ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

29.5.2012 - (COM(2011)0821 – C7‑0448/2011– 2011/0386(COD)) - ***I

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής
Εισηγήτρια: Elisa Ferreira


Διαδικασία : 2011/0386(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A7-0173/2012

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

(COM(2011)0821 – C7‑0448/2011 – 2011/0386(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2011)0821),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2 και το άρθρο 121 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C7-0448/2011),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–   έχοντας υπόψη την αιτιολογημένη γνώμη που υποβλήθηκε, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου (αριθ. 2) σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, από το Σουηδικό Κοινοβούλιο και τη Γαλλική Γερουσία, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο νομοθετικής πράξης δεν συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας,

–   έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2012[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 55 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (A7-0173/2012),

1.  εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τα εθνικά κοινοβούλια.

Τροπολογία    1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Το άρθρο 9 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεών της να συνεκτιμά η Ένωση τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τη διασφάλιση επαρκούς κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Τροπολογία              2

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ειδικότερα οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1466/97 της 7ης Ιουλίου 1997 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, καθώς και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που έχει ως στόχο την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ολόκληρη την Ένωση καθορίζει το πλαίσιο για την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ενισχύθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο με τον κανονισμό αριθ. …/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. …/2011 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. …/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη πρόσθεσε ένα σύστημα μηχανισμών για την αποτελεσματική, προληπτική και σταδιακή εφαρμογή υπό τη μορφή δημοσιονομικών κυρώσεων όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ.

(2) Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ειδικότερα οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1466/97 της 7ης Ιουλίου 1997 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, καθώς και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που έχει ως στόχο την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ολόκληρη την Ένωση καθορίζει το πλαίσιο για την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1175/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1 και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1177/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου2 τροποποιήθηκαν οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1466/97 και αριθ. 1467/97 και ενισχύθηκε περαιτέρω το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1173/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη3 πρόσθεσε ένα σύστημα μηχανισμών για την αποτελεσματική, προληπτική και σταδιακή εφαρμογή υπό τη μορφή δημοσιονομικών κυρώσεων όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Στο άρθρο 2 -a του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97, ορίζονται εξάλλου τα στοιχεία που συνιστούν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

 

____________

 

1 EE L 306, 23.11.2011, σ. 12.

 

2 EE L 306, 23.11.2011, σ. 33.

 

3 EE L 306, 23.11.2011, σ. 1.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2a) Σύμφωνα με το άρθρο 2 -a του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο περιλαμβάνει: τον καθορισμό και την εποπτεία της εφαρμογής των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης (βασικές κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής) σύμφωνα με το άρθρο 121, παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ· τη διατύπωση και εξέταση της εφαρμογής κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 148, παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ (κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόλησητην υποβολή και αξιολόγηση των προγραμμάτων σταθερότητας ή σύγκλισης των κρατών μελών σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό· την υποβολή και αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης των κρατών μελών για την υποστήριξη της στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση τα οποία εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής και τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που θέσπισαν για τα κράτη μέλη η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την έναρξη του ετήσιου κύκλου εποπτείας· την εποπτεία για την πρόληψη και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

 

__________

 

1 ΕΕ L 306, 23.11.2011, σ. 25.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης βελτιώνουν την καθοδήγηση και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν έως νόμισμα το ευρώ, ενισχύουν τα κίνητρα για την χάραξη και την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και για την αποφυγή των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι διατάξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα πιο εύρωστο πλαίσιο στο επίπεδο της Ένωσης για την εποπτεία των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

(3) Οι τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης βελτιώνουν την καθοδήγηση και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν έως νόμισμα το ευρώ, οδηγούν σε αυστηρότερες και πιο αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και για την αποφυγή των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι διατάξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα πιο εύρωστο πλαίσιο στο επίπεδο της Ένωσης για την εποπτεία των εθνικών οικονομικών πολιτικών αλλά απαιτείται στενότερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και κίνητρα για την εφαρμογή της.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βασίζεται στον στόχο για υγιή δημόσια οικονομικά ως μέσο βελτίωσης των συνθηκών για σταθερότητα των τιμών και για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη που στηρίζεται σε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3β) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του της 17ης Ιουνίου 2010, ενέκρινε μια νέα ενωσιακή στρατηγική για ανάπτυξη και την απασχόληση, που θα επιτρέψει στην Ένωση να εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση και να στρέψει την οικονομία της προς έξυπνη, αειφόρο και συνεκτική ανάπτυξη, που θα συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο ποιότητας της απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής. Η στρατηγική της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση περιλαμβάνει επίσης στόχους στους τομείς της καταπολέμησης της φτώχειας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 γ (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3γ) Θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στη στρατηγική της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση και στον τρόπο με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται στα κράτη μέλη μέσω των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρύθμισης.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Η Συνθήκη επιτρέπει τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων στη ζώνη του ευρώ που υπερβαίνουν τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη, με σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

(4) Η ΣΛΕΕ επιτρέπει τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων στη ζώνη του ευρώ που υπερβαίνουν τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη, με σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την αποφυγή πολιτικών στα κράτη μέλη που την θέτουν σε κίνδυνο. Ενδεχομένως πρέπει να εφαρμοστούν με ενεργητικότερο τρόπο τα συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 136 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια βαθύτερη και ισχυρότερη ενοποίηση, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμότητας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4a) Υγιή δημόσια οικονομικά και ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αποτελούν προϋπόθεση για οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως απέδειξε σαφέστατα η κρίση του δημοσίου χρέους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εύρωστα και στέρεα δημοσιονομικά πλαίσια. Εξάλλου τα σημερινά ελλείμματα σε συνδυασμό με τις στάσιμες οικονομίες καθιστούν σαφές ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και όχι αύξηση των δαπανών.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 4 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4β) Τα κράτη μέλη πρέπει να μην εγκρίνουν οιαδήποτε μέτρα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης στο πλαίσιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, και ιδίως την πρακτική συσσώρευσης χρεών που δεν εγγράφονται στους λογαριασμούς της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Η ευρωστία των δημόσιων οικονομικών διασφαλίζεται ευκολότερα στο στάδιο του προγραμματισμού και τα σοβαρά λάθη πρέπει να εντοπίζονται όσο το δυνατό πιο έγκαιρα. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωφελούνται όχι μόνο από τη θέσπιση καθοδηγητικών αρχών και δημοσιονομικών στόχων αλλά και από τη συγχρονισμένη παρακολούθηση των δημοσιονομικών τους πολιτικών.

(5) Η ευρωστία των δημόσιων οικονομικών και οι συντονισμένες οικονομικές πολιτικές διασφαλίζονται ευκολότερα στο στάδιο του προγραμματισμού και τα σοβαρά λάθη πρέπει να εντοπίζονται όσο το δυνατό πιο έγκαιρα. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωφελούνται όχι μόνο από τη θέσπιση καθοδηγητικών αρχών και δημοσιονομικών στόχων αλλά και από τη συγχρονισμένη παρακολούθηση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών τους πολιτικών και την έκδοση τίτλων δημόσιου χρέους. Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του σχεδιασμού της έκδοσης τίτλων δημοσίου χρέους, τα κράτη μέλη πρέπει να ανακοινώνουν εκ των προτέρων τα σχέδιά τους σχετικά με την έκδοση τίτλων δημοσίου χρέους.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5a) Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι η θέσπιση περαιτέρω ευρωπαϊκών μηχανισμών για τον συντονισμό και την εποπτεία των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών. Πρέπει όμως να επιδεικνύεται σύνεση σε κάθε στάδιο και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται θέματα που σχετίζονται με τα σχέδια των κρατών μελών για την έκδοση τίτλων δημοσίου χρέους, την αναδιάρθρωση του υπολοίπου χρέους και άλλες σχετικές πράξεις, αλλά να χρησιμοποιούνται μόνον για εσωτερικό συντονισμό. Τούτο οφείλεται στον δυνάμει κίνδυνο στον οποίον μπορεί να εκτίθεται ένα κράτος μέλος όταν γνωστοποιεί εκ των προτέρων στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις χρηματοδοτικές του ανάγκες.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος για τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ ελπίζεται ότι θα συγχρονίσει καλύτερα τις βασικές ενέργειες για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού εξαμήνου για το συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των συνεργειών διευκολύνοντας τον συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και θα διασφαλίσει ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής θα ενσωματώνονται κατά τον δέοντα τρόπο στην διαδικασία για την έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού.

(6) Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος για τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ ελπίζεται ότι θα συγχρονίσει καλύτερα τις βασικές ενέργειες για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού εξαμήνου για το συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των συνεργειών διευκολύνοντας τον συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και θα διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες ανά χώρα συστάσεις πολιτικής και τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, καθώς και οι συστάσεις που βασίζονται στην ανάλυση μακροοικονομικών ανισορροπιών θα ενσωματώνονται κατά τον δέοντα τρόπο στην διαδικασία για την έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6a) Το κοινό χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικού προγράμματος πρέπει προ παντός να συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα του προϋπολογισμού των κρατών μελών. Διαφορετικά η γνώμη της Επιτροπής που αφορά το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος των κρατών μελών διατρέχει τον κίνδυνο να στερείται δημοκρατικής νομιμότητας στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6β) Όταν ο προϋπολογισμός δεν εγκρίνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό, πρέπει να προβλέπονται διαδικασίες έκτακτου προϋπολογισμού για να εξασφαλίζεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί τα βασικά της καθήκοντα.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα δημοσιονομικά πλαίσια που βασίζονται σε κανόνες συμβάλλουν στην ενίσχυση των χρηστών και βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών. Η θέσπιση εθνικών δημοσιονομικών κανόνων που εναρμονίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν καθορισθεί σε επίπεδο Ένωσης ελπίζεται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της τήρησης των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε διαρθρωτικούς όρους οι οποίοι θα ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία τις βασικές αρχές του δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης. Η ενσωμάτωση αυτή ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί μέσω δεσμευτικών κανόνων συνταγματικού χαρακτήρα κατά προτίμηση, έτσι ώστε να αποδεικνύεται η ισχυρή δέσμευση των εθνικών αρχών να τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(7) Τα αποτελεσματικά δημοσιονομικά πλαίσια που βασίζονται σε κανόνες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των χρηστών και βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών. Η θέσπιση εθνικών δημοσιονομικών κανόνων που εναρμονίζονται με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν καθορισθεί σε επίπεδο Ένωσης, και οι οποίοι ορίζουν πότε επικρατούν έκτακτες συνθήκες και σοβαρή οικονομική ύφεση, ελπίζεται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη μόνιμη διασφάλιση της τήρησης των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν ένα μηχανισμό που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση σοβαρής παρέκκλισης από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο ή την πορεία προσαρμογής προκειμένου να διασφαλιστεί μια έγκαιρη επιστροφή στο μεσοπρόθεσμο στόχο. Έχει καθοριστική σημασία να καλύπτουν οι διατάξεις αυτές τη γενική κυβέρνηση στο σύνολό της και να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ή να διασφαλίζεται με άλλο τρόπο η πλήρης τήρησής τους στο πλαίσιο της εθνικής διαδικασίας του προϋπολογισμού.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 7 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7a) Η έκταση του δημοσίου χρέους στην Ένωση συνιστά υπέρτατη πρόκληση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί για να μπορέσει η οικονομία να επανέλθει σε πορεία σταθερής και στέρεης ανάπτυξης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Θα παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα για να επανέλθει το μέσο επίπεδο χρέους των κρατών μελών στο όριο του 60 % που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θεμελιώδους σημασίας προϋπόθεση προς τούτο είναι η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, ενώ η απόκλιση από αυτούς θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για αλματώδη άνοδο των επιτοκίων και να απειλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Οι μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις μπορούν να παρεμποδίσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού προγραμματισμού και κατά συνέπεια να εξασθενίσουν τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Οι προβλέψεις ανεξάρτητων φορέων μπορούν να παράσχουν αντικειμενικές και ρεαλιστικές μακροοικονομικές προβλέψεις.

(8) Οι μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις μπορούν να παρεμποδίσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού προγραμματισμού και κατά συνέπεια να εξασθενίσουν τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Οι προβλέψεις ανεξάρτητων και τεχνικά ικανών φορέων, οι οποίοι διαθέτουν λειτουργική αυτονομία έναντι των δημοσιονομικών αρχών των κρατών μελών και οι οποίοι πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα I, μπορούν να παράσχουν αντικειμενικές και ρεαλιστικές μακροοικονομικές προβλέψεις, αφης στιγμής διασφαλιστεί η συγκρισιμότητα και η συνεκτικότητά τους.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8a) Η Επιτροπή πρέπει να ορίσει ενδεικτικά ανώτερες και κατώτερες τιμές κατωφλίου που είναι συμβατές με τη σύνταξη του σχεδίου έκθεσης για τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης, ιδίως όσον αφορά τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Αυτή η σταδιακά ενισχυόμενη εποπτεία θα συμπληρώσει ακόμη περισσότερο τις ισχύουσες διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα ενισχύσει την εποπτεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Η σταδιακά βελτιούμενη διαδικασία παρακολούθησης ελπίζεται ότι θα έχει ως συνέπεια καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα προς όφελος των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Στο πλαίσιο μιας σταδιακά ενισχυόμενης διαδικασίας, η στενότερη παρακολούθηση έχει ιδιαίτερη αξία για τα κράτη μέλη τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

(9) Αυτή η σταδιακά ενισχυόμενη εποπτεία και ο συντονισμός θα τελειοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, τις ισχύουσες διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα ενισχύσουν την εποπτεία της χρηστής δημοσιονομικής και μακροχρηματοδοτικής διαχείρισης καθώς και της οικονομικής σύγκλισης στα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Η σταδιακά βελτιούμενη διαδικασία παρακολούθησης ελπίζεται ότι θα έχει ως συνέπεια καλύτερα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα προς όφελος των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ, χωρίς να προκαλέσουν περιττή γραφειοκρατία. Στο πλαίσιο μιας σταδιακά ενισχυόμενης διαδικασίας, η στενότερη παρακολούθηση έχει ιδιαίτερη αξία για τα κράτη μέλη τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Όπως αποδείχθηκε από την κρίση δημόσιου χρέους και ιδιαίτερα από την ανάγκη δημιουργίας κοινών χρηματοοικονομικών δικτύων ασφαλείας, τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές τους πολιτικές. Κάθε κράτος μέλος που έχει ως νόμισμα το ευρώ πρέπει να συμβουλεύεται την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ πριν από την έγκριση οποιωνδήποτε σημαντικών σχεδίων μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής πολιτικής με πιθανότητα μετάδοσης των επιπτώσεων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων για την ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεωρούν τα δημοσιονομικά τους προγράμματα ως κοινού ενδιαφέροντος και να τα υποβάλλουν στην Επιτροπή για λόγους παρακολούθησης πριν γίνουν δεσμευτικά. Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση, εν ανάγκη, να εκδίδει γνώμη σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος, την οποία τα κράτη μέλη και ειδικότερα οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την διαδικασία ψήφισης του νόμου για τον προϋπολογισμό. Η γνώμη αυτή πρέπει να διασφαλίζει ότι οι οδηγίες της Ένωσης στον δημοσιονομικό τομέα θα λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών. Ειδικότερα, η γνώμη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εκτίμηση για το κατά πόσο τα δημοσιονομικά προγράμματα υλοποιούν τις δημοσιονομικές συστάσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτή τη γνώμη στο Κοινοβούλιο του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, εάν της ζητηθεί. Ο βαθμός στον οποίο θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση για την έκδοση απόφασης, εάν και όταν πληρούνται οι όροι, προκειμένου να κινηθεί κατά του οικείου κράτους μέλους η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο πλαίσιο της οποίας η μη τήρηση της έγκαιρης προειδοποίησης εκ μέρους της Επιτροπής θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας. Επίσης, με βάση τη συνολική αξιολόγηση των προγραμμάτων από την Επιτροπή, η Ευρωομάδα πρέπει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης.

(10) Τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ αλληλοεπηρεάζονται από τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές τους πολιτικές. Πρέπει συνεπώς να προσδιορίζονται οι αλληλεπιδράσεις αυτές και να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ειδικών διαδικασιών εποπτείας σε κάθε χώρα και της συνολικής αξιολόγησης της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ζώνης του ευρώ ως συνόλου. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να προσδιορίζει ανά χώρα δυνάμει αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών οι οποίες προκαλούνται από τον ιδιωτικό της τομέα ή από άλλα κράτη μέλη. Η κρίση δημόσιου χρέους κατέδειξε επίσης την διασύνδεση του δημόσιου χρέους με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Κάθε κράτος μέλος που έχει ως νόμισμα το ευρώ πρέπει να συμβουλεύεται την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ πριν από την έγκριση οποιωνδήποτε σημαντικών σχεδίων μεταρρύθμισης της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με πιθανότητα μετάδοσης των επιπτώσεων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων για την ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεωρούν τα δημοσιονομικά και οικονομικά τους προγράμματα ως κοινού ενδιαφέροντος και να τα υποβάλλουν στην Επιτροπή για λόγους παρακολούθησης πριν γίνουν δεσμευτικά. Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση, το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, να εκδίδει γνώμη σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος, την οποία τα κράτη μέλη και ειδικότερα οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την διαδικασία ψήφισης του νόμου για τον προϋπολογισμό. Η γνώμη αυτή πρέπει να διασφαλίζει ότι οι οδηγίες της Ένωσης στον δημοσιονομικό τομέα θα λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών. Ειδικότερα, η γνώμη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εκτίμηση για το κατά πόσο τα δημοσιονομικά προγράμματα υλοποιούν τις οικονομικές και δημοσιονομικές συστάσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου (συγκεκριμένες ανά χώρα συστάσεις πολιτικής). Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις των κρατών μελών στο πλαίσιο των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής εταιρικής σχέσης και οι συστάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών αντανακλώνται κατάλληλα στα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών. Η Επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτή τη γνώμη στο Κοινοβούλιο του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, εάν της ζητηθεί. Ο βαθμός στον οποίο θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση για την έκδοση απόφασης, εάν και όταν πληρούνται οι όροι, προκειμένου να κινηθεί κατά του οικείου κράτους μέλους η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο πλαίσιο της οποίας η μη τήρηση της έγκαιρης προειδοποίησης εκ μέρους της Επιτροπής θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας. Επίσης, με βάση τη συνολική αξιολόγηση των προγραμμάτων από την Επιτροπή, η Ευρωομάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εξετάζουν τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10a) Σε περίπτωση μιας ιδιαίτερα σοβαρής παρέκκλισης του σχεδίου προϋπολογισμού από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, η Επιτροπή στη γνώμη της για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος θα ζητεί, μετά από διαβούλευση με το σχετικό κράτος μέλος, την υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Τούτο θα ισχύει ειδικότερα οσάκις η εφαρμογή του αρχικού δημοσιονομικού προγράμματος θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συγκεκριμένου κράτους μέλους ή την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ή οσάκις η εφαρμογή του αρχικού δημοσιονομικού προγράμματος θα οδηγούσε καταφανώς σε σημαντική παραβίαση των συστάσεων που διατύπωσε το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10β) Στο πλαίσιο αποτελεσματικότερου συντονισμού και εκ των προτέρων διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με μείζονα σχέδια αναμόρφωσης της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με ενδεχόμενες επιπτώσεις, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση και ενδεχομένως πρόταση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με λεπτομερές πρόγραμμα για τον τρόπο λειτουργίας του εν λόγω συντονισμού και του διαλόγου, το είδος των πολιτικών που προβλέπονται και τις πιθανές πολιτικές συνέπειες στα κράτη μέλη και τα κοινοβούλιά τους από τις αποφάσεις που απορρέουν από αυτόν τον συντονισμό και τον εκ των προτέρων διάλογο. Η εν λόγω γνώμη της Επιτροπής θα διασφαλίζει τουλάχιστον την ενσωμάτωση αυτού του συντονισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(10β) Εξάλλου η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης πρέπει να περιλαμβάνει στενότερη και πιο έγκαιρη σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων. Αν και αναγνωρίζεται ότι συνομιλητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του διαλόγου είναι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης και οι εκπρόσωποί τους, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί ωστόσο να παράσχει δυνατότητα συμμετοχής σε ανταλλαγή απόψεων σε ένα κράτος μέλος στο οποίο απευθύνεται μια απόφαση του Συμβούλιου που του επιβάλλει έντοκη κατάθεση ή ετήσιο πρόστιμο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Η συμμετοχή του κράτους μέλους σε αυτήν την ανταλλαγή απόψεων είναι εθελοντική.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η στενότερη παρακολούθηση ελπίζεται ότι θα διασφαλίσει την έγκαιρη διόρθωση των τυχόν παρεκκλίσεων από τις συστάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η παρακολούθηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμπληρώσει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97. Ο τρόπος αυτής της στενότερης παρακολούθησης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται το κράτος μέλος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 126 της Συνθήκης.

(11) Τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα ώστε να διασφαλίζεται η συνεκτική, διατηρήσιμη και έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η στενότερη παρακολούθηση ελπίζεται ότι θα διασφαλίσει την έγκαιρη πρόληψη και διόρθωση των τυχόν παρεκκλίσεων από τις συστάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ή από τις συγκεκριμένες ανά χώρα συστάσεις. Η παρακολούθηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμπληρώσει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97. Ο τρόπος αυτής της στενότερης παρακολούθησης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται το κράτος μέλος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 126 της Συνθήκης. Τα κράτη μέλη που αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να υποβάλουν πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης με λεπτομερή περιγραφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει απαραιτήτως να θεσπισθούν και υλοποιηθούν για να εξασφαλίζεται αποτελεσματική και διατηρήσιμη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους. Οσάκις κρίνεται σκόπιμο θα συμπράττουν και οι κοινωνικοί εταίροι, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις πρακτικές που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Η στενότερη παρακολούθηση των κρατών μελών που αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κινδύνων στην περίπτωση μη τήρησης εκ μέρους του κράτους μέλους της προθεσμίας για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Στις περιπτώσεις τέτοιων κινδύνων η Επιτροπή πρέπει να εκδίδει σύσταση προς το κράτος μέλος σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και να παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους μετά από αίτημά του. Η αξιολόγηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ταχεία διόρθωση τυχόν εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς αυτή την σύσταση της Επιτροπής πρέπει να αποτελεί μέρος της διαρκούς αξιολόγησης, εκ μέρους της Επιτροπής, της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Το Συμβούλιο, όταν εξετάζει εάν όντως έχουν ληφθεί μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει επίσης να εξετάζει κατά πόσο το κράτος μέλος έχει συμμορφωθεί με τη σύσταση της Επιτροπής.

