skip to content
 
Pridružite se nam na razpravi o socialni politiki EU in njenem vplivu na blaginjo v Evropi, ki jo v petek, 26. maja, ob 11. uri organiziramo v Celjskem mladinskem centru. Spremljate nas lahko tudi v neposrednem prenosu.
Preverite, kaj o tem menijo profesor ekonomije dr. Mojmir Mrak, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal.
V Novem mestu smo gostili zadnjo letošnjo razpravo Če bi jaz odločal(a), na kateri so mladi ambasadorji Evropskega parlamenta predstavili svoje ideje in predloge za prihodnost energetike v EU.
Z globoko žalostjo sporočamo, da se je po dolgi bolezni veliko prezgodaj poslovila Manja Toplak, vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. V žalno knjigo se lahko vpišete v Hiši EU do torka, 25. aprila 2023.
Na začetku maja se bodo v ljubljanskem Kinodvoru zvrstile brezplačne projekcije petih filmov, ki se potegujejo za letošnjo nagrado občinstva LUX. Oglejte si jih in ocenite svoje favorite!
Neprofitne organizacije se lahko potegujejo za finančna sredstva s projekti spodbujanja udeležbe na evropskih volitvah 2024, krepitve aktivnega državljanstva in ozaveščanja o pomenu in vlogi Parlamenta za evropsko demokracijo.
V Hiši EU smo na razpravi Mladi za mlade z uglednimi gosti spregovorili o zelenem zavajanju, njegovih pojavnih oblikah ter o tem, kako se mu upreti.
V petek, 14. aprila, bomo v Trbovljah gostili razpravo Studio Evropa o industrijski politiki EU in gospodarski preobrazbi Zasavja. Pridružite se nam.
O zavajajočih zelenih trditvah bomo z uglednimi gosti razpravljali na okrogli mizi Mladi za mlade »Zeleno zavajanje: Kako ga prepoznati?« v Hiši EU 5. aprila.
V imenu Slovenije se bo za prestižno evropsko mladinsko nagrado s preostalimi 26 nacionalnimi zmagovalci pomeril Evropski mladinski parlament Slovenije.
Gimnazija Nova Gorica je gostila tretjo letošnjo razpravo Če bi jaz odločal(a), na kateri so mladi ambasadorji Evropskega parlamenta predstavili svoje ideje in predloge glede prihodnosti zaposlovanja.
Evropski izzivi: Preverite, kako nekdanji evropski komisar dr. Janez Potočnik, podnebna strokovnjakinja dr. Lučka Kajfež Bogataj in okoljski aktivist Izidor Ostan Ožbolt vidijo energetski sektor EU v letu 2040.
Evropski parlament je objavil razpis za izbor izvajalca „programa usposabljanja mladih evropskih novinarjev“. Rok za oddajo predlogov je 23. marec 2023.
Ob dnevu žensk smo v Hiši EU gostili razpravo o enakosti spolov in položaju žensk v Evropski uniji in po svetu. Ob tej priložnosti smo pred Hišo EU odprli razstavo Njena EU, ki si jo lahko ogledate še do začetka aprila.
Udeleženci akademije bodo v prihodnjih mesecih spoznavali EU in osnove javnega nastopanja, komuniciranja z javnostmi, organizacije dogodkov in druge veščine.
V Hiši EU v Ljubljani smo 24. februarja gostili drugo letošnjo razpravo mladih ambasadorjev Evropskega parlamenta z evropskimi poslanci. Tokrat smo prisluhnili predlogom dijakov o razvoju izobraževanja.
Pred letošnjim dnevom žensk bomo v Hiši EU gostili pogovor z uglednimi gosti o položaju žensk in enakosti spolov v EU in po svetu, pred njo pa si boste lahko ogledali razstavo "Njena EU".
Poznate projekt, ki spodbuja medsebojno razumevanje, povezovanje in sodelovanje Evropejcev ter vrednote in temeljne pravice EU? Odprte so prijave za nagrado Državljan Evrope 2023!
V prvi od letošnjih razprav mladih ambasadorjev Evropskega parlamenta z evropskimi poslanci in področnimi strokovnjaki so dijaki predstavili svoj pogled na boj proti podnebnim spremembam.
V Hiši EU smo gostili razpravo mladih z odločevalci in strokovnjaki o boju proti podnebnim spremembam in podnebni pravičnosti.
Evropska mladinska nagrada Karla Velikega je namenjena vsem mladim, ki izvajate evropske projekte. Prijavite se in se potegujte za finančna sredstva in pomoč pri izvajanju svojega projekta!
V Hiši EU smo ob letošnji podelitvi prestižne nagrade Evropskega parlamenta za svobodo misli gostili razpravo o aktualnih razmerah v Ukrajini in njeni prihodnosti.
V Hiši EU bomo v petek, 2. decembra, organizirali razpravo o aktualnih razmerah v Ukrajini, njeni prihodnosti in o prejemnikih prestižne nagrade Saharova za svobodo misli.
Imate idejo za medijski projekt, povezan z delovanjem EP in evropskimi volitvaami leta 2024? Ne spreglejte razpisa za nepovratna sredstva za medijske projekte, izpeljane v obdobju 2023/24.
Prostovoljci skupnosti skupajsmo.eu so v Hiši EU spregovorili o spoštovanju vladavine prava in vlogi žensk v politiki s predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič in evropsko poslanko Ljudmilo Novak.
S seminarjem za učitelje mentorje smo zagnali sedmo sezono izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v katerem letos sodeluje 79 srednjih šol in dijaških domov ter več kot 200 učiteljev.
V petek, 7. oktobra, je v Hiši EU potekala slovesna podelitev nagrade EP Državljan Evrope 2022, ki so jo prejele članice Pravne mreže za varstvo demokracije.
Te zanima, kaj Parlament ponuja mladim na področju izobraževanja, potovanja, druženja, izmenjevanja stališč in vplivanja na oblikovanje evropskih politik? Preveri novo mladinsko spletišče Youth hub.
Junija 2023 bo v Strasbourgu potekala Evropska prireditev za mlade EYE2023. S prijavo svoje aktivnosti se pridružite prireditvi, ki vsako drugo leto privabi na tisoče mladih iz vse Evrope. 
Letošnji nagovor predsednice Evropske komisije v Parlamentu in razprava z evropskimi poslanci sta minila predvsem v luči vojne v Ukrajini, njenih posledic in energetske krize.
V Hiši EU smo v torek, 30. avgusta, gostili razpravo o vlogi, pomenu in zaščiti javnih medijev v EU s podpredsednico Evropskega parlamenta Katarino Barley.
Ob obisku podpredsednice Evropskega parlamenta Katarine Barley v Sloveniji bomo v torek, 30. avgusta, ob 10. uri gostili okroglo mizo "Kako podpreti in zaščititi javne medije v EU?".
S sodelovanjem v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta boste spoznali svojo evropsko domovino, se seznanili s prednostmi, ki vam jih prinaša, in odkrili pomen aktivnega državljanstva.
FOTO: Mateja Jordović Potočnik
Prestižno nagrado Evropskega parlamenta so prejeli za projekt podpore posameznikom in organizacijam pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.
Na zaključni slovesnosti letošnjega programa EPAS, v katerem je sodelovalo kar 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov, smo podelili priznanja najboljšim.
V Hiši EU smo gostili razpravo o ključnih izzivih, s katerimi se sproprijema Evropska unija pri uresničevanju svojih podnebnih ambicij in zelenega prehoda.
Sezona programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta 2021/22, v kateri sodeluje kar 75 slovenskih srednjih šol, se bo končala v torek, 21. junija, s slovesno podelitvijo priznanj najboljšim dijakom in mentorjem.
V Studiu Evropa smo pripravili pogovor o aktualnih in prihodnjih izzivih prostovoljskih organizacij in posameznikov, ki ob krizah in tudi sicer nesebično delujejo v dobro vse družbe.
V Studiu Evropa bomo v petek, 10. junija, gostili razpravo o izzivih, s katerimi se sooča EU pri izpolnjevanju ambicioznega načrta postati prva ogljično nevtralna celina do leta 2050. 
V ponedeljek, 23. maja, ob 11. uri bomo v Studiu Evropa gostili razpravo o prostovoljcih in njihovi vlogi pri razvoju solidarne evropske družbe. Pridružite se nam.
Ob zaključku konference o prihodnosti Evrope smo v Hiši EU gostili razpravo o sklepih, pomenu in nadaljnjih korakih tega izvirnega eksperimenta evropske demokracije.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem predstavili svoje poglede na odzivanje EU na ruski napad na Ukrajino in njegove posledice. 
Ob koncu konference o prihodnosti Evrope, katere namen je preoblikovati želje in predloge državljanov v konkretne ukrepe za reformo EU, bomo v Studiu Evropa v petek, 6. maja, gostili razpravo o njenih dosežkih.
Slovenski dijaki in dijakinje, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, so v razpravi s poslanko Ireno Jovevo predstavili svoje predloge, kako preprečiti oz. zmanjšati različne oblike odvisnosti med mladimi. 
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropsko poslanko Ljudmilo Novak predstavili svoje predloge, kako v praksi doseči enakopravnost spolov. 
Izkoristite priložnost in si brezplačno oglejte tri filme, ki se potegujejo za letošnjo filmsko nagrado občinstva LUX, v slovenskih kinih. Potem pa se pridružite največji žiriji v Evropi in pomagajte izbrati zmagovalca!
V ponedeljek, 11. aprila, smo v Hiši EU gostili pogovor Mladi za mlade o projektu izmenjav Erasmus+, nedvomno enem najbolj priljubljenih evropskih programov.
Razmišljate o študentski izmenjavi ali kateri od drugih priložnosti širjenja obzorij in izkušenj, ki jih ponuja eden najuspešnejših evropskih programov Erasmus+? Potem prisluhnite seminarju Mladi za mlade v ponedeljek, 11. aprila, ob 16h v Hiši EU.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim poslancem dr. Milanom Brglezom predstavili svoje predloge, kako se lotiti boja proti revščini.
Predsednica Evropskega parlamenta je v razpravi z mladimi iz Slovenije izmenjala stališča o nekaterih ključnih temah evropske sedanjosti in prihodnosti, vključno z vojno v Ukrajini, vlogo EU v svetu, bojem proti podnebnim spremembam in utrjevanjem demokracije.
Mladi iz Slovenije bodo v ponedeljek, 28. marca, v razpravi s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola v Hiši EU predstavili svoje poglede na prihodnost Unije in njeno vlogo v svetu.
Prisluhnite razpravi Mladi za mlade o svobodi medijev v Evropski uniji, v kateri sta z mladimi spregovorili področni strokovnjakinji dr. Sandra Bašić Hrvatin in Jasna Zakonjšek.
V imenu Slovenije se bo za prestižno evropsko mladinsko nagrado s preostalimi 26 nacionalnimi zmagovalci pomeril Evropski mladinski parlament Slovenije.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom predstavili predloge za olajšanje prehoda iz izobraževanja v prvo zaposlitev.
V ponedeljek, 21. marca, se nam pridružite na prvi v seriji razprav Mladi za mlade, v kateri se bomo posvetili ukrepom za zaščito medijske svobode v Evropski uniji.
Prisluhnite razpravi evropskih poslancev in strokovnjakinj mednarodnih odnosov in obramboslovja o strateški avtonomiji Evropske unije v luči ruske agresije na Ukrajino.
O odzivu Evropske unije na ruski napad na Ukrajino ter o njeni geopolitični vlogi v svetu bomo v Studiu Evropa spregovorili v petek, 4. marca, opoldne. Pridružite se nam!
Prisluhnite razpravi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov o vlogi in stabilnosti skupnega trga in valute Evropske unije in njuni prihodnosti.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi s poslanko Romano Tomc predstavili svoje predloge za spopadanje s pandemijo novega koronavirusa in njenimi posledicami.
Dijaki in dijakinje so v razpravi z evropskim poslancem Klemnom Grošljem predstavili svoje poglede na in predloge za razvoj prometa v prihodnosti.
V petek, 18. februarja, ob 11. uri bomo v Studiu Evropa z uglednimi gosti spregovorili o aktualnih izzivih, povezanih s skupnim trgom in skupno valuto EU, ki letos praznujeta več okroglih obletnic. 
Dijaki in dijakinje so v razpravi z evropsko poslanko Tanjo Fajon predstavili svoje rešitve in poglede na ukrepanje v boju proti globalnemu segrevanju.
Dijaki in učitelji II. gimnazije Maribor so zasluženo priznanje prejeli iz rok vrstnikov iz Gimnazije Nova Gorica, s katero si delijo naziv Najšola ambasadorka Evropskega parlamenta.
Prisluhnite razpravi študentov novinarstva z evropskima poslancema Milanom Zverom in Ireno Jovevo o pomenu medijev, kapitalskih in političnih pritiskih nanje, poklicu novinarja in povezanih temah.
Slovenski dijaki in dijakinje so v razpravi z evropskim poslancem Francem Bogovičem predstavili svojo vizijo razvoja energetskih virov v Evropski uniji.
Razstava, ki vam bo podrobneje predstavila življenje in delo Andreja Saharova in nekaterih prejemnikov ugledne nagrade Evropskega parlamenta, imenovane po njem, bo do 15. februarja krasila Krakovski nasip v Ljubljani.
Za nagrado se lahko prijavijo izvajalci mladinskih projektov, ki spodbujajo evropsko in širše mednarodno sodelovanje. Ne zamudi priložnosti in se poteguj za dodatna sredstva za svoj projekt.
V prvi razpravi Moje mnenje šteje so študenti Pravne fakultete v Ljubljani z evropskima poslancema spregovorili o vladavini prava v Evropski uniji, njeni zaščiti in sankcioniranju kršiteljev.
V spletnem Studiu Evropa smo z uglednimi gosti spregovorili o letošnjem prejemniku nagrade Saharova Alekseju Navalnemu in širšem kontekstu odnosov med EU in Rusijo.
V petek, 3. decembra, bomo v Studiu Evropa z uglednimi gosti spregovorili o letošnjem prejemniku nagrade Saharova Alekseju Navalnemu in zapletenih odnosih med EU in Rusijo.
S predstavitvijo in praktičnimi delavnicami metod poučevanja evropskih vsebin v srednjih šolah smo zaokrožili letošnji seminar za učitelje mentorje izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS).
Slovesnost podelitve nagrade Kristini Modic in prof. dr. Samu Zveru sta popestrila glasbena poslastica Draga Ivanuše in razprava o pomembnosti dostopnega javnega zdravstva za vse.
Letos sta prestižno nagrado Evropskega parlamenta prejela Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom. Podelili jima jo bomo v petek, 5. novembra.
Delegacija Evropskega parlamenta se je na tridnevnem obisku v Sloveniji sestala s predstavniki vlade, nadzornih institucij, novinarji in nevladnimi organizacijami, da bi ocenila spoštovanje vrednot EU, svobode medijev in pravne države.
Članstvo balkanskih držav v EU je v obojestransko korist, a je pred njim še vrsta ovir, ugotavljajo udeleženci spletne razprave Lahko EU pozabi na Balkan?, ki smo jo gostili v Studiu Evropa.
V pogovoru o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Evropske unije so soočili mnenja nekdanji evropski poslanci, strokovnjaki in predstavniki mladih.
Vabimo vas, da se nam v ponedeljek, 4. oktobra, ob 10. uri pridružite na spletni razpravi z uglednimi gosti o evropski politiki do držav Zahodnega Balkana.
Z nekdanjimi evropskimi poslanci, strokovnjaki za evropske zadeve in predstavniki mladih bomo v torek, 28. septembra, spregovorili o razvoju in prihodnosti EU.
V vsakoletni razpravi o stanju v Uniji so poslanci s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali o najbolj perečih izzivih pred EU.
V sredo, 15. septembra, bo predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen z evropskimi poslanci razpravljala o stanju v EU. Po razpravi bomo o ključnih poudarkih spregovorili še z evroposlanci iz Slovenije in področnima strokovnjakoma.
Med 16. in 22. septembrom bodo pred Hišo Evropske unije potekale številne aktivnosti ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.
Pridružite se nam v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, namenjenem srednješolskim učiteljem in dijakom, ki si želite izvedeti več o svoji evropski domovini in vam je blizu aktivna državljanska vloga.
Predsednik Evropskega parlamenta se je v Hiši EU v Ljubljani srečal s predstavniki mladih in civilne družbe. Teme razprave so bile podnebna kriza, stanje evropske demokracije, razmere v Afganistanu, migracijska politika in drugi izzivi sedanjosti in prihodnosti EU.
Predstavniki slovenske mladine in civilne družbe bodo v torek, 31. avgusta 2021, predsedniku EP Davidu Sassoliju predstavili svoje poglede na prihodnost Evrope. Spremljajte razpravo v spletnem prenosu.
Prestižno nagrado Evropskega parlamenta sta prejela za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom.
Predstavniki slovenske civilne družbe so na srečanju s prvo podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo pojasnili, v kakšni Evropi si želijo živeti.
Letos je v projektu EPAS sodelovalo kar 70 šol. Naziv Najšola ambasadorka Evropskega parlamenta v sezoni 2020/21 sta osvojili Gimnazija Nova Gorica in Druga gimnazija Maribor.
V spletni razpravi z uglednimi gosti smo spregovorili o tem, kako varno in brezskrbno potovati in počitnikovati v Evropi v času pandemije covida-19, kako bo k temu pripomoglo EU digitalno covid potrdilo in kaj nas čaka jeseni.
V ponedeljek, 21. junija, ob 11. uri se nam pridružite v Studiu Evropa, kjer bomo spregovorili o novostih, ki jih prinaša EU digitalno covid potrdilo, varnem in udobnem počitnikovanju med pandemijo in okrevanju turizma.

Prejeli smo prizmo!

20/05/2021

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je prejemnica nagrade za komunikacijsko odličnost prizma za kampanjo spodbujanja udeležbe na evropskih volitvah 2019 Tokrat grem volit.
V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji iščemo partnerja, ki bo v sodelovanju z nami v prihodnjih štirih letih izvajal in razvijal projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.
V spletni razpravi z evropskimi poslanci in predstavniki Evropske komisije, sindikatov, delodajalcev in mladih smo spregovorili o evropskem socialnem modelu za 21. stoletje in položaju mladih.
Pridružite se nam v Studiu Evropa, kjer bomo z gosti spregovorili o sklepih socialnega vrha v Portu, socialnem položaju mladih in o izzivih, s katerimi se ti soočajo ob uveljavljanju na trgu delovne sile. Začnemo v ponedeljek, 10. maja, ob 11. uri.
Na svetovni dan svobode tiska smo gostili spletno razpravo o položaju medijev in novinarstva v Evropski uniji in o ukrepih, s katerimi bi zagotovili in okrepili svobodo medijev.
Dobrodošli v tednu Evrope, ki se začenja v ponedeljek, 3. maja. Pridružite se nam na številnih dogodkih, ki jih pripravljamo ob tej priložnosti in ki bodo vrhunec dosegli v nedeljo, 9. maja, z zagonom konference o prihodnosti Evrope.
Na dan svobode tiska bomo v Studiu Evropa razpravljali o pomenu svobodnih medijev in medijskega pluralizma za družbo in o tveganjih, ki spremljajo novinarski poklic. Pridružite se nam v ponedeljek, 3. maja, ob 12. uri.
Slovenija in Evropa doživljata trend hitrega staranja prebivalstva, za upravljanje katerega bosta morali kmalu najti učinkovit in dolgoročni odgovor. Kakšnega? Prisluhnite razpravi v Studiu Evropa.
Obiščite novo večjezično digitalno platformo konference o prihodnosti Evrope, sporočite nam, v kakšni Evropi želite živeti, in aktivno sooblikujte prihodnost Unije. 
V Studiu Evropa bomo tokrat razpravljali o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša trend hitrega staranja evropskega prebivalstva. Pridružite se nam v petek, 23. aprila, ob 11. uri.
Oglejte si pogovor mladih ambasadorjev Evropskega parlamenta z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem, v katerem so predstavili svoje poglede na nekatere ključne izzive pred EU.
Ima Evropska unija 1 ali 27 zunanjih politik? Lahko izkoristi svoj potencial in prevzame vlogo globalne sile? Odgovore smo (po)iskali v spletni razpravi z evropskima poslancema Milanom Brglezom in Klemnom Grošljem.
Letos se za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX potegujejo trije filmi: Nažgani, Kolektiv in Corpus Christi. Vabimo vas, da si jih brezplačno ogledate iz udobja lastnega doma. In ne pozabite glasovati za svojega favorita!
Dijaki in učitelji-mentorji Gimnazije Nova Gorica so si naziv in pokal prislužili z izjemno angažiranim sodelovanjem v izobraževalnem projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS).
Evropski mladinski parlament Slovenija se bo s 26 drugimi nacionalnimi zmagovalci pomeril za prestižno nagrado za evropske mladinske projekte.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim poslancem Klemnom Grošljem predstavili svoje poglede in rešitve na področju zagotavljanja energetskih virov prihodnosti. 
Tokrat so dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta v razpravi z evropsko poslanko Romano Tomc predstavili svoje poglede in rešitve na področju zaposlovanja mladih. 
Sloveniji je iz različnih evropskih skladov na voljo veliko sredstev za pokrizno obnovo in prilagoditev izzivom prihodnosti. Pa jih bo znala izkoristiti? Prisluhnite razpravi v Studiu Evropa.
V spletni razpravi z uglednimi gosti bomo v ponedeljek, 22. marca, spregovorili (tudi) o tem, ali lahko Slovenija gospodarsko okrevanje po pandemiji spremeni v razvojni preboj. 
V razpravi z evropskim poslancem Milanom Brglezom o pravicah manjšin so dijaki, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, predstavili svoje predloge in poglede na urejanje tega področja.
Ob dnevu žena smo v Studiu Evropa gostili razpravo o vlogi žensk v spopadu s pandemijo covida-19 in o pomenu boja za pravice žensk in odpravljanje razlik na podlagi spola v družbi.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so pred dnevom žena z evropsko poslanko Ireno Jovevo razpravljali o enakosti spolov in predstavili svoje predloge, kako zagotoviti enake pogoje in priložnosti za vse.
V spletnem Studiu Evropa bomo na dan žena, v ponedeljek, 8. marca, gostili razpravo o vlogi žensk v spopadanju s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami.
V Studiu Evropa smo gostili spletno razpravo o letu spopadanja s pandemijo covida-19, izzivih, ki jih ta še vedno postavlja pred Slovenijo, EU in ves svet, ter o tem, kako okrepiti družbe pred prihodnjimi zdravstvenimi grožnjami.
V spletni razpravi bomo v petek, 26. februarja, spregovorili o tem, kaj smo se v EU naučili v letu pandemije covida-19 in o načrtu vzpostavljanja zdravstvene unije.
Dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta so v debati z evropskim poslancem Francem Bogovičem predstavili svoje poglede in predloge, kako ukrepati proti podnebnim spremembam.
Pandemija covida-19 je okrepila prepričanje državljank in državljanov, da je EU pravi naslov za oblikovanje učinkovitih rešitev za spopad z novim koronavirusom in njegovimi posledicami.
Mladi ambasadorji Evropskega parlamenta so v razpravi z evropskim poslancem Milanom Zverom predstavili svoje poglede in predloge, kako se lotiti boja proti pandemiji novega koronavirusa.
V spletnem Studiu Evropa smo gostili razpravo o demokraciji v digitalnem svetu in obsežnih prilagoditvah, ki jih bliskovit tehnološki napredek in njegove družbene posledice terjajo (tudi) od Evropske unije.
Dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta so tokrat z evropsko poslanko Ljudmilo Novak spregovorili o preprečevanju odvisnosti med mladimi ter predstavili svoje ideje, kako bi se lotili te naloge.
Dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta so z evropsko poslanko Tanjo Fajon spregovorili o svobodi govora in preprečevanju lažnih novic ter predstavili svoje ideje, kako urediti to področje.
V petek, 29. januarja, ob 11. uri vas vabimo na razpravo o tem, kako lahko demokracija obstane in se razvija v digitalni dobi, ki korenito spreminja svet okoli nas. Pridružite se nam.
V spletnem Studiu Evropa je tokrat potekala razprava o posledicah šolanja na daljavo zaradi pandemije covida-19 na učence, njihove starše in zaposlene v izobraževanju. Oglejte si posnetek!
V Studiu Evropa se bomo v petek, 8. januarja, posvetili izjemno aktualni temi šolanja na daljavo med pandemijo covida-19. Bo imela dolgoročne posledice za prihajajoče generacije? In če da, kakšne?
Ob podelitvi letošnje nagrade Saharova predstavnikom beloruske opozicije smo se v Studiu Evropa pogovarjali o Belorusiji na poti demokratičnih sprememb.
Odgovor bomo poiskali z gosti spletnega pogovora o Demokratični opoziciji v Belorusiji, letošnji prejemnici nagrade Saharova za svobodo misli. Pridružite se nam v petek, 18. decembra, ob 11. uri.
V Studiu Evropa smo se z uglednimi gosti z obeh straneh Atlantika pogovarjali o prihodnosti odnosov med EU in ZDA po zamenjavi v Beli hiši.
Odgovor bomo poiskali z uglednimi gosti spletne razprave o vplivu izvolitve Joeja Bidna na prihodnost čezatlantskih odnosov. Pridružite se nam v torek, 1. decembra, ob 15:45.
Nova sezona projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je v polnem zagonu. Otvorili smo jo s serijo spletnih seminarjev za učitelje in dijake in z razpravo z evropskimi poslanci.
Si star(a) med 16 in 30 let in se ukvarjaš s projektom, ki ima evropske dimenzije? Prijavi se na natečaj za nagrado Karla Velikega in pridobi dodatna sredstva za svoj projekt!
Hiša Evropske unije vam nudi brezplačne izobraževalne aktivnosti o EU za učence in dijake - po spletu.
Demokratična opozicija v Belorusiji je prejela nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2020.
Ta petek bomo spregovorili o tem, kako primerno in ustrezno podpreti znanost, če želimo hiter izhod iz krize zaradi covida-19 in v prihodnost usmerjen družbeni razvoj.
V naši zadnji spletni razpravi iz niza Evropejci proti covidu-19 bomo ta petek, 2. oktobra, ob 11. uri spregovorili o dezinformacijah v času pandemije.
Serijo spletnih razprav Evropejci proti covidu-19 nadaljujemo v sredo, 23. septembra, ob 9:30, ko bomo govorili o ukrepih EU za blaženje socialne stiske.  
16. septembra spremljajte govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v EU, ki mu bo sledila razprava z evropskimi poslanci o prihodnosti Unije.
Dijaki in učitelji, vabimo vas, da se v šolskem letu 2020/21 pridružite našemu programu za srednje šole, skupaj z nami spoznate ustroj in delovanje EU ter z njo povezane teme in z aktivnim državljanstvom pokažete, da vam ni vseeno za vašo in našo prihodnost.
V deseti spletni razpravi Pisarne Evropskega parlamenta se bomo v petek, 11. septembra, ob 11. uri pogovarjali o zelenem dogovoru po pandemiji. Pridružite se nam tudi vi.
Po poletnem premoru v petek, 4. septembra, ob 11. uri nadaljujemo niz spletnih razprav Evropejci proti covidu-19. Tokrat bo tema gospodarsko okrevanje po pandemiji.
Bi radi pomagali spodbujati aktivno državljanstvo in vključevanje različnih družbenih skupin v politično življenje Evrope? Imate zamisel za projekt, s katerim bi poudarili vlogo Evropskega parlamenta kot edine neposredno izvoljene ustanove EU?
Filmski »teden« Evrope se bo tokrat raztegnil na čas od julija do septembra, ko si boste širom Slovenije lahko ogledali 26 brezplačnih projekcij evropskih filmov.
Program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je v sezoni 2019/2020 v Sloveniji potekal že četrto leto zapored, v njem pa je sodelovalo kar 60 srednjih šol.
Zadnjo spletno razpravo pred poletnim premorom bomo v torek, 23. junija, posvetili vplivu pandemije na globalna razmerja moči in vlogi EU v svetu. Začnemo ob 11. uri.
V naslednji spletni razpravi se bomo v petek, 19. junija, od 11. ure naprej pogovarjali o razvoju cepiva in zdravila proti covidu-19. Pridružite se nam.
Imate idejo za medijski projekt, povezan z delovanjem EP in EU? Ne spreglejte razpisa za nepovratna sredstva za projekte, izpeljane v obdobju 2020/21. Pozor, rok za prijavo se izteče 31. julija 2020!
Kako je pandemija covida-19 vplivala na podjetja? Kako naj se ta izvijejo iz kriznega krča, tudi s pomočjo EU? Odgovore poiščimo skupaj v petek, 12. junija, ob 12.30.
Naslednji spletni seminar je na sporedu že ta petek, 5. junija. Ob 11. uri bomo spregovorili o tem, kako EU spodbuja kmetijstvo in samooskrbo s hrano. Pridružite se nam!
Na spletnem seminarju  v petek, 29. maja, ob 11. uri bomo spregovorili o evropski pomoči zaradi pandemije covida-19 prizadetim regijam. Pridružite se nam!
Niz spletnih razprav nadaljujemo v petek, 22. maja, ob 11. uri s pogovorom o dostojni starosti v EU. Pridružite se nam.
Serijo javnih spletnih razprav nadaljujemo v petek, 15. maja, ob 11. uri s pogovorom o zdravju v EU po pandemiji. Pridružite se nam.
S spletnim projektom Vsakodnevni junaki se zahvaljujemo vsem tistim, ki so se v kriznih časih nesebično in solidarno pridružili boju proti covidu-19.
Serijo javnih spletnih razprav odpiramo  že ta petek, 8. maja, ob 13. uri s pogovorom o odzivu EU na pandemijo. Pridružite se nam.
Evropski parlament vabi evropske državljane, skupine, združenja in organizacije k prijavi za nagrado Državljan Evrope 2020. Nagrado Parlament podeljuje za projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.
Evropski mladinski parlament Slovenija se bo s 27 drugimi nacionalnimi zmagovalci pomeril za prestižno nagrado za evropske mladinske projekte.
Evropski parlament in Evropska unija sta zavezana pomoči državam članicam pri spopadanju z izbruhom novega koronavirusa ter reševanju socialno-ekonomskih vplivov in posledic krize.
Konec maja bo v Strasbourgu potekal Evropski mladinski dogodek EYE 2020, ki mladim ponuja možnost za druženje z vrstniki in odločevalci ter za soustvarjanje evropske prihodnosti.
Na okrogli mizi o pomenu nagrade Saharova za svobodo misli in njenem lanskem prejemniku Ilhamu Tohtiju so izmenjali misli evropska poslanka Irena Joveva, starosta slovenskega novinarstva Branko Soban in novinar TV Slovenija Aleš Malerič.
Vabimo vas na projekcijo dokumentarnega filma o Ilhamu Tohtiju in na okroglo mizo o pomenu nagrade Saharova in njenem prejemniku, borcu za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem.
V letošnjem ciklusu debatnih tekmovanj Evrošola so se v poznavanju Evropske unije in debaterskih sposobnostih med seboj pomerile ekipe kar 55 slovenskih srednjih šol in dijaških domov.
Tretjina Evropejcev, vključenih v zadnjo raziskavo Eurobarometer, meni, da bi morale podnebne spremembe in njihove posledice postati prva prioriteta Evropskega parlamenta.
V petek, 29. novembra, se je začel letošnji ciklus tekmovanj Evrošola. V šestih tekmovanjih v poznavanju EU in debatnih spretnostih se bodo letos pomerile ekipe iz kar 58 slovenskih srednjih šol in dijaških domov.
Državljani so v najnovejši javnomnenjski anketi Eurobarometer prvič menili, da bi morale biti glavna prioriteta Evropskega parlamenta podnebne spremembe. Šest od desetih Evropejcev meni, da imajo protesti mladih neposreden vpliv na politiko. 
Na festivalu LIFFE, v Sežani in Velenju bodo novembra na ogled filmi, ki se letos potegujejo za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX. Med njimi je tudi že večkrat nagrajena slovenska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija. 
Mladi med 16. in 30. letom lahko do 21. februarja 2020 predložijo projekte za mladinsko nagrado Karla Velikega in pridobijo sredstva za njihov nadaljnji razvoj.
Odbor za razvoj je v sredo zvečer zaslišal slovenskega kandidata za evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča. Koordinatorji političnih skupin v odboru so se srečali kmalu po zaslišanju in bodo še danes podali prvo oceno uspešnosti komisarskega kandidata.
Kako bo izvoljena nova Evropska komisija in kako bodo potekala zaslišanja komisarskih kandidatk in kandidatov?
Najvišja udeležba volivcev, starih do 39 let /  Več vprašanih verjame, da njihov glas šteje / Gospodarstvo in okolje glavni prednostni nalogi volivcev
LJUBLJANA - V soboto, 21. septembra, med 10. in 17. uro vas vabimo na posebno doživetje – tekmovanje iz fotoorientacije po Ljubljani. Štart bo 21. septembra na Dunajski 20 pred Hišo EU v Ljubljani, najbolje uvrščene ekipe pa prejmejo diplome in zanimive praktične nagrade.
LJUBLJANA - V soboto in nedeljo, 14. in 15. septembra 2019, bo na Gospodarskem razstavišču potekal Otroški bazar, največji izobraževalno-sejemski dogodek za družine pri nas. Letos se na njem predstavlja tudi multimedijski center Doživi Evropo.
Vabimo vas, da v šolskem letu 2019/20 sodelujete v prenovljenem izobraževalnem programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, namenjenem ozaveščanju in izobraževanju dijakov in učiteljev o EU in z njo povezanih temah ter usposabljanju dijakov za aktivno državljanstvo.
Ob začetku novega mandata Evropskega parlamenta vabimo urednike, novinarje in predstavnike medijev na spoznavno SREČANJE S POSLANKAMI IN POSLANCI EVROPSKEGA PARLAMENTA IZ SLOVENIJE, ki bo v petek, 13. septembra 2019, ob 10. uri v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani.
Evropski parlament je danes v Strasbourgu z aklamacijo izvolil pet kvestorjev za dve in polletni mandat. V sredo so poslanci izvolil 14 podpredsednikov ter glasovali o velikosti 20 odborov in dveh pododborih. 
Evropski poslanci so danes za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili Davida Sassolija, ki je v drugem krogu glasovanja prejel 345 od 667 veljavnih glasov.
Evropski parlament je na mobilni aplikaciji Citizens' App zagnal serijo podcastov z naslovom Moja zgodovina, v katerih se srečujejo zgodovina in življenja evropskih državljanov. Kot prva bo v 24 uradnih jezikih Evropske unije objavljena pripoved 91-letne Elze Mavrič Kumar iz Goriških Brd.
Danes začenja delo 9. sklic Evropskega parlamenta po prvih neposrednih volitvah 1979. Izvoljeni poslanci prihajajo iz 190 političnih strank v 28 državah članicah, med njimi je 60 % moških in 40 % žensk. Novih poslancev je 61 %.
Vir: DVK
Državna volilna komisija je danes objavila končne uradne rezultate volitev v Evropski parlament. Volitev se je udeležilo 28,89% volilnih upravičencev.
Kako bo potekala sestava novega Parlamenta in Komisije?
V nedeljo, 26. maja 2019, smo izvolili nove evropske poslance. Slovenijo bodo v Evropskem parlamentu predstavljali Milan Zver (SDS/EPP), Romana Tomc (SDS/EPP) , Franc Bogovič (SLS/EPP), Tanja Fajon in Milan Brglez (oba SD/S&D), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba LMŠ/ALDE) ter Ljudmila Novak (NSi/EPP). 
Evropski praznik demokracije je mimo. Med 23. in 26. majem smo Evropejci oddali glasove na volitvah v Evropski parlament in tako določili smer, v katero se bo EU razvijala v prihodnje. Tudi po zaslugi vseevropske kampanje Tokrat grem volit se je volitev udeležilo precej več ljudi kot leta 2014, s čimer smo volivci prvič po letu 1979 obrnili konstantno padajoči trend udeležbe na evropskih volitvah.
LJUBLJANA – v nedeljo, 9. junija 2019, bo med 10. in 18. uro v parku Tivoli potekal Čarobni dan, ki v slovensko prestolnico prinaša smeh ter zabavo za otroke in vso družino. Pravljično doživetje bodo pospremili številni nastopajoči, kot so Eva Boto, Anika Horvat, skupina Pepel in kri ter Čarodej Toni. S svojimi ustvarjalnimi in izobraževalnimi aktivnostmi se dogodku pridružuje tudi Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Več kot 426 milijonov državljank in državljanov Evropske unije od četrtka do nedelje (od 23. do 26. maja), voli 751 poslank in poslancev devetega sklica Evropskega parlamenta. V nedeljo, 26. maja, bomo ves dan spremljali rezultate glasovanja v Sloveniji in po vsej Evropi. Preverite kdaj in kje bodo objavljeni sprotni izidi.
Vir: EP
Evropski parlament je za lažje medijsko spremljanje poteka volitev v vseh 28 državah članicah pripravil bogat nabor AV gradiva o pripravah ter poteku volitev, dogajanju na voliščih po Evropi, kot tudi posnetke in fotografije glasovanj vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu, vodilnih kandidatov ter predsednikov Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Evropskega sveta.
Vir: EP/Daina Le Lardic
V zadnjih dneh pred volitvami v Evropski parlament so tudi številni posamezniki, znane osebnosti, podjetja in organizacije po vsej Evropi še okrepili svoje aktivnosti za spodbujanje državljank in državljanov Evropske unije k udeležbi na volitve. V minulih mesecih ter v dneh volitev med 23. in 26. majem se bo po vsej EU v organizaciji nevladnih organizacij, podjetij, aktivnih posameznikov ter partnerjev Evropskega parlamenta zvrstilo več kot 2000 dogodkov.
V sredo, 22. maja, smo imeli v Pisarni Evropskega parlamenta čast gostiti naše mlade ambasadorje in njihove mentorje, udeležence projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), v katerem je letos sodelovalo skoraj 600 slovenskih srednješolcev iz 49 šol.
volitve v Evropski parlament so tako rekoč pred vrati. Že jutri, v torek, 21. maja, se začnejo predčasne volitve, ki bodo potekale do vključno četrtka, 23. maja med 7.00 in 19.00. Hkrati pa lahko do srede, 22. maja, do polnoči vsi tisti volivci, ki na dan volitev, v nedeljo, 26. maja, ne bodo v kraju, kjer imajo stalno bivališče, okrajno volilno komisijo obvestijo, da želijo glasovati v drugem kraju na t.i. volišču OMNIA.
V sredo, 15. maja, je v Evropskem parlamentu potekalo zadnje soočenje vodilnih kandidatk in kandidatov glavnih evropskih strank za naslednjo predsednico oziroma predsednika Evropske komisije (tako imenovanih Spitzenkandidatov) pred prihajajočimi evropskimi volitvami 26. maja.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji bo aktivno prisostvovala na Dnevih medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču od 14. do 16. 5. 2019. Tam bo potekal tudi zadnji v seriji dogodkov EU ni hec, kateremu bo sledila debata o Evropski uniji z javnostjo.
Slovenski zmagovalec tekmovanja za nagrado Karla Velikega za leto 2019 je Društvo evropski mladinski parlament s projektom "Ljubljana 2018 - 4. nacionalna konferenca EYP Slovenija.    
Evropska komisija v Sloveniji in Evropski parlament Slovenija v partnerstvu z RTV Slovenija organizirata veliki koncert ob dnevu Evrope.
Pred bližajočimi se volitvami 26. maja, v Pisarni Evropskega parlamenta pripravljamo številne dogodke, nekatere tudi v sodelovanju s partnerji. Različne dogodke pripravljajo tudi naši prostovoljci. Dan Evrope bomo praznovali z velikim koncertom, srečali nas boste na pohodih, na Škisovi tržnici, na Čarobnem dnevu in še kje. Vabljeni!  
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na okroglo mizo Od ideje do pravice – knjige in avtorske pravice, ki bo potekala danes, 6. maja 2019, ob 16.30 v Hiši EU na Dunajski cesti 20.  
EUROBAROMETER 91.11 SLOVENIJA
Najnovejša javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena konec februarja in v začetku marca 2019, izpostavlja nadaljnjo močno podporo Evropski uniji. Kar 68 % vprašanih Evropejcev namreč meni, da je njihova država s članstvom v EU na splošno pridobila – gre za najvišji delež po letu 1983. V Sloveniji je bilo takšnega mnenja 75 % vprašanih.
Mesec dni pred evropskimi volitvami Evropski parlament predstavlja kratek film  »Izberi svojo prihodnost«, s katerim želi ljudi spodbuditi k udeležbi na volitvah.
Naslednji v seriji dogodkov EU ni hec bo v sredo, 24. aprila 2019 v Mestni knjižnici Kranj. 
Četrta v nizu šestih zabavnih evropskih debat s stand up komiki Skečoholiki EU ni hec z Gašperjem Bergantom in Alešem Novakom, bo potekala v petek, 12. aprila 2019, ob 19. uri v Narodnem domu Celje.
Nova projekcija sedežev
Parlament je objavil tretjo projekcijo sedežev sestave naslednjega Evropskega parlamenta, ki temelji na preseku nacionalnih javnomnenjskih raziskav.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na tretjega v nizu šestih zabavnih evropskih večerov s stand up komiki Skečoholiki EU ni hec s Sašem Staretom in Alešem Novakom, ki bo v sredo, 3. aprila 2019, ob 19. uri v Gledališču Koper. 
Evropska unija je objavila javni razpis za prevajanje v 19 uradnih jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. 
Po uspešnem prvencu v Šmarju pri Jelšah Skečoholiki nadaljujejo s turnejo "EU ni hec" v Murski Soboti. Nastopili bodo v Gledališču Park, 18. 3. 2019 ob 19. uri. 
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na prvi stand up večer s komiki Skečoholiki in prijatelji,  ki bo potekal danes, 6. marca 2019, ob 19. uri v Kulturnem domu Knjižnice Šmarje pri Jelšah.
©European Union
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z Deloitte Slovenija organizira dogodek z naslovom »Zmaga lahko samo ambiciozna Evropa«. Vabljeni, da se nam pridružite 13. marca 2019 v Hiši EU ob 16.30 uri.
Parlament je danes objavil prvo projekcijo sedežev sestave naslednjega Evropskega parlamenta, ki temelji na preseku nacionalnih javnomnenjskih raziskav.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas vljudno vabita na briefing za novinarje "100 dni pred volitvami v Evropski parlament", ki bo v petek, 15. februarja 2019, ob 10. uri v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani.
Evropski parlament je v minulih dneh pripravil seminar za slovenske blogerje v Bruslju, na katerem so ti pobliže spoznali kampanjo Tokrat grem volit in evropske institucije. Tudi s tovrstnimi seminarji za predstavnike tradicionalnih, pa tudi novih medijev, Evropski parlament skrbi za boljše poznavanje svoje vloge in dela, posebej pred bližajočimi se evropskimi volitvami. 
Podelitev nagrade Saharov za svobodo misli ukrajinskemu režiserju Olegu Sencovu smo obeležili s slovensko premiero filma »Proces: ruska država proti Olegu Sencovu«, ki ji je sledil pogovor o nagradi, boju za temeljne človekove pravice ter o vlogi, ki jo pri tem lahko igra film.
Evropski parlament je razpisal več pogodb za izvajanje storitev zunanjih strokovnjakov s področja zunanje politike.
V petek, 14. decembra 2018, vas ob 18. uri vabimo na brezplačen ogled dokumentarnega filma »Proces: ruska država proti Olegu Sencovu«.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je na sejmu Narava-Zdravje na gospodarskem razstavišču v Ljubljani pripravila dialog z evropskimi poslanci na temo "Koliko je zdravja na evropskem krožniku".
Društvo Mladi Evropejci organizira pogovor, ki bo 30. novembra, ob 18. uri v Kavarni Slamič.
Vabimo vas na dialog z evropskimi poslanci o zdravi in varni hrani v EU, ki bo v petek, 30. novembra 2018, ob 11. uri na sejmu Narava-zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (Odprti prostor, Hala A2, Dunajska 18).
Na konferenci o zmanjševanju uporabe plastike , ki smo jo pripravili v Kopru, so sodelujoči evropski poslanke in poslanci, strokovnjaki ter predstavniki civilne družbe izpostavili, da boj proti prekomerni uporabi plastike zahteva ukrepanje tako na ravni posameznika kot tudi podjetij in države.
Vabimo vas na okroglo mizo, ki bo v ponedeljek, 26. novembra, ob 11. uri v Zeleni dvorani Območne obrtno-podjetniške zbornice Koper, Staničev trg 1.
Na filmskem festivalu LIFFe bo na ogled prvi izmed treh filmov, nominiranih za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX. Vsi filmi se bodo v prihodnjih tednih predstavili tudi v Novi Gorici in Črnomlju. Projekcije so za gledalce brezplačne, dobitnik nagrade pa bo znan v sredo, 14. novembra v Strasbourgu.
Najnovejša javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena septembra 2018, je potrdila trend naraščajoče podpore članstvu v Evropski uniji. Največ ljudi doslej je članstvo svoje države v EU (62 %; v Sloveniji 56 %) ocenilo kot dobro stvar - gre za najvišji delež v zadnjih 25 letih.  
Novinarje vabimo na briefing ob kavi in rogljičkih, ki bo v petek, 19. oktobra, ob 9.30 uri v Hiši Evropske unije, na Dunajski 20 v Ljubljani.
Ljubljana, 1. oktober 2018 – V okviru 18. festivala za tretje življenjsko obdobje je potekal dialog z evropskimi poslanci o kakovostnem staranju, ki ob spremenjenih demografskih razmerah in hitrem tehnološkem napredku postavlja nove izzive medgeneracijskemu sodelovanju.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas v okviru 18. festivala za tretje življenjsko obdobje, vljudno vabi na dialog z evropskimi poslanci: kakovostno staranje v EU, ki bo v ponedeljek, 1. oktobra 2018, ob 9. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Ljubljana. 7. september 2018-  Dijakinje in dijaki, se želite preizkusiti v delu poslancev v Evropskem parlamentu v Strasbourgu v Franciji? Z ekipo svoje šole in se prijavite na nacionalni izbori za Evrošolo in kmalu lahko odpotujete v Strasbourg.
Gornja Radgona, 26. avgust 2018 - Na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA je v nedeljo, 26. 8. potekal dialog z evropskimi poslanci z naslovom "Kaj bo financirala EU po letu 2020? Spremembe na področju kmetijstva, kohezijske politike, zaposlovanja in izobraževanja".
Vljudno vas vabimo na dialog z evropskimi poslanci o spremembah pri financiranju skupne kmetijske politike, kohezijske politike, socialnih in izobraževalnih programov EU po letu 2020, v nedeljo, 26. avgusta 2018, ob 14. uri na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni (dvorana1).
Hiša Evropske unije
V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji smo objavili razpis za javno naročilo za podporne storitve pri organizaciji komunikacijskih dejavnosti in dejavnosti obveščanja.
Čebelarsko zvezo Slovenije so za nagrado državljan Evrope predlagali vsi naši evropski poslanke in poslanci, od katerih so se prireditve udeležili Lojze Peterle, Tanja Fajon, Franc Bogovič in dr. Igor Šoltes.
Nagrado Evropskega parlamenta državljan Evrope za leto 2018 je prejela Čebelarska zveza Slovenije za pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.
V radijskem EU kvizu za mlade, ki je spomladi potekal na radiu Aktual, sta se najbolje odrezala Fabijan Štrubelj in Žan Boc.  V Hiši EU smo jima podelili glavno nagrado, potovanje v Bruselj.
Evropski parlament, Pisarna v Sloveniji, vljudno vabi na podelitev nagrade državljan Evrope za leto 2018, ki bo v petek, 29. junija 2018, ob 10. uri v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Nagrado državljan Evrope za leto 2018 prejme Čebelarska zveza Slovenije.
Dijakinje ambasadorke ali dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta, pozor! Sodelujte v video natečaju in odpotujte v Strasbourg! Kako sodeluješ? Med počitnicami posnemi kratek video in lahko si med 14 srečneži, ki bodo jeseni odpotovali v Francijo.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je ob koncu šolskega leta 2017/18 pripravila zaključno prireditev v okviru izobraževalnega programa Šola ambasadorka EP, v katerem letos sodeluje več kot 560 mladih iz 49 srednjih in poklicnih šol ter gimnazij iz vse Slovenije.
1. Organizator video natečaja Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Dunajska 20, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju organizator) je organizator video natečaja (v nadaljevanju natečaj) za dijakinje in dijake, ki so v šolskem letu 2017/2018 prejeli naziv Dijak ambasador/ Dijakinja ambasadorka Evropskega parlamenta.
Spitzenkandidat
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, v petek, 15. junija 2018, med 10. in 12. uro, pripravlja zaključno prireditev v okviru izobraževalnega programa Šola ambasadorka EP, ki jo bo možno spremljati v živo na Facebook strani Evropskega parlamenta v Sloveniji.  
Prejemnik nagrade državljan Evrope za leto 2018 je Čebelarska zveza Slovenije. Nagrado je prejela za svojo pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.
Eurobarometer2018
Zadnja anketa Eurobarometra, objavljena eno leto pred evropskimi volitvami, maja 2019, potrjuje vse večjo podporo Evropski uniji.    
Znanstival
Med 1. in 3. 6. 2018 bo ljubljanske ulice ponovno poživil Znanstival – festival dogodivščin. Letos se mu pridružuje tudi Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki za vse znanstvene nadobudneže pripravlja posebno EU dogodivščino v Multimedijskem centru Doživi Evropo.
Prva okrogla miza
Kako preiti iz lineranega h krožnemu ekonomskemu modelu, ki temelji na recikliranju odpadkov in sodelovanju. To je eno od vprašanj, ki jih je naslovila konferenca »Circular Change2018«, ki je potekala v Kostanjevici na Krki, 10. maja, in v Mariboru, 11. maja.
Krožno gospodarstvo in ravnanje z odpadki
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vabi na razprave z evropskimi poslanci in strokovnjaki na temo Krožno gospodarstvo in ravnanje z odpadki, v četrtek, 10. maja, v Kostanjevici na Krki in v petek, 11. maja, v Mariboru.
Koncert ob dnevu Evrope
Vabimo vas na brezplačni koncert ob dnevu Evrope, 9. maja ob 21.uri, ki bo na Kongresnem trgu v Ljubljani združil raznolike pevce, glasbenike, plesalce in akrobate!
Bled, 13. 4. 2018 - Evropska unija želi s pomočjo novih tehnologij omogočiti tudi razvoj podeželja. O tem so na konferenci Evropska akcija za pametne vasi spregovorili evropski komisarji Violeta Bulc, Phil Hogan in Marya Gabriel ter evropska poslanca Franc Bogovič (EPP) in Tibor Szanyi (S&D).
EU odgovarja na izzive razvoja podeželja s konkretnimi ukrepi, zajetimi v akciji EU za pametne vasi. Pridružite se nam na konferenci Evropska akcija za pametne vasi na Bledu, kjer bomo raziskovali ukrepe in priložnosti, ki bodo popeljali evropsko podeželje v »pametno« prihodnost.
Slovenska Bistrica, 5. 4. 2018 – Ob tri dnevnem obisku delegacije Odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj v Sloveniji je potekal posvet o bodočih smernicah evropske kohezijske politike in njenih posledicah za Slovenijo v naslednji finančni perspektivi EU.
Mentorji, ki na 49 slovenskih srednjih šolah vodijo dejavnosti izobraževalnega programa za sodelovanje z Evropskim parlamentom, so se udeležili poglobljenega usposabljanja.
V petek, 2. februarja ob 19. uri, vas vabimo v Filmsko gledališče Idrija, kjer si bomo skupaj ogledali zmagovalca filmske nagrade LUX Nečista kri (Sami Blood). Ogled filma je brezplačen!    
Evropski parlament (EP) v okviru dopolnjevanja svoje interaktivne baze terminov (IATE - InterActive Terminology for Europe) evropskim univerzam nudi možnost akademskega sodelovanja.
Skupina dijakov Druge gimnazije Maribor v Strasbourgu
Preko nacionalnih tekmovanj in programa Šole ambasadorke Evropskega parlamenta vsako leto veliko slovenskih dijakov dobi priložnost da se udeleži mednarodnega zasedanja Evrošole v Strasbourgu.
Udeleženci v pogovoru z evropskima poslancema Tanjo Fajon in Francem Bogovičem
Letošnjega sklopa delavnic Priložnost.EU, ki so potekale tekom jeseni, se je udeležilo več kot 250 mladih, ki so z evropskimi poslanci in svetovalci različnih zaposlitvenih organizacij in institucij odkrivali delovanje Evropskega parlamenta za mlade, zaposlitvene možnosti v institucijah EU in drugih državah Evropske unije.
V Hiši Evropske unije v Ljubljani je v petek potekalo slavnostno odprtje fotografske razstave ob 30. obletnici nagrade Saharova za svobodo misli. Dokumentarni projekt, ki ga Evropski parlament pripravlja skupaj z združenjem Magnum Photos, sta odprli evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije. Razstava bo v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana) na ogled do 22. decembra 2017.
Decembrskemu praznovanju se z dogodki v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana) 16. in 17. 12. 2017 pridružuje tudi Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Slavnostna otvoritev fotografske razstave »Branilci naših svoboščin – 30 let nagrade Saharova« bo v petek, 15. decembra ob 11. uri v Hiši Evropske unije na Dunajski cesti 20.
Simulacija Evropski poslanec za en dan
V nedeljo se je na Fakulteti za družbene vede zaključila tridnevna simulacija Evropskega parlamenta – "Evropski poslanec za en dan". Projekt je na enem mestu združil skoraj sto mladih iz celotne Slovenije, ki so se preizkusili v vlogi evropskih poslancev, tolmačev in prevajalcev ter pobliže spoznali delovanje Evropskega parlamenta.
Hiši EU je potekala okrogla miza o pomenu slovenskega jezika in večjezičnosti v Evropskem parlamentu, na kateri so več kot sto udeležencem spregovorili evropski poslanci dr. Milan Zver, dr. Igor Šoltes in g. Franc Bogovič ter generalna direktorja Evropskega parlamenta g. Valter Mavrič in ga. Agnieszka Walter-Drop.
  Kot vsako leto Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji tudi letos organizira simulacijo Evropskega parlamenta, na kateri se mladi iz celotne Slovenije preizkusi v vlogi evropskih poslancev in spozna delovanje Evropskega parlamenta
Okrogla miza o diskriminaciji
V okviru Filmskih dnevov LUX 2017, je potekala okrogla miza z naslovom Od nasilja do sožitja – šola kot prostor spoštovanja različnosti in integracije, kjer so sodelovali evropski poslanec Franc Bogovič, dr. Zalka Drglin, in Mari Dobnik Žerjav.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta vas v okviru filmske nagrade Lux vabi ogled filma Nečista kri, ki je prejel nagrado Lux Evropskega parlamenta ter okroglo mizo z naslovom:
Evropska poslanka Tanja Fajon
V Ljubljani je potekalo državno tekmovanje Evrošola na katerem dijaki srednjih šol tekmujejo za udeležbo na simulaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Letos je na dogodku sodelovalo več kot 350 mladih iz cele Slovenije.
Evropska poslanca Tanja Fajon in Igor Šoltes
Evropska poslanca Tanja Fajon (S&D) in Igor Šoltes (Zeleni/ESZ) sta se v okviru projekta Slomejci v Hiši EU srečala z dijaki devetih slovensko-govorečih in dvojezičnih srednih šol iz Italije in Avstrije na temo pravic manjšin in kaj lahko EU stori za manjšine.
V četrtek, 9. novembra, se začenjajo letošnji Filmski dnevi LUX, na katerih se bodo slovenskemu občinstvu v Ljubljani, Celju in Idriji predstavili trije izvrstni filmi v najožjem izboru za nagrado LUX.
Evropski poslanec Franc Bogovič in moderatorka dogodka Alenka Blazinšek Domenis
V Hiši EU se je odvila zaposlitvena informacijska delavnica Priložnost.EU, ki je osvetlila temo zaposlovanja mladih. Udeleženci so dobili konkretne informacije z naslovi in kontakti kam, kako in na koga se obrniti pri iskanju službe v EU sferi.
Te zanima, kako lahko stopiš na karierno pot v multikulturnem okolju institucije ali agencije EU? Razmišljaš o zaposlitvi v eni izmed držav članic? Bi kot državljan/-ka EU rad/-a soustvarjal/-a svojo prihodnost? Pridi na zaposlitveno delavnico Priložnost.EU v petek, 20. 10. v Hiši EU v Ljubljani!
Z leve proti desni: 
Matjež Horvat, Mozilla, Lojze Peterle, evropski poslanec, Mark Boris Adrijanič, UBER, Natalija Švab, moderatorka, Marija Kokelj, namestnica Glasnika digitalne tehnologije, Franc Bogovič, evropski poslanec
Kateri so ključni izzivi prihodnosti? Zakaj je enotni digitalni trg potreben in koga moramo postavljati v ospredje? O tem je v petek, 13. 10. tekla beseda na konferenci Enotni digitalni trg – priložnosti in izzivi, ki jo je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Konferenca Enotni digitalni trg  (Ljubljana  ).
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na konferenco Enotni digitalni trg v EU – priložnosti in izzivi, ki bo v petek, 13. oktobra 2017 v Hiši Evropske unije, Dunajska cesta 20, Ljubljana, z začetkom ob 10. uri.
Kdo so moji evropski vrstniki? Kaj počnejo? Kako razmišljajo? Kako lahko kot mlad državljan Evropske unije soustvarjam njeno prihodnost? To je le nekaj vprašanj, ki so jih danes dijaki celjskih srednjih šol zastavili na delavnici Priložnost.EU: Razišči EU, odkrij sebe!.
 (Ljubljana 19/09/0017).
Ljubljano je obiskala delegacija evropskih poslancev Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, ki jo je vodila evropska poslanka Romana TOMC (SDS/ELS) in v kateri so bili še Emilian PAVEL (Romunija, S&D), Kostadinka KUNEVA (Grčija, GUE/NGL) in Joëlle MELIN (Francija, ENF).
Evropski parlament, Direktorat za komuniciranje, načrtuje oddajo javnega naročila za izvajanje dogodkov. Več lahko preberete na spodnjih povezavah. Vabljeni k prijavi!
Nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2017 je danes prejel program »Starejši za starejše« v koordinaciji ZDUS. Dogodka sta se udeležila tudi predlagatelja programa za nagrado, Ivo Vajgl in Igor Šoltes ter Lojze Peterle in Franc Bogovič.
