skip to content
 

Dijaki in učitelji, pridružite se nam v novi sezoni programa EPAS!

04/08/2022

S sodelovanjem v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta boste spoznali svojo evropsko domovino, se seznanili s prednostmi, ki vam jih prinaša, in odkrili pomen aktivnega državljanstva.

Dijaki in dijakinje, učitelji in učiteljice, vabimo vas, da se nam pridružite v novi sezoni izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), ki je namenjen srednješolcem, ki želijo izvedeti več o Evropski uniji in obenem okrepiti veščine aktivnega državljanstva.

V šolskem letu 2021/22 je v programu sodelovalo kar 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov, več kot 1000 dijakov in 150 mentorjev, ki so se podali na zanimivo pot odkrivanja EU ter šolam s svojimi veščinami, trudom in iznajdljivostjo priborili naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. S projektom EPAS želimo spodbuditi in okrepiti poznavanje Evropske unije in evropske parlamentarne demokracije ter mladim na zabaven, zanimiv in inovativen način približati njen ustroj, delovanje in vpliv na naša življenja.

Zakaj sodelovati?

Tudi letos ne bo manjkalo zabave, zanimivih izzivov, viharjenja možganov o evropskih tematikah, poučnih dogodkov in nepozabnih druženj. Preko različnih aktivnosti boste na zabaven način nadgradili svoje znanje o tem, kaj pomeni biti evropski državljan, in spoznali prednosti evropske integracije v vsakdanjem življenju. Spoznali boste vlogo Evropskega parlamenta ter pomen aktivnega državljanstva za prihodnost EU.

  • Šola, ki uspešno sodeluje v programu, pridobi enoletni častni naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in prejme posebno plaketo.
  • Sodelujoči dijaki pridobijo in okrepijo znanje in kompetence, kritično mišljenje in veščine aktivnega državljanstva.
  • Dijaki prejmejo naziv dijak ambasador Evropskega parlamenta in potrdilo o sodelovanju v programu.
  • Najboljši dijaki se udeležijo Evrošole, simulacije delovanja Evropskega parlamenta, v Strasbourgu v šolskem letu 2023/24.
  • Učitelji-mentorji poglobijo svoje znanje o evropskih vsebinah in metodah poučevanja, s sodelovanjem v programu in z udeležbo na izobraževalnem seminarju pa lahko pridobijo tudi točke za napredovanje v naziv.
  • Nova poznanstva in možnost mreženja s slovenskimi in evropskimi srednjimi šolami ter dijaškimi domovi.

Sprejmete izziv?

Smo vas uspeli prepričati v sodelovanje v našem programu v prihajajočem šolskem letu? Ne bo vam žal! Izpolnite izjavo o sodelovanju (najdete jo v prilogi na koncu članka) in nam jo pošljite na EPljubljana@europarl.europa.eu  ali maja.mezeg@ipm-institut.si. Čas za prijavo imate do petka, 16. septembra 2022!

Podrobnejše informacije o projektu najdete v priloženih dokumentih spodaj, za morebitna dodatna pojasnila v zvezi s programom pa nam pišite na zgoraj navedena elektronska naslova.