(12) Στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής εταιρικής σχέσης είναι σημαντικό να λαμβάνει χώρα μια στενότερη παρακολούθηση των κρατών μελών που αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό, Η επιτροπή πρέπει να καλεί το κράτος μέλος να διεξάγει μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης και των επιμέρους τομέων της κατά το τρέχον έτος και να υποβάλλει τακτικά έκθεση στην Επιτροπή και την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή για τη γενική κυβέρνηση και τους επιμέρους τομείς της, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το τρέχον έτος, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων διακριτικής ευχέρειας τόσο από πλευράς δαπανών όσο και από πλευράς εσόδων, τους στόχους για τα κρατικά έξοδα και έσοδα καθώς και σχετικά με τις πληροφορίες για τα εγκριθέντα και προβλεπόμενα μέτρα προς επίτευξη των στόχων αυτών.

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 12 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Για να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι επιτακτικό να προστατευθεί η σταθερότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και συνεπώς να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε επιζήμιους κραδασμούς, να αντιμετωπισθούν οι περιορισμοί ρευστότητας και τα αρνητικά εξωτερικά στοιχεία που σχετίζονται με τον κατακερματισμό των αγορών κρατικών ομολόγων και να μειωθεί το οριακό κόστος χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες χρηματοδότησης. Για αυτόν το πρωταρχικό σκοπό είναι αναγκαίο να εγκριθεί ένας οδικός χάρτης προς κοινούς μηχανισμούς δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης ενισχυμένου πλαισίου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Ως ένα πρώτο βήμα για τη συντονισμένη και κοινή έκδοση τίτλων δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι απαραίτητο να συσταθεί για μια περίοδο 25 περίπου ετών ένα ταμείο απόσβεσης χρέους και να συντονιστεί η έκδοση ομολόγων των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ. Το πρώτο αυτό βήμα θα πραγματοποιηθεί με την επιφύλαξη της εφαρμογής περαιτέρω μέτρων του οδικού χάρτη πριν από τη λήξη της περιόδου αυτής.

Τροπολογία  28

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 12 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(12β) Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού το Συμβούλιο και η Επιτροπή πρέπει να σέβονται πλήρως τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων καθώς και τις διαφορές των εθνικών συστημάτων, όπως είναι τα συστήματα διαμόρφωσης των μισθών.

Τροπολογία  29

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Προκειμένου να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων, ιδιαίτερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να που το αφορά κάποια σύσταση της Επιτροπής να συμμετάσχει σε συζήτηση ανταλλαγής απόψεων.

(13) Προκειμένου να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων, ιδιαίτερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να που το αφορά κάποια σύσταση της Επιτροπής να συμμετάσχει σε συζήτηση ανταλλαγής απόψεων. Σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, πρέπει επίσης να προβλέπονται κανόνες για την ενίσχυση της υποχρέωσης λογοδοσίας, της διαφάνειας και του ελέγχου της εποπτείας και του συντονισμού της δημοσιονομικής και, ευρύτερα, της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Προς τούτο πρέπει να προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις σύμφωνα με τις πρακτικές που ισχύουν στα κράτη μέλη όσον αφορά την σύμπραξη των εθνικών κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Τροπολογία  30

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13α) Τα δημοσιονομικά προγράμματα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνάδουν με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και να αποφεύγουν τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Ως εκ τούτου η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να εφαρμόζεται εις βάρος των μεσομακροπρόθεσμων πόρων που είναι απαραίτητοι για ένα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μετασχηματισμό της οικονομίας σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για ανάπτυξη και την απασχόληση και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή έως το 2050.

Τροπολογία  31

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(13β) Η φορολογική πολιτική διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και του δίκαιου χαρακτήρα των δημοσιονομικών προγραμμάτων ενώ συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να εγκριθεί ταχέως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών μελών μια ευρεία δέσμη μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως ένας ευρωπαϊκός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μία κοινή ενοποιημένη βάση για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταργηθούν αδικαιολόγητες απαλλαγές, να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να βελτιωθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να εφαρμοσθεί καθολικά η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Τροπολογία  32

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Ο παρών κανονισμός προβλέπει διατάξεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των δημοσιονομικών πολιτικών στην ζώνη του ευρώ:

1. Ο παρών κανονισμός προβλέπει διατάξεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών καθώς και ένα ενισχυμένο πλαίσιο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ζώνη του ευρώ:

Τροπολογία  33

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – στοιχείο α α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(aa) συμπληρώνοντας την διαδικασία για την αποφυγή και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1174/2011·

Τροπολογία  34

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(γα) διασφαλίζοντας τη συμβατότητα μεταξύ δημοσιονομικών πολιτικών και διαδικασίας για την αποφυγή και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ισορροπιών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1174/2011, μέσω μιας στενότερης παρακολούθησης των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών και των προγραμμάτων οικονομικής εταιρικής σχέσης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαρκής συμμόρφωση και συνοχή στη ζώνη του ευρώ.

Τροπολογία  35

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

1α. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται τηρουμένου πλήρως του άρθρου 152 ΣΛΕΕ, οι δε συστάσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται κατά τρόπο που σέβεται πλήρως τις πρακτικές και τους θεσμούς διαμόρφωσης των μισθών. Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και των συστάσεων λαμβάνεται υπόψη το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, δεν θίγεται το δικαίωμα διαπραγμάτευσης, σύναψης και εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων καθώς και το δικαίωμα συλλογικής δράσης σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις εθνικές πρακτικές.

Τροπολογία  36

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) ως «ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο» νοείται ο οργανισμός ο οποίος είναι ανεξάρτητος από τις δημοσιονομικές αρχές του κράτους μέλους και είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της εφαρμογής των εθνικών δημοσιονομικών κανόνων,

(1) ως «δημοσιονομικό συμβούλιο» νοείται ο ανεξάρτητος και διαθέτων τεχνικές γνώσεις οργανισμός ο οποίος είναι ανεξάρτητος από τις δημοσιονομικές αρχές του κράτους μέλους και είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της εφαρμογής των εθνικών δημοσιονομικών κανόνων,

Τροπολογία  37

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – σημείο 1 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) ως «ανεξάρτητες μακροοικονομικές προβλέψεις» νοούνται οι μακροοικονομικές ή/και δημοσιονομικές προβλέψεις στις οποίες προβαίνει κάποιος ανεξάρτητος οργανισμός ή κάποιος οργανισμός με λειτουργική αυτονομία σε σχέση με τις δημοσιονομικές αρχές των κρατών μελών,

(2) ως «ανεξάρτητες μακροοικονομικές προβλέψεις» νοούνται οι μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες προβαίνει ή τις οποίες εγκρίνει κάποιος ανεξάρτητος και διαθέτων τεχνικές γνώσεις οργανισμός με λειτουργική αυτονομία σε σχέση με τις δημοσιονομικές αρχές των κρατών μελών, και οι οποίες πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα I. Η Επιτροπή εξασφαλίζει τη συγκρισιμότητα και τη συνοχή των ανεξάρτητων προβλέψεων σε όλα τα κράτη μέλη.

Τροπολογία  38

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) οι λέξεις «κυβέρνηση» και «έλλειμμα» έχουν την έννοια που τους προσδίδει το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου (αριθ. 12) για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που αποτελεί παράρτημα της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(5) οι λέξεις «κυβέρνηση», «έλλειμμα» και «χρέος» έχουν την έννοια που τους προσδίδουν οι όροι «κυβέρνηση», «έλλειμμα» και «χρέος» σύμφωνα μει το άρθρο 2 του πρωτοκόλλου (αριθ. 12) για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που αποτελεί παράρτημα της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  39

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – σημείο 5 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5a) ως «σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης» νοείται το σύστημα της πολυμερούς εποπτείας που θεσπίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 και η διαδικασία αποφυγής του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών που θεσπίζεται στο άρθρο 126 ΣΛΕΕ και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97·

Τροπολογία  40

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 1 – στοιχείο 5 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

) ως «ιδιαιτέρως σοβαρή παρέκκλιση από την πορεία προσαρμογής προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο» νοείται μια παρέκκλιση από τα στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού, η οποία ανέρχεται σε ένα χρόνο τουλάχιστον στο 1% του ΑΕγχΠ ή σε δύο συνεχή χρόνια τουλάχιστον στο 0,5% του ΑΕγχΠ κατά μέσο όρο και η οποία, λαμβανομένων υπόψη των ελαφρυντικών παραγόντων και των επιπτώσεων κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, δεν μπορεί να αποδοθεί σε έκτακτες περιστάσεις ή σε σοβαρή ύφεση στην οικονομία.

Τροπολογία  41

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2a. Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού δεν θίγει το άρθρο 9 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  42

Πρόταση κανονισμού

Κεφάλαιο Ι α, τίτλος (νέος)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Κεφάλαιο Ια

 

Συντονισμός της οικονομικής πολιτικής

 

Άρθρο 2 α

 

Χρονοδιάγραμμα για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με το άρθρο 2 -a του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97

 

1. Η διαδικασία του προϋπολογισμού των κρατών μελών συμφωνεί με το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός ετήσιου κύκλου, ο οποίος περιλαμβάνει:

 

(a) τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει της ετήσιας μελέτης για την ανάπτυξη και του σχεδίου της Επιτροπής για την κοινή έκθεση απασχόλησης καθώς και των ετήσιων εκθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011· με τις εν λόγω πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές παρέχεται βοήθεια στα κράτη μέλη κατά την εκπόνηση των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης, τα οποία πρέπει να υποβληθούν από τα κράτη μέλη τον Απρίλιο σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 1 και το άρθρο 8, παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97·

 

(β) την έγκριση των συστάσεων πολιτικής για κάθε χώρα από το Θερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με την καταλληλότητα των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών μελών που υποβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 121 και 148 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  43

Πρόταση κανονισμού

Κεφάλαιο 2 – τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κοινές δημοσιονομικές διατάξεις

Κοινές δημοσιονομικές διατάξεις και απαιτήσεις πληροφόρησης σχετικά με την έκδοση εθνικών τίτλων δημοσίου χρέους

Τροπολογία  44

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν κάθε χρόνο, μέχρι τις 15 Απριλίου το αργότερο, ταυτόχρονα με τα προγράμματα σταθερότητας, τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους προγράμματα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους πλαίσιο που βασίζεται σε ανεξάρτητη μακροοικονομική πρόβλεψη.

1. Τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και κατά προτίμηση έως τις 15 Απριλίου και το αργότερο έως τις 30 Απριλίου εκάστου έτους, τα εθνικά τους μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους προγράμματα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους πλαίσιο που βασίζεται σε αξιόπιστες και ανεξάρτητες μακροοικονομικές προβλέψεις. Τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται μαζί με τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης και είναι πλήρως συμβατά με τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής που βασίζονται στην ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη και στις ετήσιες εκθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011.

Τροπολογία  45

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Οι νόμοι για τον προϋπολογισμό όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση εκδίδονται και δημοσιεύονται κάθε χρόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το αργότερο.

3. Οι νόμοι για τον προϋπολογισμό όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση εκδίδονται και δημοσιεύονται κάθε χρόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το αργότερο. Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν διαδικασίες έκτακτου προϋπολογισμού εάν, για αντικειμενικούς λόγους που δεν υπόκεινται στον έλεγχο της κυβέρνησης κράτους μέλους, ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί ή αποφασιστεί και δημοσιευθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Τροπολογία  46

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 4 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη διαθέτουν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες σχετικά με το ισοζύγιο του προϋπολογισμού οι οποίοι εντάσσουν στην εθνική δημοσιονομική διαδικασία τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους όπως ορίζονται στο άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Οι κανόνες αυτοί καλύπτουν την ευρύτερη δημόσια διοίκηση ως σύνολο και είναι κατά προτίμηση συνταγματικού χαρακτήρα.

1. Τα κράτη μέλη διαθέτουν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι εντάσσουν στην εθνική δημοσιονομική διαδικασία τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους όπως ορίζονται στο άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν επίσης τον ορισμό των έκτακτων συνθηκών και της σοβαρής ύφεσης στην οικονομία που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια προσωρινή απόκλιση από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο ή την πορεία προσαρμογής προς αυτόν, υπό τον όρο ότι η απόκλιση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να περιλαμβάνουν ένα μηχανισμό που θα τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση σημαντικής παρέκκλισης από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο ή την πορεία προσαρμογής προς αυτόν, προκειμένου να διασφαλίζεται ο έγκαιρος επαναπροσανατολισμός προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Οι κανόνες αυτοί καλύπτουν την ευρύτερη δημόσια διοίκηση ως σύνολο και έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ή η πλήρης τήρηση και εφαρμογή τους καθόλη την εθνική διαδικασία του προϋπολογισμού διασφαλίζεται με άλλο τρόπο.

Τροπολογία  47

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 4 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη διαθέτουν ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο για την παρακολούθηση της εφαρμογής των εθνικών δημοσιονομικών κανόνων που προβλέπονται στην παράγραφο 1.

2. Τα κράτη μέλη διαθέτουν ένα δημοσιονομικό συμβούλιο για την εκ των προτέρων και εκ των υστέρων παρακολούθηση της εφαρμογής των εθνικών δημοσιονομικών κανόνων, το οποίο πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του παραρτήματος I σχετικά με την ανεξαρτησία των δημοσιονομικών οργάνων.

Τροπολογία  48

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Επιτροπή και στην Ευρωομάδα στις 15 Οκτωβρίου το αργότερο το σχέδιο του προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος.

1. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Επιτροπή και στην Ευρωομάδα στις 1 Οκτωβρίου το αργότερο το σχέδιο του προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της πολιτικής για κάθε χώρα του Θερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και τις συστάσεις που απευθύνονται στο κράτος μέλος στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1174/2011 και 1176/2011.

Τροπολογία  49

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Ταυτόχρονα δημοσιεύεται και το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος.

2. Το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος σύμφωνα με το παρόν άρθρο δημοσιεύεται κατά το χρόνο κατάθεσής του στην Επιτροπή.

Τροπολογία  50

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο β

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες και τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση καθώς και τα κύρια συστατικά τους στοιχεία,

(β) τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες και τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση καθώς και τα κύρια συστατικά τους στοιχεία· οι εκτιμήσεις αυτές καλύπτουν τόσο τις τρέχουσες δαπάνες όσο και τις δαπάνες για επενδύσεις και για το σκοπό αυτό καθορίζονται σαφείς δημοσιονομικοί στόχοι για τις τρέχουσες δαπάνες και τις δαπάνες για επενδύσεις και, όσον αφορά τις δαπάνες για επενδύσεις, δημοσιεύεται μια εκτίμηση του οικονομικού τους αποτελέσματος.

Τροπολογία  51

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο γ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(γ α) λεπτομερή περιγραφή των δαπανών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση της στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στοιχεία για τη σχέση με τη μακροπρόθεσμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς και μια εκτίμηση των κοινωνικών συνεπειών των μέτρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Τροπολογία  52

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 3 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) λεπτομερή περιγραφή και καλά τεκμηριωμένη ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των στόχων που αναφέρονται στο σημείο γ) και των εκτιμήσεων με αμετάβλητες τις πολιτικές βάσει του σημείου β). Η περιγραφή μπορεί να είναι λιγότερο λεπτομερής για τα μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση που εκτιμάται να είναι μικρότερη του 0,1 του ΑΕΠ. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα σχέδια ευρείας μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής πολιτικής με πιθανές επιπτώσεις στα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

(δ) λεπτομερή περιγραφή και καλά τεκμηριωμένη ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των στόχων που αναφέρονται στα σημεία γ) και γα) και των εκτιμήσεων με αμετάβλητες τις πολιτικές βάσει του σημείου β). Η περιγραφή μπορεί να είναι λιγότερο λεπτομερής για τα μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση που εκτιμάται να είναι μικρότερη του 0,1 του ΑΕΠ. Δίδεται ρητά ιδιαίτερη προσοχή στα σχέδια ευρείας μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής πολιτικής με πιθανές επιπτώσεις για άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Τροπολογία  53

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ε) Τις βασικές παραδοχές για τις αναμενόμενες οικονομικές εξελίξεις και τις σημαντικότερες οικονομικές μεταβλητές που σχετίζονται με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Οι παραδοχές αυτές πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητη μακροοικονομική πρόβλεψη σχετικά με την ανάπτυξη.

(ε) Τις βασικές παραδοχές για τις αναμενόμενες οικονομικές εξελίξεις και τις σημαντικότερες οικονομικές μεταβλητές που σχετίζονται με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου. Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν εκτίμηση των υπολογιζόμενων επιπτώσεων στα δυνητικά αποτελέσματα και στις μακροοικονομικές πολλαπλασιαστικές συνέπειες. Η μεθοδολογία, τα υποκείμενα οικονομικά και οικονομετρικά υποδείγματα και παραδοχές, όπως και κάθε άλλη συναφής παράμετρος που στηρίζει ανεξάρτητες μακροοικονομικές προβλέψεις, επισυνάπτονται στο ετήσιο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Τροπολογία  54

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο στ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(στ) Ενδεχομένως, πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι τρέχουσες συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 121 της Συνθήκης όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα.

(στ) Ενδεχομένως, πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι τρέχουσες συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 121 και 148 της ΣΛΕΕ και σε αρμονία με τα στοιχεία α) έως γα).

Τροπολογία  55

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο στ α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(στ α) την ποσοτικοποίηση των αναγκών για δημόσιες επενδύσεις και ενδεχομένως των δημοσιονομικών επιπτώσεων, καθώς και μια εκτίμηση της οικονομικής απόδοσης των μέτρων που προβλέπονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων·

Τροπολογία  56

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο στ β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(στ β) μια εξέταση της συμβολής των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνουν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης κόστους-οφέλους των μεταρρυθμίσεων από δημοσιονομικής σκοπιάς.

Τροπολογία  57

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Στις περιπτώσεις που οι δημοσιονομικοί στόχοι που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος σύμφωνα με τα στοιχεία α) και γ) της παραγράφου 3 ή τις προβολές υπό αμετάβλητες πολιτικές διαφέρουν από αυτούς του πλέον πρόσφατου προγράμματος σταθερότητας, δίνονται οι δέουσες εξηγήσεις σχετικά με τις διαφορές αυτές.

4. Στις περιπτώσεις που οι δημοσιονομικοί στόχοι που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος σύμφωνα με τα στοιχεία α) και γα) της παραγράφου 3 ή τις προβολές υπό αμετάβλητες πολιτικές διαφέρουν από αυτούς του πλέον πρόσφατου προγράμματος σταθερότητας, δίνονται οι δέουσες εξηγήσεις σχετικά με τις διαφορές αυτές.

Τροπολογία  58

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

4a. Τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά προγράμματα περιέχουν επικαιροποιημένη εκτίμηση των πολυετών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕγχΠ για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και των σημαντικότερων παραμέτρων τους, καθώς επίσης πολυετείς στόχους και δεσμεύσεις για δαπάνες που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τροπολογία  59

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Στις περιπτώσεις που η Επιτροπή διαπιστώνει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εντός δύο εβδομάδων από την διαβίβαση του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος ζητά από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να της διαβιβάσει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος. Το αίτημα αυτό δημοσιοποιείται.

5. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 11 για τον προσδιορισμό του περιεχομένου των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, καθώς και για την εξειδίκευση του περιεχομένου διάφορων διατάξεων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 έως 4.

Οι παράγραφοι 2 έως 4 ισχύουν σε περίπτωση αναθεωρημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

 

Τροπολογία  60

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος -1 (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

-1. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει μια ιδιαίτερα σοβαρή αντίθεση του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος με την πορεία προσαρμογής προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, μπορεί μετά από κατάλληλη διαβούλευση με το κράτος μέλος και αφού λάβει εξηγήσεις από αυτό, να ζητήσει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται εντός ενός μηνός από την υποβολή του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

 

Το άρθρο 5 παράγραφοι 2 και 4 ισχύει και για τα αναθεωρημένα σχέδια δημοσιονομικού προγράμματος.

Τροπολογία  61

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η Επιτροπή, εν ανάγκη, εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

1. Η Επιτροπή εκδίδει το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος κάθε κράτους μέλους.

Τροπολογία  62

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η γνώμη της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

2. Η γνώμη της Επιτροπής σύμφωνα με την παράγραφο 1 δημοσιοποιείται και υποβάλλεται στην Ευρωομάδα. Μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνώμη αυτή παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

Τροπολογία  63

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η Επιτροπή προβαίνει σε γενική αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ευρωζώνης στο σύνολό της. Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται.

3. Η Επιτροπή προβαίνει σε γενική αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ευρωζώνης στο σύνολό της. Η γενική αξιολόγηση περιλαμβάνει προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων που παρέχουν μια ένδειξη για τους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε περίπτωση δυσμενών χρηματοπιστωτικών ή δημοσιονομικών εξελίξεων. Η αξιολόγηση προσδιορίζει ανά χώρα τις δυνάμει αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, οι οποίες προκαλούνται από τον ιδιωτικό τομέα της δεδομένης χώρας ή από άλλα κράτη μέλη.

 

Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται και ενσωματώνεται στην επόμενη ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης. Η Επιτροπή επισυνάπτει στην αξιολόγηση εκτεταμένη σύνοψη των εαρινών και φθινοπωρινών προβλέψεων για την ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. Το βασικό σενάριο που έχει επιλεγεί για την αξιολόγηση αναπτύσσεται με επιχειρήματα και βασίζεται σε ισορροπημένη επισήμανση των κινδύνων προς τα κάτω και προς τα άνω, ώστε να συνεκτιμάται όλο το φάσμα των δυνητικών εκβάσεων. Η αξιολόγηση αποκαλύπτει τις μεθοδολογίες, τις παραδοχές και τις συναφείς παραμέτρους που στηρίζουν τις μακροοικονομικές της προβλέψεις και προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, και περιέχει επίσης μια απολογιστική αξιολόγηση του βασικού σεναρίου του προηγούμενου έτους.

Τροπολογία  64

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Η Ευρωομάδα συζητά τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά προγράμματα και τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη στο σύνολό της με βάση τη γενική αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με την παράγραφο 3. Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται.

4. Η Ευρωομάδα και η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητούν τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά προγράμματα και τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη στο σύνολό της με βάση τη γενική αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με την παράγραφο 3. Το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής δημοσιοποιείται και λαμβάνεται υπόψη στο προσεχές Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ιδίως στην ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη.

Τροπολογία  65

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

4a. Ύστερα από τη συζήτηση στο πλαίσιο Ευρωομάδας και των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή επικαιροποιεί ενδεχομένως τις συγκεκριμένες συστάσεις της στο πλαίσιο της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης, με στόχο να ενισχυθεί το κοινό μακροοικονομικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ και να εκτεθούν τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται σε περίπτωση δυσμενών χρηματοπιστωτικών, οικονομικών ή δημοσιονομικών εξελίξεων.

Τροπολογία  66

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 6α

 

Αναγγελία της έκδοσης τίτλων δημόσιου χρέους

 

1. Τα κράτη μέλη αναγγέλουν εκ των προτέρων στην Επιτροπή και στην Ευρωομάδα τα σχέδιά τους για την έκδοση τίτλων εθνικού δημόσιου χρέους.

 

2. Η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη εναρμονίζει και καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο της αναγγελίας σύμφωνα με την παράγραφο 1.

 

3. Ζητήματα που άπτονται του ετήσιου σχεδίου έκδοσης τίτλων δημόσιου χρέους των κρατών μελών, όπως οι χρηματοδοτικές ανάγκες ή η αναδιάρθρωση του χρέους δεν δημοσιοποιούνται.

Τροπολογία  67

Πρόταση κανονισμού

Κεφάλαιο III α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Κεφάλαιο IIIa

 

Καθορισμός οδικού χάρτη για τον ενισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, την προώθηση της ανάπτυξης και ένα πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη έκδοση τίτλων δημόσιου χρέους

 

Άρθρο 6β

 

Οδικός χάρτης για ένα ενισχυμένο πλαίσιο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και προώθησης της ανάπτυξης

 

1. Έως...*, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με ένα οδικό χάρτη για την έκδοση ομολόγων σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον, υποβάλλει μια πρόταση για ένα μέσο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ με στόχο την κινητοποίηση του 1% περίπου του ΑΕγχΠ ετησίως για χρονικό διάστημα δέκα ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης του κεφαλαίου της ΕΤρΕ και ομολόγων για συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να επενδυθούν στις ευρωπαϊκές υποδομές όπως η επιστήμη και η τεχνολογία. Το μέσο αποσκοπεί στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ και κατ' αυτόν τον τρόπο ο συνεχής συντονισμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη μέλη.

 

2. Τα μέτρα σύμφωνα με τα άρθρα 6γ και 6δ ισχύουν χωρίς να αποκλείουν την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων πριν από τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος

 

Άρθρο 6γ

 

Συντονισμός της έκδοσης τίτλων χρέους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ

 

1. Για τον καλύτερο συντονισμό του σχεδιασμού της έκδοσης και της τοποθέτησης τίτλων δημόσιου χρέους, τα κράτη μέλη ενημερώνουν εκ των προτέρων την Επιτροπή και το Συμβούλιο όσον αφορά τα σχέδιά τους για την έκδοση τίτλων δημόσιου χρέους.

 

2. Τα κράτη μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ επιδιώκουν να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους τους συναινώντας, μετά από πρόταση της Επιτροπής, σε ένα συντονισμένο ετήσιο πλαίσιο για την έκδοση τίτλων δημοσίου χρέους.

 

3. Τα κράτη μέλη που συνεργάζονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 μπορούν να βελτιώσουν και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω τους όρους χρηματοδότησής τους με βάση τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα και τους όρους της αγοράς και σύμφωνα με μια μεθοδολογία που θα καθοριστεί με κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

 

Άρθρο 6δ

 

Ευρωπαϊκό ταμείο απόσβεσης χρέους

 

1. Ως πρώτο βήμα στο πλαίσιο του οδικού χάρτη σύμφωνα με το άρθρο 6a ιδρύεται στη βάση κοινής ευθύνης και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόσβεσης Χρέους (ΕΤΑΧ), με στόχο τη μείωση του υπερβολικού χρέους σε μια περίοδο 25 ετών, η οποία θα προσαρμόζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία για την ανάπτυξη. Μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος το ΕΤΑΧ τελεί υπό εκκαθάριση.

 

2. Τα κράτη μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ και δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα συνδρομής ή προσαρμογής:

 

(a) μεταφέρουν σταδιακά στο ΕΤΑΧ, εντός μεταβατικής περιόδου πέντε ετών, τα ποσά χρέους που υπερβαίνουν το 60 % του ΑΕγχΠ·

 

(β) διαθέτουν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες με τους οποίους εφαρμόζεται στην εθνική διαδικασία του προϋπολογισμού ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός τους στόχος σύμφωνα με το άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97·

 

) εφαρμόζουν στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης και πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων·

 

(δ) καταθέτουν εγγυήσεις προκειμένου να καλύψουν επαρκώς δάνεια από το ΕΤΑΧ·

 

) μειώνουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ώστε να συμμορφωθούν προς τον δημοσιονομικό κανόνα του στοιχείου β).

 

3. Η Επιτροπή διασφαλίζει την ίδρυση και τη διοίκηση του ΕΤΑΧ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα καθοριστούν σε κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

 

4. Η συμμετοχή στο ΕΤΑΧ είναι ανοικτή για τα υπόλοιπα κράτη μέλη μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 140 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ, για την κατάργηση της παρέκκλισής τους όσον αφορά την υιοθέτηση του ευρώ.

 

5. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την εκκαθάριση και την παύση λειτουργίας του ΕΤΑΧ μετά από ένα μέγιστο διάστημα 25 ετών που μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία για την ανάπτυξη.

 

____________

 

*ΕΕ να συμπληρωθεί η ημερομηνία: Ένα έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Τροπολογία  68

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο -7 (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο -7

 

Προγράμματα οικονομικής εταιρικής σχέσης

 

1. Εάν το Συμβούλιο αποφασίσει σύμφωνα με το άρθρο 126, παράγραφος 6 ΣΛΕΕ, ότι σε ένα κράτος μέλος υφίσταται υπερβολικό έλλειμμα, το σχετικό κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης στο οποίο περιγράφει τα μέτρα πολιτικής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί μια πραγματικά βιώσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος καθώς και μια λεπτομερή ανάπτυξη του εθνικού του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις συστάσεις του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή των ολοκληρωμένων κατευθυντηρίων γραμμών για την οικονομική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης του σχετικού κράτους μέλους.

 

2. Το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης είναι απολύτως συμβατό με τις πολιτικές του άρθρου 1.

 

Το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης προσδιορίζει και επιλέγει μια σειρά συγκεκριμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων που αποσκοπούν στη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην προώθηση μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών του σχετικού κράτους μέλους. Οι προτεραιότητες αυτές αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της δημιουργίας ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας και είναι συμβατές με τη στρατηγική της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το κράτος μέλος, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, εκπονεί έκθεση στην οποία περιγράφονται τα επιλεγμένα προγράμματα και έργα καθώς και ένα πρόγραμμα δράσης για τον προσδιορισμό, την αρχική χρηματοδότηση και την ενεργοποίηση χρηματοπιστωτικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ορίων της ΕΤρΕ και των σχετικών χρηματοπιστωτικών μέσων της Ένωσης. Η έκθεση αυτή επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.

 

3. Σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου ή σημαντικής διόρθωσης των προβλέψεων προς τα κάτω, το σχετικό κράτος μέλος εγκρίνει σε συμφωνία με την Επιτροπή μια επικαιροποιημένη πορεία προσαρμογής προς την κατεύθυνση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις προκυκλικές συνέπειες των μέτρων σταθεροποίησης. Η εφαρμογή των κανόνων για το χρέος προσαρμόζεται κατά τρόπο συνεκτικό.

 

4. Το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης υποβάλλεται συγχρόνως με τις εκθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4α και στο άρθρο 5 παράγραφος 1α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97.

 

5. Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Επιτροπής, εκδίδει γνώμη σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης.

 

6. Εάν υπάρχει σχέδιο διορθωτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, τα μέτρα της παραγράφου 1 περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό.

 

7. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά προγράμματα παρακολουθούνται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

 

8. Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει στο σχετικό κράτος μέλος και στην Επιτροπή τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανταλλαγή απόψεων. Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσκαλέσει και άλλες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχουν στην εν λόγω ανταλλαγή απόψεων.

Τροπολογία  69

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Όταν το Συμβούλιο αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 6 της Συνθήκης ότι υφίσταται δημοσιονομικό έλλειμμα σε κάποιο κράτος μέλος, ισχύουν ως προς το εν λόγω κράτος μέλος οι παράγραφοι 2 έως 5 του παρόντος άρθρου μέχρι την λήξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

1. Για το σκοπό της παρακολούθησης του προγράμματος εταιρικής σχέσης που αναφέρεται στο άρθρο 7, παράγραφος 7, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος εκπληρώνει μετά από αίτηση της Επιτροπής τις απαιτήσεις των παραγράφων 2 έως 6 του παρόντος άρθρου μέχρι τη λήξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Τροπολογία  70

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Το κράτος μέλος που αποτελεί αντικείμενο στενότερης παρακολούθησης προβαίνει αμέσως σε ευρεία αξιολόγηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και τους υποτομείς της. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δημόσιες συμβάσεις καλύπτονται επίσης από αυτήν την αξιολόγηση στον βαθμό που ευθύνονται για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης περιλαμβάνεται στην έκθεση η οποία υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο α) ή το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

2. Μετά από αίτηση της Επιτροπής, το κράτος μέλος προβαίνει αμέσως σε ευρεία αξιολόγηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και τους υποτομείς της. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά κατά την έννοια της οδηγίας 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου, καλύπτονται επίσης από αυτήν την αξιολόγηση στον βαθμό που ευθύνονται για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης περιλαμβάνεται στην έκθεση η οποία υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο α) ή το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Τροπολογία  71

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τακτικά στην Επιτροπή και στην οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή ή σε οποιαδήποτε υποεπιτροπή αυτή ορίζει προς το σκοπό αυτό, για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και τους υποτομείς της, έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα επιβαλλόμενα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

3. Μετά από αίτηση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη υποβάλλουν τακτικά στην Επιτροπή και στην οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή, για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και τους υποτομείς της, έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα επιβαλλόμενα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

 

Η Επιτροπή προσδιορίζει το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής.

 

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία στο σχετικό κράτος μέλος να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων.

Τροπολογία  72

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 6 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) διενεργεί, σε συνεργασία με ανώτατα εθνικά ελεγκτικά όργανα, ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να αξιολογήσει την αξιοπιστία, την πληρότητα και την ακρίβειά τους στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και συντάσσει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή (Eurostat) αξιολογεί την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποιεί το σχετικό κράτος μέλος σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 679/2010.

(α) διενεργεί, σε συνεργασία με ανώτατα εθνικά ελεγκτικά όργανα, ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να αξιολογήσει την αξιοπιστία, την πληρότητα και την ακρίβειά τους στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και συντάσσει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή (Eurostat) αξιολογεί την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποιεί το σχετικό κράτος μέλος σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 479/2009, όσον αφορά την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος·

Τροπολογία  73

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Όταν υπάρχει κίνδυνος μη τήρησης της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση προς το σχετικό κράτος μέλος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός προθεσμίας συμβατής με την προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Η σύσταση της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του σχετικού κράτους μέλους, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

2. Όταν υπάρχει κίνδυνος μη τήρησης της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και ο κίνδυνος αυτός δεν οφείλεται σε περιστατικά που εκφεύγουν του ελέγχου των κρατών μελών, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση προς το σχετικό κράτος μέλος για την προσεκτική εφαρμογή των μέτρων που προέβλεπε η αρχική σύσταση εντός προθεσμίας συμβατής με την προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Η σύσταση της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του σχετικού κράτους μέλους, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

Τροπολογία  74

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τη σύσταση της Επιτροπής η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 2, το σχετικό κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτής της σύστασης μαζί με τις εκθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τη δημοσιονομική επίπτωση όλων των μέτρων διακριτικής ευχέρειας, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων καθώς και πληροφορίες για τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται βάσει της σύστασης της Επιτροπής. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

3. Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τη σύσταση της Επιτροπής η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 2, το σχετικό κράτος μέλος κοινοποιεί επίσης στην Επιτροπή τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτής της σύστασης. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

Τροπολογία  75

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο -11 (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο -11

 

Άσκηση της εξουσιοδότησης

 

1. Εκχωρείται στην Επιτροπή εξουσία για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

 

2. Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 5 ανατίθεται στην Επιτροπή για διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της τριετίας, η Επιτροπή εκπονεί έκθεση σχετικά με την άσκηση της εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση παρατείνεται αυτομάτως για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εκφράσουν σχετικές αντιρρήσεις το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εκάστοτε περιόδου.

 

3. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 5 μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Μια απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προβλέπεται στην εν λόγω απόφαση. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση. Δεν επηρεάζει την εγκυρότητα τυχόν κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

 

4. Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

 

5. Κάθε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 5 τίθεται σε ισχύ μόνο εάν δεν έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο ενημερώσουν την Επιτροπή ότι δεν προτίθενται να προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου, κατά δύο μήνες.

Τροπολογία  76

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο -11 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο -11α

 

Οικονομικός διάλογος

 

Για να ενισχυθεί ο διάλογος ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Ένωσης, και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, και για να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να καλεί τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, της Επιτροπής και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας να εμφανισθούν ενώπιον της επιτροπής για συζητήσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5, το άρθρο 6 παράγραφος 4, το άρθρο 7 παράγραφος 5, το άρθρο 8 παράγραφος 4 και το άρθρο 9 παράγραφος 3.

 

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να επιτρέψει στο κράτος μέλος το οποίο αφορούν οι ληφθείσες αποφάσεις να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων.

Τροπολογία  77

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 – παράγραφος 1 – στοιχείο β α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(βα) τη συμβολή του παρόντος κανονισμού στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τροπολογία  78

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 – παράγραφος 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3a. Το ταχύτερο δυνατόν και το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στην οποία, λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών, δημοσιονομικών και νομικών προϋποθέσεων, εξετάζεται η εφικτότητα των επιλογών και υποβάλλονται προτάσεις για ένα ενδεχόμενο οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της κοινής έκδοσης τίτλων δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στη δυνατότητα σύστασης ενός ταμείου απόσβεσης του δημόσιου χρέους, στο οποίο συνδυάζονται η προσωρινή κοινή έκδοση τίτλων χρέους και αυστηρές διατάξεις δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τροπολογία  79

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 11α

 

Έκθεση της Επιτροπής

 

Έως τις...*, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση, και εν ανάγκη πρόταση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, στην οποία εκτίθεται ο τρόπος λειτουργίας του συντονισμού και του εκ των προτέρων διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με μείζονα σχέδια οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με δυνητικές επιπτώσεις, η μορφή που θα λάβουν ο συντονισμός και ο διάλογος αυτός, οι προβλεπόμενες στρατηγικές καθώς και οι πιθανές πολιτικές συνέπειες, για τα κράτη μέλη και ιδίως για τα εθνικά κοινοβούλια, των αποφάσεων που απορρέουν στο πλαίσιο του εν λόγω συντονισμού και εκ των προτέρων διαλόγου.

 

____________

 

*ΕΕ να συμπληρωθεί η ημερομηνία: τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Τροπολογία  80

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 11β

 

Ευρωπαϊκή αρχή δημόσιου χρέους

 

Έως τις …, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση, και εν ανάγκη πρόταση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, αξιολογώντας τη δυνατότητα να συσταθεί ευρωπαϊκή αρχή για το δημόσιο χρέος, η οποία να έχει την ευθύνη της διαχείρισης και του συντονισμού όλων των θεμάτων που αφορούν το ετήσιο σχέδιο έκδοσης τίτλων δημόσιου χρέους των κρατών μελών, την αναχρηματοδότηση του ανεξόφλητου χρέους τους και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους όλων των κρατών μελών, και να δημοσιεύει σε ετήσια βάση στοιχεία σχετικά με το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα και άλλους μακροοικονομικούς δείκτες των κρατών μελών.

 

____________

 

*ΕΕ να συμπληρωθεί η ημερομηνία: τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Τροπολογία  81

Πρόταση κανονισμού

Παράρτημα I (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Κοινές αρχές για ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα

 

Ευθύνη: με την επιφύλαξη των κατωτέρω αναφερόμενων αρχών, τα χαρακτηριστικά των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων θα πρέπει να είναι συμβατά με το νομικό πλαίσιο και με το πολιτικό και διοικητικό σύστημα των κρατών μελών. Οι αποφάσεις για τη διαμόρφωσή τους θα πρέπει ενδεχομένως να λαμβάνουν υπόψη προβλήματα αποδοτικότητας σε μικρότερα κράτη μέλη.

 

Εντολή: η εντολή των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων πρέπει να ορίζεται σαφώς στις νομοθετικές διατάξεις προκειμένου να αποτρέπεται η αδικαιολόγητη παρέμβαση των φορολογικών αρχών ή η αδικαιολόγητη επέκταση της εντολής εις βάρος των αρμοδιοτήτων των φορολογικών αρχών ή των προνομίων των εθνικών κοινοβουλίων.

 

Πόροι: οι πόροι που διατίθενται για τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εντολής προκειμένου αυτή να ασκείται με αξιόπιστο τρόπο.

 

Υποχρέωση λογοδοσίας: πρέπει να θεσπιστούν κανονιστικοί μηχανισμοί προκειμένου να προωθηθεί η δέουσα υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του νομοθέτη. Οι εκθέσεις και οι αναλύσεις των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων πρέπει να δημοσιεύονται και να διατίθενται δωρεάν.

 

Διεύθυνση: η ανάληψη διοικητικών θέσεων θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει προσόντων, εμπειρίας και εξειδικευμένων γνώσεων, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία του προϋπολογισμού. Στη διαδικασία διορισμού μπορούν να συμμετέχουν διάφορα όργανα, όπως στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας επιβεβαίωσης ή στο πλαίσιο μιας διαδικασίας στην οποία διάφορα όργανα ορίζουν ένα ή περισσότερα μέλη. Η διάρκεια της θητείας των ασκούντων διευθυντικά καθήκοντα σε ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό όργανο θα πρέπει να ορίζεται νομοθετικά, να μην είναι ανανεώσιμη και κατά προτίμηση να μην υπερβαίνει τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η καταγγελία των συμβάσεων θα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μέλη υπέπεσαν σε σοβαρό παράπτωμα.

 

Προσωπικό: το προσωπικό των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων θα πρέπει να επιλέγεται στο πλαίσιο ενός ανοικτού διαγωνισμού βάσει προσόντων και εξειδικευμένων γνώσεων. Οι όροι απασχόλησης θα πρέπει να είναι ανάλογοι εκείνων στη δημόσια διοίκηση.

 

Πρόσβαση σε πληροφορίες, διαφάνεια και πολιτική επικοινωνίας: κατά κανόνα τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα θα πρέπει να διαθέτουν πλήρη πρόσβαση στις νομοθετικές διατάξεις και σε όλες τις σχετικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες προκειμένου αυτά να ασκούν αποτελεσματικά και εμπροθέσμως την εντολή τους. Τυχόν εξαιρέσεις θα πρέπει να ορίζονται σαφώς. Με την επιφύλαξη των νομοθετικών αυτών διατάξεων, δεν θα πρέπει να θίγεται η δυνατότητα των ανεξάρτητων δημοσιονομικών οργάνων να παρέχουν εγκαίρως πληροφορίες μέσω των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας. Εάν λειτουργούν στο πλαίσιο ενός άλλου φορέα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι γνώμες δεσμεύουν μόνο τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά όργανα και όχι το φορέα υποδοχής τους.

  • [1]       ΕΕ C 141, 17.5.2012, σ. 7.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (29.3.2012)

προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ
(COM(2011)0821 – C7‑0448/2011 – 2011/0386(COD))

Εισηγήτρια: Tamás Deutsch

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ιστορικό

Το Νοέμβριο του 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν επίσημα νομοθετική δέσμη με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η εν λόγω δέσμη αποτελείτο από έξι προτάσεις: τέσσερις από αυτές ασχολούνται με δημοσιονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ δύο νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στην ανίχνευση και αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισοτήτων που προκύπτουν εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Τόσο ο κανονισμός σχετικά με την ενίσχυση της παρακολούθησης των δημοσιονομικών θέσεων και τον έλεγχο και συντονισμό των οικονομικών πολιτικών όσο και ο κανονισμός για την επίσπευση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ. Ο κανονισμός για την αποτελεσματική επιβολή της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη προβλέπει επιπροσθέτως ένα σύστημα μηχανισμών επιβολής με τη μορφή οικονομικών κυρώσεων για τα μέλη της ευρωζώνης.

Παρατηρήσεις

Η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής καθορίζει πρόσθετες απαιτήσεις ελέγχου για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, προτείνει ένα κοινό χρονοδιάγραμμα στον τομέα του προϋπολογισμού και ζητεί τον στενότερο έλεγχο των αποφάσεων στον τομέα του προϋπολογισμού των κρατών μελών που υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο εισηγητής σας χαιρετίζει την πρωτοβουλία συγχρονισμένου ελέγχου των δημοσιονομικών πολιτικών, ειδικότερα των διατάξεων σχετικά με τον καθορισμό κοινού χρονοδιαγράμματος στον τομέα του προϋπολογισμού, κανόνων που βασίζονται σε δημοσιονομικό πλαίσιο εργασίας καθώς και την ενίσχυση της εποπτείας των κρατών μελών που αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Θεωρεί, όμως, ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας θα πρέπει πάντα να υπόκειται στους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ, και ειδικότερα στις απαιτήσεις του άρθρου 9 της ΣΛΕΕ, που συνδέονται με την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο εισηγητής θεωρεί εξίσου σημαντικό ότι η πολιτική της ΕΕ στο δημοσιονομικό τομέα πρέπει να είναι πλήρως προσαρμοσμένη με τη νέα στρατηγική για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, τη στρατηγική ΕΕ2020, η οποία έχει επίσης σχεδιαστεί για να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση και να προσανατολίσει την οικονομία της ΕΕ σε μια έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, που θα συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να συμπεριλάβει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1a) Το άρθρο 9 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεών της να συνεκτιμά η Ένωση τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τη διασφάλιση επαρκούς κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Οι τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης βελτιώνουν την καθοδήγηση και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν έως νόμισμα το ευρώ, ενισχύουν τα κίνητρα για την χάραξη και την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και για την αποφυγή των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι διατάξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα πιο εύρωστο πλαίσιο στο επίπεδο της Ένωσης για την εποπτεία των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

(3) Οι τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης βελτιώνουν την καθοδήγηση και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που έχουν έως νόμισμα το ευρώ, ενισχύουν τα κίνητρα για την χάραξη και την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και για την αποφυγή των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι διατάξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα πιο εύρωστο πλαίσιο στο επίπεδο της Ένωσης για την εποπτεία των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Η ενισχυμένη εποπτεία των κοινωνικών πολιτικών που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα πρέπει να προστεθεί στις εν λόγω διατάξεις.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του της 17ης Ιουνίου 2010, ενέκρινε μια νέα στρατηγική για ανάπτυξη και την απασχόληση, τη στρατηγική ΕΕ 2020, που θα επιτρέψει στην Ένωση να εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση και να στρέψει την οικονομία της προς έξυπνη, αειφόρο και συνεκτική ανάπτυξη, που θα συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο ποιότητας της απασχόλησης, παραγωγικότητα και κοινωνική συνοχή.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Η Ένωση έχει δεσμευθεί σε μία στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Ευρώπη 2020» που περιέχει στόχους στους τομείς της απασχόλησης, της ένδειας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος·

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3a) Θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται στα κράτη μέλη μέσω των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρύθμισης.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Η ευρωστία των δημόσιων οικονομικών διασφαλίζεται ευκολότερα στο στάδιο του προγραμματισμού και τα σοβαρά λάθη πρέπει να εντοπίζονται όσο το δυνατό πιο έγκαιρα. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωφελούνται όχι μόνο από τη θέσπιση καθοδηγητικών αρχών και δημοσιονομικών στόχων αλλά και από τη συγχρονισμένη παρακολούθηση των δημοσιονομικών τους πολιτικών.

