villkor som gäller för detta.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  66

Förslag till förordning

Bilaga I – Kapitel V – SPE-bolagets organisation – strecksats10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Huruvida SPE-bolagets ledningsorgan består av en eller flera verkställande direktörer, en styrelse (dualistiskt system) eller en förvaltningsstyrelse (monistiskt system).

– Huruvida SPE-bolagets bolagsledningsorgan består av en eller flera verkställande direktörer, en styrelse (dualistiskt system) eller en förvaltningsstyrelse (monistiskt system).

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  67

Förslag till förordning

Bilaga I – Kapitel V – SPE-bolagets organisation – strecksats 13

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Om bolaget har en dubbel styrelse eller en eller flera verkställande direktörer, huruvida SPE-bolaget har ett tillsynsorgan, och i så fall dess sammansättning och organisation i förhållande till lednngsorganet.

– Om bolaget har en dubbel styrelse eller en eller flera verkställande direktörer, huruvida SPE-bolaget har ett tillsynsorgan, och i så fall dess sammansättning och organisation i förhållande till bolagsledningsorganet.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  68

Förslag till förordning

Bilaga I – Kapitel V – SPE-bolagets organisation – strecksats20

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Bestämmelser om hur ledningsorganet företräder SPE-bolaget, och i synnerhet huruvida ledningspersonerna har rätt att företräda bolaget tillsammans eller enskilt, och eventuell delegering av sådana rättigheter.

– Bestämmelser om hur bolagsledningsorganet företräder SPE-bolaget, och i synnerhet huruvida ledningspersonerna har rätt att företräda bolaget tillsammans eller enskilt, och eventuell delegering av sådana rättigheter.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

Ändringsförslag  69

Förslag till förordning

Bilaga I – Kapitel V – SPE-bolagets organisation – strecksats 21

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Bestämmeler om delegering av ledningsorganets befogenheter till tredje part.

– Bestämmeler om delegering av bolagsledningsorganets befogenheter till tredje part.

Motivering

Se ändringsförslag 2.

MOTIVERING

Kommissionens förslag välkomnas. Det motsvarar i stor utsträckning Europaparlamentets resolution innehållande rekommendationer till kommissionen om stadgarna för det privata Europaaktiebolaget (2006/2013(INI)) av den 1 februari 2007 (P6_TA(2007)0023). Med förslaget till förordning har kommissionen klargjort att den är angelägen om att skapa en enhetlig gemenskapsrättslig företagsform som är attraktiv för små och medelstora företag. I detta syfte föreslår kommissionen bland annat att förutsättningarna för företagare att starta företag ska hållas så enkla som möjligt och att inte heller SPE-bolagens fortsatta existens ska belastas med onödig byråkrati.

Föredraganden stöder kommissionens förslag. De föreslagna ändringarna syftar i allt väsentligt till att beakta förutsebara diskussioner i rådet och motverka blockeringar i rådet. Detta gäller särskilt för tre av de fyra tyngdpunkterna i förslaget till betänkande, nämligen för 1) minimikapitalbeloppet, 2) arbetstagarmedverkan och 3) registreringskontrollen. Den fjärde tyngdpunkten i ändringarna gäller 4) hänvisningarna till nationell lagstiftning. Några av dessa hänvisningar bör enligt föredragandens åsikt ersättas med egna, SPE-bolagsspecifika regler. I och med detta tar föredraganden fasta på parlamentets krav på en företagsform som i möjligaste mån ska vara enhetlig.

I sitt betänkande som antogs den 12 januari stöder utskottet föredragandens allmänna tillvägagångssätt.

1.      Minimikapitalbelopp

Kommissionen har avstått från att ange ett grundkapital som krävs när ett SPE-bolag grundas. Man kan grunda ett SPE-bolag med bara en euro.

Föredraganden hyser viss sympati för detta enkla villkor för företagsstart. Grundkapitalet tjänar i praktiken inte till att skydda borgenärerna. Å andra sidan kan man inte bortse från att ett visst belopp i grundkapital kan utgöra en tröskel för seriösa aktörer, vilket kan främja SPE-bolagets anseende. Föredraganden inser att det föreslagna beloppet på 10 000 euro, som motsvarar Europaparlamentets förslag av den 1 februari 2007, kan vara svårare att skaffa fram i vissa medlemsstater än i andra. Eftersom de materiella levnadsvillkoren inom EU ständigt förbättras och jämnas ut medlemsstaterna emellan, kan man emellertid förvänta sig att 10 000 euro inom en snar framtid kommer att kunna ses om en förnuftig tröskel för seriösa aktörer i samtliga medlemsstater. Vidare bör man betänka att uppbådandet av ett visst kapital utgör en motprestation i förhållande till att företagets ansvar är begränsat.

Föredraganden förtydligar dock att detta ändringsförslag för honom inte är avgörande när det gäller att i allmänhet acceptera SPE-bolaget. Det som i första hand är viktigt är att grundkapitalet inte ska utgöra något allvarligt hinder för att starta ett företag. I så måtto är det i princip också tänkbart med ett lägre belopp för grundkapitalet.

Utskottet antog föredragandens nya kompromissändringsförslag, enligt vilket ett SPE-bolag måste ha ett kapital på minst en euro, under förutsättning att bolagsordningen kräver att ledningsorganet undertecknar ett solvensintyg. Om så inte är fallet ska SPE-bolagets kapital vara minst 8 000 euro.

2.      Arbetstagarmedverkan i företagen

Föredraganden erkänner att de regler som kommissionen föreslagit (det är bestämmelserna för arbetstagarmedverkan i det landet där företagets säte finns som är avgörande) är tydliga och entydiga och att de dessutom återspeglar aktuell praxis. Föredraganden stöder förslaget i fråga om tillvägagångssättet.

Man kan emellertid inte förneka att denna regel erbjuder möjligheter att kringgå den. Så är fallet om SPE-bolaget anställt arbetstagare i olika medlemsstater. Föredraganden vill betona att denna omständighet inte skapas av SPE-bolagsförordningen, utan motsvarar gällande lagstiftning. Vidare är det varken bolagsrätten i allmänhet eller SPE-bolagsförordningen i synnerhet som kan hållas ansvariga för socialrättslig snedvridning inom Europeiska unionen. Ändå vill föredraganden ta fasta på arbetstagarnas oro redan i SPE-bolagsförordningen och – så långt det är möjligt inom denna bolagsrättsliga ram – undanröja denna oro.

Föredraganden behåller kommissionsförslagets princip om att som utgångspunkt använda rättigheten till platser i olika organ som måttstock. Det skall dock finnas ett undantag från detta om en viss andel av SPE-bolagets arbetstagare genom denna principiella rättighet skulle begränsas i de rättigheter till arbetstagarmedverkan som de skulle ha rätt till i den medlemsstat där de i verkligheten arbetar. I sådana fall uppmanas SPE-bolagets ledning att inom ramen för en förhandlingslösning tillsammans med arbetstagarrepresentanterna skapa ett system för arbetstagarmedverkan som är enhetligt för hela SPE-bolaget. Om företagsledningen och arbetstagarna inte klarar av att enas om en enhetlig lösning tillämpas referensbestämmelser. Dessa föreskriver för SPE-bolagens del att arbetstagarna ska ha rätt till tredjedelsrepresentation.

Denna komplettering av kommissionens förslag tjänar för det ena till att förhindra eventuella möjligheter att kringgå reglerna. För det andra motsvarar den ett av SPE-bolagsförordningens grundläggande syften, nämligen att skapa en enhetlig lösning för respektive SPE-bolag. Vidare stärks företagarnas och arbetstagarnas eget ansvar genom möjligheten till förhandlingar. Slutligen erbjuder referensbestämmelserna en tydlig alternativ lösning.

I samband med utformningen av förslaget har föredraganden lånat från direktivet om Europabolag, direktivet om europeiska kooperativa föreningar och fusionsdirektivet. I detta sammanhang har han beaktat vad som särskiljer SPE-bolaget från Europabolaget och den europeiska kooperativa föreningen.

Ändringsförslaget innehåller inte samtliga eventuellt nödvändiga detaljer. Detta skulle överbelasta förslaget till förordning, som bör kunna läsas direkt av företagsgrundare. Denna brist skulle vid behov kunna åtgärdas exempelvis genom ett motsvarande meddelande från kommissionen.

Utskottet antog föredragandens kompromissändringsförslag till artikel 34, vilket innehåller en hänvisning till bestämmelserna i SE-direktivet (direktiv 2001/86/EG) om arbetstagarmedverkan, om fler än 500 av SPE-bolagets arbetstagare arbetar i en eller flera medlemsstater där graden av arbetstagarmedverkan är högre än i den medlemsstat där SPE-bolaget har sitt säte.

Det har inte antagits några ändringsförslag när det gäller arrangemang för arbetstagarmedverkan i fall då SPE-bolagets säte flyttas (artikel 38). Ett ytterligare kompromissändringsförslag kan komma att läggas fram i syfte att klargöra förhållandet mellan artiklarna 34 och 38 och justera artikel 34 i fråga om SPE-bolag med monistiskt system.

3.      Registreringskontroll

En tyngdpunkt i kommissionens förslag är att det ska vara möjligt att på enklast möjliga sätt och utan byråkrati grunda ett företag. Denna tyngdpunkt bör bibehållas. För att gynna SPE-bolagets ”seriösa karaktär” och acceptans i affärstransaktionerna måste man emellertid på avgörande punkter införa kontrollmöjligheter. SPE-bolaget får inte bli någon ö för otillbörliga affärsmetoder. Därför bör man i samband med registreringen av ett SPE-bolag och vid stadgeändringar införa ett minimum av förebyggande kontroll. Detta är ett mycket enkelt krav för att få grunda ett företag, och det balanseras på andra sidan av en viss garanti för hållbarhet och rättssäkerhet som kommer att vara positiv för SPE-bolagets rykte. Här gäller principen om att man bör skapa så mycket skydd för de rättsliga förbindelserna som behövs, men lämna så mycket frihet för de rättsliga förbindelserna som möjligt.

4.      Hänvisningar till nationell lagstiftning

Målet med SPE-bolagsförordningen är att skapa en företagsform som är enhetlig inom hela EU. Därför måste man så mycket som möjligt avstå från hänvisningar till nationell lagstiftning. På de punkter som är väsentliga för SPE-bolagets ”vardag” bör SPE-bolagsförordningen därför tillhandahålla egna regler. På så sätt främjas rättssäkerheten i de rättsliga förbindelserna på EU:s inre marknad, eftersom såväl aktieägare som tredje man vet vilka regler som gäller inom hela EU.

De områden där man enligt föredragandens åsikt bör erbjuda regler som är specifika för SPE-bolag är följande: bolagsledningens ansvar, följderna av felaktiga beslut och följderna av ogiltiga stadgeklausuler.

Den eventuella kritiken från några medlemsstater över att den ena eller den andra bestämmelsen i förslaget till förordning skulle avvika från deras nationella lagstiftning är inte övertygande. Tvärtom bekräftar den att förslaget till förordning är omfattande. Förordningen innebär inte att nationell lagstiftning harmoniseras, utan att ny lagstiftning skapas som är gemenskapens egen. Ty SPE-bolaget ersätter inte de befintliga nationella företagsformerna utan erbjuder bara ett alternativ till dessa – och detta gäller dessutom endast om de särskilda villkoren för att grunda ett sådant bolag är uppfyllda. Därmed kan medlemsstaterna i full utsträckning ha kvar sin befintliga lagstiftning för de nationella bolagen.

5.      Övriga frågor: den gränsöverskridande komponenten

Kommissionens ansträngningar för att göra det möjligt att utan större byråkrati grunda ett företag tar sig särskilt tydligt uttryck i att man avstår från att kräva en gränsöverskridande komponent. Detta liberala angreppssätt stöds av föredraganden. Han är dock medveten om de tekniskt-juridiska förutsättningarna i EG-fördraget, enligt vilka EU-lagstiftaren i regel endast kan agera om det föreligger en gränsöverskridande koppling. Å andra sidan får kravet på gränsöverskridande koppling inte användas som förevändning för att göra det svårare att grunda ett företag. Därför föreslår föredraganden att man ger bredast möjliga definition av vilka förutsättningar som uppfyller kravet på gränsöverskridande koppling. I detta sammanhang bör det räcka med att göra en motsvarande hänvisning i samband med att bolagets verksamhet anges, eller att bolagsmännen är bosatta i minst två medlemsstater eller att det görs åtskillnad mellan det land där bolaget har sitt säte och det land varifrån den huvudsakliga förvaltningen sker.

Utskottet anslöt sig till föredragandens kompromissförslag om en gränsöverskridande komponent genom en motsvarande gränsöverskridande avsikt i föremålet för bolagets verksamhet, alternativt att målet är att bedriva betydande verksamhet i fler än en medlemsstat, eller att bolagets säte och huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet finns i olika medlemsstater, eller att bolaget har filialer i olika medlemsstater eller att bolaget är filial till ett moderbolag som har sitt säte i en annan medlemsstat.

YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor (3.12.2008)

till utskottet för rättsliga frågor

över förslaget till rådets förordning om stadga för ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag)
(KOM(2008)0396 – C6-0123/2008 – 2008/0130(CNS))

Föredragande: Donata Gottardi

KORTFATTAD MOTIVERING

Kommissionens förslag om en stadga för europeiska privata aktiebolag (SPE-bolag) är välkommet eftersom det ger små och medelstora företag möjlighet att utvidga sin affärsverksamhet till medlemsstater i Europeiska unionen. Förslaget ingår i ett åtgärdspaket som utformats till stöd för små och medelstora företag, även kallat rättsakten för småföretag (Small Business Act) i Europa. Syftet är att underlätta för små och medelstora företag att bedriva affärsverksamhet på den inre marknaden och därmed förbättra deras marknadsresultat. SPE-bolaget är ett prioriterat initiativ i kommissionens arbetsprogram för 2008[1].

Föredraganden instämmer i strategin i kommissionens förslag, enligt vilket bildande av SPE-bolag inte omfattas av villkor för gränsöverskridande verksamhet (t.ex. att det förutsätter aktieägare från olika medlemsstater eller styrkt gränsöverskridande verksamhet). Företagare bildar vanligtvis ett företag i sin egen medlemsstat innan de expanderar till andra länder. Ett krav på gränsöverskridande verksamhet skulle därför avsevärt minska instrumentets potential.

Föredraganden vill dock peka på några brister i kommissionens förslag. För det första innebär den strategi som kommissionen valt att företagen, inklusive små och medelstora företag, inte erbjuds någon heltäckande europeisk lösning. I många fall hänvisar kommissionens förslag till den nationella lagstiftningen. Ett sådant splittrat angreppssätt till harmonisering kan faktiskt verka hämmande på intresset i företagen, inklusive små och medelstora företag, att använda SPE-beteckningen. Om ett litet eller medelstort företag skulle vilja utöka sin verksamhet till flera medlemsstater genom att bilda ett SPE-bolag skulle det inte räcka att känna till EU:s lagstiftning, utan de vore även tvungna att känna till lagstiftningen i varje medlemsstat dit de skulle vilja utöka sin verksamhet. I slutändan kan dessa förslags bidrag till tillväxt och fullbordande av den inre marknaden visa sig vara mycket begränsade. För att löna sig och vara meningsfull bör SPE-bolagsordningen utformas som en ren ”28:e ordning” som står öppen för samtliga små och medelstora företag som önskar verka i en medlemsstat och i hela EU för att kunna dra nytta av den inre marknadens fördelar och möjligheter.

För det andra måste frågan om beskattning behandlas på EU-nivå om SPE-bolag ska kunna bli ett verkligt ekonomiskt intressant alternativ. Detta är något man kan lära sig av erfarenheterna från stadgan för Europabolag (Societas Europaea, eller SE-bolag). Föredraganden anser att förslaget om ett europeiskt privat aktiebolag måste vara skatteneutralt för medlemsstaterna. Därför anser hon att det finns ett behov av att fastställa ett särskilt gemensamt regelverk för beskattning av SPE-bolag för att lösa problemet och kostnaderna med att efterleva de nationella skattereglerna, garantera lika spelregler för alla SPE-bolag, undvika snedvridning av konkurrensen och skadlig skattekonkurrens.

För det tredje är det viktigt att säkerställa offentliggörande och information på EU-nivå om SPE-bolag bildade i EU för att garantera konsekvens mellan det särskilda regelverket för SPE-bolag och en tillbörlig dimension på den inre marknaden, och för att skapa insyn för marknaden och bidra till samordning mellan de nationella myndigheterna.

För det fjärde är det nödvändigt att fastställa ett högre krav på minimikapitalet i SPE-bolag som en garanti för borgenärerna. Eftersom ett minimikapital kanske inte räcker som garanti för borgenärerna vore det klokt att införa ett obligatoriskt ”solvensintyg”.

För det femte: eftersom beslut om att flytta ett bolags huvudkontor främst bör fattas utifrån ekonomiska och juridiska grunder måste man klart ange förfarandet för fattande av sådana beslut. Man måste även komplettera med ett heltäckande regelverk som omfattar ombildning, sammanslagning och uppdelning, upplösning, ogiltighet och redovisning för att SPE-bolagsformen ska vara lönsam och attraktiv för små och medelstora företag på den inre marknaden.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för ekonomi och valutafrågor uppmanar utskottet för rättsliga frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(2a)Systemet med europeiska privata aktiebolag (SPE-bolagssystemet) bör vara konkurrenskraftigt och enkelt, tillbörligt och överensstämma med målen och dra nytta av fördelarna med den inre marknaden.Regelverket bör omfatta särskilda bestämmelser för beskattning och redovisning och särskilda regler för likvidation, insolvens, ombildning, sammanslagningar, uppdelningar, upplösning och ogiltighet för att lämna så få frågor som möjligt att avgöras av den nationella bolagslagstiftningen, så att man kommer runt de problem och kostnader som är kopplade till efterlevnaden av olika nationella lagar och den konkurrenssnedvridning som detta skapar.

Motivering

Det finns ett behov av att fastställa ett särskilt gemensamt regelverk för beskattning av SPE-bolag för att lösa problemet och kostnaderna med efterlevnaden av bestämmelserna i de nationella skattesystemen, garantera lika spelregler för alla SPE-bolag och undvika snedvridning av konkurrensen. För att vara konkurrenskraftigt bör SPE-bolagsordningen vara en ren ”28:e ordning” med utrymme för harmonisering och konsekvens inom ramen för den inre marknaden och så långt möjligt undvika hänvisningar till den nationella lagstiftningen i olika medlemsstater. Dessutom skulle en gemensam och enkel europeisk beskattning göra SPE-bolagsformen och stadgan mer attraktiv för mindre företag.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 2b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(2b)För att garantera enhetlighet i SPE-systemet bör kommissionen före den 31 december 2010 lägga fram ett särskilt lagförslag för ett redovisnings- och beskattningssystem som innehåller en gemensam skattebas och ett system för konsolidering av vinster och förluster.

Motivering

Systemet med SPE-bolag bör vara konkurrenskraftigt, överensstämma med den inre marknadens mål och vara attraktivt för mindre företag. Därför finns det ett behov av att fastställa ett gemensamt särskilt regelverk för redovisning och beskattning avseende SPE-bolag för att komma runt kostnaderna med att följa de nationella systemen, garantera lika spelregler för alla SPE-bolag, undvika konkurrenssnedvridning, skadlig skattekonkurrens mellan medlemsstaterna och opportunt beteende (t.ex. när det gäller flytt av huvudkontor).

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) Eftersom ett privat aktiebolag (nedan kallat SPE-bolag) som kan bildas i hela gemenskapen är avsett för småföretag bör det ha en så enhetlig rättslig form som möjligt i gemenskapen, och så många frågor som möjligt bör lämnas öppna för aktieägarnas avtalsfrihet, samtidigt som aktieägare, borgenärer, arbetstagare och tredje man i allmänhet garanteras en hög rättslig säkerhet. Med tanke på att aktieägarna bör ha stor flexibilitet och frihet att organisera de inre angelägenheterna i ett SPE-bolag bör faktumet att det rör sig om ett privat bolag också framgå av att aktierna inte får erbjudas allmänheten eller handlas på kapitalmarknaderna, och inte heller börsnoteras eller noteras på reglerade marknader.

(3) En förutsättning för en hållbar och stadig tillväxt av den inre marknaden är att det skapas en heltäckande bolagsrätt som är direkt anpassad för små och medelstora företags behov. Eftersom ett privat aktiebolag (SPE-bolag) som kan bildas i hela gemenskapen är avsett för småföretag bör det ha en så enhetlig rättslig form som möjligt i gemenskapen, och så många frågor som möjligt bör lämnas öppna för aktieägarnas avtalsfrihet, samtidigt som aktieägare, borgenärer, arbetstagare och tredje man i allmänhet garanteras en hög rättslig säkerhet. Med tanke på att aktieägarna bör ha stor flexibilitet och frihet att organisera de inre angelägenheterna i ett SPE-bolag bör faktumet att det rör sig om ett privat bolag också framgå av att aktierna inte får erbjudas allmänheten eller handlas på kapitalmarknaderna, och inte heller börsnoteras eller noteras på reglerade marknader.

Motivering

I detta skäl betonas det uttryckligen hur viktigt det är med en harmonisering av bolagsrätten för små och medelstora företags utveckling och den inre marknadens tillväxt.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(4) För att företagen ska kunna dra största möjliga nytta av den inre marknaden bör SPE-bolag kunna ha sitt säte och sitt huvudkontor i olika medlemsstater och flytta sitt säte från en medlemsstat till en annan oberoende av huruvida desshuvudkontor eller huvudsakliga verksamhet också flyttas.

(4) Innan det kommer till stånd en heltäckande bolagsrätt för gemenskapen bör SPE-stadgan hänföra sig till nationell lag i frågor som insolvens, anställning och skatter.I synnerhet små och medelstora företag behöver veta vilken lag det är som gäller i dessa frågor.För tydligheten och transparensens skull bör lagen i fråga vara lagen i den medlemsstat där SPE-bolaget har sin centrala förvaltning och huvudsakliga verksamhet.Affärspartner förväntar sig normalt sett att alla frågor som ännu inte täcks av stadgan för SPE-bolag regleras av lagen i den medlemsstat där SPE-bolaget har sitt säte.SPE-bolag bör emellertid kunna flytta sitt säte från en medlemsstat till en annan när dess huvudkontor samtidigt flyttas.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) För att garantera en hög enhetlighet för SPE-bolag bör så många frågor som möjligt avseende bolagsformen fastställas i denna förordning, antingen genom konkreta bestämmelser eller genom att frågan överlåts till bolagsordningen. Därför bör en förteckning upprättas i en bilaga över frågor som aktieägarna i ett SPE-bolag måste besluta om i bolagsordningen. I dessa frågor ska endast gemenskapslagstiftningen gälla, och aktieägarna bör följaktligen kunna besluta om andra bestämmelser för att reglera dessa frågor än de som föreskrivs om nationella former av privata aktiebolag i den nationella lagstiftningen i den medlemsstat där SPE-bolaget är registrerat. Nationell lagstiftning bör gälla för frågor för vilka detta fastställs i denna förordning, liksom för alla andra frågor som inte omfattas av bestämmelserna i denna förordning, exempelvis obestånd, anställning och beskattning, eller som inte enligt denna förordning överlåts till bolagsordningen.

(6) För att garantera en hög enhetlighet för SPE-bolag bör så många frågor som möjligt avseende bolagsformen fastställas i denna förordning, antingen genom konkreta bestämmelser eller genom att frågan överlåts till bolagsordningen. Därför bör en förteckning upprättas i en bilaga över frågor som aktieägarna i ett SPE-bolag måste besluta om i bolagsordningen. I dessa frågor ska endast gemenskapslagstiftningen gälla, och aktieägarna bör följaktligen kunna besluta om andra bestämmelser för att reglera dessa frågor än de som föreskrivs om nationella former av privata aktiebolag i den nationella lagstiftningen i den medlemsstat där SPE-bolaget är registrerat. Nationell lagstiftning bör gälla för frågor för vilka detta fastställs i denna förordning, liksom för alla andra frågor som inte omfattas av bestämmelserna i denna förordning, exempelvis obestånd, anställning och beskattning, eller som inte enligt denna förordning överlåts till bolagsordningen tills man på gemenskapsnivå har fastställt ett särskilt och heltäckande regelverk för SPE-bolag inom dessa områden.

Motivering

Se innehållet i motiveringen till tidigare ändringsförslag till skäl 2a och 2b (nya).

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) För att SPE-bolag ska bli en tillgänglig bolagsform för enskilda och småföretag bör de kunna bildas från grunden eller uppstå genom ombildning, sammanslagning eller delning av befintliga nationella bolag. Bildandet av SPE-bolag genom ombildning, sammanslagning eller delning av bolag bör omfattas av gällande nationell lagstiftning.

(7) För att SPE-bolag ska bli en tillgänglig bolagsform för enskilda och småföretag bör de kunna bildas från grunden eller uppstå genom ombildning, sammanslagning eller delning av befintliga nationella bolag. Bildandet av SPE-bolag genom ombildning, sammanslagning eller delning av bolag bör omfattas av gällande nationell lagstiftning tills man på gemenskapsnivå har fastställt ett särskilt och heltäckande regelverk för SPE-bolag för dessa områden.

Motivering

Se innehållet i motiveringen till tidigare ändringsförslag till skäl 2a och 2b (nya).

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(8) För att minska kostnaderna och den administrativa bördan i samband med bolagets registrering bör registreringskraven för SPE-bolag begränsas till sådana som är nödvändiga för att garantera rättslig säkerhet, och de dokument som införs i registret när ett SPE-bolag bildas bör endast kontrolleras en gång, antingen före eller efter registreringen. För registreringen är det lämpligt att använda de register som avses i rådets första direktiv 68/151/EEG av den 9 mars 1968 om samordning av de skyddsåtgärder som krävs i medlemsstaterna av de i artikel 58 andra stycket i fördraget avsedda bolagen i bolagsmännens och tredje mans intressen, i syfte att göra skyddsåtgärderna likvärdiga inom gemenskapen.

(8) För att minska kostnaderna och den administrativa bördan i samband med bolagets registrering bör registreringskraven för SPE-bolag begränsas till sådana som är nödvändiga för att garantera rättslig säkerhet, och de dokument som införs i registret när ett SPE-bolag bildas bör endast kontrolleras en gång, och detta måste ske före registreringen. För registreringen är det lämpligt att använda de register som avses i rådets första direktiv 68/151/EEG av den 9 mars 1968 om samordning av de skyddsåtgärder som krävs i medlemsstaterna av de i artikel 58 andra stycket i fördraget avsedda bolagen i bolagsmännens och tredje mans intressen, i syfte att göra skyddsåtgärderna likvärdiga inom gemenskapen.

Motivering

Kontroll efter registreringen skulle skapa rättslig osäkerhet och olika problem för införandet av företaget i registret.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 8a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8a)För att garantera öppenhet och tillhandahållande av korrekt information om SPE-bolag bör kommissionen upprätta och samordna en databas för SPE-bolag, tillgänglig på Internet, i syfte att offentliggöra, samla in och sprida allmän och specifik information om bolagens registrering, säte, huvudsakliga verksamhetsplats, filialer och eventuell flytt av bolagets säte, ombildning, sammanslagning, delning, eller upplösning.

Motivering

Det är viktigt att säkerställa offentliggörande och information på EU-nivå om SPE-bolag bildade i EU via en databas och en webbplats, för att garantera konsekvens mellan det särskilda regelverket för SPE-bolag och den inre marknaden, och för att skapa insyn för marknaden och bidra till samordning mellan de nationella myndigheterna.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) SPE-bolag bör inte omfattas av höga obligatoriska krav på bolagskapital, eftersom detta skulle vara ett hinder för små och medelstora företag. Borgenärer bör emellertid skyddas mot orimliga utdelningar till aktieägarna som skulle kunna påverka SPE-bolagets förmåga att betala sina skulder. Därför bör utdelningar som innebär att SPE-bolagets skulder överskrider värdet av dess tillgångar förbjudas.Aktieägarna bör emellertid också ha rätt att krävaatt SPE-bolags ledningsorgan undertecknar ett solvensintyg.

(11) SPE-bolag bör inte omfattas av höga obligatoriska krav på bolagskapital, eftersom detta skulle vara ett hinder för små och medelstora företag. Borgenärer bör emellertid skyddas mot orimliga utdelningar till aktieägarna som skulle kunna påverka SPE-bolagets förmåga att betala sina skulder. Därför bör utdelningar som innebär att SPE-bolagets skulder överskrider värdet av dess tillgångar förbjudas ochSPE-bolagens ledningsorgan avkrävas ett undertecknat solvensintyg.

Motivering

För att stärka innehållet i kommissionens förslag (eftersom det minimikapital som anges i de artiklar som avser bildande av ett SPE-bolag kanske inte räcker som garanti för borgenärerna) är det klokt att införa ett obligatoriskt ”solvensintyg”.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Skäl 14

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(14) De behöriga nationella myndigheterna bör övervaka genomförandet av flytten av ett SPE-bolagets säte till en annan medlemsstat och kontrollera att detta sker på lagligt sätt. Aktieägarna, borgenärerna och arbetstagarna bör i god tid få tillgång till flyttförslaget och ledningsorganets rapport.

(14) De behöriga nationella myndigheterna bör övervaka genomförandet av flytten av ett SPE-bolagets säte till en annan medlemsstat och kontrollera att detta sker på lagligt sätt. Aktieägarna, borgenärerna och arbetstagarna bör i god tid få tillgång till flyttförslaget och ledningsorganets rapport, utifrån en tidigare flyttplan, som bör vara skatteneutral och redogöra för de ekonomiska och juridiska grunderna för flyttförslaget, och ledningsorganets rapport.

Motivering

Beslutet att flytta ett bolags säte bör fattas främst på ekonomiska och juridiska grunder och inte av opportunistiska skäl eller för att undvika beskattning. Därför bör en flyttplan utarbetas tydligt och klart innan beslutsprocessen påbörjas.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 1 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) utdelning: alla finansiella förmåner som en aktieägare uppbär direkt eller indirekt från SPE-bolaget i förhållande till de aktier han eller hon innehar, inklusive all överföring av pengar eller egendom, liksom påtagandet av skuld.

(b) utdelning: alla finansiella förmåner som en aktieägare uppbär direkt eller indirekt från SPE-bolaget i förhållande till de aktier han eller hon innehar, inklusive all överföring av pengar eller egendom, liksom påtagandet av skuld,och som inte balanseras genom fullvärdiga anspråk på motprestationer eller återbetalning.

Motivering

Tillägget innebär ett förtydligande.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea)Det har en gränsöverskridande koppling.

 

En sådan ska anses föreligga om

 

– bolaget har ett motsvarande föremål för sin verksamhet, eller

 

– Dess målsättning ska vara betydande verksamhet i fler än en medlemsstat, eller fler än en tredjedel av dess aktier ska innehas av aktieägare i en eller flera andra medlemsstater.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1 – led eb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(eb)Dess mål ska vara klart uttryckta och ska omfatta produktion av eller handel med varor eller tillhandahållande av tjänster.

Motivering

Ändringsförslaget ska garantera att ett SPE-bolag ska tjäna sådana påtagliga syften som att tillverka varor, handla med varor eller tillhandahålla tjänster i enlighet med syftet att främja SMF:s gränsöverskridande verksamhet. Avsikten med ändringsförslaget är att förhindra att s.k. ”hyllbolag” bildas och företag som etableras endast för ”regimshopping” och kringgående av medlemsstaternas rättsskydd.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 4a

 

Skattesystem

 

Kommissionen ska före den 31 december 2010 lägga fram ett lagförslag om ett särskilt skattesystem för SPE-bolag, baserat på en gemensam skattebas och ett system för konsolidering av vinster och förluster.

Motivering

The SPE regime should be viable, simple and consistent with the objectives and advantages of the Internal Market. There is a need to define a common tax regime specific to the SPE in order to overcome burdens and costs and of compliance with national tax systems, to guarantee a level playing field to all SPE, to avoid distortion of competition and harmful tax competition. To be viable the SPE should be a fully 28th regime system allowing for harmonization and consistency within the IM avoiding as much as possible reference to different MS national laws. Moreover a single and simple European tax regime will render the SPE form and Statute more attractive for the small businesses.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 4b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 4b

 

Redovisningssystem

 

Kommissionen ska före den 31 december 2010 lägga fram ett lagförslag om ett redovisningssystem som baseras på SPE-bolagsspecifika redovisningsbestämmelser.

Motivering

The SPE regime should be viable, simple and consistent with the objectives and advantages of the Internal Market. There is a need to define a common accounting system – complementary to a common tax regime – specific to the SPE in order to overcome burdens and costs and of compliance with national systems, to guarantee a level playing field to all SPE and to avoid distortion of competition. To be viable the SPE should be a fully 28th regime system allowing for harmonization and consistency within the IM avoiding as much as possible reference to different MS national laws. Moreover a single and simple European accounting and tax regime will render the SPE more attractive for the small businesses.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 4c (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 4c

 

Databas

 

Utan att det påverkar artikel 9.1 och artikel 46.2 ska kommissionen upprätta och samordna en databas för SPE-bolag, tillgänglig på Internet, i syfte att offentliggöra, samla in och sprida allmän och specifik information som avser SPE-bolag, särskilt rörande:

 

(a)registrering,

 

(b)säte, central förvaltning eller huvudsakliga verksamhet i gemenskapen och, i förekommande fall, filialer,

 

(c)solvensintyg,

 

(d)eventuella flyttförslag eller flytt av säte,

 

(e)eventuell registrering i värdmedlemsstaten eller strykning från registret i hemmamedlemsstaten,

 

(f)eventuell ombildning, sammanslagning eller uppdelning,

 

(g)eventuell upplösning.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande och information på EU-nivå om SPE-bolag bildade inom EU, för att säkerställa konsekvens mellan det särskilda regelverket för SPE-bolag och en tillbörlig dimension på den inre marknaden, för att skapa insyn för marknaden och bidra till samordning mellan de nationella myndigheterna.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Ett SPE-bolag ska ha sitt säte och huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet inom gemenskapen.

Ett SPE-bolag ska ha sitt säte och huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i en enda medlemsstat.

Ett SPE-bolag ska inte vara skyldigt att ha sitt huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte.

 

 

Motivering

Om det finns möjlighet för SPE-bolag att ha sitt säte och huvudkontor på olika platser ges utrymme för missbruk som kan missgynna bolagets fordringsägare och gör det möjligt att kringgå den sociala trygghet och det rättsliga skydd som finns i medlemsstaterna. Speciellt kan medbestämmande kringgås om man väljer att ha sätet i en medlemsstat där arbetstagarna inte har någon medbestämmanderätt.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 7 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Ett SPE-bolag ska inte vara skyldigt att ha sitt huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte.

Ett SPE-bolag ska ha sitt huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte.

Motivering

Diese Bestimmung orientiert sich am Acquis communautaire, wie insbesondere an Art 7 SE-VO.

Durch die Einführung gemeinschaftsrechtlicher Gesellschaftsformen sind Beschränkungen, wie diese vor der EuGH-Judikatur zu Centros, Inspire-Art usw. bestanden, weggefallen. Daher sollte es bei der Regelung wie in Art. 7 der SE-VO bleiben, zumal auch eine Sitzverlegung in Kapitel VII der SPE-Verordnung geregelt ist.

Für eine Trennung der Sitze kann es bei Neugründung keinen anderen Grund geben, als unliebsame Bestimmungen eines Mitgliedsstaates, in der die tatsächliche Geschäftsausübung erfolgen soll, zu entkommen. Das SPE-Statut soll aber gerade die Gründung einer Gesellschaft nach weitgehend gleichen Rechtsvorschriften in allen Mitgliedsstaaten ermöglichen.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 7 – stycke 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

SPE-bolagets säte och huvudkontor eller platsen för dess huvudsakliga verksamhet ska ske i den databas som anges i artikel 4c och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå om SPE-bolag bildade inom EU, för att garantera konsekvens mellan det särskilda regelverket för SPE-bolag och en tillbörlig dimension på den inre marknaden.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Medlemsstaterna får inte kräva att särskilda uppgifter och dokument ska tillhandahållas i samband med ansökan om registrering av ett SPE-bolag förutom de följande:

2. Medlemsstaterna får endast kräva att följande särskilda uppgifter och dokument ska tillhandahållas i samband med ansökan om registrering av ett SPE-bolag:

Motivering

Förtydligande.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ba)En beskrivning av dess gränsöverskridande koppling enligt artikel 3.1 ea.

Motivering

Förslaget innehåller inget krav på gränsöverskridande koppling för bildande av ett SPE-bolag. Däremot behövs det ett sådant krav för gemenskapslagstiftning som grundas på artikel 308 i EG-fördraget. Kravet på gränsöverskridande koppling bör undvika byråkratiska hinder utan att det för den skull inbjuder till kringgående av bestämmelser.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ba)Föremålet för SPE-bolagets verksamhet.

Motivering

I kommissionens förslag saknas varje uppgift om vilka syften ett SPE-bolag ska ha. För varje bolags, även för ett SPE-bolags, självbild och koncept är det av central betydelse vilket föremål det har för sin verksamhet.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – led ga (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ga)antalet anställda i SPE-bolag,

Motivering

Denna information är betydelsefull eftersom bolagets storlek och antal anställda i förekommande fall avgör om bolaget ska omfattas av särskild och annorlunda behandling och särskilda bestämmelser i enlighet med den nationella bolagslagstiftningen.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – led ha (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ha)Målet för bolagets verksamhet.

Motivering

Det måste kontrolleras att bolagsnamnet är tillgängligt för registrering eller om bolaget har särskilda tillstånd. Bolagets mål innebär också en begränsning för ledningspersonens behörighet – vilket får effekter för ledningspersonernas ansvar.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 4 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Det ska stå medlemsstaterna fritt vilket av dessa villkor de använder för registreringen.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. SPE-bolaget ska lämna in de eventuella ändringar i de uppgifter eller dokument som avses i punkt 2 a–g till registermyndigheten inom 14 kalenderdagar från den dag då förändringen äger rum. Efter varje ändring i bolagsordningen ska SPE-bolaget lämna in den fullständiga texten till registermyndigheten i dess aktuella ändrade lydelse.

5. SPE-bolaget ska lämna in de eventuella ändringar i de uppgifter eller dokument som avses i punkt 2 a–g att föras in av registermyndigheten inom 14 kalenderdagar från den dag då förändringen äger rum. SPE-bolaget ska varje år lämna in eventuella ändringar i de uppgifter eller dokument som avses i punkt 2 ga att föras in årligen av registermyndigheten.Efter varje ändring i bolagsordningen ska SPE-bolaget lämna in den fullständiga texten att föras in av registermyndigheten i dess aktuella ändrade lydelse.

Motivering

Ändringar som avser antalet anställda i SPE-bolaget bör endast göras en gång per år.

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 6a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

6a.Handlingar och uppgifter som avser registreringen av ett SPE-bolag ska offentliggöras i den databas som anges i artikel 4c och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå om SPE-bolag bildade inom EU för att säkerställa konsekvens mellan det särskilda regelverket för SPE-bolag och en tillbörlig dimension på den inre marknaden.

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) SPE-bolagets namn, adressen till dess säte samt, i förekommande fall, uppgift om att bolaget har trätt i likvidation.

(b) SPE-bolagets namn, adressen till dess säte samt, i förekommande fall, närmare uppgifter om dess huvudkontor eller platsen för dess huvudsakliga verksamhet, förekomsten av eventuella filialer och uppgift om att bolaget har trätt i likvidation.

Motivering

Det är viktigt att tillhandahålla ett tillbörligt system för offentliggörande av uppgifter för att kunna lämna relevant information om ett SPE-bolag.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 2 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ba)Närmare uppgifter om medlemmarna i SPE-bolagets ledningsorgan.

Motivering

För affärspartners är det viktigt att veta vem det är som ingår i bolagsledningsorganet och vem som är befullmäktigad av bolaget.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 12

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om rättshandlingar har företagits i SPE-bolagets namn före dess registrering kan SPE-bolaget påta sig de skyldigheter som uppstår till följd av dessa rättshandlingar efter bolagets registrering. Om SPE-bolaget inte påtar sig skyldigheterna ska de personer som företagit rättshandlingarna vara solidariskt och obegränsat ansvariga för dem.

Om rättshandlingar har företagits i SPE-bolagets namn före dess registrering kan SPE-bolaget påta sig de skyldigheter som uppstår till följd av dessa rättshandlingar efter bolagets registrering. Om SPE-bolaget inte påtar sig skyldigheterna inom en månad efter registreringen ska de personer som företagit rättshandlingarna vara solidariskt och obegränsat ansvariga för dem.

Motivering

Av rättssäkerhetsskäl.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Aktierna i ett SPE-bolag ska upptas i aktieägarförteckningen.

1. Aktiebelopp och aktieslag som varje aktieägare har i SPE-bolaget ska anmälas till registret.

Motivering

Om aktieägarna bara fördes in i en aktieägarförteckning som sköttes av ledningsorganet skulle detta innebära ett stort steg tillbaka. Endast genom att man för in aktieägarna och deras aktier i registret garanteras en tillförlitlig översikt över vem det egentligen är som står bakom ett bolag.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Om inte annat följer av artikel 27 ska antagandet av en ändring i ett SPE-bolags bolagsordning varigenom de rättigheter som är knutna till ett aktieslag ändras (inklusive alla eventuella förändringar i förfarandet för ändring av de rättigheter som är knutna till ett aktieslag) kräva samtycke av minst två tredjedels majoritet av rösträtterna som medföljer de aktier som emitterats i det aktieslaget.

3. Om inte annat följer av artikel 27 ska antagandet av en ändring i ett SPE-bolags bolagsordning varigenom de rättigheter som är knutna till ett aktieslag ändras (inklusive alla eventuella förändringar i förfarandet för ändring av de rättigheter som är knutna till ett aktieslag) kräva samtycke av minst två tredjedels majoritet av rösträtterna som medföljer de aktier som emitterats i det aktieslaget. I bolagsordningen för SPE-bolag får det ställas högre krav på tröskeln för majoritet.

Motivering

Bättre skydd för aktieägarnas rättigheter.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a.Medlemsstaterna får stadga att aktieinnehav ska redovisas i ett offentligt register.

Motivering

För transparensens skull bör medlemsstater kunna stadga att aktier ska redovisas i ett offentligt register i stället för bara i bolagets egen aktieägarförteckning. Aktieägarförteckningen sköts enbart av företaget självt och skulle alltså kunna manipuleras. Utan en enkel och tillförlitlig kontroll av ägarstrukturerna i form av ett offentligt register kan olagliga företagslikvidationer förekomma om fordringsägare inte kan vända sig till aktieägarna för handlingar och insolvensansökningar.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 1 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. SPE-bolagets ledningsorgan ska upprätta en förteckning över aktieägare.Förteckningen ska innehålla minst följande uppgifter:

1. Med avseende på aktieägarna och deras aktier ska åtminstone följande uppgifter föras in i registret:

Motivering

Se vad som sägs om ändringsförslag 7 till artikel 14.1.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 1 – led ga (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ga)Identifiering av tidigare ägare av aktierna vid en eventuell överlåtelse.

Motivering

Mer öppenhet och tydlighet.

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Aktieägarförteckningen ska utgöra bevis på äktheten i de uppgifter som förtecknas i punkt 1 a–g, om detta inte framgår på annat sätt.

2. Registret ska utgöra bevis på att de uppgifter som förtecknas i punkt 1 a–g är riktiga, om detta inte framgår på annat sätt.

Motivering

Se vad som sägs om ändringsförslag 7 till artikel 14.1.

Ändringsförslag  37

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Aktieägarförteckningen och eventuella ändringar av den ska föras av ledningsorganet och får på begäran kontrolleras av aktieägarna eller tredje man.

3. Registret ska på begäran hållas tillgängligt för aktieägarna eller tredje man.

Motivering

Se vad som sägs om ändringsförslag 7 till artikel 14.1.

Ändringsförslag  38

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3a.Medlemsstaterna får föreskriva att aktieägarförteckningen ska redovisas i ett offentligt register.

Motivering

För transparensens skull bör medlemsstater kunna stadga att aktier ska redovisas i ett offentligt register i stället för bara i bolagets egen aktieägarförteckning. Aktieägarförteckningen sköts enbart av företaget självt och skulle alltså kunna manipuleras. Utan en enkel och tillförlitlig kontroll av ägarstrukturerna i form av ett offentligt register kan olagliga företagslikvidationer förekomma om fordringsägare inte kan vända sig till aktieägarna för handlingar och insolvensansökningar.

Ändringsförslag  39

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Vid anmälan av överlåtelse ska ledningsorganet utan dröjsmål uppta aktieägaren i den förteckning som avses i artikel 15, under förutsättning att överlåtelsen har verkställts i enlighet med denna förordning och SPE-bolagets bolagsordning och aktieägaren lämnar in rimliga bevis på hans eller hennes lagliga äganderätt till aktierna.

3. Närledningsorganetfår styrkt information om att en aktieägare överlåtit en aktie, ska organet meddela den ändring som ska föras in i registret.

Motivering

Se ändringsförslag 7 till artikel 14.1. Detta ändringsförslag är en följd av förslaget att aktieägarna inte bara ska finnas i en förteckning utan verkligen upptas in i registret.

Ändringsförslag  40

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 4 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Gentemot tredje man, samma dag som aktieägaren upptas i den förteckning som avses i artikel 15.

(b) Gentemot tredje man, samma dag som aktieägaren upptas i registret, om inte tredje man redan tidigare fått bevis på att överlåtelsen skett.

Motivering

Tidpunkten då andelsöverlåtelsen får verkan måste fastställas tydligt i förordningen. Med tanke på rättssäkerheten ska uppgifterna om aktieägarna föras in i det offentliga registret i stället för i den förteckning över aktieägare som kommissionen föreslår.

Ändringsförslag  41

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 1 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. En aktieägare ska ha rätt till utträde ur ett SPE-bolag om SPE-bolagets verksamhet har bedrivits eller bedrivs på ett sätt som allvarligt skadar aktieägarens intressen som ett resultat av en eller flera av följande händelser:

1. En aktieägare ska ha rätt till utträde ur ett SPE-bolag om SPE-bolagets verksamhet har bedrivits eller bedrivs på ett sätt som allvarligt skadar aktieägarens intressen som ett resultat av bland annat en eller flera av följande händelser:

Motivering

Det bör klarläggas att uppräkningen av händelserna inte är uttömmande.

Ändringsförslag  42

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. SPE-bolags kapital ska vara till fullo tecknat.

2. SPE-bolags kapital ska vara till fullo tecknat. Aktier som betalas kontant ska vid tecknandet inbetalas till minst 25 procent av aktiernas nominella värde.Inbetalningen av resten ska ske på grundval av ett beslut från bolagsledningsorganet vid ett eller fler tillfällen inom en period på maximalt fem år från och med registreringen av SPE-bolaget.

Motivering

Syftet med SPE-bolaget är att underlätta för små och medelstora företag att bildas inom Europeiska unionen så att de kan dra full nytta av den inre marknaden. Storleken på minimikapitalet och villkoren för hur detta måste betalas in är ett sätt att främja bildandet av SPE-bolag inom Europeiska unionen och särskilt i de medlemsstater där levnadsstandarden är sådan att det är svårt att få ihop ett större belopp.

