skip to content
 
 
 

David Sassoli z mladimi o prihodnosti Evrope

01/09/2021

Predsednik Evropskega parlamenta se je v Hiši EU v Ljubljani srečal s predstavniki mladih in civilne družbe. Teme razprave so bile podnebna kriza, stanje evropske demokracije, razmere v Afganistanu, migracijska politika in drugi izzivi sedanjosti in prihodnosti EU.

V torek, 31. avgusta, je v Hiši Evropske unije v Ljubljani potekalo srečanje predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija s predstavniki mladih in civilne družbe v Sloveniji. V poldrugo uro trajajočem pogovoru o prihodnosti Evropske unije pod naslovom Mlade ideje za staro celino so se sogovorniki dotaknili podnebne krize, stanja demokracije v Evropski uniji, aktualnih razmer v Afganistanu in z njimi povezane migracijske in azilne politike EU ter drugih tem, pomembnih za sedanjost in prihodnost Unije.

Predsednik Parlamenta se je v razpravi, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi, med drugim zavzel za izboljšanje demokratičnih procesov v Evropi, ki bi preprečili uveljavljanje diktature večine. Demokracija so jamstva in zagotovila za opozicijo, ampak z možnostjo sprejemanja odločitev, je poudaril. "Demokracija, kjer se ne odloča, v takšno demokracijo se nihče ne zaljubi."

Tudi iz občinstva, v katerem so poleg predstavnikov različnih področij civilne družbe sedeli tudi dijaki iz lani najuspešnejših srednjih šol programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (Gimnazija Nova Gorica, II. gimnazija Maribor in Gimnazija Bežigrad), je bilo slišati kritike razdrobljenosti Evrope zaradi pogosto sebičnih ciljev nacionalnih politik in pozive k močnejši, bolj povezani Evropski uniji, ki se lahko le skupaj zoperstavi ključnim izzivom prihodnosti, od prestrukturiranja ekonomske in politične moči v svetu do migracijskih tokov.

Še posebej pa je to očitno pri spopadanju s podnebno krizo, ki akutno zahteva enotno in usklajeno odzivanje vseh, ne le evropskih držav. Pri tej temi je predsednik Sassoli še posebej poudaril vlogo mladih, brez glasu katerih da ne bi prišlo do sprejetja ambicioznega evropskega zelenega dogovora, njegovi sogovorniki pa so obenem opozorili, da jih oblasti kljub tem spodbudnim besedam pogosto ne slišijo.

Bi radi izvedeli več o vsebini razprave? V celoti si jo lahko ogledate na tej povezavi.

Sodelujte tudi vi v konferenci o prihodnosti Evrope. Predstavite svojo vizijo Evropske unije in konkretne zamisli za njeno izboljšanje na spletni platformi konference. Naj se sliši vaš glas.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli se je dan po razpravi z mladimi udeležil tudi omizja voditeljev na Blejskem strateškem forumu, kjer so s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, podpredsednico Evropske komisije Dubravko Šuico, slovenskim premierom Janezom Janšo in voditelji nekaterih srednjeveropskih in balkanskih držav razpravljali o prihodnosti Evrope.