skip to content
 
 
 
29/06/2018

Čebelarska zveza Slovenije prejela nagrado državljan Evrope

Nagrado Evropskega parlamenta državljan Evrope za leto 2018 je prejela Čebelarska zveza Slovenije za pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.

Za prestižno nagrado so čebelarsko zvezo predlagali vsi evropski poslanke in poslanci iz Slovenije. Nagrado Evropskega parlamenta je v imenu Čebelarske zveze Slovenije sprejel njen predsednik Boštjan Noč, ki je posebej izpostavil prizadevanja in soglasno podporo vseh slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu ter se zahvalil tudi za podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vlade, predsednika države in nenazadnje tudi čebelarjem. »Verjamem, da bo Svetovni dan čebel postal gibanje za čebele, opraševalce, hrano in trajnostni planet,« je dejal.

»Čebele so nas povezale tudi to pot,« je uvodoma dejal evropski poslanec Lojze Peterle. Treba je misliti naprej in se boriti za ohranitev čebel, kajti »borba za čebelo je borba za okolje, borba za okolje pa je borba za preživetje človeka«, je dodal Peterle in pri tem poudaril vlogo Čebelarske zveze Slovenije pri ozaveščanju o pomenu biodiverzitete v Sloveniji. Po njegovih besedah so slovenski čebelarji evropska in svetovna velesila; pomembna je prava ideja, pravi cilj, ne pa velikost države.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je spregovoril o dolgem in zapletenem procesu pri uresničitvi pobude ter poudaril pomembno vlogo, ki jo je pri pridobivanju podpore v svetu imela popolna podpora pobudi v Sloveniji. Resolucija o sprejemu Svetovnega dneva čebel je bila v OZN sprejeta soglasno, pri čemer so bili tudi številni svetovni voditelji navdušeni, da so razpravljali o nečem lepem, kar pomaga vsem ljudem.

Čebelarsko zvezo Slovenije so za nagrado državljan Evrope predlagali vsi naši evropski poslanke in poslanci, od katerih so se prireditve udeležili Lojze Peterle, Tanja Fajon, Franc Bogovič in dr. Igor Šoltes.
Čebelarsko zvezo Slovenije so za nagrado državljan Evrope predlagali vsi naši evropski poslanke in poslanci, od katerih so se prireditve udeležili Lojze Peterle, Tanja Fajon, Franc Bogovič in dr. Igor Šoltes.

V sklopu prireditve je potekal še krajši strokovni pogovor z naslovom »Kdo lahko reši čebele?«, s strokovnjakoma za čebelarstvo dr. Petrom Kozmusom, strokovnim vodjo Priznane rejske organizacije Čebelarske zveze Slovenije in dr. Jankom Božičem, izrednim profesorjem na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Dr. Kozmus je uvodoma spregovoril o velikem simboličnem pomenu, da se Svetovni dan čebel obeležuje prav 20. maja, na rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janše, ki je bil obenem tudi prvi čebelarski učitelj, dr. Božič pa je poudaril pomen skrbi za čebele, saj »preko skrbi za čebele skrbimo za okolje«. Dr. Kozmus je nadaljeval z vlogo Čebelarske zveze Slovenije pri ozaveščanju splošne javnosti in čebelarjev o pomenu okoljevarstva, saj je prepričan, da »moramo narediti čim več, da zanamcem Zemljo pustimo vsaj tako, kakršno smo dobili«. Govorca sta se strinjala, da morajo čebelarji dvigniti zavest o pomenu čebel in razmisliti, kaj lahko vsi skupaj naredimo za njihovo zaščito. Pri tem upata, da bo v prihodnje še več dogodkov na to temo in Svetovni dan čebel ne bo le praznovanje.

Program slovesnosti je z glasbenimi vložki zaokrožil priznani slovenski akordeonist Jure Tori.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope od leta 2008 podeljuje posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo zavezanost vrednotam Listine EU o temeljnih pravicah in spodbujanju vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic.

Iz Slovenije so to prestižno priznanje v preteklih letih prejeli Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše, dr. Evgen Bavčar, Drago Jančar, Tomo Križnar, dr. Alojz Rebula, dr. Spomenka Hribar, Boris Pahor, dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza.