Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B6-0268/2007

Debatter :

PV 11/07/2007 - 14
CRE 11/07/2007 - 14

Omröstningar :

PV 12/07/2007 - 6.10
Röstförklaringar

Antagna texter :


Antagna texter
PDF 126kWORD 110k
Torsdagen den 12 juli 2007 - Strasbourg
Situationen i Mellanöstern
P6_TA(2007)0350RC-B6-0268/2007

Europaparlamentets resolution av den 12 juli 2007 om Mellanöstern

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, särskilt resolutionerna av den 7 september 2006 om situationen i Mellanöstern(1), den 16 november 2006 om situationen på Gazaremsan(2) och den 21 juni 2007 om Medaprogrammet och det ekonomiska stödet till Palestina: utvärdering, genomförande och kontroll(3),

–   med beaktande av resolutionerna 242 (1967), 338 (1973), 1559 (2004), 1701 (2006) och 1757 (2007) från FN:s säkerhetsråd,

–   med beaktande av slutsatserna från rådets (utrikesförbindelser) möte den 18 juni 2007,

–   med beaktande av kvartettens uttalanden av den 16 juni 2007 och den 27 juni 2007,

–   med beaktande av resultatet av toppmötet i Sharm El Sheik den 25 juni 2007,

–   med beaktande av slut- och utvärderingsrapporten från maj 2007 från Alvaro de Soto, FN:s särskilda samordnare för Mellanöstern och generalsekreterarens personliga företrädare i PLO och den palestinska myndigheten,

–   med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Fyrtio år efter slutet på 1967 års krig som ledde till att Israel ockuperade Gazaremsan, Västbanken och Golanhöjderna är Mellanöstern drabbat av flera konflikter och de ansträngningar som gjorts för att finna en rättvis och hållbar fred mellan israeliter och palestinier samt mellan Israel och Arabländerna har hitintills varit resultatlösa.

B.  Hamas har beslutat att ta över makten i Gaza med militära medel och har dödat medlemmar av Fatahs och Palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor trots att det palestinska lagstiftande rådet och presidenten, som båda är demokratiskt valda, nyligen ingått en nationell samlingsregering på grundval av Mecka-förklaringen.

C.  En sådan dramatisk utveckling är framför allt en följd av den politiska instabiliteten och ökade splittringen på den palestinska sidan, och även av de små utsikterna för en verklig fredsprocess för den palestinska befolkningen som fortfarande är offer för ockupation delvis på grund av kvartettens strategi.

D.  Människorna som lever på det palestinska territoriet, och framför de som befinner sig på Gazaremsan, står inför en kris av oerhörda proportioner som innebär fattigdom, arbetslöshet och bristande tillgång till sjukvård, utbildning, säkerhet och rörelsefrihet.

E.  Begränsningar av varutransporter och personers rörlighet, innehållandet av palestinska skatte- och tullinkomster och kvartettens beslut att ställa in det direkta stödet till den palestinska nationella myndigheten har bidragit till att förvärra krisen trots den tillfälliga internationella mekanismen och det ökade projektstödet från EU.

F.  Rådet har förklarat att EU avser att omedelbart återupprätta normala förbindelser med den palestinska myndigheten och utarbeta villkoren för brådskande praktiskt och ekonomiskt stöd, inklusive direkt ekonomiskt stöd till regeringen och stöd till den palestinska civila polisen genom att återuppta EUPOL COPPS och EU:s stöd till Europeiska unionens gränsuppdrag vid Rafah.

G.  Det framstår som allt angelägnare att det görs framsteg i en trovärdig fredsprocess som kan ge Palestinas folk utsikter om en oberoende, demokratisk och livsduglig stat som lever sida vid sida med Israel med säkra och internationellt erkända gränser och att skapa fred och stabilitet i Mellanöstern.

H.  Återupptagandet av det arabiska fredsinitiativet vid Arabförbundets toppmöte i Riyadh den 29 mars 2007 utgör en ny och trovärdig möjlighet att nå en övergripande lösning på konflikten i regionen.

I.  Genom FN:s säkerhetsråds resolution 1757 (2007) inrättades en internationell domstol som skall ställa dem inför rätta som ligger bakom mordet på den före detta libanesiske premiärministern Rafik Hariri och andra politiska mord i Libanon.

J.  Det oroväckande och förvärrade läget i Libanon, som åskådliggörs av attackerna mot den spanska UNIFIL-styrkan har lett till sex soldaters död, mordet på parlamentsledamoten Walid Eido och sammandrabbningarna i flygtinglägret Nahr el-Bared.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över de eventuella allvarliga konsekvenserna av den nuvarande krisen i Mellanöstern med fler militära attacker och terroristattacker och ökad radikalisering som undergräver den bräckliga politiska situationen i regionen.

2.  Europaparlamentet är ytterst oroat över de senaste händelserna på Gazaremsan och fördömer Hamas övertagande av den militära kontrollen över Gazaremsan. Europaparlamentet uppmanar till att den inre politiska dialogen mellan palestinier återupptas i en anda av försoning och nationell enhet för att förhindra en geografisk och politisk uppdelning av Västbanken och Gazaremsan.

3.  Med tanke på de rådande allvarliga omständigheterna uttrycker Europaparlamentet sin förståelse och sitt stöd för de extraordinära beslut som president Abbas har fattat och understryker att det stöd som denne fått av det internationella samfundet måste åtföljas av en konkret och realistisk politisk plan som utmynnar i ett permanent statusavtal. Parlamentet anser att den nuvarande krisen inte får utgöra ett svepskäl för att undergräva fredsplanerna och att den kan erbjuda en ny bas för att på nytt ta fram en klar dagordning i syfte att uppnå ett omfattande avtal mellan Israel och den palestinska myndigheten som bygger på att två demokratiska, självständiga och fungerande stater skall leva sida vid sida i fred inom säkra och internationellt erkända gränser i enlighet med relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

4.  Europaparlamentet välkomnar rådets beslut av den 18 juni 2007 att återupprätta normala förbindelser med den palestinska myndigheten och, i detta syfte, utarbeta villkoren för brådskande praktiskt och ekonomiskt stöd, inklusive direkt ekonomiskt stöd till den nya regeringen, samt se till att krisbistånd och humanitärt bistånd når människorna i Gaza. Parlamentet poängterar att isoleringen av Gazaremsan har mycket allvarliga humanitära och politiska konsekvenser.

5.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att engagera den palestinska myndigheten och alla inblandade parter i ansträngningarna att underlätta att humanitärt katastrofbistånd når människorna Gazaremsan.

6.  Europaparlamentet fördömer de upprepade anfallen med kassamraketer som avfyrats utan urskiljning från Gazaremsan mot israeliskt territorium och uppmanar den palestinska samlingsregeringen och alla palestinska ledare att göra sitt yttersta för att sätta stopp för dessa raketangrepp, som i de flesta fall är riktade mot civila.

7.  Europaparlamentet välkomnar den israeliska regeringens beslut att till en del på nytt börja överföra de innehållna skatte- och tullinkomsterna och uppmanar till att dessa inkomster i vederbörlig ordning överförs i sin helhet. Den israeliska arméns senaste militärintervention fördöms av parlamentet som uppmanar den israeliska regeringen att omedelbart upphöra med dess militära operationer mot den palestinska befolkningen.

8.  Europaparlamentet understryker att både israelerna och palestinierna bör vidta ett antal förtroendebyggande åtgärder med stöd av det internationella samfundet, däribland omedelbar frigivning av fängslade före detta palestinska ministrar, medlemmar av det lagstiftande rådet och borgmästare, samt den israeliska korpralen Gilad Shalit. Frigivningen av BBC-journalisten Alan Johnston välkomnas och ses som ett positivt steg i rätt riktning.

9.  Europaparlamentet uppmanar den israeliska regeringen att avlägsna de vägspärrar som upprättats sedan september 2000 och att stoppa den fortsatta utvidgningen av bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem och upprättandet av en mur bortom 1967 års gränser.

10.  Europaparlamentet välkomnar den israeliska regeringens beslut att frige 250 palestinska fångar och uppmanar till att fler fångar friges, eftersom tusentals palestinier fortfarande hålls fångna, vilket gäller framför allt minderåriga.

11.  Europaparlamentet uppmanar EU, Israel och Egypten att vidta alla erforderliga och brådskande åtgärder för att gränsövergången vid Rafah skall öppnas på nytt, särskilt med tanke på att 6000 palestinier har blivit fast där under bedrövliga förhållanden och för att underlätta rörligheten för personer och varor mellan Gazaremsan och Israel.

12.  Europaparlamentet välkomnar att FN:s säkerhetsråd genom en resolution inrättat en internationell domstol för att utreda mordet på Libanons före detta premiärminister Rafik Hariri och andra politiska mord i Libanon och uppmanar rådet och kommissionen att ställa alla nödvändiga medel till förfogande för att göra det möjligt för denna domstol att arbeta effektivt och utföra sitt mandat. Parlamentet uppmanar alla libanesiska parter att stödja den internationella domstolen och Syrien att till fullo samarbeta med domstolen.

13.  Europaparlamentet fördömer med eftertryck terroristattackerna mot den spanska UNIFIL-styrkan som ledde till sex soldaters död och skadade andra och uppmanar de libanesiska myndigheterna att göra sitt yttersta för att göra allt för att omgående se till att en otvetydig utredning inleds för att ställa de ansvariga för dådet inför rätta. Parlamentet uttrycker sitt deltagande med alla offers familjer.

14.  Europaparlamentet understryker att det inte går att skapa politisk stabilitet i Libanon med våld eller genom påverkan utifrån. Parlamentet efterlyser därför att dialogen om nationell enighet skall inledas på nytt för att utjämna skillnaderna och förebygga ett politiskt vakuum inför presidentvalet som skall hållas i höst. UNIFIL har i detta sammanhang en viktig roll att spela.

15.  Europaparlamentet uppmanar den libanesiska regeringen att göra allt som står i dess makt för att få slut på diskrimineringen av de palestinska flyktingarna och välkomnar kommissionens snabba beslut att genast anslå 370 000 EUR till humanitärt stöd för att täcka de grundläggande behoven. Parlamentet understryker att denna nödsituation understryker behovet av att finna en rättvis och övergripande lösning på det palestinska flyktingproblemet.

16.  Europaparlamentet uppmanar dem som kidnappat de två israeliska soldaterna Eldad Regev och Ehud Goldwasser att ge ett livstecken från dem och kräver att de omedelbart friges.

17.  Europaparlamentet anser att en regional dimension och en regional strategi är lämplig utgångspunkt för alla ansträngningar att få till stånd en hållbar fred i Mellanöstern och påpekar att förhandsvillkor eller ensidiga åtgärder inte kommer att leda denna process framåt. Parlamentet anser att Syriens roll och dialogen med detta land är av väsentlig betydelse i detta sammanhang.

18.  Europaparlamentet påpekar att det arabiska fredsinitiativet i detta sammanhang utgör en verklig möjlighet till en allomfattande och varaktig fred i regionen och uppmanar den israeliska regeringen att erkänna den möjlighet som detta initiativ erbjuder. Parlamentet betonar den betydelse som Arabförbundets annonserade förestående uppdrag i Israel har, vilket saknar tidigare motstycke och uppmanar till närmare samarbete mellan kvartetten och Arabförbundets kontaktgrupp.

19.  Europaparlamentet anser att möjligheten att placera ut en internationell civil, polis och militär styrka under FN:s beskydd på grundval av en överenskommen fredsplan som israelerna och palestinierna skulle vara delaktiga i och baserad på ett interpalestinskt avtal bör utredas.

20.  Europaparlamentet uppmanar rådet att se till att EU återigen tar till orda, även inom kvartetten för att få igång nya fredsförhandlingarna i Mellanöstern genom att följa flera olika spår. Dessa spår behöver inte följas samtidigt men de är nära förknippade med varandra. Mot bakgrund av dessa politiska utsikter skulle en internationell fredskonferens om Mellanöstern kunna vara en fungerande lösning. Rådet uppmanas att inom kvartetten agera för denna sak.

21.  Europaparlamentet understödjer kvartettens framtida intensifierade insatser i regionen och anser att skrivelsen från utrikesministrarna i EU:s medlemsstater vid Medelhavet av den 6 juli 2007 som ställts till den nyligen utnämnde representanten för kvartetten, Tony Blair, utgör ett uppmuntrande budskap och stöd för hans uppdrag.

22.  Europaparlamentet konstaterar att det pågår förhandlingar om förtroendebyggande åtgärder mellan den palestinska premiärministern Sallam Fayyad och Israels regering som är inriktade på tre huvudfrågor nämligen politik, ekonomi och säkerhet och om ett förnyat säkerhetssamarbete mellan dem.

23.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, den palestinska myndighetens president, det palestinska lagstiftande rådet, Knesset och den israeliska regeringen, regeringarna och parlamenten i Libanon och Syrien samt Arabförbundets generalsekreterare.

(1) EUT C 305, 14.12.2006, s. 236.
(2) Antagna texter, P6_TA(2006)0492.
(3) Antagna texter, P6_TA(2007)0277.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy