skip to content
 
 
 
30/06/2017

Evropski parlament podelil nagrado Državljan Evrope 2017

Nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2017 je danes prejel program »Starejši za starejše« v koordinaciji ZDUS. Dogodka sta se udeležila tudi predlagatelja programa za nagrado, Ivo Vajgl in Igor Šoltes ter Lojze Peterle in Franc Bogovič.

  • VIDEO z dogodka je dostopen na tej povezavi: VIDEO
  • SLIKE z dogodka si lahko ogledate tukaj: ALBUM

»Program me je fasciniral od prvega dne. Bil sem ganjen nad humanostjo tega programa,« je uvodoma ob današnji podelitvi nagrade v Hiši EU dejal evropski poslanec Ivo Vajgl. »Zelo pomembno je, da smo Slovenci povezani med seboj, da gradimo soglasje, pripravljenost na pomoč, medsebojno spoštovanje - mladi do starejših, starejši do mladih. To je tudi eden od motivov za to nagrado, ki ga je prepoznal tudi Evropski parlament,« je še dodal poslanec.

»To, kar počnete, je lepilo, ki se mu reče solidarnost, empatija do sočloveka,« je evropski poslanec Igor Šoltes dejal nagrajencem in nadaljeval:  »Večja povezanost v multikulturnosti, spoštovanje drug do drugega in nesebična pomoč so vrednote, ki jih moramo prenesti tudi na evropsko raven. Šele takrat bo to zares Evropa vseh Evropejcev.«

Ob podelitvi nagrade iz rok vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemna Žumra je predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik pripravil zahvalo, v kateri je posebej izpostavil prizadevanja gospe dr. Mateje Kožuh Novak in Anke Osterman, ki sta program najprej ustanovili, nato pa tudi predstavili Evropskemu parlamentu ter ponesli glas programa v vso Evropo. »S ponosom se zahvaljujem vsem 3500 prostovoljcem, vodji programa Rožci Šonc. Iskrena hvala vsem prostovoljcem na terenu, ki skrbijo, da program živi in raste.« je poudaril g. Sušnik.

 .
 .

O svojih prijetnih izkušnjah s programom »Starejši za starejše« sta spregovorila tudi vodja programa Rožca Šonc in prostovoljec Željko Kljajič, predsednik društva upokojencev Dravograd.

Rožca Šonc se je spomnila trenutkov, ko prostovoljci obiskujejo ljudi, ki najbolj potrebujejo pomoč in hvaležnost izražajo s solzami v očeh. Solidarnost programa se kaže tudi skozi prizmo medsebojne pomoči tistih, ki pomoč prejemajo. Željko Kljajič je delil izkušnje, kako pomembno je seznaniti mlajše generacije o programu, da razumejo pomen delovanja in njegovo dodano vrednost za starejše.

Program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma »Starejši za starejše« predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva humanitarizma, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.

Program v sedanji obliki teče od leta 2004, izvajajo pa ga že v 298 društvih upokojencev in 13 pokrajinskih zvezah.  Po podatkih Zdusa so prostovoljci v 11 letih opravili približno 6,5 milijona ur prostovoljskega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših. Pomagali so skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

 .
 .

O nagradi

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope, ki se podeljuje za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji v kontekstu vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk.

Letos je Evropski parlament razglasil 50 dobitnikov nagrade Državljan Evrope iz celotne Evropske unije. Osrednji dogodek za vse nagrajence bo 11. in 12. oktobra 2017 v Bruslju.

V preteklih letih so nagrado Državljan Evrope prejeli:

  • 2012: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza;
  • 2013: dr. Boris Pahor;
  • 2014: Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar;
  • 2015: Drago Jančar in Tomo Križnar;
  • 2016: dr. Evgen Bavčar.