Ändringsförslag  43

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. SPE-bolags aktier behöver inte vara till fullo inbetalt vid emissionstillfället.

3. SPE-bolagets minimikapital enligt punkt 4 måste betalas i sin helhet genom kontanta inbetalningar.Före SPE-bolagets upptagande i registret måste detta belopp bevisligen ha betalas in på ett konto som ledningsorganet fritt förfogar över för SPE-bolagets räkning.

Motivering

Se ändringsförslag 14 till artikel 19.4.

Ändringsförslag  44

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. SPE-bolags kapital ska uppgå till minst en euro.

4. SPE-bolags kapital ska uppgå till minst en euro, förutsatt att SPE-bolagets bolagsordning kräver att ledningsorganet undertecknar det solvensintyg som anges i artikel 21.När bolagsordningen inte innehåller någon sådan bestämmelse ska SPE-bolagets kapital vara minst 10 000 euro.

Ändringsförslag  45

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Aktieägare ska betala den överenskomna ersättningen kontant eller tillföra den överenskomna apportegendomen i enlighet med SPE-bolagets bolagsordning.

1. Aktieägare ska betala den överenskomna ersättningen kontant eller tillföra den överenskomna apportegendomen i enlighet med SPE-bolagets bolagsordning. Värdet på apportegendomen ska bevisas.

Ändringsförslag  46

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Om bolagsordningen kräver det ska SPE-bolagets ledningsorgan, jämte att efterkomma artikel 1, underteckna en förklaring, nedan kallad solvensintyg, innan utdelningen beslutas, som intygar att bolaget kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning inom dess normala affärsverksamhet inom ett år från det att utdelningen sker. Aktieägarna ska få tillgång till solvensintyget innan beslut rörande utdelning i enlighet med artikel 27 fattas.

2. SPE-bolagets bolagsledningsorgan ska, jämte att efterkomma artikel 1, underteckna en förklaring, nedan kallad solvensintyg, innan utdelningen beslutas, som intygar att bolaget kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning inom dess normala affärsverksamhet inom ett år från det att utdelningen sker. Aktieägarna ska få tillgång till solvensintyget innan beslut rörande utdelning i enlighet med artikel 27 fattas.

Motivering

För skyddet av fordringsägarna bör bolagsledningsorganet under alla omständigheter vara ålagt att utfärda ett solvensintyg innan en utdelning betalas ut.

Ändringsförslag  47

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a.Solvensintyg ska offentliggöras i den databas som anges i artikel 4c och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå av information som rör SPE-bolag bildade i EU.

Ändringsförslag  48

Förslag till förordning

Artikel 25 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Ledningsorganet ska sköta SPE-bolagets redovisning, som ska regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

2. Ledningsorganet har ansvaret för att sköta SPE-bolagets redovisning, som ska regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

Motivering

Det behövs bara att se till att ledningsorganet har ansvaret för redovisningen. Vid granskning av redovisningen ska man alltså vända sig till ledningsorganet. Men utläggning av redovisningen är också möjlig.

Ändringsförslag  49

Förslag till förordning

Artikel 26 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. SPE-bolaget ska ha ett ledningsorgan som ska vara ansvarigt för att leda SPE-bolagets verksamhet. Ledningsorganet får utöva alla de befogenheter som SPE-bolaget har och som enligt den här förordningen eller bolagsordningen inte ska utövas av aktieägarna.

1. SPE-bolaget ska ha ett ledningsorgan som ska vara ansvarigt för att leda SPE-bolagets verksamhet. Ledningsorganet får utöva alla de befogenheter som SPE-bolaget har och som enligt den här förordningen eller bolagsordningen inte ska utövas av aktieägarna. Aktieägarna kan genom beslut begränsa ledningspersonens eller ledningspersonernas befogenheter.

Motivering

Förtydligande.

Ändringsförslag  50

Förslag till förordning

Artikel 29 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Aktieägare med 5 % av de röster som är knutna till SPE-bolagets aktier ska ha rätt att begära att ledningsorganet lägger fram ett förslag till beslut inför aktieägarna.

1. Aktieägare med 10 % av de röster som är knutna till SPE-bolagets aktier ska ha rätt att begära att ledningsorganet lägger fram ett förslag till beslut inför aktieägarna.

Motivering

Ett SPE-bolag kommer endast att ha ett fåtal aktieägare jämfört med ett Societas Europaea. Därför är det motiverat att aktieägare med 10 procent av rösterna ska kunna begära att ledningsorganet lägger fram ett förslag till beslut inför aktieägarna.

Ändringsförslag  51

Förslag till förordning

Artikel 30 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. En person som enligt domstolsbeslut eller beslut från förvaltningsmyndighet på medlemsstatsnivå är obehörig att agera ledningsperson för ett företag får inte utnämnas till eller fungera som ledningsperson för ett SPE-bolag.

3. En person som enligt domstolsbeslut eller beslut från förvaltningsmyndighet på medlemsstatsnivå är obehörig att agera ledningsperson för ett företag får inte utnämnas till eller fungera som ledningsperson för ett SPE-bolag. Nationella regler för att förklara någon obehörig som ledningsperson ska gälla.

Motivering

Enligt nationell lag kan personer också förklaras obehöriga till följd av ett rättsligt beslut på grund av till exempel bedrägeri.

Ändringsförslag  52

Förslag till förordning

Artikel 35 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett SPE-bolags säte får flyttas till en annan medlemsstat i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel.

1. Med beaktande av artikel 9.1 får ett SPE-bolags säte flyttas till en annan medlemsstat, där den verkligen bedriver sin ekonomiskaverksamhet, i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel.

Motivering

Artikel 35 behöver överensstämma med artikel 9.1a.

Ändringsförslag  53

Förslag till förordning

Artikel 35 – punkt 1 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

En flytt av ett SPE-bolags säte ska föregås av offentliggörande av en flyttplan som ska baseras på ekonomiska och juridiska grunder och ska vara skatteneutral.

Motivering

Det är viktigt att klargöra att flytt av ett SPE-bolags säte bör vara ett beslut som baseras på ekonomiska och juridiska grunder och inte i syfte att undvika beskattning.

Ändringsförslag  54

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 1 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ba)en skatteneutral flyttplan som beskriver de ekonomiska och juridiska grunderna bakom flyttförslaget,

Motivering

Beslutet att flytta ett bolags säte bör fattas främst på ekonomiska och juridiska grunder och inte av opportunistiska skäl. Därför bör sådana aspekter anges tydligt och klart innan beslutsprocessen påbörjas.

Ändringsförslag  55

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) offentliggöra flyttförslaget.

(b) offentliggöra flyttförslaget inklusive den flyttplan som anges i punkt 1 ba,

Motivering

Offentliggörande av flyttförslaget bör inkludera flyttplanen för att vara meningsfull.

Ändringsförslag  56

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 2 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Flyttförslaget inklusive flyttplan ska offentliggöras i den databas som anges i artikel 4c och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå av information som rör SPE-bolag bildade i EU.

Ändringsförslag  57

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 3 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Ledningsorganet ska avfatta en redogörelse till aktieägarna där den föreslagna flyttens juridiska och ekonomiska aspekter förklaras och motiveras och där det förklaras vilka följder flytten får för aktieägare, borgenärer och arbetstagare. Redogörelsen ska tillsammans med flyttförslaget överlämnas till aktieägarna och arbetstagarrepresentanterna, eller om det inte finns några sådana representanter direkt till arbetstagarna.

3. Ledningsorganet ska avfatta en redogörelse till aktieägarna där den föreslagna flyttens juridiska och ekonomiska aspekter förklaras och motiveras och där det förklaras vilka följder flytten får för aktieägare, borgenärer, arbetstagare och det lokala samhället. Redogörelsen ska tillsammans med flyttförslaget överlämnas till aktieägarna och arbetstagarrepresentanterna, eller om det inte finns några sådana representanter direkt till arbetstagarna.

Motivering

Rapporten bör även täcka konsekvenser för det lokala samhället.

Ändringsförslag  58

Förslag till förordning

Artikel 37 – punkt 7a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

7a.Upptagande i registret i värdmedlemsstaten och alla strykningar i registret i hemmamedlemsstaten ska offentliggöras i den databas som anges i artikel 4c och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå av information som rör SPE-bolag bildade i EU.

Ändringsförslag  59

Förslag till förordning

Artikel 39

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Ombildning, sammanslagning eller uppdelning av SPE-bolag ska regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

Innan man på gemenskapsnivå har fastställt ett heltäckande regelverk som särskilt avser SPE-bolag ska ombildning, sammanslagning eller uppdelning av SPE-bolag regleras av tillämplig nationell lagstiftning.

 

Ombildningar, sammanslagningar och uppdelningar av SPE-bolag ska offentliggöras i den databas som anges i artikel 4 och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Fastställande av en stadga för SPE-bolag på EU-nivå bör åtföljas av ett heltäckande SPE-bolagsspecifikt regelverk (vilket betyder även på området för ombildning, sammanslagning och uppdelning, upplösning, ogiltighet och redovisning och beskattning) för att SPE-bolag ska bli lönsam och attraktiv företagsform för mindre företag på den inre marknaden. Det är också viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå av information som rör SPE-bolag bildade i EU.

Ändringsförslag  60

Förslag till förordning

Artikel 40 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Likvidation, insolvens, betalningsinställelse eller liknande förfaranden ska regleras av gällande nationell lagstiftning och av rådets förordning (EG) nr 1346/2000.

3. Innan man på gemenskapsnivå har fastställt ett heltäckande regelverk som särskilt avser SPE-bolag ska likvidation, insolvens, betalningsinställelse eller liknande förfaranden regleras av gällande nationell lagstiftning och av rådets förordning (EG) nr 1346/2000.

Motivering

Fastställande av en stadga för SPE-bolag på EU-nivå bör åtföljas av ett heltäckande SPE-bolagsspecifikt regelverk (vilket betyder även på området för likvidation, insolvens, ombildning, sammanslagning och delning, upplösning, ogiltighet och redovisning och beskattning) för att SPE-bolag ska bli en lönsam och attraktiv företagsform för mindre företag på den inre marknaden.

Ändringsförslag  61

Förslag till förordning

Artikel 40 – punkt 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a.Upplösningar av SPE-bolag ska offentliggöras i den databas som anges i artikel 4c och på webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera offentliggörande på EU-nivå av information som rör SPE-bolag bildade i EU.

Ändringsförslag  62

Förslag till förordning

Artikel 41

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

SPE-bolags ogiltighet ska regleras av bestämmelserna i den tillämpliga nationella lagstiftning som genomför artikel 11.1, 11.2 a–c och e (med undantag av hänvisningen i 11.2 c till föremålet för bolagets verksamhet) och artikel 12 i direktiv 68/151/EEG.

Innan man på gemenskapsnivå har fastställt ett heltäckande regelverk som särskilt avser SPE-bolag ska SPE-bolags ogiltighet regleras av bestämmelserna i den tillämpliga nationella lagstiftning som genomför artikel 11.1, 11.2 a–c och e (med undantag av hänvisningen i 11.2 c till föremålet för bolagets verksamhet) och artikel 12 i direktiv 68/151/EEG.

Motivering

Fastställande av en stadga för SPE-bolag på EU-nivå bör åtföljas av ett heltäckande SPE-bolagsspecifikt regelverk (vilket betyder även på området för ogiltighet, likvidation, insolvens, ombildning, sammanslagning och delning, upplösning och redovisning och beskattning) för att SPE-bolag ska bli en lönsam och attraktiv företagsform för mindre företag på den inre marknaden.

Ändringsförslag  63

Förslag till förordning

Artikel 42 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstater i vilka den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen (EMU) inte tillämpas får begära att SPE-bolag som har sitt säte på deras territorium ska ange sitt kapital i den nationella valutan. Ett SPE-bolag får även ange sitt kapital i euro. Omräkningskursen mellan den nationella valutan och euron vara den som gäller den sista dagen i månaden före registreringen av SPE-bolaget.

