skip to content
 

Čestitke državljanoma Evrope 2021!

22/10/2021

Letos sta prestižno nagrado Evropskega parlamenta prejela Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom. Podelili jima jo bomo v petek, 5. novembra.

Na slovesnosti v Hiši Evropske unije bomo v petek, 5. novembra, ob 11. uri podelili letošnjo nagrado Državljan Evrope

  • Kristini Modic, izvršni direktorici Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, in
  • dr. Samu Zveru, internistu in hematologu, predstojniku Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana.

Slovesno podelitev bo popestril krajši glasbeni program pod taktirko skladatelja in pianista Draga Ivanuše z glasbeno skupino MAGNETIK.

Sledil bo pogovor o pomenu dostopnega javnega zdravstva za vse, v katerem bodo sodelovali Drago Ivanuša, prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, publicist Janez Markeš, predsednik Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Jaka Cepec ter evropski poslanki Tanja Fajon (S&D) in Irena Joveva (Renew).

Prireditev bo povezovala novinarka Radia Slovenija Anja Hlača Ferjančič, spremljali pa jo boste lahko v živo na našem Facebook profilu in Youtube kanalu.

Nagrajenca Kristina Modic in Samo Zver požrtvovalno, z uspešnimi akcijami, strokovno komunikacijo in empatijo že vrsto let skrbita za moderno zdravljenje hematoloških bolnikov. Povezala sta slovenske strokovnjake in znanstvenike ter osveščata o pomenu pravočasne dostopnosti zdravljenja za vse. Tako sta v času epidemije rešila mnogo življenj. Njuno delo je odličen primer sodelovanja stroke z bolniki, solidarnosti, kot tudi zgled za aktivno državljanstvo, zagotavljanje temeljnih vrednot in pravic, vključno z zdravstveno oskrbo za vse.

Nagrajenca sta spomladi organizirala akcijo zbiranja sredstev za nakup sodobnih aparatur za izvajanje nove tehnike celične terapije, kar bo mnogim bolnikom s krvnim rakom in limfomom omogočilo edini možni način zdravljenja in preživetje. Tudi njunim prizadevanjem se lahko zahvalimo za nove prostore Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, ki so preprečili marsikatero smrt v procesu zdravljenja najzahtevnejših bolnikov s krvnimi raki.

Zagnala sta kampanjo Daj se na seznam, ki je v nacionalni register prinesla 4000 novih darovalcev krvotvornih matičnih celic, in sodelovala v prvem tovrstnem programu rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja, ki bolnikom s krvnimi raki brezplačno zagotavlja redno celostno rehabilitacijo.

Pandemija covida-19 ima katastrofalne učinke na boj proti raku, enega od stebrov evropske zdravstvene unije, in na bolnike z rakom. V času pandemije je bilo namreč postavljanje diagnoz zapoznelo, dostop do zdravljenja pa otežen. Pri zdravljenju raka obstaja med vzhodnimi in zahodnimi članicami EU še vedno zelo velik razkorak, zagotavljanje znanstvenega napredka in najbolj modernih metod zdravljenja pa je ključnega pomena, da bi se ta razkorak zmanjšal. Tudi za to sta zaslužna naša nagrajenca.