skip to content
 

Če bi dijaki in dijakinje odločali o enakopravnosti spolov, bi ...

13/04/2022

Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropsko poslanko Ljudmilo Novak predstavili svoje predloge, kako v praksi doseči enakopravnost spolov. 

V sedmi razpravi Če bi jaz odločal(a), bi ... so dijaki in dijakinje, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), v sredo, 13. aprila, z evropsko poslanko Ljudmilo Novak spregovorili o potrebnih ukrepih za doseganje enakopravnosti spolov. Posnetek razprave si lahko ogledate na tej povezavi

Čeprav je zagotavljanje enakopravnosti spolov ena od prioritet Evropske unije, razlike med ženskami in moškimi na mnogih področjih še vedno vztrajajo. Praviloma so sicer ženske tiste, ki so postavljene v  slabši položaj od moških, vendar se moramo, če hočemo z neenakopravnostjo spolov za vselej opraviti, osredotočiti na spolno pogojene obremenitve (in s tem povezane krivice) obeh spolov. Evropska poslanka Ljudmila Novak je v razpravi z mladimi poudarila, da »spol ne sme biti problem - niti prednost niti pomanjkljivost«.

Kaj predlagajo dijaki?

Svoje predloge za krepitev enakopravnosti spolov so poslanki tokrat predstavili dijaki devetih izobraževalnih ustanov: Srednja prometna šola Maribor, Srednja šola Zagorje, II. gimnazija Maribor, Gimnazija Slovenske Konjice, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Srednja šola za gastronomijo in turizem Ljubljana, Gimnazija Murska Sobota in Dijaški dom Nova Gorica.

Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so predlagali širok nabor ukrepov, med katerimi so predvsem tisti, s katerimi bi spodbudili ekonomsko enakopravnost med spoloma (npr. odprava plačnih razlik, enake nagrade in izplačila), odpravili spolno pogojene karierne bariere (uvedba spolnih kvot, prosto odločanje o poklicni poti, možnosti zaposlovanja) ter omogočili svobodno odločanje o lastnih reproduktivnih (z)možnostih (pravica žensk o odločanju glede splava), kot tudi uvedli enakopravno družinsko politiko (enoletni starševski plačan dopust za oba spola).

Dijaki so poudarjali pomen (institucionalnega) izobraževanja in vseprisotnega ozaveščanja, ki bi postopoma dekonstruiralo spolno pogojene stereotipe, ki negativno vplivajo na vsakdanje življenje. Omenjeni so bili tudi povsem praktični premiki v smeri enakopravnosti spolov, kot je uvedba spolno nevtralnih toalet, pluralnost oblačilnih kodov, ki so neodvisni od spola, ... 

Prihodnost je tvoja!

Dijaki bodo svoje predloge objavili tudi na spletni platformi konference o prihodnosti Evrope ter s tem poskrbeli, da bodo njihove želje, ideje in rešitve upoštevane v široki javni razpravi o prihodnosti naše skupne evropske domovine. Izkoristite priložnost in poskrbite, da bo na njej slišan tudi vaš glas! Predstavite svojo vizijo EU in predloge njenega nadaljnjega razvoja ter sodelujte v konferenci.

Naslednjič o preprečevanju odvisnosti med mladimi

Posnetek razprave o ukrepih za enakopravnost med spoloma si lahko ogledate na tej povezavi. Z razpravami Če bi jaz odločal(a), bi ... pa nadaljujemo že čez teden dni, natančneje v sredo, 20. aprila, ko bodo mladi ambasadorji Evropskega parlamenta z evropsko poslanko Ireno Jovevo spregovorili o preprečevanju odvisnosti med mladimi.

Ste zamudili dosedanje razprave?

  • Pogovor dijakov o energetskih virih prihodnosti s poslancem Francem Bogovičem (ELS) si oglejte na tej povezavi.
  • Pogovor o boju proti globalnemu segrevanju s poslanko Tanjo Fajon (S&D) si lahko ogledate tukaj.
  • Debati s poslanko Romano Tomc (ELS) o boju proti pandemiji covida-19 lahko (znova) prisluhnete na tej povezavi.
  • Razpravo mladih o mobilnosti prihodnosti z evropskim poslancem Klemnom Grošljem (Renew) najdete na tej povezavi.
  • Razpravi z evropskim poslancem Milanom Zverom (ELS) o zaposlovanju mladih lahko prisluhnete tukaj.
  • Pogovor dijakov o boju proti revščini s poslancem dr. Milanom Brglezom (S&D) si oglejte na tej povezavi.