1. Medlemsstater i vilka den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen (EMU) inte tillämpas får begära att SPE-bolag som har sitt säte på deras territorium ska ange sitt kapital i den nationella valutan. Sådana SPE-bolag ska dessutom ange sitt kapital i euro. Omräkningskursen mellan den nationella valutan och euron vara den som gäller den sista dagen i månaden före registreringen av SPE-bolaget.

Motivering

Det är lämpligare för ett SPE-bolag med säte i en medlemsstat med en annan nationell valuta än euro att ha möjlighet att ange sitt kapital i både den nationella valutan och i euro.

Ändringsförslag  64

Förslag till förordning

Artikel 42 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Ett SPE-bolag får utarbeta och offentliggöra sin års-, och om tillämpligt, koncernredovisning i euro i medlemsstater där den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen inte tillämpas. Sådana medlemsstater får emellertid även begära att SPE-bolag utarbetar och offentliggör sin års-, och om tillämpligt, koncernredovisning i den nationella valutan i enlighet med gällande nationell lagstiftning.

2. Ett SPE-bolag ska utarbeta och offentliggöra sin års-, och om tillämpligt, koncernredovisning både i den nationella valutan och i euro i medlemsstater där den tredje etappen av Ekonomiska och monetära unionen inte tillämpas.

Motivering

Det är lämpligare för ett SPE-bolag med säte i en medlemsstat med en annan nationell valuta än euro att ha möjlighet att utarbeta och offentliggöra sin årsredovisning och, i tillämpliga fall, koncernredovisning i både den nationella valutan och i euro.

Ändringsförslag  65

Förslag till förordning

Artikel 45

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska senast den 1 juli 2010 anmäla till kommissionen vilken form de privata aktiebolag som avses i artikel 4 andra stycket antar.

Medlemsstaterna ska senast den 1 juli 2010 anmäla till kommissionen vilken form de privata aktiebolag som avses i artikel 4 andra stycket antar, inbegripet följderna enligt nationell lag av att inte uppfylla någon bestämmelse i denna förordning eller någon annan bestämmelse i nationell lag som gäller för SPE-bolag.

Kommissionen ska publicera dessa uppgifter i Europeiska unionens officiella tidning.

Kommissionen ska publicera dessa uppgifter i Europeiska unionens officiella tidning.

 

Medlemsstaterna ska också tillhandahålla webbsidor med SPE-bolag som är registrerade på deras territorium och eventuella lagakraftvunna domar avseende SPE-bolags verksamhet på deras territorium.Kommissionen ska tillhandahålla en webbsida med länkar till sådana nationella webbsidor.

Ändringsförslag  66

Förslag till förordning

Artikel 46 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. De instanser som avses i punkt 1 ska samarbeta med varandra för att säkerställa att handlingar och uppgifter avseende de SPE-bolag som förtecknas i artikel 10.2 också är tillgängliga via registren i alla andra medlemsstater.

2. De instanser som avses i punkt 1 ska samarbeta med varandra för att säkerställa att handlingar och uppgifter avseende de SPE-bolag som förtecknas i artikel 10.2 också är tillgängliga via registren i alla andra medlemsstater, den databas som anges i artikel 4c och webbplatsen för SPE-bolag.

Motivering

Det är viktigt att garantera ett verkligt samarbete mellan de nationella myndigheterna och kommissionen så att information om SPE-bolag blir tillgänglig i medlemsstaternas register och EU:s databas och webbplatsen för SPE-bolag.

Ändringsförslag  67

Förslag till förordning

Artikel 47a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 47a

 

Förslag från kommissionen

 

Kommissionen ska lägga fram ett förslag till en heltäckande bolagsrätt för gemenskapen före den 31 december 2010.

Motivering

Kommissionen åläggs att lägga fram ett förslag till harmonisering av bolagsrätten på områden som ännu inte är harmoniserade i syfte att främja en hållbar och stadig tillväxt av den inre marknaden.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Stadgan för privata Europabolag

Referensnummer

KOM(2008)0396 – C6-0283/2008 – 2008/0130(CNS)

Ansvarigt utskott

JURI

Yttrande

       Tillkännagivande i kammaren

ECON

2.9.2008

 

 

 

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Donata Gottardi

8.7.2008

 

 

Behandling i utskott

4.11.2008

1.12.2008

 

 

Antagande

2.12.2008

 

 

 

Slutomröstning:resultat

+:

–:

0:

26

1

0

Slutomröstning:närvarande ledamöter

Mariela Velichkova Baeva, Paolo Bartolozzi, Zsolt László Becsey, Sebastian Valentin Bodu, Sharon Bowles, Udo Bullmann, David Casa, Manuel António dos Santos, Christian Ehler, Jonathan Evans, José Manuel García-Margallo y Marfil, Jean-Paul Gauzès, Robert Goebbels, Donata Gottardi, Louis Grech, Othmar Karas, Wolf Klinz, Andrea Losco, Astrid Lulling, Gay Mitchell, Sirpa Pietikäinen, John Purvis, Peter Skinner, Margarita Starkevičiūtė, Ivo Strejček, Sahra Wagenknecht

Slutomröstning:närvarande suppleanter

Harald Ettl

  • [1]  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén: ”Kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2008” – KOM(2007)0640.

YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och sociala frågor (5.11.2008)

till utskottet för rättsliga frågor

över förslaget till rådets förordning om stadga för ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag)
(KOM(2008)0396 – C6-0283/2008 – 2008/0130(CNS))

Föredragande: Harald Ettl

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1a (ny)

Förslag till lagstiftningsesolution

Ändringsförslag

 

1a.Europaparlamentet kräver ett separat direktiv i vilket information, samråd och medbeslutande inom europeiska privata aktiebolag regleras.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) För att SPE-bolag ska bli en tillgänglig bolagsform för enskilda och småföretag bör de kunna bildas från grunden eller uppstå genom ombildning, sammanslagning eller delning av befintliga nationella bolag. Bildandet av SPE-bolag genom ombildning, sammanslagning eller delning av bolag bör omfattas av gällande nationell lagstiftning.

(7) För att SPE-bolag ska bli en tillgänglig bolagsform för enskilda och småföretag bör de kunna bildas från grunden eller uppstå genom ombildning, sammanslagning eller delning av befintliga nationella bolag. Bildandet av SPE-bolag genom ombildning, sammanslagning eller delning av bolag bör omfattas av gällande nationell lagstiftning, utan att det påverkar bestämmelserna om arbetstagarinflytande.

Motivering

Syftet är att undvika att arbetstagarnas rätt till inflytande kringgås.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 7a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(7a)Om ett SPE-bolag flyttar sitt säte till en annan medlemsstat bör den inleda förhandlingar med sina arbetstagare om deras medverkan i enlighet med bestämmelserna i SPE-stadgan, och ett särskilt förhandlingsorgan bör inrättas i enlighet med rådets direktiv 2001/86/EG av den 8 oktober 2001 om komplettering av stadgan för europabolag vad gäller arbetstagarinflytande* för att ett avtal ska kunna ingås i överensstämmelse med artikel 5 i direktiv 2001/86/EG.

 

___________________

*EGT L 294, 10.11.2001, s. 22.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) SPE-bolag bör inte omfattas av höga obligatoriska krav på bolagskapital, eftersom detta skulle vara ett hinder för små och medelstora företag. Borgenärer bör emellertid skyddas mot orimliga utdelningar till aktieägarna som skullekunna påverka SPE-bolagets förmåga att betala sina skulder. Därför bör utdelningar som innebär att SPE-bolagets skulder överskrider värdet av dess tillgångar förbjudas. Aktieägarna bör emellertid också ha rätt att kräva att SPE-bolags ledningsorgan undertecknar ett solvensintyg.

(11) SPE-bolag bör inte omfattas av höga obligatoriska krav på bolagskapital, eftersom detta skulle vara ett hinder för små och medelstora företag. Borgenärer bör emellertid skyddas mot utdelningar till aktieägarna som undergräver SPE-bolagets förmåga att betala sina skulder. Därför bör utdelningar som innebär att SPE-bolagets skulder överskrider värdet av dess tillgångar förbjudas. Aktieägarna bör emellertid också ha rätt att kräva att SPE-bolags ledningsorgan undertecknar ett solvensintyg.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 15

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(15) Arbetstagarmedverkan bör omfattas av lagstiftningen i den medlemsstat i vilken SPE-bolaget har sitt säte (hemmedlemsstaten). SPE-bolag bör inte användas för att kringgå sådana rättigheter. Om den nationella lagstiftningen i den medlemsstat till vilken SPE-bolaget flyttar sitt säte inte erbjuder minst samma nivå av arbetstagarmedverkan som hemmedlemsstaten bör arbetstagarnas medverkan i bolaget efter flytten i vissa fall förhandlas. Om sådana förhandlingar misslyckas bör de bestämmelser som gällde för bolaget före flytten fortsätta att gälla efter flytten.

(15) Arbetstagarmedverkan bör omfattas av lagstiftningen i den medlemsstat i vilken SPE-bolaget har sitt säte (hemmedlemsstaten). SPE-bolag bör inte användas för att kringgå sådana rättigheter. Om den nationella lagstiftningen i den medlemsstat till vilken SPE-bolaget flyttar sitt säte inte erbjuder minst samma nivå av arbetstagarmedverkan som hemmedlemsstaten bör arbetstagarnas medverkan i bolaget före flytten förhandlas. Om sådana förhandlingar misslyckas bör de bestämmelser som gällde för bolaget före flytten fortsätta att gälla efter flytten.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a.Offentlig-privata aktiebolag som upprättats enligt en medlemsstats lagstiftning och som har säten inom unionen kan etablera ett SPE-bolag förutsatt att minst två av dem

 

a)regleras inom ramen för olika medlemsstaters lagstiftning, eller

 

b)har ett dotterbolag som regleras inom ramen för en annan medlemsstats lagstiftning eller en filial i en annan medlemsstat.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om en fråga emellertid inte täcks av bestämmelserna i denna förordning eller bilaga I, ska ett SPE-bolag regleras av den lagstiftning, inklusive de bestämmelser som genomför gemenskapslagstiftning, som gäller privata aktiebolag i den medlemsstat i vilken SPE-bolaget har sitt säte, nedan kallad tillämplig nationell lagstiftning.

Om en föreskrift emellertid inte täcks av bestämmelserna i denna förordning eller bilaga I, ska ett SPE-bolag regleras av den lagstiftning, inklusive de bestämmelser som genomför gemenskapslagstiftning, som gäller privata aktiebolag i den medlemsstat i vilken SPE-bolaget har sitt säte, nedan kallad tillämplig nationell lagstiftning.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Om ett SPE-bolag bildas genom ombildning, fusion eller delning av befintliga bolag gäller den nationella lagstiftning som är tillämplig på det bolag som ombildas, på vart och ett av de fusionerande bolagen eller på det bolag som delas. Om bildandet sker genom ombildning får detta inte leda till att bolaget avvecklas eller till att dess status som juridisk person går förlorad eller avbryts.

2. Om ett SPE-bolag bildas genom ombildning, fusion eller delning av befintliga bolag gäller den nationella lagstiftning som är tillämplig på det bolag som ombildas, på vart och ett av de fusionerande bolagen eller på det bolag som delas. Om bildandet sker genom ombildning får detta inte leda till att bolaget avvecklas eller till att dess status som juridisk person går förlorad eller avbryts och inte heller till att gällande arbetstagarrättigheter påverkas.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. I punkterna 1 och 2 avses med bolag varje bolag som kan bildas i enlighet med medlemsstaternas lagstiftning, ett europabolag och, om tillämpligt, ett SPE-bolag.

3. I punkterna 1 och 2 avses med bolag varje kapitalbolag som kan bildas i enlighet med medlemsstaternas lagstiftning, ett europabolag och, om tillämpligt, ett SPE-bolag.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 7 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Ett SPE-bolag ska inte vara skyldigt att ha sitt huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte.

