skip to content
 
 
 

Če bi mladi odločali o spopadanju s pandemijo covida-19, bi ...

05/02/2021

Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim poslancem Milanom Zverom predstavili svoje poglede in predloge, kako se lotiti boja proti pandemiji novega koronavirusa.

V petek, 5. februarja, smo v Pisarni Evropskega parlamenta gostili tretjo razpravo v seriji Če bi jaz odločal(a), bi ..., v kateri smo se posvetili trenutno nedvomno najbolj aktualni temi - spopadanju s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami. Z dijaki, ki sodelujejo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, je o tej kočljivi temi spregovoril evropski poslanec Milan Zver (ELS). Posnetek razprave si lahko ogledate na tej povezavi.

Evropski poslanec je uvodoma izpostavil pomen sodelovanja držav članic Evropske unije proti skupni grožnji, tako v smislu ukrepov za zajezitev pandemije, prizadevanj za čim hitrejše in učinkovitejše odpravljanje njenih gospodarskih in socialnih posledic, kakor tudi usklajevanje potrjevanja, nabav in distribucije cepiv. Vse članice so se tako uspešneje soočile s krizo, kakor bi se lahko, če bi delovale vsaka zase.

Svoje predloge ukrepov za spopad s pandemijo so tokrat predstavili dijaki iz devetih srednjih šol: Biotehniški center Naklo, Ekonomska šola Celje, Elektro in računalniška šola Velenje, Gimnazija in kemijska šola Ruše, Gimnazija Kranj, Gimnazija Murska Sobota, Gimnazija Novo mesto, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna in Strojna šola Ptuj.

Uskladitev ukrepov, odpiranje šol, izboljšanje komunikacije, ...

Tudi sodelujoči dijaki so izpostavili potrebo po uskladitvi ukrepanja in spodbujanju solidarnosti na ravni EU. Evropske države bi se morale tako po njihovem mnenju lotiti pandemije s skupno aplikacijo za sledenje okužbam, sodelovanjem na področju razvoja in zagotavljanja cepiv, koordiniranjem gospodarske obnove ipd.

Razumljivo so posebno pozornost posvetili šolskemu procesu, ki v Sloveniji že več kot tri mesece poteka od doma. Njihovi predlogi gredo v smer čim prejšnjega odpiranja šol, ob ugotovitvi, da te niso prevladujoč generator novih okužb, in ob ustreznih preventivnih ukrepih, še posebej pa so opozorili na problematiko izvajanja mature v trenutnih razmerah, torej ob pomanjkljivih pripravah, zaradi katerih bi jo nekateri v letošnjem šolskem letu odpovedali.

Izpostavili so tudi potrebo po spremembi načina komuniciranja oblasti z državljani, ki bi po mnenju dijakov moral bolj kot doslej temeljiti na zaupanju in argumentiranemu prepričevanju ter manj na iskanju krivcev in zapovedovanju. Umanjkali niso niti pozivi k strožjemu izvajanju obstoječih (in celo zaostrovanju) omejitvenih ukrepov ter učinkovitejšim ukrepom za spodbujanje cepljenja.

Naslednjič o podnebnih spremembah

Posnetek razprave si lahko ogledate tukaj, že naslednji petek, 12. februarja, pa bodo mladi ambasadorji Evropskega parlamenta predstavili svoje ideje glede boja proti globalnemu segrevanju v razpravi z evropskim poslancem Francem Bogovičem (ELS).

Ste zamudili dosedanje razprave ciklusa Če bi jaz odločal(a), bi ...? Ogledate si jih lahko na spodnjih povezavah: