skip to content
 
 
 

Če bi mladi odločali o preprečevanju odvisnosti, bi ...

29/01/2021

Dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta so tokrat z evropsko poslanko Ljudmilo Novak spregovorili o preprečevanju odvisnosti med mladimi ter predstavili svoje ideje, kako bi se lotili te naloge.

Druga spletna razprava v seriji Če bi jaz odločal(a), bi ..., ki smo jo v petek, 29. januarja, gostili v Pisarni Evropskega parlamenta, je bila posvečena preprečevanju odvisnosti med mladimi, tokrat pa je z dijaki, ki sodelujejo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, spregovorila evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS). Posnetek razprave si lahko ogledate na tej povezavi.

Evropska poslanka je z mladimi spregovorila o različnih oblikah odvisnosti, ki jih zaznavajo v svoji okolici, tako odvisnosti od alkohola in mamil, kakor tudi o bolj »novodobnih« odvisnostih  od spleta in pametnih naprav. Ob tem je tudi podala komentarje na konkretne predloge sodelujočih dijakov o tem, kako se lotiti tega družbenega, zdravstvenega in socialnega problema, ki je v Sloveniji precej razširjen. 

Svoje predloge so tokrat predstavili dijaki iz devetih srednjih šol: Druga gimnazija Maribor, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Lava iz Celja, Gimnazija Slovenske Konjice, Srednja prometna šola Maribor, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, Srednja šola Zagorje, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje ter Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor.

Z znanjem nad odvisnost

V predstavljenih rešitvah so mladi sogovorniki kot ključni steber preprečevanja odvisnosti izpostavili kakovostno izobraževanje in ozaveščanje mladih o nevarnostih različnih vrst odvisnosti. Dijaki menijo, da bi bilo te vsebine treba vključiti v šolski kurikulum, in to že v  osnovni šoli, poleg tega pa mladim ponuditi različne obšolske dejavnosti, na katerih bi jih na zanimiv in interaktiven način podučili o nevarnostih in posledicah prekomerne (upo)rabe alkohola, drog in elektronskih naprav.

Na področju preprečevanja odvisnosti od drog in alkohola so mladi razmišljali tako o liberalnem kot tudi o represivno-kaznovalnem pristopu. Predlagali so strožje ukrepe pri prodaji alkoholnih pijač in cigaret ter boljši nadzor nad preprodajo prepovedanih substanc, tudi s pomočjo legalizacije nekaterih izmed njih. Poudarili so tudi pomen kakovostnih zdravstvenih programov in infrastukture za lažji dostop odvisnikov do zdravljenja.

Kaj pa »digi«-odvisnost?

Današnja mladina se na drugi strani srečuje tudi z  odvisnostmi od tehnologije (splet, družbena omrežja, računalniške igrice), ki močno vplivajo na njihov razvoj in samopodobo. Mladi bi se po mnenju dijakov morali več ukvarjati s športnimi aktivnostmi in hobiji, časovna uporaba tehnologij pa bi morala biti omejena glede na starost.

Posnetek tokratne razprave si lahko ogledate tukaj, že naslednji petek, 5. februarja, pa bodo mladi ambasadorji Evropskega parlamenta predstavili svoje ideje glede spopadanja s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami v razpravi z evropskim poslancem Milanom Zverom (ELS).

Ste zamudili prvo razpravo ciklusa Če bi jaz odločal(a), bi ..., v kateri so dijaki prejšnji teden spregovorili s poslanko Tanjo Fajon (S&D) o svobodi govora in preprečevanju lažnih novic? Oglejte si jo tukaj.