skip to content
 
 
 
27/03/2017

»Prihodnost EU« – Alternative nove Evrope

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta je 24. marca, dan pred pričetkom vrha evropskih voditeljev v Rimu, organizirala razpravo na temo ‘EU 2.0 – Alternative nove Evrope’.

Ključ do uspeha Slovenije in blagostanja države je v sodelovanju, fleksibilnosti in predvsem proaktivnosti. Slovenija se mora aktivno vključiti v nekatere za EU ključne razprave na evropski ravni, a istočasno urediti zadeve doma, če želimo postati zaupanja vreden partner v EU, je sporočilo ‘razprave voditeljev’, ki je danes potekala v Hiši EU.

Fotografije z dogodka: http://bit.ly/PrihodnostEU_2

Video posnetek z dogodka: http://bit.ly/PrihodnostEU_2_Razprava_voditeljev  

»Slovenija je zgubila evropsko orientacijo po tistem, ko smo vstopili v EU,« je uvodoma dejal predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in poudaril, da morajo naše prioritete glede prihodnosti EU izhajati iz ljudi, biti tisto, kar omogoča lažje življenje našim ljudem.

»Moramo se bolj poznati, spoštovati in bolj upoštevati razlike znotraj EU,« pa je dejal evropski poslanec Franc Bogovic (EPP). Zaradi razlik med državami EU bi moral biti princip solidarnosti v prihodnje še močnejši, je še dejal poslanec.

Igor Šoltes, evropski poslanec iz skupine Zelenih je evropske voditelje pozval, naj 60.obletnica Rimske pogodbe ni le foto termin, temveč priložnost, da prevzamejo odgovornost.

Če nimamo voditeljev z zdravo vizijo, se ljudje preusmerijo drugam, je dejala Ksenija Špiler Božič, kreatorica voditeljstva iz BB Consulting, ter dodala, da to posledično pripelje do populizma, kar se nam dogaja danes.

Matic Bitenc soustanovitelj in direktor start-upa Toshl je opozoril, da EU igra preveč defenzivno ter da se je izgubil tisti naboj, ki je na začetku navdihoval. Graditi moramo evropsko identiteto, potrebujemo pa tudi resničen evropski medij, je še dejal.

Matej Čer, direktor podjetja Avant in vizionar s področja mobilnosti pa je opozoril, da debatiramo na stari način in se ukvarjamo s posledicami in ne z rešitvami. »Ustvariti moramo 'Legoland', kjer bojo mlada podjetja ustvarjala gradove,« je pozval. 

 

V razpravi je zavod Evropa misli predstavil svoj prispevek o prihodnosti EU in priporočila odločevalcem na področju upravljanja z zadevami EU. Ta so nastala na podlagi regijskih razprav z državljani, na katerih so sodelovali poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije – Franc Bogovič, Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes.

»Prisluhnili smo podjetnikom in gospodarstvenikom, mladim, starejšim, start-up podjetjem, nevladnim organizacijam, akademikom, regionalnim razvojnim agencijam, županom in poslancem državnega zbora. Vse to z namenom začutiti utrip Slovenije do današnje EU in do EU prihodnosti. Pri pripravi priporočil in ciljev pa smo se namenoma omejili na tista, ki so predpogoj za premik naprej, tako v EU kot v Sloveniji,« je ob predstavitvi priporočil dejal Dragan Barbutovski, direktor in soustanovitelj zavoda Evropa misli.