Evropski parlament je nagrado Državljan Evrope za leto 2017 podelil programu Starejši za starejše, ki poteka v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije. Slavnostna podelitev bo v petek, 30.6.2017, ob 11. uri Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani. Vljudno vabljeni!
Zakaj lažne novice? Koliko so k njenemu nastanku prispevali mediji sami? Kaj lahko stori politika? Kakšna je odgovornost stroke? Ali jih je treba posebej regulirati? O tem je danes tekla beseda na okrogli mizi v Hiši EU.
V Festivalni dvorani v Ljubljani je potekal »DOGODEK EP ZA MLADE 2017: Nove ideje za prihodnost EU!« To je bil zaključni dogodek, ki je vključeval vse programe EP za mlade v letošnjem šolskem letu.
Evropski parlament bo 21. junija od 14.30 do 19.30 gostil konferenco na visoki ravni o upravljanju in obvladovanju migracij. Konferenca bo potekala na pobudo predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija in je organizirana s podporo parlamentarnih odborov. Namen konference je najti primerne rešitve za migracijske krize in uresničitev pričakovanj evropskih državljanov.
Danes se je v Hiši EU začel sklop prireditev in slovesnosti ob dnevu Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, pod skupnim naslovom Doživi Evropo, pridi na dneve EU.
Ob dnevu Evrope, 9. maju, bo v Hiši EU pestro in zabavno. Od 5. do 6. ter 8. in 9. maja se bodo vrstili pogovori o izzivih EU, razstava, gledališke predstave, plesni večer, pokušina slaščic, knjižnica na prostem, info stojnica z nagradnimi kvizi, ustvarjalne delavnice.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta je 24. marca, dan pred pričetkom vrha evropskih voditeljev v Rimu, organizirala razpravo na temo ‘EU 2.0 – Alternative nove Evrope’.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Evropa misli – središče evropskih idej vas vabita na delavnico in okroglo mizo za mlade, ki bosta potekali v petek, 24. marca 2017, med 10.30 in 14.00, v Hiši EU na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.    
Lamija Adži Bašar, ena od nagrajenk, ki jima je Evropski parlament decembra lani podelil nagrado Saharov za svobodo misli, je danes, 17. marca, kot gostja okrogle mize v Hiši Evropske unije spregovorila o posledicah nasilja t.i. Islamske države.
Na Fakulteti za turistične študije - Turistica je v petek, 10. marca, potekala konferenca »Transport in turizem, priložnosti in pasti«. Sodelovala sta evropska poslanca Wim van de Camp in Patricija Šulin, člana Odbora za promet in turizem.
V petek, 3. marca 2017, je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, predsednikom Vlade RS Mirom Cerarjem in evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, uradno odprl novo Hišo EU v Ljubljani.  
Antonio Tajani, predsednik Evropskega parlamenta
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vljudno vabi na pogovor o aktivnem državljanstvu in prihodnosti Evropske unije s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem, ki bo v petek, 3. marca 2017, ob 15. uri v Hiši Evropske unije, Dunajska cesta 20, v Ljubljani.
V petek, 17.2., smo gostili mlade na konferenci Delovna mesta prihodnosti v EU. Evropski poslanci, sogovorniki iz gospodarstva in izobraževalnega sistema so poskušali posredovati sporočilo o odgovornih kariernih odločitvah, ki bodo mladim zagotovile zaposlitve na spreminjajočem se trgu dela.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravlja konferenco »Delovna mesta prihodnosti v EU«, ki bo v petek, 17. februarja, s pričetkom ob 8.30 v Hiši Evropske unije, na Dunajski 20 v Ljubljani.
Evropski parlament načrtuje oddajo javnega naročila za storitve vzdrževanja in popravil multimedijske opreme v našem interaktivnem razstavnem prostoru "Doživi Evropo" v Hiši Evropske unije v Ljubljani.
Evropski parlament
Po volitvah predsednika, podpredsednikov in kvestorjev je Evropski parlament v četrtek potrdil še sestavo 22 stalnih odborov.
Antonio Tajani, kandidat EPP, je v zadnjem, četrtem krogu glasovanja, zbral 351 glasov poslancev in tako prehitel protikandidata Giannija Pitello S&D, ki je dobil 282 glasov, ter postal 30. predsednik Evropskega parlamenta.
Informacijska pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji se je pred kratkim preselila na novo lokacijo, kjer smo pridobili tudi pomembno novost - multimedijski center Doživi Evropo, v katerem na dostopen in igriv način obiskovalcem predstavimo Evropski Parlament in Evropsko Unijo v celoti.
Do you want to experience Europe in a whole new way? This is what awaits you in EUROPA EXPERIENCE - the permanent exhibition in the European House Ljubljana.
dobitnici nagrade
Borki za pravice jazidov Nadia Murad in Lamija Aji Bašar sta dobitnici nagrade Saharova za svobodo misli 2016. Tako so 27. oktobra odločili predsednik Parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Slavnostna podelitev nagrade bo v Strasbourgu 13. decembra.
Evropski parlament načrtuje oddajo javnega naročila za produkcijo in predvajanje serije mladinskih radijskih oddaj.
Udeleženci simulacije Evropskega parlamenta.
Včeraj se je na Fakulteti za družbene vede zaključila tridnevna simulacija Evropskega parlamenta "Evropski poslanec za en dan". Projekt je združil skoraj 60 mladih iz celotne Slovenije, ki so se preizkusili v vlogi evropskih poslancev in pobliže spoznali delovanje Evropskega parlamenta.
Udeleženci okrogle mize nagrade LUX (Ljubljana ).
V Cankarjevem domu je potekala v okviru filmskih dnevov Lux okrogla miza z naslovom "Ali smo dovolj občutljivi za stiske otrok". Na okrogli mizi so ugledni gostje spregovorili o težavah, s katerimi se zaradi nasilja in travmatičnih situacij, v katere jih potisne življenje, soočajo otroci.
Prihodnost EU.
V Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji smo pripravili mladinski fotografski natečaj na temo prihodnosti EU. Do 23. 11. nam pošljite avtorsko fotografijo, ki predstavlja vaš pogled na prihodnost Evropske unije.
filmska nagrada LUX
Začenjajo se Filmski dnevi LUX na katerih se bodo slovenskemu občinstvu predstavili trije finalisti za nagrado LUX, ki jo že desetič podeljuje Evropski parlament. Na brezplačnih projekcijah v Novi Gorici, Krškem, Ljubljani in na Ptuju bodo na ogled filmi Bučko, Ko odprem oči in Toni Erdmann.
Evropski parlament je v ponedeljek, 24. oktobra, za generalnega direktorja Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu imenoval Slovenca Valterja Mavriča, ki bo svojo novo funkcijo nastopil 1. novembra 2016.
Evropski parlament je objavil javni razpis, katerega predmet je "pomožno osebje za javne prostore Evropskega parlamenta v Ljubljani".
.
Evropski poslanec za en dan je simulacija Evropskega parlamenta v Sloveniji. Namenjena je študentkam in študentom, ki se želijo preizkusiti v vlogi evropske poslanke ali poslanca in razpravljati o aktualnih perečih vprašanjih v EU.
.
Informacijska pisarna EP je priredila konferenco »Erasmus+: uspehi in izzivi«. Sodelovali so evropski poslanec in stalni poročevalec za program Erasmus+, dr. Milan Zver, evropski komisar Tibor Navracsics ter ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Maja Makovec Brenčič.
VIr: Arhiv kobilarne Lipica
V Sloveniji bo med 21. in 23. septembrom 2016 na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji delegacija Evropskega parlamenta iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI).
.
Evropska poslanka Tanja Fajon in poslanec Igor Šoltes ter veleposlaniki Nemčije, Francije, Velike Britanije, Madžarske in Romunije so se ob evropskem tednu mobilnosti odpravili na kolesarjenje po Ljubljani.
.
Informacijska pisarna EP v Sloveniji bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti organizirala kolesarsko popotovanje po Ljubljani z evropskimi poslankami in poslanci. Evropskima poslancema Tanji Fajon in Igorju Šoltesu se bo pridružila tudi delegacija veleposlanic in veleposlanikov držav EU.
Strasbourg september
Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu bo potekala ena izmed letošnjih najbolj pomembnih razprav: o stanju Evropske unije. Kako zagotoviti, da bo EU uresničila zadane cilje? To bo rdeča nit rednega letnega govora o stanju unije, ki ga bo v EP imel predsednik Evropske komisije.