Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B6-0333/2007

Debatter :

PV 06/09/2007 - 10.2
CRE 06/09/2007 - 10.2

Omröstningar :

PV 06/09/2007 - 11.2
CRE 06/09/2007 - 11.2

Antagna texter :

P6_TA(2007)0385

Antagna texter
PDF 121kWORD 40k
Torsdagen den 6 september 2007 - Strasbourg
Bangladesh
P6_TA(2007)0385RC-B6-0333/2007

Europaparlamentets resolution av den 6 september 2007 om Bangladesh

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Bangladesh, särskilt resolutionen av den 16 november 2006(1),

–   med beaktande av det undantagstillstånd som utlystes av expeditionsregeringen i Bangladesh den 11 januari 2007,

–   med beaktande av ordförandeskapets förklaring på EU:s vägnar den 16 januari 2007 om den senaste tidens politiska utveckling i Bangladesh,

–   med beaktande av EU-trojkans besök i Bangladesh i juni 2007,

–   med beaktande av samarbetsavtalet mellan Europeiska gemenskapen och Folkrepubliken Bangladesh om partnerskap och utveckling(2),

–   med beaktande av FN:s generalsekreterares uttalande om Bangladesh av den 17 juli 2007,

–   med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Den 22 januari 2007 skulle det hållas parlamentsval i Bangladesh, men efter att det förekommit våldsdåd under valrörelsen sköts valet upp med stöd av ett utslag från högsta domstolens avdelning "High Court" den 29 januari 2007. Nu har det tillkännagivits att valen kommer att hållas före utgången av 2008.

B.  Innan det utlystes undantagstillstånd präglades den politiska situationen av att huvudaktörerna vägrade diskutera med varandra, samt av personliga motsättningar, sporadiskt våld och en sällsynt omfattande korruption.

C.  Undantagstillståndet utlystes den 11 januari 2007 och f.d. centralbankschefen Fakhruddin Ahmed tog över som chef för den partilösa expeditionsregeringen, som hade som grundtanke att göra slut på korruptionen.

D.  Den 22 januari 2007 inställde EU:s valobservatörsuppdrag sitt arbete, eftersom det då verkade långsökt att fria och rättvisa val skulle kunna hållas.

E.  Samma dag beslutade FN att dra tillbaka sitt stöd till valprocessen.

F.  Den militärstödda expeditionsregeringen har inlett åtgärder i undertryckande syfte för att få slut på korruptionen, bland annat genom att förbjuda all politisk verksamhet och frihetsberöva eller åtala över 160 politiska ledare, bland dem tre f.d. premiärministrar, Sheikh Hasina, Moudud Ahmed och Khaleda Zia, samt över 100 000 civilpersoner.

G.  Det har kommit rapporter om att pressfriheten ofta kränkts, bland annat genom att journalister och mediafolk arresterats och utsatts för tortyr.

H.  Försvarsmakten med sina olika vapengrenar spelar en allt viktigare roll i det riksomfattande pådraget mot korruptionen, med omfattande befogenheter att utföra husrannsakan och beslagta egendom hos misstänkta personer.

I.  Bangladesh har en lång tradition av att vara en konfessionslös demokrati, med bland annat respekt för de mänskliga rättigheterna och framför allt kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och religiös fördragsamhet, men nu utsätts allt detta för ett allt starkare hot.

J.  Den kända advokaten från Bangladesh, Sigma Huda, som också är människorättsaktivist och FN:s särskilda rapportör mot människohandel dömdes i juli 2007 till tre års fängelse för mutor och korruption. Nu råder det en allt starkare oro för att Sigma Huda, som har allvarliga problem med sin hälsa, förvägras medicinsk specialvård. FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon uppmanade den 17 juli 2007 myndigheterna i Bangladesh att oinskränkt respektera Sigma Hudas grundläggande rättigheter.

K.  I artikel 10 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står följande: "Envar är under full likställdhet berättigad till rättvis och offentlig rannsakning inför oavhängig och opartisk domstol vid fastställandet av såväl hans rättigheter och skyldigheter som varje anklagelse mot honom för brott".

L.  Den 27 augusti 2007 upphävde högsta domstolen ett beslut från högsta domstolens avdelning "High Court" om att f.d. premiärministern och ordföranden för Awamiförbundet, Sheikh Hasina, som suttit i fängelse sedan den 16 juli 2007, skulle försättas på fri fot mot borgen.

M. F.  d. premiärministern Khaleda Zia och hennes son greps den 3 september 2007 i Dhaka för påstådd korruption och Khaleda Zia har i själva verket varit berövad sin rörelsefrihet sedan i april 2007.

N.  EU och Bangladesh har sedan länge tillbaka haft goda relationer och är viktiga ekonomiska partner.

1.  Europaparlamentet är djupt oroat över hur måttlöst militären och polisen reagerat på de studentprotester som bröt ut vid universitetet i Dhaka mot slutet av augusti 2007 och anser att protesterna visade vilken impopulär politisk roll som försvarsmakten spelar. Parlamentet välkomnar att det utegångsförbud som till följd av dessa protester utlysts i Dhaka och fem andra städer upphävdes den 28 augusti 2007 och yrkar på att alla som frihetsberövats efter dessa oroligheter bland studenter och lärare omedelbart skall försättas på fri fot, bland dem också följande medlemmar av lärarförbundet Shikkhok Samity: Anwar Hossain, Harun Ur Rashid, Saidur Rahman Khan och Abdus Sobhan.

2.  Europaparlamentet är djupt oroat över att ordföranden för Awamiförbundet, Sheikh Hasina, under betingelser frihetsberövats och fortsätter att hållas i fängsligt förvar, efter att den 16 juli 2007 gripits och anklagats för utpressning, liksom också att partiordföranden för BNP, Khaleda Zia, är berövad sin frihet, under anklagelser för korruption. Parlamentet uppmanar myndigheterna i Bangladesh att som rör respekt för rättsstatens principer och uppmanar dessutom regeringen att bygga sin kampanj mot korruptionen endast på fakta av relevans för brottmålsrättegångar genomföra rättegången med full insyn och med åtal för korruption.

3.  Europaparlamentet uppmanar myndigheterna i Bangladesh att ge internationella organisationer för de mänskliga rättigheterna tillträde till alla domstolar, tillsammans med av saken berörda parter och internationella observatörer, såsom diplomater från EU:s medlemsstater och personalen vid Europeiska kommissionens delegation, för att de skall kunna förvissa sig om att rättegångarna är rättvisa och opartiska.

4.  Europaparlamentet är djupt oroat över förhållandena i fängelset för Sigma Huda, som dömts på anklagelser om mutor, framför allt över att hon saknar all den medicinska behandling som hon är i stort behov av. Parlamentet uppmanar med kraft myndigheterna i Bangladesh att ge Sigma Huda all den medicinska behandling och allt det bistånd hon behöver till följd av sitt hälsotillstånd och uppmanar myndigheterna i Bangladesh att respektera hennes grundläggande rättigheter, framför allt rätten att få ta emot besök av sin familj och sina vänner i fängelset. Parlamentet uppmanar med kraft myndigheterna att omedelbart tillåta sådana besök.

5.  Europaparlamentet beklagar att expeditionsregeringen, fastän den gjort framsteg med att komma åt korruptionen, visat långt mindre handlingskraft i fråga om politiska reformer. Parlamentet efterlyser en återgång till demokrati och ett slut på undantagstillståndet i Bangladesh och uppmanar framför allt till att förbudet mot all politisk verksamhet skall upphävas, så att alla partier och politiska organisationer skall kunna förbereda sig inför öppna och rättvisa val, såsom det föreskrivs i statsförfattningen.

6.  Europaparlamentet noterar att valkommissionen i juli 2007 offentliggjort en färdplan för valen och de ansträngningar som gjorts för att se över inskrivningen av väljare på vallängderna och ändra vallagstiftningen. Parlamentet uppmanar trots detta regeringen med kraft att ompröva sin nuvarande färdplan för valen och påskynda förberedelsearbetet.

7.  Europaparlamentet välkomnar EU:s utfästelse om att ge fullständigt tekniskt stöd till myndigheterna i Bangladesh för ordnandet av valen och uppmanar EU:s valobservatörsuppdrag att återuppta sin långsiktiga verksamhet, så fort detta är tillrådligt och låter sig göras.

8.  Europaparlamentet kräver ett slut på smygmilitariseringen av landet och är djupt oroat över den roll som den militära underrättelsetjänsten i Bangladesh spelar samt över påståendena om att personer som hållits i fängsligt förvar blivit torterade.

9.  Europaparlamentet uppmanar regeringen i Bangladesh att, i enlighet med utslaget från högsta domstolens avdelning "High Court", inte under några som helst omständigheter godtyckligt avhysa sluminvånare och obesuttna bönder från vägkanter i stadsområden och marker som ligger i träda samt att, ifall det blir nödvändigt med avhysningar, verkställa dessa endast med stöd av väl förberedda saneringsplaner.

10.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att noggrant övervaka situationen för de mänskliga rättigheterna och den politiska situationen i Bangladesh mot bakgrund av den aktuella händelseutvecklingen och att protestera mot det undantagstillstånd som fortfarande råder. Parlamentet uppmanar de arbetsgrupper som inrättats mellan EU och Bangladesh för institutionsbyggande, administrativa reformer, styrelse och mänskliga rättigheter att aktivt bidra till att stabilisera demokratin i Bangladesh.

11.  Europaparlamentet uppmanar expeditionsregeringen att gå vidare med att inrätta en nationell kommission för de mänskliga rättigheterna. Att en sådan fås till stånd bör också vara en prioritetsfråga för den kommande civila regeringen.

12.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, expeditionsregeringen i Bangladesh samt till FN:s generalsekreterare.

(1) EUT C 314 E, 21.12.2006, s. 377.
(2) EGT L 118, 27.4.2001, s. 48.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy