SUOSITUS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä

8.11.2012 - (16395/1/2011 – C7‑0182/2012 – 2011/0303(NLE)) - ***

Ulkoasiainvaliokunta
Esittelijä: José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra

Menettely : 2011/0303(NLE)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0362/2012
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0362/2012
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä

(16395/1/2011 – C7‑0182/2012 – 2011/0303(NLE))

(Hyväksyntä)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon esityksen neuvoston päätökseksi (16395/1/2011),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Amerikan välistä assosiaatiosopimusta koskevan ehdotuksen (16394/2011),

–   ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 217 artiklan ja 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C7-0182/2012),

–   ottaa huomioon väliaikaisen mietinnön esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä (A7-0362/2012),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 81 artiklan ja 90 artiklan 7 kohdan,

–   ottaa huomioon ulkoasiainvaliokunnan suosituksen sekä kansainvälisen kaupan valiokunnan ja työllisyyden ja kehitysyhteistyövaliokunnan valiokunnan lausunnot (A7‑0362/2012),

1.  antaa hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle;

2.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Keski-Amerikan maiden hallituksille ja parlamenteille.

KEHITYSYHTEISTYÖVALIOKUNNAN LAUSUNTO (26.10.2012)

ulkoasiainvaliokunnalle

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski‑Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä
(16395/1/2011 – C7‑0182/2012 – 2011/0303(NLE))

Valmistelija: Eva Joly

LYHYET PERUSTELUT

Viralliset neuvottelut EU:n ja Keski-Amerikan välillä käynnistettiin vuonna 2007 ja saatettiin päätökseen toukokuussa 2010. Assosiaatiosopimus muodostuu kolmesta osiosta: poliittinen vuoropuhelu, yhteistyö ja kauppa. Kahdesta ensimmäisestä osiosta päästiin sopimukseen vuonna 2003, ja nyt uuden assosiaatiosopimuksen kauppaa koskevan osion myötä tulisi kahdenvälisiin kauppasuhteisiin huomattava muutos.

Valmistelija tiedostaa, että kaupan keinoin voidaan edistää kestävää kehitystä, mutta on sitä mieltä, että tässä kauppasopimuksessa kestävään kehitykseen liittyvät ehdot eivät täyty, ettei ole selkeää näyttöä siitä, että sopimus hyödyttäisi ihmisiä, ja ettei sopimus ota huomioon eroja kehitystasossa. Keski-Amerikan maiden kauppaetuuksista saama hyöty voidaan kyseenalaistaa erityisesti siksi, että jo nykyisellään suurin osa Keski-Amerikan viennistä EU:hun on GSP+-järjestelmän takia tullitonta, mutta siitä huolimatta näille maille on tyypillistä korkea köyhyysaste.

Kestävään kehitykseen kohdistuvien vaikutusten arvioinnin mukaan hyödyt Keski-Amerikan maiden viennille keskittyisivät sektoreille, jotka jo muutenkin vastaavat suurinta osaa näiden maiden taloudesta. On vaarana, että sopimus lisää riippuvuutta maatalouden perustuotteiden viennistä.

Julkisia hankintoja, palvelujen vapauttamista ja teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien WTO+-sopimusten myötä tämä Keski-Amerikan maiden kanssa tehtävä sopimus kaventaisi näiden maiden poliittista liikkumavaraa, jota ne tarvitsevat voidakseen kehittää omia kehitysstrategioitaan tai määritellä konkreettisia toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että sijoitukset hyödyttävät köyhiä ja heikoimmassa asemassa olevia.

Valmistelijan mielestä tässä sopimuksessa on useita merkittäviä puutteita, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, työelämän normeihin, ympäristöasioihin ja kestävään kehitykseen.

Ihmisoikeuksia koskevan lausekkeen sisällyttäminen sopimukseen olisi erittäin tarpeellista. Siinäkin on kuitenkin vakavia puutteita: mitään yksittäistä elintä ei ole nimitetty tämän velvoitteen noudattamisen valvojaksi, lausekkeen täytäntöönpanoon ei sovelleta riitojenratkaisumenettelyä eikä siinä viitata yritysten yhteiskuntavastuuseen eikä ILO:n yleissopimukseen C169 (1989).

Valmistelija on pannut merkille, että sopimus sisältää kauppaa ja kestävää kehitystä koskevia määräyksiä. Tämän sopimuksen soveltamisala on kuitenkin kapeampi ja täytäntöönpanomekanismi huonompi kuin nykyisessä GSP+-järjestelmässä.

******

Kehitysyhteistyövaliokunta pyytää asiasta vastaavaa ulkoasiainvaliokuntaa esittämään parlamentille, että se antaa hyväksyntänsä.

