skip to content
 

Dobrodošlica mentorjem programa EPAS v Hiši EU

11/10/2022

S seminarjem za učitelje mentorje smo zagnali sedmo sezono izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v katerem letos sodeluje 79 srednjih šol in dijaških domov ter več kot 200 učiteljev.

Izobraževalni program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je namenjen poučevanju mladih o Evropski uniji, njeni zgodovini, ustroju, delovanju in vplivu na naša življenja, o pomenu evropske parlamentarne demokracije ter krepitvi kritičnega mišljenja in aktivne državljanske drže slovenskih in evropskih dijakov in dijakinj.

Ključno vlogo pri izvedbi programa in opolnomočenju dijakov imajo učitelji mentorji, ki z dijaki skozi celotno leto pripravljajo različne aktivnosti, jih vodijo, usmerjajo in jim predajajo znanje o aktualnih evropskih tematikah in delovanju EU. Začetek letošnje, že 7. sezone EPAS smo tako otvorili s seminarjem za učitelje, na katerem so mentorji na dinamičen, učinkovit, praktičen in zabaven način nadgradili svoje znanje o Uniji in metodah poučevanja evropskih vsebin.

Uvodni, spletni del seminarja je v četrtek, 6. oktobra, potekal predvsem v luči predstavitve samega programa EPAS in aktivnosti, ki jih bodo morali opraviti učitelji in dijaki, da bodo svojim šolam priborili naziv Šole ambasadorke Evropskega parlamenta.

Mentorji so pridobili nove ideje in napotke za poučevanje evropskih vsebin, postavitev informacijske točke, sodelovanje na družbenih omrežjih ter organizacijo dogodka ob dnevu Evrope, spoznali so dobre prakse nekaterih najbolj uspešnih šol v prejšnji sezoni programa, pa tudi različne evropske programe za mlade, ki jih je predstavila Roberta Čotar Krilić iz Zavoda MOVIT.

Od teorije k praksi!

Spletnemu uvodu je sledil praktični seminar v Hiši EU, ki ga je stotnija sodelujočih učiteljev (seminar je bil obvezen za nove mentorje in opcionalen za izkušene) v ponedeljek, 10. oktobra, otvorila z iskreno in razgibano razpravo z evropsko poslanko in poslancema Ljudmilo Novak (ELS), Matjažem Nemcem (S&D) in Klemnom Grošljem (Renew Europe).

Pogovor, ki ga je moderiral TV voditelj Jože Robežnik, je učiteljem ponudil vpogled v delo poslanca, konkreten vpliv EU na naša življenja pa tudi v nekatere najbolj pereče evropske teme in izzive ta hip: energetsko krizo in vojno v Ukrajini, boj proti podnebnim spremembam in spodbujanje aktivnega državljanstva med mladimi in širšo javnostjo.

Učitelji so v teoriji in praksi spoznali tudi nove metode in pristope k poučevanju evropskih vsebin, še posebej v navezavi z letošnjo novostjo v slovenskem srednješolskem kurikulumu - predmetom aktivno državljanstvo, neposredno so izkusili izobraževalne module o EU programa EPAS, ki so brezplačno na voljo na tej povezavi, nadgradili svoje znanje o upravljanju družbenih omrežij ter se udeležili vodenega ogleda multimedijskega centra Doživi Evropo in delavnice o EU.

Glede na odziv in prispevek lahko z gotovostjo trdimo, da je pred nami še ena znanja, radovednosti, ustvarjalnosti in zabave polna sezona projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Hvala vsem mentorjem za udeležbo, se že veselimo nadaljnjega sodelovanja z vami in vašimi dijaki!

Več o programu EPAS izveste tukaj.