skip to content
 

Erasmus+, program, ki povezuje Evropo

12/04/2022

V ponedeljek, 11. aprila, smo v Hiši EU gostili pogovor Mladi za mlade o projektu izmenjav Erasmus+, nedvomno enem najbolj priljubljenih evropskih programov.

Program Erasmus+, ki letos praznuje 35. obletnico delovanja, velja za enega najbolj priljubljenih projektov Evropske unije. Uporabnikom omogoča neformalno in formalno izobraževanje v tujini, namenjen pa je tudi povezovanju in krepitvi skupnih evropskih vrednot na podlagi širjenja obzorij, tkanja prijateljskih vezi in pridobivanja veščin ter izkušenj, ki pridejo prav tudi kasneje v življenju.

O tem, komu je namenjen, kaj ponuja uporabnikom in kako izrkoristiti njegove priložnosti, je tekla beseda na drugem seminarju Mladi za mlade, ki ga je v sodelovanju s prostovoljcema skupnosti skupajsmo.eu Niko Podakar in Urbanom Lečnikom Spaićem organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V pogovoru, ki je potekal v Hiši EU v ponedeljek, 11. aprila, so sodelovali še svetovalka za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na Univerzi v Ljubljani Erika Bolčina, vodja področja terciarnega izobraževanja v Centru CMEPIUS Božidar Grigić, direktorica Mreže MaMa Maja Hostnik in Thomas Baillif, študent z Reuniona, ki je trenutno na Erasmus+ izmenjavi v Ljubljani.

Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.

Program Erasmus je v programsko obdobje 2021-27 vstopil s krepko okrepljenim skoraj podvojenim proračunom, ki bo omogočil znatno povečanje števila uporabnikov, hkrati pa je v njem velika pozornost namenjena povečevanju vključenosti v program tudi za ranljive skupine, ter "zelenim" aktivnostim.

Več o programu Erasmus+ in priložnostih, ki jih ponuja, lahko preberete na spletni strani organizacij Cmepius in MOVIT. Preverite, morda boste našli izmenjavo, ki vam je prav pisana na kožo. 

Projekt Mladi za mlade 

V okviru evropskega leta mladih smo v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s prostovoljcema skupnosti skupajsmo.eu Niko Podakar in Urbanom Lečnikom Spaićem zagnali projekt seminarjev Mladi za mlade, v katerih obravnavamo aktualne evropske teme.

Ste zamudili prvi seminar o svobodi medijev v Evropski uniji? Nič hudega, za vas smo ga posneli. Oglejte si ga na tej povezavi.