skip to content
 

Čestitamo članicam Pravne mreže, Državljankam Evrope 2022!

07/10/2022

V petek, 7. oktobra, je v Hiši EU potekala slovesna podelitev nagrade EP Državljan Evrope 2022, ki so jo prejele članice Pravne mreže za varstvo demokracije.

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v petek, 7. oktobra, v Hiši EU v Ljubljani gostila slovesnost ob podelitvi letošnje nagrade Državljan Evrope, ki je šla v roke članicam Pravne mreže za varstvo demokracije.

Posnetek podelitve, ki jo je spremljal razgiban kulturni program, si lahko ogledate na tej povezavi.

Pravna mreža za varstvo demokracije je prestižno nagrado Evropskega parlamenta prejela za projekt podpore posameznikom in organizacijam pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.

Slovesno podelitev, ki jo je povezovala novinarka Radia Slovenija Tatjana Pirc, je popestril krajši kulturno-umetniški program, v katerem so sodelovali glasbenika Ana Vipotnik in Igor Leonardi, pevski zbor Andreja Rozmana – Roze ter mladi igralci in igralke, ki sodelujejo v mladinskem festivalu angažiranega pisanja na Vodnikovi domačiji v ljubljanski Šiški.

Nagrado Državljan Evrope so prejele pobudnice za ustanovitev mreže Katarina Bervar Sternad, Maja Cimerman, Anuška Podvršič, Nataša Posel, Barbara Rajgelj in Jasna Zakonjšek. Anuška Podvršič je v imenu prejemnic ob prejemu nagrade dejala: "Menimo, da je ta nagrada pomembno priznanje civilni družbi, da se je uspela v teh dveh letih tako dobro zorganizirati. Zahvaljujemo se vsem strokovnjakom in strokovnjakinjam, ki ste skupaj z nami bili ta boj. Prav tako se zahvaljujemo vsem drugim podpornikom."

Več o nagradi Državljan Evrope in letošnjih nagrajenkah

Evropski parlament poudarja varstvo demokracije in vladavino prava kot temeljni vrednoti EU. Na enakih vrednotah je bila leta 2021 ustanovljena tudi Pravna mreža za varstvo demokracije. Pobuda je bila ustanovljena zato, da bi zmanjšali razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo in posamezniki, ki se borijo za svoje pravice. S pravnimi mnenji, stališči in pozivi Pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije.

Mreža nevladnih organizacij, s katero sodeluje več kot 50 odvetnikov v Sloveniji, je v zadnjem letu postala ena najbolj prepoznavnih organizacij na področju varovanja vladavine prava. Svoje delovanje je uspešno nadgradila s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Po začetku delovanja je uspela k svojim projektom pritegniti tudi mlade, ki se v vlogi aktivnih državljanov borijo za demokracijo.

Pravno mrežo za varstvo demokracije so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali državljani.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope za izjemne nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter ohranjanje zgodovinskega spomina.

Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe.

V prejšnjih letih so nagrado Državljan Evrope prejeli:

  • 2012: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza;
  • 2013: dr. Boris Pahor;
  • 2014: Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar;
  • 2015: Drago Jančar in Tomo Križnar;
  • 2016: dr. Evgen Bavčar;
  • 2017: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše;
  • 2018: Čebelarska zveza Slovenije;
  • 2021: Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver.

Osrednja prireditev, na kateri bodo podeljene nagrade Državljan Evrope za leto 2022, bo predvidoma 8. novembra v Bruslju.