skip to content
 
 
 
07/09/2018

Dijakinje in dijaki, udeležite se tekmovanja Evrošola 2018!

Ljubljana. 7. september 2018-  Dijakinje in dijaki, se želite preizkusiti v delu poslancev v Evropskem parlamentu v Strasbourgu v Franciji? Z ekipo svoje šole in se prijavite na nacionalni izbori za Evrošolo in kmalu lahko odpotujete v Strasbourg.

Evrošola je edinstven projekt, ki mladim omogoča, da iz prve roke spoznajo, kako evropska integracija deluje v praksi in kako 28 držav članic oblikuje stališča in odločitve, ki ključno zaznamujejo naša življenja.

Najboljše ekipe dijakov z nacionalnega tekmovanja, ki ga organizira Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, se bodo uvrstile na simulacijo Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer bodo skupaj z okoli 600 dijakinjami in dijaki iz vse Evropske unije za en dan zavzele plenarno dvorano Evropskega parlamenta ter v svoje roke prevzele odločitve, ki jih sprejemajo evropski poslanci. Več informacij o tem, kako Evrošola poteka in kaj se dogaja v Strasbourgu, najdete na povezavi.

KAKO DO VSTOPNICE ZA STRASBOURG?

Najprej se udeležite nacionalnega izbora, ki ga organizira Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V ta namen sestavite ekipo tekmovalcev, ki lahko šteje od 6 do 24 članov, starih od 16. in 18. let, in se do 14. 9. 2018 prijavite na bit.ly/epslo_evrosola2018.

- V prvem delu tekmovanja bodo izbrane tri ekipe, ki bodo odpotovale v Strasbourg: do 26. oktobra 2018 pripravite čim bolj kreativni predlog kampanje ozaveščanja za volitve v Evropski parlament, ki bodo 26. maja naslednje leto. Kampanja je apolitična, njen cilj pa je privabiti čim več mladih volivcev na evropske volitve. Njihova udeležba na zadnjih evropskih volitvah je bila nižja od 15 odstotkov, kar je precej zaskrbljujoče.

- V drugem delu tekmovanja, v katerem bo sodelovalo dvanajst ekip, bodo izbrane še štiri, ki bodo odpotovale v Strasbourg: ta del bo potekal 7. ali 8. 12. 2018 (končni datum bo potrjen naknadno) v Ljubljani. V njem se bodo udeleženci pomerili v znanju o delovanju EU in Evropskega parlamenta ter izmenjali mnenja v debati o aktualnih evropskih temah.

Na obisk in simulacije Evropskega parlamenta v Strasbourg, ki bodo med januarjem in majem 2019, bo tako iz Slovenije skupaj odpotovalo 7 ekip s svojimi mentorji.

Prijave ekip na tekmovanje Evrošola 2018 zbiramo do 14. 9. 2018, na povezavi bit.ly/epslo_evrosola2018.

Vsa navodila in potrebne informacije prejemete po elektronski pošti.  

Kontakt za vprašanja je epslo.evrosola2018@gmail.com.

Lepo vabljeni k sodelovanju in veliko uspeha!