skip to content
 
 
 
20/02/2017

Delovna mesta prihodnosti v EU

V petek, 17.2., smo gostili mlade na konferenci Delovna mesta prihodnosti v EU. Evropski poslanci, sogovorniki iz gospodarstva in izobraževalnega sistema so poskušali posredovati sporočilo o odgovornih kariernih odločitvah, ki bodo mladim zagotovile zaposlitve na spreminjajočem se trgu dela.

Poslanka Romana Tomc je uvodoma izpostavila program Jamstvo za mlade, v okviru katere Evropska unija namenja skoraj 0,5 % bruto BDP Evropske unije za reševanje problematike zaposlovanja mladih. »A umetno ustvarjena delovna mesta so lahko uspešna samo za kratek čas.  Ključni so ukrepi, ki spodbujajo gospodarstvo,« je dodala poslanka. Glede  programa je evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) še dodala, da so od leta 2013, ko je brezposelnost mladih dosegla vrhunec, številke brezposelnih upadle za 1,5 milijona. Hkrati pa je poudarila, da je v nacionalni zakonodaji še veliko možnosti za izboljšave.

Vsi govorniki so se strinjali, da je pomembno spodbujanje povezovnaja gospodarstva z univerzami. Že danes se spremembe na delavnih mestih kažejo v spremembah delavnika in predvsem v prekarnih zaposlitvah. »Danes je čas hitrih sprememb, treba zaznati trende, kam gredo, in kako se spreminjati, prilagajati sami kot posamezniki in družba kot celota,« je dejal evropski poslanec Franc Bogovič (EPP).

Poslanec Igor Šoltes (Zeleni) pa je povedal: »Tehnologija ustvarja velike priložnosti za nova delovna mesta, a to prinaša tudi pasti. Vedno več je nadzora, kaj pa pravica do zasebnosti? Postajamo vedno bolj nadzorovani, zato se moramo pogovarjati o tem, kako zamejiti napredek, da ne gre na škodo skupnosti, odnosom in humanosti.«

Nekaj nasvetov za mlade je delil Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: »Realnost presega domišljijo. Včasih deficitarni poklici so danes suficirarni.« Tomaž Zwitter, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko, pa je poudaril, da so bistvene informacije in znanja, ki so uporabna, zato se pri odločitvah ne smemo spustiti na prvo žogo.

Sabina Koleša, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo je  poudarila, da poklici še ne izginjajo popolnoma. »Ne razvija se le tehnologija, saj morajo tudi naravoslovci osvojiti družbne veščine, obenem pa se spreminja tudi prodaja. Delovna mesta, ki zahtevajo kreativnost bodo obstala,« je dejala.

Kakšne so razmere v praksi?

Svoje izkušnje z izzivi pri iskanju kadra so zaupali podjetniki, ki delujejo na visokotehnoloških področjih. Mladim je sporočilo koristna popotnica za pomembne življenjske odločitve, ki so pred njimi. Kot želeni kompetenci sta bili večkrat izpostavljanji spodobnost reševanja problemov in predanost nalogi.

To je potrdil tudi Grega Milčinski, direktor Sinergise: »Bistveno je, kako se lotimo tega, kar počnemo, da ne iščemo bližnjic, da dobimo vau efekt.« Sporočilu, da sta strast in intelekt najpomembnejša, se je pridružil tudi Janez Kotar, predstavnik Inštituta za razvoj brezpilotnih sistemov: »Ne vemo, kaj so poklici v prihodnosti, a če znamo stvari izpeljati z navdušenjem, bomo zagotovo na šli svoj prostor v svetu, kjer bomo ovrednoteni.«

Dobre novice je imel Hubert Kosler, direktor Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki odpira novo tovarno v Kočevju: »Odprli bomo 150-200 delovnih mest. Uvajanje robotov pomeni nova delovna mesta, saj jih mora nekdo servistirati, programiti in sestavljati.«

Znanstvenik Anton Mavretič je na konferenci spregovoril prek videa, saj je trenutno v ZDA. V svojem sporočilu mladim je nakazal nekaj smerinic, ki bodo v prihodnosti vplivale na razvoj vesoljske panoge, predvsem naselitev človeka na druge planete. Poudaril je sodelovanje vseh držav in dodal: »Vse panoge bodo dragocene, od tehničnih in matematičnih ved, astronomije, materialne znanosti, medicine, pa tudi panoge kot so menedžment, posel, umetnost in znanje jezikov.«

Fotografije z dogodka
1. panel: Trg dela v Sloveniji in EU, trendi prihodnosti
2. panel: Priložnosti za nova delovna mesta: od dronov do vesolja