skip to content
 

Če bi dijaki odločali o boju proti revščini, bi ...

30/03/2022

Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim poslancem dr. Milanom Brglezom predstavili svoje predloge, kako se lotiti boja proti revščini.

V šesti razpravi Če bi jaz odločal(a), bi ... so dijaki in dijakinje, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), v sredo, 30. marca, z evropskim poslancem dr. Milanom Brglezom spregovorili o boju proti revščini in ukrepih za izboljšavo sistemov socialne ter humanitarne pomoči. Posnetek razprave si lahko ogledate na tej povezavi. 

Kljub temu, da EU sodi med najbolj razvite dele sveta, je socialna izključenost tudi tu še vedno izjemno razširjena. Pod pragom tveganja revščine namreč živi kar 80 milijonov Evropejcev oziroma vsak šesti prebivalec Unije. Po besedah poslanca Brgleza je za to krivo predvsem pomanjkanje politične volje, češ da je »dobrin dovolj, problem pa je njihova razporeditev«. Obenem je opozoril, da revščino generirajo in poglabljajo tudi druge oblike družbene neenakosti, na primer spolna neenakost, ki ženske pogosteje potiska v opravljaje prekarnega ali celo neplačanega dela in s tem povečuje tveganje revščine med njimi. 

Poslanec Brglez se je strinjal z mladimi sogovorniki, da bi se morali vsi aktivneje angažirati v boju proti stigmatizaciji revščine, a je hkrati opozoril, da humanitarna pomoč ne more nadomestiti sistemov socialnega varstva, za katere da ostajajo zadolžene države članice EU.

Kaj predlagajo dijaki?

Svoje predloge za boj proti revščini so poslancu tokrat predstavili dijaki devetih izobraževalnih ustanov: Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Ormož, Biotehniški center Naklo, Dijaški dom Antona Martina Slomška, Kmetijska šola in biotehniška gimnazija Novo mesto, Strokovno izobraževalni center Brežice, GEPŠ Piran, Gimnazija Slovenske Konjice in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.

Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so predlagali izjemno raznolike ukrepe za zmanjšanje vrzeli med bogatimi in revnimi, denimo dvig minimalne plače, znižanje davka na osnovne življenjske potrebščine, izpostavili so nujnost reforme sistema socialne pomoči, kot tudi prenovo sistema usklajevanja pokojnin ter stanovanjske politike. 

Ker je tudi v boju proti revščini ozaveščanje ključnega pomena, so dijaki predlagali krepitev poučevanja finančne pismenosti v šolah, zavzetost odločevalcev v zavzemanju za izboljšanje položaja najšibkejših v družbi pa bi spodbujali z uvedbo izobraževalnih programov za politike o perečih družbenih problematikah, kot sta revščina in socialna izključenost. Pozvali so še k odločnejšemu boju proti korupciji, s katerim da bi tudi sistema zdravstvenega in socialnega varstva postala dostopnejša. 

Prihodnost je tvoja!

Dijaki bodo svoje predloge objavili tudi na spletni platformi konference o prihodnosti Evrope ter s tem poskrbeli, da bodo njihove želje, ideje in rešitve upoštevane v široki javni razpravi o prihodnosti naše skupne evropske domovine. Izkoristite priložnost in poskrbite, da bo na njej slišan tudi vaš glas! Predstavite svojo vizijo EU in predloge njenega nadaljnjega razvoja ter sodelujte v konferenci.

Naslednjič o enakopravnosti spolov

Posnetek razprave o boju proti revščini si lahko ogledate na tej povezavi. Z razpravami Če bi jaz odločal(a), bi ... pa nadaljujemo že čez dva tedna, natančneje v sredo, 13. aprila, ko bodo mladi ambasadorji Evropskega parlamenta z evropsko poslanko Ljudmilo Novak spregovorili o enakopravnosti spolov.

Ste zamudili dosedanje razprave?

  • Pogovor dijakov o energetskih virih prihodnosti s poslancem Francem Bogovičem (ELS) si oglejte na tej povezavi.
  • Pogovor o boju proti globalnemu segrevanju s poslanko Tanjo Fajon (S&D) si lahko ogledate tukaj.
  • Debati s poslanko Romano Tomc (ELS) o boju proti pandemiji covida-19 lahko (znova) prisluhnete na tej povezavi.
  • Razpravo mladih o mobilnosti prihodnosti z evropskim poslancem Klemnom Grošljem (Renew) najdete na tej povezavi.
  • Razpravi z evropskim poslancem Milanom Zverom (ELS) o zaposlovanju mladih lahko prisluhnete tukaj.