skip to content
 
 
 
12/04/2017

Doživi Evropo, pridi na dneve EU

Ob dnevu Evrope, 9. maju, bo v Hiši EU pestro in zabavno. Od 5. do 6. ter 8. in 9. maja se bodo vrstili pogovori o izzivih EU, razstava, gledališke predstave, plesni večer, pokušina slaščic, knjižnica na prostem, info stojnica z nagradnimi kvizi, ustvarjalne delavnice.

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta vas posebej vabi, da se udeležite dogodkov Korenine in krila EU, kjer vas bomo popeljali na zabavno in zanimivo spoznavanje skupnih korenin narodov na evropskem kontinentu.

V soboto 6. 5 ob 11. uri bo brezplačno na ogled za širšo javnost gledališka predstava Drobci skupnih evropskih korenin. Zaradi omejenega števla mest vas prosimo, da se predhodno prijavite do srede, 19. aprila 2017 na povezavi http://bit.ly/korenine_krila_6_maj

Pestro dogajanje bo potekalo vsak dan pred Hišo EU (Dunajska cesta 20, Ljubljana), kjer boste lahko na kulinarični razstavi poskusili tipične slaščice iz različnih članic EU, si ob kavici in prigrizku v Živi knjižnici ogledali kratke uprizoritve iz knjige Drobci skupnih evropskih korenin in počeli še marsikaj zanimivega.

VSAK DAN na ploščadi pred Hišo EU - 5., 6., 8. in 9. maja 2017:

  • info stojnica z nagradnimi kvizi in kolesom sreče
  • razstava ob 60. obletnici podpisa rimskih pogodb (v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji)
  • vodenje po interaktivni razstavi Doživi Evropo,
  • Živa knjižnica ob zajtrku kratkimi uprizoritvami in pripovedovanjem zgodb iz knjige Drobci skupnih evropskih korenin (5. in 6. 5.)
  • Knjižnica pod krošnjami
  • ustvarjalni kotiček za mlade (poslikava obrazov, vodne tetovaže, evropski origami)

Dogajanje bo potekalo od 9. do 18.ure, v soboto od 9. do 13.ure.

Pridite in doživite Evropo. Lepo vabljeni!

VEČ INFO O DNEVIH EU

Petek, 5. maj - DEBATA mladih z evropskimi poslanci o koreninah, vrednotah, stanju in prihodnosti EU.

V času, ko se Evropa sooča s številnimi izzivi in v letu, ko obeležujemo 60-letnico podpisa Rimske pogodbe, ki pomeni uradno rojstvo EU, je vprašanj in mnenj o prihodnosti na evropskem kontinentu zagotovo veliko. O teh pomembnih vprašanjih se boste lahko pogovarjali z evropskimi poslanci. Njihove misli bomo zbrali in objavili na družbenih omrežjih.

Petek, 5. maj in sobota 6. maj - GLEDALIŠKA PREDSTAVA Drobci skupnih evropskih korenin, ki združuje klasične pripovedi iz držav članic EU.

Uprizorili jo bodo mladi člani dramske skupine Teater na vas'. Na odru bodo oživeli pisani liki, ki gledalca odpeljejo v čas, ko so Evropi vladali zmaji, vile, velikani, škrati in druga bitja, ki so Evropejce učili uporabe zdrave kmečke pameti, srčnosti, poguma, iznajdljivosti, solidarnosti in delavnosti – torej lastnosti, ki danes odlikujejo evropske državljane.

 

 

PROGRAM PRIREDITEV:

Petek, 5. maj

8.30 Korenine in krila EU: Gledališka predstava Drobci skupnih evropskih korenin (za šole)

9.30 Odprtje dnevov EU in debata slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu z mladimi in mediji »Korenine in krila EU« o koreninah, vrednotah, stanju in prihodnosti EU; Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji (Hiša EU)

11.00 Korenine in krila EU: Gledališka predstava Drobci skupnih evropskih korenin (za šole); Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji (konferenčna dvorana Rim)

12.30 Korenine in krila EU: Sladkanje po evropsko - degustacija tipičnih evropskih sladic; Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji (ploščad pred Hišo EU)

12.30 Korenine in krila EU: Živa knjižnica – kratke uprizoritve in pripovedovanje zgodb iz knjige Drobci skupnih evropskih korenin; Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji (ploščad pred Hišo EU)

19.00 Plesni večer ob evropski glasbi zadnjih 60 let; Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji (konferenčna dvorana Rim)

Sobota, 6. maj

10:00 Korenine in krila EU: Živa knjižnica ob zajtrku – kratke uprizoritve in pripovedovanje zgodb iz knjige Drobci skupnih evropskih korenin ob kavici in prigrizkih; Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji (ploščad pred Hišo Evropske unije)

11.00 - 12.00 Korenine in krila EU: Gledališka predstava Drobci skupnih evropskih korenin, ki združuje klasične pripovedi iz držav članic EU: Evropski parlament, Informacijska pisarna v Sloveniji (konferenčna dvorana Rim)

Ponedeljek, 8. maj

18.00 60 let EU – pogovor o življenju v Evropi nekoč in danes; Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji (pritličje Hiše EU Doživi Evropo)

Torek, 9. maj

10.00 Dialog z državljani z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc; Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji (konferenčna dvorana Rim)

10.00–17.00 Mladinstival, festival mladinskega dela: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji (ploščad pred Hišo EU)

 

Več o dogodkih:

http://www.europarl.si/

http://ec.europa.eu/slovenia/

 

Evropski parlament Evropska komisija