skip to content
 
 
 
29/11/2019

Evrošola je povezala dijake debaterje v Hiši EU

V petek, 29. novembra, se je začel letošnji ciklus tekmovanj Evrošola. V šestih tekmovanjih v poznavanju EU in debatnih spretnostih se bodo letos pomerile ekipe iz kar 58 slovenskih srednjih šol in dijaških domov.

Mladi debaterji so v letošnjem združenem izobraževalnem projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola razdeljeni v šest tematskih skupin:

  • Prihodnost EU
  • Varnost in človekove pravice
  • Okolje in obnovljivi viri
  • Zaposlovanje mladih
  • Odnos mladih do alkohola in drog
  • Migracije in integracija

Sodelujoče šole so razdeljene v pare, vsakemu izmed njih pa je dodeljena po ena debatna trditev. Tik pred začetkom duela tekmovalci s pomočjo žreba ugotovijo, ali bodo trditev zagovarjali ali izpodbijali, nato pa po kratki pripravi soočijo svoje prezentacijske in argumentacijske sposobnosti.

Zmagovalci osvojijo pot v Strasbourg

Kaj pa nagrada? Tri ekipe, ki so v seštevku rezultata pisnega preizkusa znanja o EU in debate prejele največ točk, bodo v koledarskem letu 2020 obiskale Strasbourg, kjer se bodo dijaki z vrstniki iz vse Evropske unije udeležili simulacije Evropskega parlamenta.

Poleg tega se bodo pridobljene točke štele tudi kot del končnega ocenjevanja, ki bo določilo prejemnico naziva Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta leta 2020.

Kdo so najboljši debaterji prvega kroga?

V prvem tekmovanju na temo prihodnosti EU, ki so ga ocenjevali evropski poslanec Milan Brglez, direktor Inštituta za strateške rešitve Jure Stojan in Hana Brčkalić iz Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, so se najbolje odrezale:

  1. II. gimnazija Maribor
  2. Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana
  3. Škofijska klasična gimnazija

Le kdo bodo najboljši v naslednjih krogih?

Debate lahko spremljate tudi v živo

Posnetke petkovih debat si lahko ogledate na Facebook strani Pisarne EP v Sloveniji, kjer boste lahko v živo spremljali tudi vse nadaljnje debate.