skip to content
 
 
 
21/09/2016

Delegacija odbora AGRI v Sloveniji

V Sloveniji bo med 21. in 23. septembrom 2016 na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji delegacija Evropskega parlamenta iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI).

Namen obiska osemčlanske delegacije Odbora AGRI v Sloveniji je seznanitev s položajem slovenskega kmetijstva in razvoja podeželja, tako z delovanjem posameznih kmetijskih panog pri nas, kot tudi uspešnim črpanjem evropskih kohezijskih sredstev za razvoj podeželja ter ogled slovenske kulturne in naravne dediščine.

V petek, 23.9. 2016, ob 9.30 bo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS tudi izjava za medije.

Delegacijo odbora AGRI, ki bo na obisku v Sloveniji, bodo sestavljali evropski poslanci:

 1. Eric ANDRIEU, (Francija, S&D) - vodja delegacije, podpredsednik odbora AGRI
 2. Albert DESS, (Nemčija, EPP) – koordinator največje politične skupine v EP (EPP – Evropske ljudske stranke) v odboru AGRI
 3. Maria NOICHL (Nemčija, S&D)
 4. James NICHOLSON (Velika Britanija, ECR) – koordinator politične skupine ECR (Evropski konzervativci in reformisti) v odboru AGRI
 5. Ulrike MÜLLER (Nemčija, ALDE)
 6. Maria Lidia SENRA RODRÍGUEZ (Španija, GUE/NGL)
 7. Martin HÄUSLING (Nemčija, Zeleni)
 8. Gostitelj: Slovenski evropski poslanec Franc BOGOVIČ (SLS/EPP)

***

PROGRAM obiska delegacije Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja v Sloveniji (AGRI) , 21. - 23. septembra 2016:

Sreda, 21. 9. 2016

14.00-15.30         Evrosad, Krško

Skupina Evrosad je največji proizvajalec sadja v Sloveniji. Zastopa več kot tretjino slovenske proizvodnje. Vsako leto sadjarji v skupini proizvedejo približno 22.000 ton sadja. Dogodku se bo pridružil mag. Miran Stanko, župan Občine Krško. (http://www.evrosad.si/)             

16.30-17.45         Dežela kozolcev – muzej na prostem, Šentrupert

Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. Dogodku se bo pridružil župan Občine Šentrupert Rupert Gole. Sodelovali bodo tudi predstavniki razvojne agencije Srce Slovenije iz Litije, ki bodo prisotnim evropskim poslancem predstavili svoje poglede in primere dobrih praks iz Slovenije. (http://www.dezelakozolcev.si/)

20.45-22.30         Ljubljanski grad, Ljubljana

Predstavitev Ljubljanskega gradu in ogled razstave »Ohranimo čebele«, ki prikazuje življenje čebel in slovensko čebelarsko tradicijo in nagovor Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana. (http://www.ljubljanskigrad.si/sl/ljubljanski-grad/)

Četrtek, 22. 9. 2016

8.45-9.10              Državni zbor Republike Slovenije, Ljubljana

Srečanje s podpredsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Primožem Hainzom. (https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home)

9.15-10.45     Državni zbor Republike Slovenije, Ljubljana

Srečanje s člani pristojnih odborov Državnega zbora RS: Odborom za kmetijstvo, gozdarstvo in  prehrano ter Odborom za zadeve Evropske unije. (https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home)

12.30-14.45         Kobilarna Lipica, Sežana

Obisk Kobilarne Lipica, zibelke svetovno znanega Lipicanca. Sledi kosilo v Muzeju kulinarike Krasa, ki je bil obnovljen s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (v višini 4,8 milijona EUR). (http://www.lipica.org)

 

V Sloveniji bo med 21. in 23. septembrom 2016 na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji delegacija Evropskega parlamenta iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI).
VIr: Arhiv kobilarne Lipica

                                                                    Vir: arhiv kobilarne Lipica

 

16.15-16.45         Razgledni stolp Gonjače, Kojsko

Predstavitev penečih vin iz regije. (http://www.brda.si/znamenitosti/kulturne_znamenitosti/2012051415204567/Razgledni%20stolp%20Gonja%C4%8De)

17.00-19.00         Vinska klet "Goriška Brda", Dobrovo v Brdih

 • Predstavitev pridelave vina: od grozda do vina.
 • Predstavitev Mlekarne Planika z direktorico Anko Lipušček Miklavič.
 • Zakuska z izdelki iz lokalnega območja: siri in sušenimi mesninami iz zgornjega Posočja ter vinom iz Goriških Brd. (http://klet-brda.si

Petek, 23. 9. 2016

8.30-9.30              Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana

Srečanje z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije mag. Dejanom Židanom in državno sekretarko mag. Tanjo Strniša. (http://www.mkgp.gov.si/)

9.30-9.50              Izjava za medije - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana

11.15-12.30         Informacijski center Triglavska roža, Bled

Obisk informacijskega centra TNP na Bledu – Triglavska roža. Pridružila se bosta: župan Občine Bled Janez Fajfar in v. d. direktorja dr. Bogomil Breznik. (http://www.tnp.si/dozivljati/C43

15.30-16.45         Čebelarski muzej, Radovljica

Obisk čebelarskega muzeja in srečanje s predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. (http://mro.si/muzeji-in-zbirke/cebelarski-muzej/