(5) Η ισοσκέλιση και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών διασφαλίζεται ευκολότερα στο στάδιο του προγραμματισμού και τα σοβαρά λάθη πρέπει να εντοπίζονται όσο το δυνατό πιο έγκαιρα. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωφελούνται όχι μόνο από τη θέσπιση καθοδηγητικών αρχών και δημοσιονομικών στόχων αλλά και από τη συγχρονισμένη αναθεώρηση των δημοσιονομικών τους πολιτικών και των πολιτικών τους για την ανάπτυξη.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος για τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ ελπίζεται ότι θα συγχρονίσει καλύτερα τις βασικές ενέργειες για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού εξαμήνου για το συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των συνεργειών διευκολύνοντας τον συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και θα διασφαλίσει ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής θα ενσωματώνονται κατά τον δέοντα τρόπο στην διαδικασία για την έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού.

(6) Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος για τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ ελπίζεται ότι μπορεί να συγχρονίσει καλύτερα τα βασικά δεδομένα για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού εξαμήνου για το συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης απασχόλησης. Ο καθορισμός κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος ελπίζεται ότι: α) θα συμβάλει στην ενίσχυση των συνεργειών διευκολύνοντας το συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ· β) θα διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα ευθυγραμμισθούν με την στρατηγική ΕΕ 2020 και γ) θα διασφαλίσει ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής θα ενσωματώνονται κατά τον δέοντα τρόπο στη διαδικασία για την έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα δημοσιονομικά πλαίσια που βασίζονται σε κανόνες συμβάλλουν στην ενίσχυση των χρηστών και βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών. Η θέσπιση εθνικών δημοσιονομικών κανόνων που εναρμονίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν καθορισθεί σε επίπεδο Ένωσης ελπίζεται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της τήρησης των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε διαρθρωτικούς όρους οι οποίοι θα ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία τις βασικές αρχές του δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης. Η ενσωμάτωση αυτή ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί μέσω δεσμευτικών κανόνων συνταγματικού χαρακτήρα κατά προτίμηση, έτσι ώστε να αποδεικνύεται η ισχυρή δέσμευση των εθνικών αρχών να τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(7) Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα δημοσιονομικά πλαίσια που βασίζονται σε κανόνες συμβάλλουν στην ενίσχυση των χρηστών και βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών. Η θέσπιση εθνικών δημοσιονομικών κανόνων που εναρμονίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και τους στόχους για την απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη, οι οποίοι έχουν καθορισθεί σε επίπεδο Ένωσης ελπίζεται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της τήρησης των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε διαρθρωτικούς όρους οι οποίοι θα ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία τις βασικές αρχές του δημοσιονομικού πλαισίου και του πλαισίου απασχόλησης της Ένωσης. Η εν λόγω ενσωμάτωση θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω δεσμευτικών εθνικών κανόνων, έτσι ώστε να αποδεικνύεται η ισχυρή δέσμευση των εθνικών αρχών να τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Οι μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις μπορούν να παρεμποδίσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού προγραμματισμού και κατά συνέπεια να εξασθενίσουν τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Οι προβλέψεις ανεξάρτητων φορέων μπορούν να παράσχουν αντικειμενικές και ρεαλιστικές μακροοικονομικές προβλέψεις.

(8) Οι μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού προγραμματισμού και κατά συνέπεια να εξασθενίσουν τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Οι προβλέψεις ανεξάρτητων φορέων θα μπορούσαν να παράσχουν αντικειμενικές και πλέον ρεαλιστικές μακροοικονομικές προβλέψεις.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Όπως αποδείχθηκε από την κρίση δημόσιου χρέους και ιδιαίτερα από την ανάγκη δημιουργίας κοινών χρηματοοικονομικών δικτύων ασφαλείας, τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές τους πολιτικές. Κάθε κράτος μέλος που έχει ως νόμισμα το ευρώ πρέπει να συμβουλεύεται την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ πριν από την έγκριση οποιωνδήποτε σημαντικών σχεδίων μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής πολιτικής με πιθανότητα μετάδοσης των επιπτώσεων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων για την ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεωρούν τα δημοσιονομικά τους προγράμματα ως κοινού ενδιαφέροντος και να τα υποβάλλουν στην Επιτροπή για λόγους παρακολούθησης πριν γίνουν δεσμευτικά. Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση, εν ανάγκη, να εκδίδει γνώμη σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος, την οποία τα κράτη μέλη και ειδικότερα οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την διαδικασία ψήφισης του νόμου για τον προϋπολογισμό. Η γνώμη αυτή πρέπει να διασφαλίζει ότι οι οδηγίες της Ένωσης στον δημοσιονομικό τομέα θα λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών. Ειδικότερα, η γνώμη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εκτίμηση για το κατά πόσο τα δημοσιονομικά προγράμματα υλοποιούν τις δημοσιονομικές συστάσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτή τη γνώμη στο Κοινοβούλιο του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, εάν της ζητηθεί. Ο βαθμός στον οποίο θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση για την έκδοση απόφασης, εάν και όταν πληρούνται οι όροι, προκειμένου να κινηθεί κατά του οικείου κράτους μέλους η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο πλαίσιο της οποίας η μη τήρηση της έγκαιρης προειδοποίησης εκ μέρους της Επιτροπής θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας. Επίσης, με βάση τη συνολική αξιολόγηση των προγραμμάτων από την Επιτροπή, η Ευρωομάδα πρέπει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης.

(10) Όπως αποδείχθηκε από την κρίση δημόσιου χρέους και ιδιαίτερα από την ανάγκη δημιουργίας κοινών χρηματοοικονομικών δικτύων ασφαλείας, τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές τους πολιτικές. Κάθε κράτος μέλος που έχει ως νόμισμα το ευρώ πρέπει να συμβουλεύεται την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ πριν από την έγκριση οποιωνδήποτε σημαντικών σχεδίων μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής πολιτικής με πιθανότητα μετάδοσης των επιπτώσεων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων για την ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεωρούν τα δημοσιονομικά τους προγράμματα ως κοινού ενδιαφέροντος και να τα υποβάλλουν στην Επιτροπή για λόγους παρακολούθησης πριν γίνουν δεσμευτικά. Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση, εν ανάγκη, να εκδίδει γνώμη σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος, την οποία τα κράτη μέλη και ειδικότερα οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την διαδικασία ψήφισης του νόμου για τον προϋπολογισμό. Η γνώμη αυτή πρέπει να διασφαλίζει ότι οι οδηγίες της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο θα λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών. Ειδικότερα, η γνώμη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εκτίμηση για το κατά πόσο τα δημοσιονομικά προγράμματα υλοποιούν τους στόχους της στρατηγικής «ΕΕ 202» για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική καθώς και τις συστάσεις οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η Επιτροπή πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτή τη γνώμη στο Κοινοβούλιο του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, εάν της ζητηθεί. Ο βαθμός στον οποίο θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση για την έκδοση απόφασης, εάν και όταν πληρούνται οι όροι, προκειμένου να κινηθεί κατά του οικείου κράτους μέλους η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο πλαίσιο της οποίας η μη τήρηση της έγκαιρης προειδοποίησης εκ μέρους της Επιτροπής θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας. Επίσης, με βάση τη συνολική αξιολόγηση των προγραμμάτων από την Επιτροπή, η Ευρωομάδα πρέπει να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η στενότερη παρακολούθηση ελπίζεται ότι θα διασφαλίσει την έγκαιρη διόρθωση των τυχόν παρεκκλίσεων από τις συστάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η παρακολούθηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμπληρώσει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97. Ο τρόπος αυτής της στενότερης παρακολούθησης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται το κράτος μέλος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 126 της Συνθήκης.

(11) Τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η στενότερη παρακολούθηση ελπίζεται ότι θα διασφαλίσει την έγκαιρη διόρθωση των τυχόν παρεκκλίσεων από τις συστάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης. Η παρακολούθηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμπληρώσει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97. Ο τρόπος αυτής της στενότερης παρακολούθησης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκεται το κράτος μέλος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 126 της Συνθήκης.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Η στενότερη παρακολούθηση των κρατών μελών που αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κινδύνων στην περίπτωση μη τήρησης εκ μέρους του κράτους μέλους της προθεσμίας για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Στις περιπτώσεις τέτοιων κινδύνων η Επιτροπή πρέπει να εκδίδει σύσταση προς το κράτος μέλος σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και να παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους μετά από αίτημά του. Η αξιολόγηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ταχεία διόρθωση τυχόν εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς αυτή την σύσταση της Επιτροπής πρέπει να αποτελεί μέρος της διαρκούς αξιολόγησης, εκ μέρους της Επιτροπής, της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Το Συμβούλιο, όταν εξετάζει εάν όντως έχουν ληφθεί μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει επίσης να εξετάζει κατά πόσο το κράτος μέλος έχει συμμορφωθεί με τη σύσταση της Επιτροπής.

(12) Η στενότερη παρακολούθηση των κρατών μελών που αποτελούν αντικείμενο διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κινδύνων στην περίπτωση μη τήρησης εκ μέρους του κράτους μέλους της προθεσμίας για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Στις περιπτώσεις τέτοιων κινδύνων η Επιτροπή πρέπει να εκδίδει σύσταση προς το κράτος μέλος σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και να παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους μετά από αίτημά του. Η αξιολόγηση αυτή ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ταχεία διόρθωση τυχόν εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης προς αυτή την σύσταση της Επιτροπής πρέπει να αποτελεί μέρος της διαρκούς αξιολόγησης, εκ μέρους της Επιτροπής, της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Το Συμβούλιο, όταν εξετάζει εάν όντως έχουν ληφθεί μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει επίσης να εξετάζει κατά πόσο το κράτος μέλος έχει συμμορφωθεί με τη σύσταση της Επιτροπής και σε ποιο βαθμό τούτο επηρεάζει τους στόχους απασχόλησης.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Προκειμένου να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων, ιδιαίτερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να που το αφορά κάποια σύσταση της Επιτροπής να συμμετάσχει σε συζήτηση ανταλλαγής απόψεων.

(13) Προκειμένου να βελτιωθεί ο διάλογος μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων, ιδιαίτερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος που το αφορά κάποια σύσταση της Επιτροπής, καθώς και στους κοινωνικούς εταίρους του εν λόγω κράτους μέλους, να συμμετάσχουν σε συζήτηση ανταλλαγής απόψεων.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού

Κεφάλαιο II – τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κοινές δημοσιονομικές διατάξεις

Κοινές δημοσιονομικές διατάξεις και απαιτήσεις ενημέρωσης σχετικά με την έκδοση εθνικών τίτλων δημοσίου χρέους

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν κάθε χρόνο, μέχρι τις 15 Απριλίου το αργότερο, ταυτόχρονα με τα προγράμματα σταθερότητας, τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους προγράμματα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους πλαίσιο που βασίζεται σε ανεξάρτητη μακροοικονομική πρόβλεψη.

1. Τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν κάθε χρόνο, μέχρι τις 15 Απριλίου το αργότερο, ταυτόχρονα με τα προγράμματα σταθερότητας, τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά και οικονομικά επενδυτικά τους προγράμματα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό τους πλαίσιο που βασίζεται σε ανεξάρτητη μακροοικονομική πρόβλεψη.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 4 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη διαθέτουν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες σχετικά με το ισοζύγιο του προϋπολογισμού οι οποίοι εντάσσουν στην εθνική δημοσιονομική διαδικασία τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους όπως ορίζονται στο άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Οι κανόνες αυτοί καλύπτουν την ευρύτερη δημόσια διοίκηση ως σύνολο και είναι κατά προτίμηση συνταγματικού χαρακτήρα.

