skip to content
 

Državljan Evrope

Državljan Evrope

NAGRADA ZA IZJEMNE DOSEŽKE

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope. Ta nagrada se podeljuje za posebne dosežke na naslednjih področjih:

• dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji. To bi lahko zajemalo tudi dejavnosti ali dela državljanov, ki so dejavni v dolgoročnem, čezmejnem ali medkulturnem sodelovanju, s katerim prispevajo h krepitvi evropskega duha.

• Vsakodnevne dejavnosti, ki so konkreten izraz vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.

Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008. Vsako leto jo prejeme do 50 dobitnikov iz vse Evrope.

Slovesnost ob podelitvi nagrade

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravi slavnostno podelitev – kulturni dogodek, s katerim počasti delo in izpostavi prizadevanja izjemnih Evropejcev ter jim preda simbolno nagrado EP v obliki častne medalje.

V Sloveniji so nagrado v preteklih letih prejeli dr. Alojz Rebula, dr. Spomenka Hribar, Boris Pahor, dr. Lovro Šturm, Društvo Simbioza, Drago Jančar, Tomo Križnar, Evgen Bavčar, program ZDUS Starejši za starejše in Čebelarska zveza Slovenije.

Podelitve so v preteklosti izpostavile zanimivo povezavo z arhitekturno in kulturno zapuščino Slovenije. Prva podelitev nagrad Državljan Evrope je potekala v Hiši Evropske unije, sledile so ji podelitve v Cankarjevem domu, Trubarjevem domu upokojencev in v Vodnikovi hiši.