Ett SPE-bolag ska ha sitt huvudkontor eller huvudsakliga verksamhet i den medlemsstat i vilken det har sitt säte.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a.Om den ekonomiska verksamheten inom ett SPE-bolag, med beaktande av objektiva faktorer som t.ex. var dess fastigheter, personal och utrustning finns, bedrivs på en annan medlemsstats territorium än den där bolaget har sitt säte ska det anses att sätet ligger i den medlemsstat där bolaget i själva verket bedriver sin ekonomiska verksamhet.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ba)Förteckning över aktieägarna enligt artikel 15.

Motivering

Nach der VO sollte die GF für die Führung des Verzeichnisses der Anteilseigner verantwortlich sein (siehe Artikel 15). Es gibt keine Sanktionen, wenn der GF dieses Verzeichnis nicht ordnungsgemäß führt. Vor allem in der Krise ist es wichtig, dass die Liste der Anteilseigner vollständig ist, wenn z. B. ein Gesellschafter seinen Anteil noch nicht vollständig einbezahlt hat, könnte ein Gläubiger diesen Anspruch des Unternehmens auf Zahlung pfänden. Hierzu braucht er eine vollständige Liste der Anteilseigner. Es kann daher nur zielführend sein, wenn die Gesellschafter in das öffentliche Register eingetragen werden und es für den GF Konsequenzen gibt, wenn diese Informationen nicht stimmen. Dies ist aus Transparenz und Gläubigerschutzgesichtpunkten besonders wichtig.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 2 – led g

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(g) SPE-bolagets bolagsordning.

(g) SPE-bolagets bolagsordning, inklusive eventuell rätt till arbetstagarmedverkan.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3a.Införandet i det register som nämns i artikel 9.1 sker under medverkan av en notarius publicus.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 4 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Registrering av SPE-bolaget får underställas endast ett av följande krav:

4. Registrering av SPE-bolaget ska underställasföljande krav:

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. SPE-bolags kapital ska uppgå till minst en euro.

4. SPE-bolags kapital ska uppgå till minst 15 000 euro.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 24 får SPE-bolag, på grundval av förslag från ledningsorganet, ge utdelning till aktieägarna under förutsättning att bolagets tillgångar efter utdelningen till fullo täcker dess skulder.SPE-bolaget får inte dela ut de reserver som i enlighet med dess bolagsordning inte får delas ut.

1. Aktiekapitalet får inte betalas tillbaka till aktieägaren under den tid som bolaget existerar.Om aktiekapitalet minskar till följd av förluster måste det ökas igen innan bolaget kan ge utdelning.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 21 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Om bolagsordningen kräver det ska SPE-bolagets ledningsorgan, jämte att efterkomma artikel 1, underteckna en förklaring, nedan kallad solvensintyg, innan utdelningen beslutas, som intygar att bolaget kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning inom dess normala affärsverksamhet inom ett år från det att utdelningen sker. Aktieägarna ska få tillgång till solvensintyget innan beslut rörande utdelning i enlighet med artikel 27 fattas.

2. SPE-bolagets ledningsorgan ska, jämte att efterkomma artikel 1, undertecknaen förklaring, nedan kallad solvensintyg, innan utdelningen beslutas, som intygar att bolaget kan betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning inom dess normala affärsverksamhet inom ett år från det att utdelningen sker. Aktieägarna ska få tillgång till solvensintyget innan beslut rörande utdelning i enlighet med artikel 27 fattas.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 26 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a.SPE-bolaget ska ha ett organ med ansvar för tillsynen av ledningsorganet (tillsynsorgan, eller i det monistiska systemet medlemmar av företagsledningen som inte är delägare) om SPE-bolaget har fler än 250 anställda i årsgenomsnitt (förklaring:250 anställda betraktas i redovisningssammanhang som ett stort kapitalbolag).Kontrollorganets ansvarsområde anpassas efter de nationella bestämmelserna i den medlemsstat där bolaget har sitt säte.

Motivering

Im Widerspruch zum Anspruch der Kommission, nämlich eine europaweit einheitliche Rechtsform zu schaffen, steht, dass aufgrund des hohen Maßes an Vertragsfreiheit, die Corporate Governance, also das Zusammenwirken von Leitung und Kontrolle in den Satzungen ganz unterschiedlich ausgestaltet sein wird, was letztlich dazu führt, dass wir nicht 27 verschiedene SPEs sondern tausende verschiedene SPEs haben werden, die alle nicht vergleichbar sein werden. Der von der Kommission eingeschlagene Weg, nämlich vieles Wichtige der Satzung zu überlassen, ist höchst fragwürdig, weil die Satzung zu jedem Zeitpunkt wieder geändert werden könne. Gläubiger, aber auch Minderheitseigentümer könnten sich daher auf die Bestimmungen in der Satzung nicht verlassen. Es wird befürchtet,, dass alle Fortschritte in Richtung Stärkung der Unternehmenskontrolle wieder zu nichte gemacht werden. Daher wird gefordert, dass ab einer bestimmten Größe jedenfalls verpflichtend einen Aufsichtsrat bzw. das Board nicht geschäftsführende Mitglieder haben muss. Auch muss der Aufgabenbereich der Unternehmenskontrolle definiert werden, weil eine effiziente Kontrolle und Beratung der Geschäftsführung wesentlich zu einer positiven nachhaltigen Entwicklung eines Unternehmens beitragen kann. Analog zu den Regelungen zur SE muss auch die Arbeitnehmermitbestimmung gesichert werden.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Beslut rörande de frågor som anges i leden a, b, c, i, l, m, n, o och p i punkt 1 ska fattas med kvalificerad majoritet.

2. Beslut rörande de frågor som anges i leden a, b, c, e, h, i, l, m, n, o och p i punkt 1 ska fattas med kvalificerad majoritet.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 30 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. En person som agerar som ledningsperson utan att formellt ha utnämnts ska anses vara ledningsperson vad gäller alla de uppgifter och allt det ansvar som åligger en sådan.

utgår

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 34 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1.SPE-bolag ska omfattas av de bestämmelser avseendearbetstagarmedverkan som eventuellt är tillämpligai den medlemsstat där det har sitt säte, om inte annat anges i denna artikel.

1.Om ett SPE-bolag har färre än 50 anställda ska

 

a)det omfattas av de bestämmelserom arbetstagarinflytande somgäller för andra liknande enheter i den medlemsstat där det har sitt säte;dock ska

 

b)dess dotterbolag eller filialer omfattas av de bestämmelser om arbetstagarinflytande som gäller för andra liknande enheter i den medlemsstat där dessa dotterbolag eller filialer är belägna.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 34 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a.Om minst en tredjedel av det totala antalet anställda i ett SPE-bolag och dess dotterbolag och filialer i minst två olika medlemsstater så kräver, eller om det totala antalet anställda är minst 50, ska artiklarna 3–7 och 11–15 i rådets direktiv 2003/72/EG av den 22 juli 2003 om komplettering av stadgan för europeiska kooperativa föreningar med avseende på arbetstagarinflytande*, samt bilagan till det direktivet, gälla i tillämpliga delar.

 

________________

*EUT L 207, 18.8.2003, s. 25.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 34 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a.Om SPE-bolagets struktur ändras på ett sätt som avsevärt påverkar den befintliga ordningen för arbetstagarnas rätt till medverkan ska artikel 38.3–6a gälla i tillämpliga delar.

 

De bestämmelserna ska särskilt gälla om ett SPE-bolag flyttar sitt säte, om dess administrativa ordning ändras, om dotterbolag eller filialer till ett SPE-bolag läggs ned, minskar verksamheten eller flyttar, om dotterbolag eller filialer till ett SPE-bolag går samman och om ett SPE-bolag förvärvar betydande andelar i andra bolag, om detta avsevärt påverkar dess övergripande struktur, och om antalet anställda i SPE-bolaget och dess dotterbolag ändras avsevärt.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 35 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett SPE-bolags säte får flyttas till en annan medlemsstat i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel.

1. Utan att det påverkar artikel 9.1a får ett SPE-bolags säte flyttas till en annan medlemsstat i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 2 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Senast en månad innan det beslut av aktieägarna fattas som avses i punkt 4 ska SPE-bolagets ledningsorgan

2. Senast tre månader innan det beslut av aktieägarna fattas som avses i punkt 4 ska SPE-bolagets ledningsorgan

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 36 – punkt 3 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Om ledningsorganet i tid mottar arbetstagarrepresentanternas synpunkter avseende flytten, ska dessa överlämnastill aktieägarna.

Ledningsorganet ska i god tid informera aktieägarna om arbetstagarrepresentanternas synpunkter avseende flytten.

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 37 – punkt 3 - led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Den föreslagna bolagsordningen för SPE-bolaget i värdmedlemsstaten, så som den godkänts av aktieägarna.

(b) Den föreslagna bolagsordning och de eventuella bestämmelser om arbetstagarmedverkan som gäller för SPE-bolaget i värdmedlemsstaten, så som dessa godkänts av aktieägarna.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 2 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Punkt 1 ska inte tillämpas om SPE-bolagets arbetstagare i hemmedlemsstaten utgör åtminstone en tredjedel av SPE-bolagets totala antal arbetstagare, inbegripet arbetstagare vid filialer eller dotterbolag i alla medlemsstater, och då ett av följande villkor uppfylls:

2. Punkt 1 ska inte tillämpas om ett av följande villkor uppfylls:

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Om något av de villkor som anges i punkt 2.a eller 2.b uppfylls ska SPE-bolagets ledningsorgan så snart som möjligt efter det att flyttförslaget har offentliggjorts vidta nödvändiga åtgärder för att inleda förhandlingar med SPE-bolagets arbetstagarrepresentanter i syfte att ingå ett avtal vad gäller arbetstagarnas medverkan.

3. Om något av de villkor som anges i punkt 2.a eller 2.b uppfylls ska arbetstagarnas medverkan i SPE-bolaget och deras inflytande i fastställandet av sådana rättigheter regleras av följande bestämmelser:

 

a)Ett särskilt förhandlingsorgan som företräder arbetstagarna i de deltagande bolagen och i dotterbolagen eller filialerna ska inrättas i enlighet med följande bestämmelser:

 

i)Ledamöterna i det särskilda förhandlingsorganet ska väljas eller utnämnas i proportion till antalet arbetstagare som är anställda i de deltagande bolagen och i dotterbolagen eller filialerna i varje medlemsstat genom att det för varje medlemsstat tilldelas en plats för varje andel eller del av andel arbetstagare som är anställda i denna medlemsstat som motsvarar 10 % av antalet arbetstagare som är anställda i de deltagande bolagen och i dotterbolagen och filialerna i alla medlemsstaterna tillsammans.

 

ii)Medlemsstaterna ska fastställa den metod som ska tillämpas för val eller utnämning av de ledamöter i det särskilda förhandlingsorganet som ska väljas eller utnämnas inom deras territorier.De skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att se till att det i så stor utsträckning som möjligt bland dessa ledamöter ingår minst en ledamot som representerar varje deltagande bolag som har anställda i den berörda medlemsstaten.Sådana åtgärder får inte öka det totala antalet ledamöter.Medlemsstaterna får föreskriva att det bland dessa ledamöter får ingå fackföreningsrepresentanter som inte behöver vara anställda i ett deltagande bolag eller i ett dotterbolag eller en filial.Utan att det påverkar nationell lagstiftning och/eller praxis genom vilken trösklar fastställs för inrättandet av organ för arbetstagarrepresentation ska medlemsstaterna föreskriva att arbetstagare i företag eller driftsenheter där det utan deras förskyllan inte finns några arbetstagarrepresentanter har rätt att välja eller utnämna ledamöter till det särskilda förhandlingsorganet.

 

b)Det särskilda förhandlingsorganet och de deltagande bolagens behöriga organ ska genom ett skriftligt avtal fastställa en ordning för arbetstagarinflytandet i SPE-bolaget.

 

c)Om inte annat följer av punkt e ska det särskilda förhandlingsorganet fatta beslut med absolut majoritet bland sina ledamöter, förutsatt att denna majoritet också representerar en absolut majoritet av arbetstagarna.Varje ledamot har en röst.Om förhandlingsresultatet emellertid leder till en minskning av rätten till medverkan ska den majoritet som krävs för ett beslut att godkänna ett sådant avtal vara rösterna från två tredjedelar av de ledamöter i det särskilda förhandlingsorganet som representerar minst två tredjedelar av arbetstagarna, däribland rösterna från de ledamöter som representerar arbetstagare som är anställda i minst två medlemsstater.En minskning av rätten till medverkan innebär en mindre andel ledamöter i SPE-bolagets organ enligt artikel 2 k i direktiv 2003/72/EG än den största andel som gäller för de deltagande bolagen.

 

d)I förhandlingarna får det särskilda förhandlingsorganet biträdas av experter som det själv utser, t.ex. representanter för arbetstagarorganisationer på lämplig gemenskapsnivå för att biträda dem i arbetet.Experterna får på det särskilda förhandlingsorganets begäran i egenskap av rådgivare närvara vid förhandlingsmöten när detta är lämpligt för att främja enhetlighet och konsekvens på gemenskapsnivå.Det särskilda förhandlingsorganet får besluta att meddela representanterna för lämpliga externa organisationer, däribland arbetstagarorganisationer, när förhandlingarna börjar.

 

e)Det särskilda förhandlingsorganet får med den majoritet som anges nedan besluta att inte inleda förhandlingar eller att avbryta pågående förhandlingar samt att tillämpa de bestämmelser om information till och samråd med arbetstagarna som gäller i hemmedlemsstaten.Den majoritet som krävs för ett beslut om att inte inleda eller att avbryta förhandlingar ska vara rösterna från två tredjedelar av de ledamöter som representerar minst två tredjedelar av arbetstagarna, däribland rösterna från de ledamöter som representerar arbetstagare som är anställda i minst två medlemsstater.Det särskilda förhandlingsorganet ska sammankallas på nytt efter en skriftlig begäran från minst 10 % av arbetstagarna i SPE-bolaget och dess dotterbolag och filialer eller deras företrädare, dock tidigast två år efter ovan nämnda beslut såvida inte parterna enas om att återuppta förhandlingarna tidigare.Om det särskilda förhandlingsorganet beslutar att återuppta förhandlingarna med ledningen men inget avtal träffas ska den ordning för medverkan som gäller i hemmedlemsstaten tillämpas.

 

f)Alla kostnader i samband med det särskilda förhandlingsorganets verksamhet och allmänt i samband med förhandlingar ska bäras av de deltagande bolagen så att det särskilda förhandlingsorganet kan utföra sina uppgifter på lämpligt sätt.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. I avtalet mellan SPE-bolagets ledningsorgan och arbetstagarrepresentanterna ska följande anges:

4.De deltagande bolagens behöriga organ och det särskilda förhandlingsorganet ska förhandla i en samarbetsvillig anda i syfte att nå fram till ett avtal om en ordning för hur arbetstagarinflytandet i SPE-bolaget ska utformas.Utan att det påverkar parternas självbestämmanderätt ska följande anges i avtalet mellan SPE-bolagets ledningsorgan och det särskilda förhandlingsorganet:

a) Avtalets tillämpningsområde.

a) Avtalets tillämpningsområde.

b)Huvudinnehållet i ordningen för medverkan i SPE-bolaget efter flytten, inklusive i förekommande fall uppgifter om det antal ledamöter i SPE-bolagets förvaltnings- eller tillsynsorgan som arbetstagarna har rätt att välja, utnämna, föreslå eller avvisa, vilka förfaranden som ska användas när ledamöterna väljs, utnämns, föreslås eller avvisas av arbetstagarna och deras rättigheter, om parterna under förhandlingarna beslutar att upprätta en ordning för medverkan.c) Avtalets ikraftträdandedag och löptid och i vilka fall avtalet bör omförhandlas samt omförhandlingsförfarande.

b)Sammansättning, antal ledamöter och fördelning av platser i det representationsorgan som ska vara förhandlingspart till SPE-bolagets behöriga organ i samband med en ordning för information till och samråd med arbetstagare i SPE-bolaget, dess dotterbolag och dess filialer.

 

c)Representationsorganets uppgifter samt hur information till och samråd med detta skall skötas.

 

d)Hur ofta representationsorganet ska sammanträda.

 

e)De ekonomiska och materiella resurser som ska ställas till representationsorganets förfogande.

 

f)Om parterna medan förhandlingar pågår beslutar att inrätta ett eller flera informations- och samrådsförfaranden i stället för ett representationsorgan, en ordning för hur dessa förfaranden ska genomföras.

 

g)Huvudinnehållet i ordningen för medverkan, inklusive (i förekommande fall) uppgifter om det antal ledamöter i SPE-bolagets förvaltnings- eller tillsynsorgan som arbetstagarna har rätt att välja, utnämna, föreslå eller avvisa, vilka förfaranden som ska användas när ledamöterna väljs, utnämns, föreslås eller avvisas av arbetstagarna samt deras rättigheter, om parterna under förhandlingarna beslutar att upprätta en ordning för medverkan.

 

h)Avtalets ikraftträdandedag och löptid, de fall i vilka avtalet bör omförhandlas samt omförhandlingsförfarande.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Förhandlingarna ska begränsas till sex månader. Parterna får komma överens om att förlänga förhandlingarna med ytterligare sex månader. Förhandlingarna ska i övrigt regleras av lagstiftningen i hemmedlemsstaten.

5. Förhandlingarna ska begränsas till sex månader. Parterna får komma överens om att förlänga förhandlingarna med ytterligare sex månader.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 38 – punkt 6a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

6a.Ledamöter i det särskilda förhandlingsorganet, ledamöter i representationsorganet, alla arbetstagarrepresentanter som utför uppgifter inom ramen för informations- och samrådsförfarandet och alla arbetstagarrepresentanter i ett SPE-bolags tillsyns- eller förvaltningsorgan som är arbetstagare i SPE-bolaget, dess dotterbolag eller dess filialer eller i ett deltagande bolag ska, när de utför dessa uppgifter, ha rätt till samma skydd och garantier som arbetstagarrepresentanter har enligt nationell lagstiftning och/eller praxis som är i kraft i det land där de är anställda.Detta ska särskilt gälla vid deltagande i de särskilda förhandlings- eller representationsorganens möten eller i varje annan form av möten enligt det avtal som avses i artikel 38.4 f eller i varje möte i förvaltnings- eller tillsynsorganet och för utbetalning av löner till de ledamöter som är anställda i ett deltagande bolag eller SPE-bolaget eller dess dotterbolag eller filialer under den tid de måste vara borta från arbetet för att utföra sina uppgifter.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 38a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38a

 

Missbruk av förfaranden

 

Medlemsstaterna ska vidta lämpliga åtgärder i överensstämmelse med gemenskapslagstiftningen för att förhindra att SPE-bolag missbrukas i avsikt att frånta arbetstagarna deras rättigheter till arbetstagarinflytande eller vägra att ge sådana rättigheter.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 38b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38b

 

Efterlevnad

 

1. Varje medlemsstat ska se till att ledningen för ett SPE-bolags filialer och tillsyns- eller förvaltningsorganen i dotterbolag och i deltagande bolag som är belägna inom dess territorium samt deras arbetstagarrepresentanter eller, i tillämpliga fall, arbetstagarna själva uppfyller de skyldigheter som fastställs genom denna förordning, oavsett om SPE-bolaget har sitt säte inom dess territorium eller inte.

 

2. Medlemsstaterna ska föreskriva lämpliga påföljder som ska tillämpas om förordningen inte följs.De ska särskilt säkerställa att det finns administrativa eller rättsliga förfaranden för att se till att de skyldigheter som följer av förordningen uppfylls.

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 38c (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 38c

 

Sambandet mellan denna förordning och andra bestämmelser

 

1. Om ett SPE-bolag är ett gemenskapsföretag eller ett kontrollerande företag för en grupp av gemenskapsföretag i enlighet med direktiv 94/45/EG eller direktiv 97/74/EG om att utvidga det direktivet till att avse Förenade kungariket, ska bestämmelserna i de direktiven och bestämmelserna för överföring av dem till nationell lagstiftning inte tillämpas vare sig på SPE-bolaget eller på dess dotterbolag.Om det särskilda förhandlingsorganet i enlighet med artikel 38.3 e beslutar att inte inleda förhandlingar eller att avbryta förhandlingar som redan har inletts ska emellertid direktiv 94/45/EG eller direktiv 97/74/EG och de bestämmelser varigenom de överförs till nationell lagstiftning tillämpas.

 

2. Denna förordning ska inte påverka

 

a)den rätt till annat arbetstagarinflytande än medverkan i SPE-bolagets organ som arbetstagarna i SPE-bolaget och dess dotterbolag och filialer har enligt nationell lagstiftning och/eller praxis i medlemsstaterna,

 

b)de bestämmelser om deltagande i organ som enligt nationell lagstiftning och/eller praxis är tillämpliga på SPE-bolagets dotterbolag.

 

3. För att bevara den rätt som anges i punkt 3 får medlemsstaterna vidta nödvändiga åtgärder för att garantera att strukturen på arbetstagarrepresentationen i deltagande bolag som upphör att vara separata juridiska personer bibehålls efter registreringen av ett SPE-bolag.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Stadgan för privata Europabolag

Referensnummer

KOM(2008)0396 – C6-0283/2008 – 2008/0130(CNS)

Ansvarigt utskott

JURI

Yttrande

       Tillkännagivande i kammaren

EMPL

9.10.2008

 

 

 

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Harald Ettl

9.9.2008

 

 

Behandling i utskott

6.10.2008

4.11.2008

 

 

Antagande

5.11.2008

 

 

 

Slutomröstning:resultat

+:

–:

0:

28

2

14

Slutomröstning:närvarande ledamöter

Jan Andersson, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Luigi Cocilovo, Jean Louis Cottigny, Jan Cremers, Proinsias De Rossa, Harald Ettl, Richard Falbr, Carlo Fatuzzo, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Stephen Hughes, Karin Jöns, Sajjad Karim, Jean Lambert, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Jan Tadeusz Masiel, Elisabeth Morin, Juan Andrés Naranjo Escobar, Csaba Őry, Siiri Oviir, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Pier Antonio Panzeri, Elisabeth Schroedter, José Albino Silva Peneda, Jean Spautz, Gabriele Stauner, Ewa Tomaszewska, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer

Slutomröstning:närvarande suppleanter

Françoise Castex, Gabriela Creţu, Anna Ibrisagic, Rumiana Jeleva, Claude Turmes

Slutomröstning:närvarande suppleanter (art. 178.2)

Giles Chichester, Viktória Mohácsi, Silvia-Adriana Ţicău

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Stadgan för privata Europabolag

Referensnummer

KOM(2008)0396 – C6-0283/2008 – 2008/0130(CNS)

Begäran om samråd med parlamentet

18.7.2008

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

JURI

2.9.2008

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ECON

2.9.2008

EMPL

9.10.2008

 

 

Föredragande

       Utnämning

Klaus-Heiner Lehne

25.6.2008

 

 

Behandling i utskott

8.9.2008

22.9.2008

3.11.2008

 

Antagande

20.1.2009

 

 

 

Slutomröstning:resultat

+:

–:

0:

17

0

6

Slutomröstning:närvarande ledamöter

Carlo Casini, Bert Doorn, Monica Frassoni, Giuseppe Gargani, Neena Gill, Othmar Karas, Klaus-Heiner Lehne, Katalin Lévai, Antonio López-Istúriz White, Manuel Medina Ortega, Hartmut Nassauer, Aloyzas Sakalas, Eva-Riitta Siitonen, Francesco Enrico Speroni, Diana Wallis, Rainer Wieland, Jaroslav Zvěřina, Tadeusz Zwiefka

Slutomröstning:närvarande suppleanter

Sharon Bowles, Brian Crowley, Eva Lichtenberger, Georgios Papastamkos, József Szájer, Jacques Toubon, Ieke van den Burg

Ingivande

4.2.2009