• EN - English
  • NL - Nederlands
Parlementaire vraag - E-005922/2012Parlementaire vraag
E-005922/2012

Mogelijk uitstel van volledig verbod op handel in op dieren geteste cosmetica

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-005922/2012
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Cornelis de Jong (GUE/NGL) , Bas Eickhout (Verts/ALE) , Judith A. Merkies (S&D) en Keith Taylor (Verts/ALE)

De cosmeticarichtlijn van de EU heeft tot doel dierproeven geleidelijk af te schaffen. De richtlijn stelt een verbod in op het testen met behulp van dierproeven van cosmetische eindproducten (sinds 2004) en cosmetische ingrediënten (sinds 2009) en een verbod op de handel binnen de EU in cosmetische eindproducten en ingrediënten van cosmetische producten die buiten de EU met behulp van dierproeven zijn getest. Dit laatste handelsverbod geldt sinds 2009 voor alle effecten op de gezondheid van de mens, met uitzondering van toxiciteit bij herhaalde toediening, toxiciteit met betrekking tot de voortplanting en toxicokinetiek. Voor deze gezondheidseffecten zal het verbod gefaseerd worden ingevoerd, maar niet later dan uiterlijk 10 jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn (11 maart 2013), ongeacht of er op dat moment alternatieve tests zonder dierproeven beschikbaar zijn[1].

1. Vindt de Commissie niet ook dat afwijkingen in specifieke gevallen zouden kunnen leiden tot vertraging voor het volledig handelsverbod op producten die met behulp van dierproeven zijn getest, en dat zij met dit derde uitstel geloofwaardigheid verliest bij de burgers in Europa?

2. Gegeven het feit dat 80 tot 90 % van de ingrediënten een breder toepassingsgebied heeft dan alleen in cosmetische producten [2] en dat deze stoffen kunnen worden getest conform andere wetgeving, wetgeving inzake chemicaliën en farmaceutische producten bijvoorbeeld, zal het gebruik van deze ingrediënten in cosmetische producten dan vanaf 11 maart 2013 ook verboden zijn?

3. Aangezien toxicokinetiek een van de gezondheidseffecten is waarvoor volgens de genoemde wetenschappelijke studie in 2013 nog geen alternatieve methoden beschikbaar zullen zijn, terwijl microdosering een techniek is die onderzoek naar toxicokinetiek bij mensen mogelijk maakt en ook al wordt toegepast in de farmaceutische industrie en door bedrijven die contractonderzoek doen, kan de Commissie aangeven of, en zo ja hoe, nader onderzoek wordt gedaan naar microdosering als een mogelijk veelbelovende techniek voor onderzoek naar de toxicokinetische eigenschappen van stoffen die worden onderzocht ten behoeve van een mogelijk gebruik in cosmetische producten?

PB C 182 E van 27/06/2013