Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2011/0817(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A7-0174/2013

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A7-0174/2013

Συζήτηση :

PV 20/05/2013 - 19
CRE 20/05/2013 - 19

Ψηφοφορία :

PV 22/05/2013 - 7.2
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P7_TA(2013)0209

Κείμενα που εγκρίθηκαν
PDF 273kWORD 25k
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 - Στρασβούργο
Σχέδιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τσεχική Δημοκρατία (διαβούλευση) *
P7_TA(2013)0209A7-0174/2013

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Μαΐου 2013 σχετικά με το σχέδιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τσεχική Δημοκρατία (άρθρο 48 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση) (00091/2011 – C7-0385/2011 – 2011/0817(NLE))

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–  έχοντας υπόψη την επιστολή της Τσεχικής Κυβέρνησης της 5ης Σεπτεμβρίου 2011 προς το Συμβούλιο σχετικά με σχέδιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο «Χάρτης») στην Τσεχική Δημοκρατία,

–  έχοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με σχέδιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του Χάρτη στην Τσεχική Δημοκρατία,

–  έχοντας υπόψη το πρώτο εδάφιο του άρθρου 48 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), σύμφωνα με το οποίο το Κοινοβούλιο κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C7–0385/2011),

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΣΕΕ και το Χάρτη,

–  έχοντας υπόψη το πρωτόκολλο αριθ. 30 σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προσαρτάται στην ΣΕΕ και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–  έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, που συνήλθαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2009,

–  έχοντας υπόψη τις δηλώσεις σχετικά με τον Χάρτη που έχουν προσαρτηθεί στην Τελική Πράξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007, και συγκεκριμένα τη δήλωση αριθ. 1 όλων των κρατών μελών, τη δήλωση αριθ. 53 της Τσεχικής Δημοκρατίας και τις δηλώσεις αριθ. 61 και αριθ. 62 της Δημοκρατίας της Πολωνίας,

–  έχοντας υπόψη το ψήφισμα 330, που εγκρίθηκε κατά τη 12η σύνοδο της Γερουσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας στις 6 Οκτωβρίου 2011,

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 74α του Κανονισμού του,

–  έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (A7-0174/2013),

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Α.  Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συνήλθαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29-30 Οκτωβρίου 2009, συμφώνησαν ότι, κατά τη σύναψη της προσεχούς συνθήκης προσχώρησης και σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς κανόνες τους, θα προσαρτήσουν στις Συνθήκες Πρωτόκολλο σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη στην Τσεχική Δημοκρατία.

Β.  Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, η τσεχική κυβέρνηση, με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της, υπέβαλε στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, πρόταση τροποποίησης των Συνθηκών που αφορά την προσθήκη πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του Χάρτη στην Τσεχική Δημοκρατία.

Γ.  Στις 11 Οκτωβρίου 2011, το Συμβούλιο υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, πρόταση τροποποίησης των Συνθηκών που αφορά την προσθήκη πρωτοκόλλου για την εφαρμογή του Χάρτη στην Τσεχική Δημοκρατία.

Δ.  Σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο της ΣΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Κοινοβούλιο να γνωμοδοτήσει ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να εξετασθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Ε.  Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι αρχές που περιέχονται στον Χάρτη έχουν το ίδιο νομικό κύρος και την ίδια δεσμευτική ισχύ με τις Συνθήκες.

ΣΤ.  Τα πρωτόκολλα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των Συνθηκών στις οποίες προσαρτώνται και, συνεπώς, για την προσθήκη πρωτοκόλλου που θεσπίζει ειδικούς κανόνες όσον αφορά την εφαρμογή τμημάτων της νομοθεσίας της Ένωσης σε ένα κράτος μέλος απαιτείται αναθεώρηση των Συνθηκών.

Ζ.  Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της ΣΕΕ, ο Χάρτης δεν επεκτείνει κατά κανένα τρόπο τις αρμοδιότητες της Ένωσης όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες.

Η.  Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη, οι διατάξεις του απευθύνονται στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, καθώς και στα κράτη μέλη, μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Κατά συνέπεια, τα εν λόγω θεσμικά όργανα, υπηρεσίες, γραφεία και οργανισμοί πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα, να τηρούν τις αρχές και να προάγουν την εφαρμογή του Χάρτη σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που εκχωρούν στην Ένωση οι Συνθήκες. Όπως επιβεβαιώνεται στη δήλωση αριθ. 1, ο Χάρτης δεν επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης πέραν των αρμοδιοτήτων της Ένωσης και δεν δημιουργεί καμιά νέα αρμοδιότητα και κανένα νέο καθήκον για την Ένωση ούτε τροποποιεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα όπως αυτά ορίζονται στις Συνθήκες.

Θ.  Η παράγραφος 2 της δήλωσης αριθ. 53 της Τσεχικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι ο Χάρτης «δεν μειώνει το πεδίο εφαρμογής του εθνικού δικαίου και δεν περιορίζει καμία από τις νυν αρμοδιότητες των εθνικών αρχών στον τομέα αυτό», καθορίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η ακεραιότητα της έννομης τάξης της Τσεχικής Δημοκρατίας διασφαλίζεται χωρίς να απαιτείται προσφυγή σε πρόσθετο μέσο.

Ι.  Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία και τη νομολογία, το πρωτόκολλο αριθ. 30 δεν εξαιρεί την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις δεσμευτικές διατάξεις του Χάρτη, δεν υπάρχει δυνατότητα μη εφαρμογής, δεν τροποποιεί το Χάρτη και δεν μεταβάλλει το νομικό καθεστώς που θα υπερίσχυε εάν δεν υπήρχε(1). Συντελεί μόνο στη δημιουργία ανασφάλειας δικαίου τόσο στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλα κράτη μέλη.

ΙΑ.  Σημαντική συμβολή του Χάρτη είναι η μεγαλύτερη προαγωγή και προβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά το πρωτόκολλο αριθ. 30 προκαλεί ανασφάλεια δικαίου και πολιτική σύγχυση, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της Ένωσης για την επίτευξη και διατήρηση ενιαίου υψηλού και ισότιμου επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων.

ΙΒ.  Εάν υπήρχε πιθανότητα να ερμηνευθεί το πρωτόκολλο αριθ. 30 ως περιοριστικό για το πεδίο εφαρμογής ή την ισχύ των διατάξεων του Χάρτη, το αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που παρέχεται στους πολίτες της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και σε προσεχές στάδιο της Τσεχικής Δημοκρατίας.

ΙΓ.  Η Βουλή της Τσεχικής Δημοκρατίας κύρωσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας ακριβώς όπως αυτή είχε υπογραφεί, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη ή χαρακτηρισμό σχετικά με την πλήρη προσχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Χάρτη(2).

ΙΔ.  Η Τσεχική Γερουσία, στο προαναφερθέν ψήφισμά της 330 της 6ης Οκτωβρίου 2011, αντιτάχθηκε στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου αριθ. 30 στην Τσεχική Δημοκρατία με το σκεπτικό ότι το πρωτόκολλο θα μείωνε το επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τσέχων πολιτών. Η Τσεχική Γερουσία εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τις - θολές - συνταγματικές περιστάσεις υπό τις οποίες εξέτασε το θέμα για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόνο αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη Βουλή.

ΙΕ.  Το Τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε δυο αναφορές το 2008 και 2009 κρίνοντας ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας συμφωνεί πλήρως με το τσέχικο συνταγματικό δίκαιο, δεν μπορεί όμως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υποβληθεί αναφορά κατά της προταθείσας τροποποίησης των συνθηκών ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου.

ΙΣΤ.  Το Κοινοβούλιο, σε πνεύμα καλόπιστης συνεργασίας, είναι υποχρεωμένο να εκφράζει τη γνώμη του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με όλες τις προτάσεις αλλαγών στη Συνθήκη, άσχετα από τη σπουδαιότητά τους, δεν δεσμεύεται όμως επ' ουδενί να συμφωνεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΙΖ.  Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την προθυμία της Τσεχικής Βουλής να ολοκληρώσει την κύρωση του νέου πρωτοκόλλου με σκοπό την επέκταση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου αριθ. 30 στην Τσεχική Δημοκρατία. Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει να εξετάσει την προταθείσα τροποποίηση, άλλα κράτη μέλη ίσως θελήσουν να κινήσουν τις δικές τους διαδικασίες κύρωσης έως ότου η Τσεχική Δημοκρατία ολοκληρώσει τη δική της.

1.  καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην εξετάσει την προταθείσα τροποποίηση των συνθηκών·

2.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα ως θέση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας και στα κοινοβούλια των άλλων κρατών μελών.

(1) Απόφαση του Δικαστηρίου της 21ης Δεκεμβρίου 2011 στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-411/10 και C-493/10, και συγκεκριμένα παράγραφος 120.
(2) Η Συνθήκη της Λισαβόνας κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας στις 18 Φεβρουαρίου 2009 και από τη Γερουσία της Τσεχικής Δημοκρατίας στις 9 Μαΐου 2009.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου