MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä annetun neuvoston direktiivin 78/660/ETY muuttamisesta mikroyhteisöjen osalta

3.2.2010 - (KOM(2009)0083 – C6‑0074/2009 – 2009/0035(COD)) - ***I

Oikeudellisten asioiden valiokunta
Esittelijä: Klaus-Heiner Lehne


Menettely : 2009/0035(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0011/2010
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0011/2010
Hyväksytyt tekstit :

PERUSTELUT

Esittelijä on ilahtunut komission ehdotuksesta ja kannattaa täysimääräisesti komission aikomusta yksinkertaistaa mikroyhteisöjen liiketoimintaedellytyksiä ja poistaa niiden tilinpäätösvelvoitteet, jotta niiden kilpailukykyä ja kasvumahdollisuuksia voidaan hyödyntää paremmin[1].

Näin tehdessään komissio vastaa (lähes sananmukaisesti) Euroopan parlamentin pitkäaikaiseen vaatimukseen, jonka parlamentti viimeksi jälleen esitti 18. joulukuuta 2008 antamassaan päätöslauselmassa[2].

Asiantuntijat tukivat parlamentin jäseniä näiden vaatimuksissa. Hallinnolliseen rasitukseen liittyviä kysymyksiä käsittelevä riippumattomien sidosryhmien korkean tason ryhmän[3] 10. heinäkuuta 2008 antamassa lausunnossa "Hallinnollisen rasituksen vähentäminen yhtiöoikeuden/tilinpäätösten painopistealalla" vahvistetaan parlamentin kanta, jonka mukaan mikroyhteisöt on vapautettava EU:n tilinpäätösvelvoitteista.[4]

Mikroyhteisöjen liiketoiminta rajoittuu yleensä alueellisille ja paikallisille markkinoille. Niillä ei näin ollen ole rajat ylittäviä vaikutuksia EU:n sisämarkkinoihin. Siksi on myös johdonmukaista, ettei näihin yrityksiin tarvitse soveltaa EU:n sisämarkkinasäännöksiä.

Olisi toivottavaa, ettei mikroyhteisöjen toiminnan helpottamista jätettäisi yksittäisten jäsenvaltioiden päätösten varaan, vaan että mikroyhteisöt kaikissa jäsenvaltioissa hyötyisivät tästä kevennyksestä automaattisesti. Tämä ei kuitenkaan vielä ole mahdollista neuvostossa vallitsevat poliittiset realiteetit huomioon ottaen. Esittelijä ei siksi puutu komission valitsemaan menettelyyn, jossa jäsenvaltioille annetaan valinnanmahdollisuus.

Esittelijä harkitsi uuden 1 a artiklan 1 kohdan selkeyttämistä. Esittelijä olisi halunnut selventää, että mikroyhteisöt jäävät täysin tämän direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle. Hän jätti sen kuitenkin tekemättä, jotta 1 a artiklan 1 kohdan raja-arvoihin voidaan myös soveltaa direktiivin 78/660/ETY 53 artiklan mukaista säännöllistä korotusta. Esittelijä ymmärtää 1 a artiklan 1 kohdan sanamuodon siten, että mikroyhteisöt vapautetaan direktiivin velvoitteista mutta että 53 artiklaa, joka velvoittaa komission tarkistamaan raja-arvoja, sovelletaan edelleen myös mikroyhteisöihin.

Valiokunta hyväksyi kompromissina tarkistuksia direktiivin 78/660/ETY 1 a artiklan 1 kohtaan ja samaa asiaa koskevaan johdanto-osan 6 kappaleeseen. Valiokunta totesi, että mikroyhteisöille on yhä asetettava velvoite pitää rekisteriä, josta käy ilmi yhtiön liiketoimet ja rahoitustilanne, ja jäsenvaltiot voivat asettaa muita velvoitteita tämän vähimmäisstandardin lisäksi.

Lisäksi valiokunta hyväksyi kolme tarkistusta, joissa korostetaan, että jäsenvaltioiden olisi voitava valita, myöntävätkö ne mikroyhteisöille vapautuksen vai eivät, mutta niiden on otettava eritoten huomioon maassa vallitseva tilanne eli niiden yritysten lukumäärä, jotka eivät ylitä direktiivissä määriteltyjä raja-arvoja.

  • [1]  Vrt. KOM(2009)0083, 26.2.2009, 1.1. kohta.
  • [2]  Euroopan parlamentin 18. joulukuuta 2008 antama päätöslauselma pienten ja keskisuurten yritysten, erityisesti mikroyritysten, kirjanpitovaatimuksista; ks. päätöslauselman 2 kohta.
  • [3]  Niin kutsuttu Stoiber-ryhmä.
  • [4]  Ks. reunahuomautus 29.

talous- ja raha-asioiden valiokunnaN LAUSUNTO (20.10.2009)

oikeudellisten asioiden valiokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä annetun neuvoston direktiivin 78/660/ETY muuttamisesta mikroyhteisöjen osalta
(KOM(2009)0083 – C7‑0074/2009 – 209/0035(COD))

Valmistelija: Dirk Sterckx

LYHYET PERUSTELUT

Hallinnollisen taakan vähentäminen on keskeinen edellytys Euroopan talouden ja kasvun tukemiselle varsinkin kun siitä voi olla hyötyä pk-yrityksille. Tästä syystä komission esittämää "Euroopan talouden elvytyssuunnitelmaa", jolla on tarkoitus palauttaa kuluttajien ja yritysten luottamus ja jossa komissio lupaa vähentää pienten ja keskisuurten yritysten (pk‑yritysten) taakkaa[1]

, voidaan pitää erittäin myönteisenä.

Lisäksi on syytä pitää mielessä, että Euroopan parlamentti kehotti "komissiota … jatkamaan yhtiöoikeuden sekä … tilinpäätösten ja tilintarkastuksen yksinkertaistamista … erityisesti neljännen ja seitsemännen yhtiölainsäädäntödirektiivin avulla"[2].

Komission ehdotuksessa ei kuitenkaan käsitellä riittävästi kahta aihetta.

Ensinnäkin on kyseenalaista, vähentääkö mahdollisuus vapauttaa mikroyhteisöt tilinpäätöksen laatimis- ja julkaisemisvelvollisuudesta loppujen lopuksi merkittävästi hallinnollista taakkaa.

Komission ehdotukseen liitetyssä vaikutustenarvioinnissa liioitellaan hyötyjä eikä niitä ilmoiteta määrällisesti, minkä seurauksena aliarvioidaan haittoja, jotka mikroyhteisöjen velvollisuudesta vapauttaminen tuo mukanaan[3]. Vaikutustenarvioinnissa ei esimerkiksi ole otettu huomioon kustannuksia, jotka liittyvät jäsenvaltioiden mikroyhteisöille asettamiin uusiin tilinpäätösvaatimuksiin, eikä uusien tilastotietojen keräämiseen liittyviä kustannuksia. Siinä ei myöskään ole tutkittu vaikutuksia sisämarkkinoihin, ulkoisille sidosryhmille esitettäviin tietoihin eikä luotonantajien suojeluun.

Jos jäsenvaltiot käyttävät kukin omalla tavallaan mahdollisuutta vapauttaa mikroyhteisöt velvollisuudesta, sisämarkkinat pirstaloituvat. Se vähentää myös avoimuutta. Rajatylittävässä kaupankäynnissä mukana olevalta mikroyhteisöltä saatetaan evätä oikeus tutustua kauppakumppaninsa tilinpäätöstietoihin, mikä merkitsisi sitä, että siltä evätään keinot tarkistaa kauppakumppanin vakavaraisuus. Tämä hillitsisi rajatylittävää kaupankäyntiä.

Toisekseen pk-yritysten hallinnollisen taakan keventäminen on toteutettava johdonmukaisella ja kokonaisvaltaisella tavalla. Koska komissio joka tapauksessa kaavailee neljännen ja seitsemännen yhtiölainsäädäntödirektiivin yleistä tarkistamista vuonna 2010, sitä pyydetään vetämään pois käsiteltävänä oleva ehdotuksensa ja esittämään kokonaisehdotus vuonna 2010.

Mikroyhteisöjen vapauttaminen tilinpäätöksen laatimista ja julkaisemista koskevasta lakisääteisestä velvollisuudesta ei vapauta niitä verokirjanpidosta. Se ei myöskään estä sidosryhmiä ja luotonantajia vaatimasta mikroyhteisöltä tilinpäätöstä, ennen kuin ne ryhtyvät liiketoimiin tämän kanssa tai ennen kuin ne myöntävät tälle luottoa. Edellä esitetyn perusteella on selvää – kuten komissio aivan oikein toteaa vaikutustenarvioinnissaan[4] – että tilastotiedot, jotka nyt saadaan mikroyhteisöjen tilinpäätöksistä, on jatkossa kerättävä toisin keinoin, mikä saattaa vähentää merkittävästi komission ehdotuksen etuja ja jopa tehdä ne tyhjiksi.

Parhaiden käytänteiden vaihto jäsenvaltioiden välillä voisi omalta osaltaan edistää kestävämmällä tavalla asianmukaisten kansallisten sääntöjen kehittämistä ja hallinnollisten taakkojen minimoimista. Tässä yhteydessä komission olisi harkittava, ettei se ehdottaisi sellaisia toimia, jotka haittaisivat hallinnollisen taakan vähentämiseksi toteutettujen kansallisten toimien vaikutusta.

Tästä syystä komissiota pyydetään liittämään vuonna 2010 esitettävään kokonaisehdotukseen kattava vaikutustenarviointi, jossa arvioidaan ja esitetään määrällisessä muodossa sekä ehdotuksen hyödyt että haitat. Komission on vaikutustenarvioinnissaan ja ehdotuksessaan otettava huomioon eri puolilla EU:ta kartoitetut parhaat käytänteet.

******

Talous- ja raha-asioiden valiokunta pyytää asiasta vastaavaa oikeudellisten asioiden valiokuntaa esittämään komission ehdotuksen hylkäämistä sekä pyytämään neljännen ja seitsemännen yhtiölainsäädäntödirektiivin yleistä tarkistamista vuonna 2010 siten, että tarkistamisessa keskitytään erityisesti hallinnollisen taakan keventämiseen ja mikroyhteisöjen tilinpäätösvaatimusten yksinkertaistamiseen.

Neljännen ja seitsemännen yhteisölainsäädäntödirektiivin yleisen tarkistamisen yhteydessä olisi toteutettava kattava vaikutustenarviointi, jossa keskitytään kysymykseen siitä, vähentääkö jäsenvaltioiden mahdollisuus vapauttaa mikroyhteisöt niillä neljännen yhteisölainsäädäntödirektiivin mukaisesti olevista velvollisuuksista todellisuudessa niihin kohdistuvaa hallinnollista taakkaa. Vaikutustenarvioinnissa olisi siten otettava huomioon paitsi mikroyhteisöjen mahdollisesta vapauttamisesta aiheutuvat hyödyt niin myös mahdolliset haitalliset seurannaistoimenpiteet, joita monet jäsenvaltiot todennäköisesti ottavat käyttöön, kuten vaihtoehtoiset tilinpäätösvaatimukset.

Lisäksi talous- ja raha-asioiden valiokunta ehdottaa, että komissio tarkastelee sitä, pitäisikö tilinpäätösvaatimusten yksinkertaistaminen mahdollistaa vain mikroyhteisöille, joiden Euroopan unionin sisällä tapahtuvasta rajat ylittävästä toiminnasta saatu liikevaihto ei ylitä tiettyä prosenttiosuutta (esim. 10 prosenttia) niiden kokonaisliikevaihdosta.

Talous- ja raha-asioiden valiokunta pyytää asiasta vastaavaa oikeudellisten asioiden valiokuntaa esittämään komission ehdotuksen hylkäämistä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätökset - mikroyhteisöt

Viiteasiakirjat

KOM(2009)0083 – C6-0074/2009 – 2009/0035(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

JURI

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

9.3.2009

 

 

 

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Dirk Sterckx

21.7.2009

 

 

Valiokuntakäsittely

29.9.2009

19.10.2009

 

 

Hyväksytty (pvä)

19.10.2009

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

33

8

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Udo Bullmann, Nikolaos Chountis, George Sabin Cutaş, Leonardo Domenici, Diogo Feio, Elisa Ferreira, Vicky Ford, José Manuel García-Margallo y Marfil, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Enikő Győri, Liem Hoang Ngoc, Gunnar Hökmark, Othmar Karas, Wolf Klinz, Jürgen Klute, Astrid Lulling, Hans-Peter Martin, Íñigo Méndez de Vigo, Ivari Padar, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Peter Skinner, Theodor Dumitru Stolojan, Kay Swinburne, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa I Balcells, Corien Wortmann-Kool

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Magdalena Alvarez, Jean-Pierre Audy, Pervenche Berès, Sophie Briard Auconie, Sari Essayah, Danuta Maria Hübner, Philippe Lamberts, Klaus-Heiner Lehne, Thomas Mann, Dirk Sterckx, Pablo Zalba Bidegain

  • [1]  Komission tiedonanto Eurooppa-neuvostolle, Euroopan talouden elvytyssuunnitelma, KOM(2008)0800, 26.11.2008, 4 kohta. Saatavilla englanniksi komission verkkosivustolla osoitteessa: http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/pdf/Comm_20081126.pdf ja suomeksi EU:n oikeuden tekstikannassa Eur-Lexissä osoitteessa http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0800:FIN:FI:PDF
  • [2]  Kansainvälisiä kirjanpitostandardeja (IFRS) ja kansainvälisen tilinpäätösstandardilautakunnan (IASB) hallintoa koskeva mietintö (2006/2248(INI)), Euroopan parlamentti, talous- ja raha-asioiden valiokunta, esittelijä: Alexander Radwan, A6-0032/2008, 5.2.2008, s. 10.
  • [3]  Vaikutustenarviointi: Oheisasiakirja ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä annetun neuvoston direktiivin 78/660/ETY muuttamisesta mikroyhteisöjen osalta, SEC(2009)0206, 26.2.2009, s. 27–31.
  • [4]  Vaikutustenarviointi: Oheisasiakirja ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä annetun neuvoston direktiivin 78/660/ETY muuttamisesta mikroyhteisöjen osalta, SEC(2009)0206, 26.2.2009, s. 30.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätökset - mikroyhteisöt

Viiteasiakirjat

KOM(2009)0083 – C6-0074/2009 – 2009/0035(COD)

Annettu EP:lle (pvä)

26.2.2009

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

JURI

19.10.2009

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

19.10.2009

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Klaus-Heiner Lehne

2.9.2009

 

 

Valiokuntakäsittely

3.9.2009

9.11.2009

27.1.2010

 

Hyväksytty (pvä)

28.1.2010

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

21

1

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Raffaele Baldassarre, Sebastian Valentin Bodu, Christian Engström, Marielle Gallo, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Alexandra Thein, Cecilia Wikström

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Piotr Borys, Sajjad Karim, Vytautas Landsbergis, Kurt Lechner, Eva Lichtenberger, Toine Manders, Arlene McCarthy, Angelika Niebler, Georgios Papastamkos

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

3.2.2010