skip to content
 

Filmska nagrada LUX

EVROPSKI PARLAMENT SPODBUJA KULTURNO RAZNOLIKOST

KAJ JE NAGRADA LUX?


Filmska nagrada LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament, je bila ustanovljena leta 2007. Dva glavna cilja, ki ju želi Evropski parlament doseči s podeljevanjem nagrade LUX, sta spodbujanje javne razprave o evropskih temah ter podpiranje distribucije evropskih koprodukcij znotraj Evropske unije. Distribucija je namreč zaradi jezikovne raznolikosti. Ahilova peta evropske filmske industrije.


Filmska nagrada LUX evropskim filmom omogoča, da s financiranjem podnapisov in s pomočjo pri distribuciji dosežejo širše občinstvo. Z nagrado LUX Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

KAJ SO FILMSKI DNEVI LUX?


Predvajanje treh filmov, ki so se prebili v finalni izbor za nagrado LUX, v vseh 27 državah članicah Evropske unije v istem času. Za potrebe LUX filmskih dni so trije filmi iz ožjega izbora podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije. Cilj tega je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado LUX 2013. Teme, ki jih obravnavajo izbrani filmi, so del življenja vsakega med nami, – pripovedujejo naše zgodbe, se dotikajo naših čustev in naslavljajo izzive, s katerimi se vsi soočamo.