Retur til Europarl-portal

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
20. november 2007
E-5724/07
SKRIFTLIG FORESPØRGSEL af Satu Hassi (Verts/ALE) til Kommissionen

 Om: Sporingskoder i fotokopimaskiner og farvelaserprintere
 Svar 

Det er igennem en årrække blevet anført i pressen, at en række af de fotokopimaskiner og farvelaserprintere, der sælges til forbrugerne i EU, indeholder retsvidenskabelige sporingsmekanismer(1). Nogle, men ikke alle, producenter har oplyst om disse mekanismer(2). Det anføres i pressen, at disse anordninger udskriver usynlige mønstre med små gule prikker på alle udskrevne dokumenter, og at disse prikmønstre kan gøre det nemmere at identificere dokumentets kilde. Nogle producenter har anført, at disse foranstaltninger blev truffet for at bekæmpe forfalskning. Producenterne har ikke oplyst, hvordan sporingskoderne virker, og hvilke oplysninger der kodes.

De seneste undersøgelser fortaget af civilsamfundet viser, at i nogle printere og fotokopimaskiner kodes serienumrene og dato og tidspunkt for udskrivning på hver enkelt side, og at disse oplysninger kan læses af privatpersoner såvel som af offentlige myndigheder(3). Nogle forbrugere anser sporingskoder for at være en krænkelse af privatlivets fred og har uden held anmodet producenterne om at deaktivere denne funktionalitet(4).

Har Kommissionen kendskab til lovgivningsmæssige rammer eller forpligtelser i fællesskabslovgivningen eller i national lovgivning vedrørende anvendelsen af disse sporingsmekanismer? Mener Kommissionen, at producenternes nuværende praksis på dette område, herunder deres informering af forbrugerne, er i overensstemmelse med den relevante fællesskabslovgivning om databeskyttelse og forbrugerbeskyttelse?

(1)Jf. Jason Tuohey, »Government Uses Color Laser Printer Technology to Track Documents«, PC World Online, den 22. november 2004 (se: http://www.pcworld.com/article/id,118664page, 1/article.html); »Pixel für den Staatsanwalt«, Financial Times Deutschland, den 4. november 2005, s. 35 (se: http://www.ftd.de/forschung_bildung/forschung/29250.pdf); "HP Color LaserJET 3500: Gelddrucksperre", Druckerchannel, den 22. marts 2004 (se: http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=528&seite=7&t=gelddrucksperre); »Ricoh Aficio CL2000: Gegen Geldfälscher«, Druckerchannel, den 3. marts 2005 (se: http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=778&seite=7&t=gegen_geldfaelscher); »Code bei Farblasern entschlüsselt: Big Brother is watching you«, Druckerchannel, den 26. ktober 2005 (se: http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1239&seite=1&t=big_brother_is_watching_you).
(2)Xerox Corporation har oplyst om tilstedeværelsen af denne teknologi i forbindelse med beskrivelsen af sine DocuColor-printerprodukter uden dog at beskrive funktionaliteten. Det angives f.eks. i en række af selskabets tidligere brochurer, at printeren i overensstemmelse med en række statslige myndigheders anmodninger om at bekæmpe ulovlig kopiering indeholder et mærkningssystem til forebyggelse af forfalskning, hvor hver enkelt kopi kodes, således at kilden kan identificeres om nødvendigt. Xerox modtog også et amerikansk patent i 1996, der beskriver anvendelsen af gule prikmønstre til identificering af et kopieret eller udskrevet dokuments kilde, jf. U.S. Patent Nr. 5515451.
(3)Jf. Mike Musgrove, »U.S. Sleuths Crack Tracking Code in Color Printers«, Wall Street Journal Europe, den 21. oktober 2005 og »Civil Liberties Group Cracks Xerox Tracking Codes«, The Globe and Mail, den 20. oktober 2005.
(4)Se: http://www.seeingyellow.com/.

Forespørgslens originalsprog: ENEFT C 191 af 29/07/2008
Seneste opdatering: 27. november 2007Juridisk meddelelse