skip to content
 
 
 

Če bi mladi odločali o svobodi govora, bi ...

22/01/2021

Dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta so z evropsko poslanko Tanjo Fajon spregovorili o svobodi govora in preprečevanju lažnih novic ter predstavili svoje ideje, kako urediti to področje.

V petek, 22. januarja, smo v Pisarni Evropskega parlamenta gostili prvo v seriji osmih spletnih razprav Če bi jaz odločal(a), bi ..., na katerih slovenski dijaki, ki sodelujejo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, predstavljajo svoja mnenja in ideje glede reševanja nekaterih družbenih vprašanj, ki jih sami vidijo kot ključna.

Tokrat so bili v središču razprave, v kateri je sodelovala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D), svoboda govora ter preprečevanje lažnih novic in sovražnega govora, ki sta se v zadnjem času razbohotila predvsem na različnih spletnih platformah, pandemija covida-19 in divjanje Trumpovih privržencev v Washingtonu pa sta jasno razkrila, da imata lahko tudi resne in trajne družbene posledice. Posnetek debate si lahko ogledate tukaj.

Kje, če sploh, se konča svoboda govora?

Pri tem se zastavljajo ključna vprašanja, kako definirati in preprečiti sovražni govor, ne da bi pri tem omejili svobodo govora, ter kako zagotoviti, da ljudje pridejo do preverjenih in strokovno podprtih informacij, mimo pasti, ki jim jih na družbenih omrežjih in drugod nastavljajo ustvarjalci in razširjevalci lažnih novic.

Svoja stališča so tokrat predstavili dijaki iz desetih srednjih šol: Biotehniške šole v Šempetru, Gimnazije Nova Gorica, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje, Gimnazije Murska Sobota, Ekonomske šole Celje, Gimnazije Šiška, Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Novo mesto, III. gimnazije Maribor in Gimnazije Slovenske Konjice.

Z znanjem nad sovraštvo in zavajanje

V predstavljenih rešitvah so, med drugim, predlagali ukrepe na področju izobraževanja širše javnosti o pomembnosti zanesljivih informacij, njihovega prepoznavanja, konstruktivnega, strpnega in odprtega dialoga ter krepitve medijske pismenosti, tudi tako, da se te vsebine vključijo v kurikulum osnovnih in srednjih šol. Ob ugotovitvi, da je ključno zagotoviti svobodo govora, bi bilo po njihovem treba poskrbeti tudi za odkrivanje, preprečevanje in ustrezno sankcioniranje sovražnega govora, ki napeljuje k nasilju ali ga spodbuja, pa tudi namernega ustvarjanja in širjenja lažnih novic.

Posnetek razprave si lahko ogledate na tej povezavi, že naslednji petek, 29. januarja, pa bodo mladi ambasadorji predstavili svoje ideje glede zmanjševanja odvisnosti od alkohola in drog med mladimi v razpravi z evropsko poslanko Ljudmilo Novak (ELS).