1. Τα κράτη μέλη διαθέτουν αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες σχετικά με το ισοζύγιο του προϋπολογισμού οι οποίοι εντάσσουν στην εθνική δημοσιονομική διαδικασία τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους όπως ορίζονται στο άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97. Οι εθνικοί κανόνες αυτοί καλύπτουν την ευρύτερη δημόσια διοίκηση ως σύνολο και είναι δεσμευτικού χαρακτήρα.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 4 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 4 α

 

Απαιτήσεις ενημέρωσης σχετικά με την έκδοση τίτλων δημοσίου χρέους

 

Ενόψει του καλύτερου συντονισμού όσον αφορά τον προγραμματισμό και τη βελτιστοποίηση των όρων χρηματοδότησης της έκδοσης τίτλων δημοσίου χρέους, τα κράτη μέλη αναφέρουν εκ των προτέρων τα σχέδιά τους για την έκδοση τίτλων δημοσίου χρέους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – σημείο α α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

α) λεπτομερή περιγραφή της προβλεπόμενης δαπάνης που συνδέεται άμεσα με την επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνει η στρατηγική «ΕΕ 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων επενδύσεων, με τη χρήση δεικτών από το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης·

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – σημείο α α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(aa) τον αντίκτυπο του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος σε σχέση με τους στόχους της στρατηγικής «ΕΕ 2020» όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική.

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο α β (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(αβ) εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος καθώς και αξιολόγηση της συμμόρφωσής του με τους στόχους της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών·

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) τις επιδιωκόμενες δαπάνες και τα επιδιωκόμενα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση καθώς και τα κύρια συστατικά τους στοιχεία, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και των κριτηρίων για τον καθορισμό της αύξησης των δημόσιων δαπανών εκτός των μέτρων διακριτικής ευχέρειας που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97·

(γ) τις επιδιωκόμενες δαπάνες και τα επιδιωκόμενα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την ευρύτερη δημόσια διοίκηση καθώς και τα κύρια συστατικά τους στοιχεία, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και των κριτηρίων για τον καθορισμό της αύξησης των δημόσιων δαπανών εκτός των μέτρων διακριτικής ευχέρειας που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη και απασχόληση,

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 3 – στοιχείο ε

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ε) Τις βασικές παραδοχές για τις αναμενόμενες οικονομικές εξελίξεις και τις σημαντικότερες οικονομικές μεταβλητές που σχετίζονται με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Οι παραδοχές αυτές πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητη μακροοικονομική πρόβλεψη σχετικά με την ανάπτυξη.

(ε) Τις βασικές παραδοχές για τις αναμενόμενες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και τις σημαντικότερες οικονομικές και κοινωνικές μεταβλητές που σχετίζονται με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Οι παραδοχές αυτές πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητη μακροοικονομική πρόβλεψη σχετικά με την ανάπτυξη.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 4 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

4a. Τα κράτη μέλη θα συμπεριλάβουν στα προγράμματα σταθερότητας και στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρύθμισης επικαιροποιημένη και λεπτομερή περιγραφή της προβλεπόμενης δαπάνης που συνδέεται άμεσα με την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στη στρατηγική «ΕΕ 20202» για την ανάπτυξη και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων επενδύσεων, χρησιμοποιώντας δείκτες από το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης· Η λεπτομερής περιγραφή που αναφέρεται ανωτέρω θα εξηγεί δεόντως τις διαφορές της προβλεπόμενης δαπάνης από τα πλέον πρόσφατα προγράμματα σταθερότητας.

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Στις περιπτώσεις που η Επιτροπή διαπιστώνει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εντός δύο εβδομάδων από την διαβίβαση του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος ζητά από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να της διαβιβάσει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος. Το αίτημα αυτό δημοσιοποιείται.

5. Στις περιπτώσεις όπου η Επιτροπή διαπιστώνει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις ειδικές για τη χώρα συστάσεις που έχουν δοθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, εντός δύο εβδομάδων από την διαβίβαση του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος ζητά από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να της διαβιβάσει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί το αίτημά της και την απάντηση του εν λόγω κράτους μέλους.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 5 – παράγραφος 5 – εδάφιο 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Οι παράγραφοι 2 έως 4 ισχύουν σε περίπτωση αναθεωρημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

Οι παράγραφοι 2 έως ισχύουν σε περίπτωση αναθεωρημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η Επιτροπή, εν ανάγκη, εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

1. Η Επιτροπή, εν ανάγκη, εκδίδει γνώμη για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η Επιτροπή δίδει, στο πλαίσιο αυτό, τη δέουσα προσοχή στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η γνώμη της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

2. Η γνώμη της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

Τροπολογία  28

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η Επιτροπή προβαίνει σε γενική αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ευρωζώνης στο σύνολό της. Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται.

3. Η Επιτροπή προβαίνει σε γενική αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ευρωζώνης στο σύνολό της. Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται, όπως επίσης και οι επιπτώσεις τους όσον αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς και τους στόχους στον κοινωνικό τομέα της στρατηγικής «ΕΕ 2020».

Τροπολογία  29

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 6 – παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Η Ευρωομάδα συζητά τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά προγράμματα και τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη στο σύνολό της με βάση τη γενική αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με την παράγραφο 3. Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται.

4. Η Ευρωομάδα συζητά τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά προγράμματα και τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στην ευρωζώνη στο σύνολό της με βάση τη γενική αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με την παράγραφο 3. Η ευρωομάδα μπορεί να προβεί σε συστάσεις προς το Συμβούλιο. Η αξιολόγηση αυτή δημοσιοποιείται.

Τροπολογία  30

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 7 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τακτικά στην Επιτροπή και στην οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή ή σε οποιαδήποτε υποεπιτροπή αυτή ορίζει προς το σκοπό αυτό, για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και τους υποτομείς της, έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα επιβαλλόμενα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

3. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν τακτικά στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή ή σε οποιαδήποτε υποεπιτροπή αυτή ορίζει προς το σκοπό αυτό, για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και τους υποτομείς της, έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που εγκρίθηκαν, την επίπτωσή τους σχετικά με τη στρατηγική «ΕΕ 2020» όσον αφορά τους στόχους ανάπτυξης, απασχόλησης και τους κοινωνικούς στόχους καθώς και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων. Η έκθεση αυτή συνοδεύεται από αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων. Η έκθεση δημοσιοποιείται.

Τροπολογία  31

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Όταν υπάρχει κίνδυνος μη τήρησης της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση προς το σχετικό κράτος μέλος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός προθεσμίας συμβατής με την προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Η σύσταση της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του σχετικού κράτους μέλους, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

2. Όταν υπάρχει κίνδυνος μη τήρησης της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση προς το σχετικό κράτος μέλος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός προθεσμίας συμβατής με την προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Η σύσταση της Επιτροπής δημοσιοποιείται και, μετά από αίτημα του κοινοβουλίου του σχετικού κράτους μέλους, ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζεται από την Επιτροπή στο εν λόγω κοινοβούλιο.

Τροπολογία  32

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 8 – παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τη σύσταση της Επιτροπής η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 2, το σχετικό κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτής της σύστασης μαζί με τις εκθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τη δημοσιονομική επίπτωση όλων των μέτρων διακριτικής ευχέρειας, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων καθώς και πληροφορίες για τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται βάσει της σύστασης της Επιτροπής. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

3. Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τη σύσταση της Επιτροπής η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 2, το σχετικό κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτής της σύστασης μαζί με τις εκθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τη δημοσιονομική και κοινωνική επίπτωση όλων των μέτρων διακριτικής ευχέρειας, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων, πληροφορίες για τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται βάσει της σύστασης της Επιτροπής, καθώς και την επίπτωση των μέτρων στην επίτευξη της προόδου προς τους στόχους της στρατηγικής «ΕΕ 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

Τροπολογία  33

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 – στοιχείο β α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(βα) τις επιπτώσεις του παρόντος κανονισμού σε σχέση με την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους κοινωνικούς στόχους της στρατηγικής ΕΕ 2020.

Τροπολογία  34

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 11 α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 11 α

 

Οικονομικός διάλογος

 

1. Με σκοπό να ενισχύσει το διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, και ειδικότερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να καλέσουν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, της Επιτροπής και, κατά περίπτωση, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ή τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας να εμφανιστεί ενώπιον των επιτροπών για την εξέταση των γνωμοδοτήσεων και των συστάσεων που εγκρίθηκαν σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

 

2. Οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να καλέσουν εκπροσώπους του κράτους μέλους το οποίο αποτελεί το αντικείμενο σύστασης ή απόφασης του Συμβουλίου σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους του εν λόγω κράτους μέλους, να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων.

 

3. Εκπρόσωποι της Επιτροπής μπορούν να προσκληθούν να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων από το κοινοβούλιο του κράτους μέλους που αποτελεί το αντικείμενο σύστασης ή απόφασης του Συμβουλίου σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

 

4. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή ενημερώνουν τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0821 – C7-0448/2011 – 2011/0386(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

13.12.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

13.12.2011

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Tamás Deutsch

15.12.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

13.2.2012

1.3.2012

26.3.2012

 

Ημερομηνία έγκρισης

27.3.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

36

4

3

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Regina Bastos, Edit Bauer, Heinz K. Becker, Phil Bennion, Pervenche Berès, Vilija Blinkevičiūtė, Philippe Boulland, Milan Cabrnoch, David Casa, Alejandro Cercas, Ole Christensen, Derek Roland Clark, Marije Cornelissen, Emer Costello, Frédéric Daerden, Karima Delli, Sari Essayah, Thomas Händel, Marian Harkin, Nadja Hirsch, Danuta Jazłowiecka, Jean Lambert, Veronica Lope Fontagné, Olle Ludvigsson, Thomas Mann, Elisabeth Morin-Chartier, Csaba Őry, Siiri Oviir, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Elisabeth Schroedter, Jutta Steinruck, Traian Ungureanu, Inês Cristina Zuber

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Sergio Gaetano Cofferati, Tamás Deutsch, Sergio Gutiérrez Prieto, Richard Howitt, Ramona Nicole Mănescu, Ria Oomen-Ruijten, Csaba Sógor, Филиз Хакъева Хюсменова

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ioan Enciu, Louis Grech

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

Έγγραφα αναφοράς

COM(2011)0821 – C7-0448/2011 – 2011/0386(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

23.11.2011

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

13.12.2011

 

 

 

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

BUDG

13.12.2011

EMPL

13.12.2011

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

BUDG

29.2.2012

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Elisa Ferreira

25.10.2011

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

9.1.2012

28.2.2012

26.3.2012

 

Ημερομηνία έγκρισης

14.5.2012

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

18

12

14

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Burkhard Balz, Elena Băsescu, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Pascal Canfin, Νικόλαος Χουντής, Leonardo Domenici, Derk Jan Eppink, Diogo Feio, Markus Ferber, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Gunnar Hökmark, Syed Kamall, Othmar Karas, Jürgen Klute, Philippe Lamberts, Werner Langen, Astrid Lulling, Hans-Peter Martin, Ivari Padar, Alfredo Pallone, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa i Balcells, Corien Wortmann-Kool, Pablo Zalba Bidegain

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ashley Fox, Robert Goebbels, Roberto Gualtieri, Carl Haglund, Thomas Mann, Mario Mauro, Gianni Pittella

Αναπληρωτές (άρθρο 187, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Alejandro Cercas, Monika Hohlmeier, Ria Oomen-Ruijten

Ημερομηνία κατάθεσης

29.5.2012