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

18.9.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

19

5

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Michael Cashman, Véronique De Keyser, Leonidas Donskis, Charles Goerens, Catherine Grèze, Eva Joly, Filip Kaczmarek, Miguel Angel Martínez Martínez, Gay Mitchell, Norbert Neuser, Maurice Ponga, Jean Roatta, Birgit Schnieber-Jastram, Alf Svensson, Keith Taylor, Eleni Theocharous, Patrice Tirolien, Ivo Vajgl, Anna Záborská, Iva Zanicchi

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Santiago Fisas Ayxela, Isabella Lövin

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

María Irigoyen Pérez, Claudiu Ciprian Tănăsescu

KANSAINVÄLISEN KAUPAN VALIOKUNNAN LAUSUNTO (17.10.2012)

ulkoasiainvaliokunnalle

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski‑Amerikan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä
(16395/1/2011 – C7-0182/2012 – 2011/0303(NLE))

Valmistelija: Pablo Zalba Bidegain

LYHYET PERUSTELUT

Euroopan unionin ja Keski-Amerikan välinen assosiaatiosopimus, jäljempänä 'sopimus', on osa alueiden välisten suhteiden lujittamista koskevaa prosessia, ja se on tärkeä ennakkotapaus, sillä kyseessä on ensimmäinen alueidenvälinen assosiaatiosopimus, jonka EU allekirjoittaa Lissabonin sopimuksen voimaantulon jälkeen. Sopimuksesta tekee merkittävän myös sen kauppaa koskeva luku, jonka kautta pyritään laajentamaan ja monipuolistamaan alueiden välisiä talous- ja kauppasuhteita Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaisesti kannustaen tavaroiden ja palvelujen kaupan sekä investointien lisäämistä.

Sopimus on osa EU:n kauppa- ja ulkopolitiikkaa, ja sen tavoitteena on Eurooppa 2020 ‑strategian suuntaviivojen ja komission vuonna 2010 antaman tiedonannon "Kauppa, kasvu ja maailmanpolitiikka" mukaisesti lujittaa suhteita EU:n kumppaneihin kaupan, kestävän kehityksen ja taloudellisten suhteiden kautta säilyttäen samalla johdonmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa. Kahdenvälisten ja pienalueiden välisten assosiaatiosopimusten tekeminen on myös yksi EU:n ja Latinalaisen Amerikan kahden alueen strategisen kumppanuuden tärkeimmistä tavoitteista.

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja alueellinen yhdentyminen ovat sopimuksen selkeitä tavoitteita, ja kauppa on tärkein väline niiden saavuttamiseksi, kuten sopimuksessa todetaan. Aikaisemmin tarkkailijan asemassa olleen Panaman mukaantulo sopimusneuvotteluihin tammikuussa 2010 on osoitus siitä, että sopimuksessa sitoudutaan ongelmien ratkaisuun ja Keski-Amerikan yhdentämisprosessin etenemiseen, minkä tarkoituksena on edistää taloudellista, poliittista ja sosiaalista kehitystä.

Sopimuksessa tunnustetaan sen epäsymmetrisyys, mikä näkyy porrastusten ja eripituisten siirtymäkausien käyttöönotossa. Epäsymmetrian tunnustamisen ansiosta tuotantorakenteet voidaan mukauttaa paremmin sopimuksen täytäntöönpanosta seuraaviin uusiin taloudellisiin ja kaupallisiin realiteetteihin, mikä mahdollistaa vakaan ja monipuolisen yrityssektorin luomisen erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yrityksille).

Sopimuksella luodaan uudet, aikaisempaa paremmat puitteet kaupalle ja sijoituksille: aikaisemmat puitteet perustuivat väliaikaiseen ei-vastavuoroiseen yleiseen tullietuusjärjestelmään, jota voitiin muuttaa. Sopimuksella perustetaan laajempi vastavuoroinen järjestelmä, joka mahdollistaa tavaroiden ja palvelujen vaihdon asteittaisen vapauttamisen, tarjouskilpailumenettelyt sekä investointien edistämisen. Näin luodaan molemminpuoliseen etuun perustuvat vakaat ja ennustettavat puitteet, jotka luovat oikeusvarmuutta, jota tarvitaan kaupan ja investointien lisäämiseksi.

Tarkoituksena on perustaa vähitellen vapaakauppa-alue. Tätä varten avataan palvelujen, tärkeimpien maataloustuotteiden, kaikkien teollisuustuotteiden ja kalataloustuotteiden sekä julkisten hankintojen markkinat. Sopimuksessa korostetaan erityisesti nykyaikaistamiseen ja tekniseen innovointiin tehtäviä sijoituksia, jotka helpottavat Keski-Amerikan pääsyä kansainvälisille markkinoille ja edistävät kummankin alueen kilpailukykyä. Lisäksi perustetaan kauppaa ja kestävää kehitystä käsittelevä lautakunta sekä kansalaisyhteiskunnan keskustelufoorumi, joilla pyritään varmistamaan kaupan ja kestävän kehityksen yhteys.

Sopimuksessa sitoudutaan suojelemaan maantieteellisiä merkintöjä ja teollis- ja tekijänoikeuksia kansainvälisten säädösten mukaisesti. Sopimuksella pyritään edistämään ja kehittämään teollis- ja tekijänoikeuksia, jotta voidaan luoda vakaa teknologiaperusta, joka myös edistää teknistä ja taloudellista yhteistyötä sopimuspuolten välillä.

Lisäksi sopimukseen sisältyy otsake, jonka alla käsitellään talouskasvua ja kestävää kehitystä edistävää yhteistyötä, jossa otetaan huomioon muita heikommassa asemassa olevat väestöryhmät, esimerkiksi alkuperäiskansat. Tätä varten vahvistetaan teknistä yhteistyötä ja apua koskevia siteitä, jotta voitaisiin saavuttaa mahdollisimman suuri hyöty vaihtamalla tietoja ja kehittämällä yhteisiä aloitteita yhteistä etua koskevilla aloilla.

Sopimuksella pyritään kannustamaan yhteistyötä asianmukaisilla teknisillä ja rahoitusvälineillä kummallekin alueelle strategisilla liiketoiminnan aloilla, erityisesti aloilla, jotka koskevat kauppaa ja kestävää kehitystä sekä tieteellistä ja teknistä yhteistyötä aloilla, joista voidaan mainita esimerkkeinä institutionaalisten valmiuksien kehittäminen, lainsäädännön yhdenmukaistaminen, tulli- ja tilastointimenettelyt, teollis- ja tekijänoikeudet, palvelujen tarjoaminen, julkiset hankinnat, sähköinen kaupankäynti, teollisuus, energia-ala, luonnonvarojen kestävä hoito, terveys- ja kasvinsuojelunormit sekä pk-yritysten ja monipuolistamisen tukeminen.

Sopimus on erittäin merkittävä paitsi sopimuspuolille itselleen myös siksi, että se on tulevien sopimusten ennakkotapaus, ja siinä vahvistetaan kaupallisia, taloudellisia ja rahoitusta koskevia järjestelyjä, jotka perustuvat molemminpuoliseen etuun ja joilla pyritään lujittamaan osapuolten välisiä suhteita. Lisäksi sopimus osoittaa, että EU on vahvasti sitoutunut lujittamaan siteitä Latinalaiseen Amerikkaan. Edellä kuvatuista syistä valmistelija katsoo, että assosiaatiosopimus helpottaa kaupallista, taloudellista, poliittista ja sosiaalista kehitystä, kun se edistää näiden kahden alueen sisäistä ja niiden välistä yhdentämisprosessia.

******

Kansainvälisen kaupan valiokunta pyytää asiasta vastaavaa ulkoasiainvaliokuntaa esittämään parlamentille, että se antaa hyväksyntänsä.

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

11.10.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

20

4

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

William (The Earl of) Dartmouth, Maria Badia i Cutchet, Nora Berra, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, María Auxiliadora Correa Zamora, Christofer Fjellner, Yannick Jadot, Metin Kazak, Franziska Keller, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Cristiana Muscardini, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Henri Weber, Paweł Zalewski

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Josefa Andrés Barea, George Sabin Cutaş, Jörg Leichtfried, Marietje Schaake, Jarosław Leszek Wałęsa, Pablo Zalba Bidegain

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

Evžen Tošenovský

VALIOKUNNAN LOPULLISEN ÄÄNESTYKSEN TULOS

Hyväksytty (pvä)

25.10.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

54

12

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Pino Arlacchi, Elmar Brok, Jerzy Buzek, Tarja Cronberg, Arnaud Danjean, Michael Gahler, Marietta Giannakou, Ana Gomes, Andrzej Grzyb, Anna Ibrisagic, Liisa Jaakonsaari, Anneli Jäätteenmäki, Jelko Kacin, Ioannis Kasoulides, Tunne Kelam, Nicole Kiil-Nielsen, Evgeni Kirilov, Maria Eleni Koppa, Andrey Kovatchev, Eduard Kukan, Vytautas Landsbergis, Ryszard Antoni Legutko, Krzysztof Lisek, Sabine Lösing, Ulrike Lunacek, Mario Mauro, Willy Meyer, Alexander Mirsky, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Norica Nicolai, Raimon Obiols, Kristiina Ojuland, Ria Oomen-Ruijten, Justas Vincas Paleckis, Pier Antonio Panzeri, Ioan Mircea Paşcu, Alojz Peterle, Bernd Posselt, Hans-Gert Pöttering, Cristian Dan Preda, Fiorello Provera, Libor Rouček, Tokia Saïfi, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Nikolaos Salavrakos, Jacek Saryusz-Wolski, György Schöpflin, Werner Schulz, Laurence J.A.J. Stassen, Charles Tannock, Inese Vaidere, Geoffrey Van Orden, Kristian Vigenin, Sir Graham Watson, Boris Zala, Karim Zéribi

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Laima Liucija Andrikienė, Charalampos Angourakis, Jean-Jacob Bicep, Véronique De Keyser, Diogo Feio, Hélène Flautre, Antonio López-Istúriz White, Marietje Schaake, Helmut Scholz, Renate Weber