skip to content
 
 
 
27/10/2017

Filmska nagrada LUX 2017: tokrat o identiteti in predsodkih

Finalisti filmske nagrade LUX kmalu v slovenskih kinih in na 28. festivalu LIFFE

V četrtek, 9. novembra, se začenjajo letošnji Filmski dnevi LUX, na katerih se bodo slovenskemu občinstvu v Ljubljani, Celju in Idriji predstavili trije izvrstni filmi v najožjem izboru za nagrado LUX.

Na brezplačnih projekcijah bodo na ogled filmi 120 utripov na minuto (120 Beats per minute), Nečista kri (Sameblood) in Vestern (Western). Evropski parlament želi z nagrado LUX povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti evropskemu občinstvu, da si jih ogleda, in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo.

Letošnji finalisti nagrade LUX 2017 začenjajo svojo pot po Sloveniji na filmskem festivalu LIFFe, kjer bodo 9. in 17. novembra 2017 na ogled filmi 120 utripov na minuto (120 Beats per minute), Nečista kri (Sameblood) in Vestern (Western).

 

Na voljo so še vstopnice za film Vestern, v četrtek, 9. 11. ob 19.30 na http://bit.ly/LUX_2017

Film bo predvajan simultano v kinematografih po vsej Evropi, sledil bo pogovor z ustvarjalci filma v neposrednem prenosu iz Bruslja. Vaša vprašanja boste lahko zastavili prek Twitterja.

V Cankarjevem domu bo po projekciji filma Nečista kri v petek, 17. 11. potekala tudi okrogla miza na temo  integracije, zastraševanja, nasilja v šoli oz. bullying, identiteta, sprejemanja različnosti skozi percepcijo pomembnih in osnovnih vrednot evropske družbe - svoboda, toleranca, spoštovanje različnosti in nediskriminacija v šoli kot okolju, ki bi moralo te vrednote zagotavljati. Sodelovali bodo evropski poslanci in strokovnjaki s tega področja.

 Filmi bodo svojo pot po Sloveniji nadaljevali v Celju med 29. novembrom in 1. decembrom  ter v začetku februarja 2018 še v Idriji.

 

Kaj je nagrada LUX

 Evropski parlament filmsko nagrado LUX (LUX film prize) podeljuje od leta 2007.

Mednarodna žirija izbere tri najboljše filme, končna odločitev, kdo med finalisti se bo sprehodil po rdeči preprogi Evropskega parlamenta, pa je v rokah evropskih poslancev, ki izglasujejo zmagovalca. Vsi trije filmi, ki so na ogled v več kot 100 kinematografih po vsej Evropi in na številnih filmskih festivalih, so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire in doseže tako širok krog gledalcev.

Za svoj najljubši evropski film lahko glasujejo tudi gledalci, ki z glasovanjem prek spletne strani  luxprize.eu/audience-mention izberejo dobitnika nagrade občinstva. Med oddanimi glasovi bo žreb določil izbranca, ki bo naslednje leto odpotoval na mednarodni filmski festival v čeških Karlovih Varih, kjer bodo razglasili zmagovalni film po izboru občinstva.

Z nagrado LUX Evropski parlament že enajst let pod žaromete postavlja filme, ki segajo v osrčje evropske javne razprave o aktualnih političnih in družbenih vprašanjih, premislek o evropski identiteti in vrednotah kot tudi o kulturni in jezikovni raznolikosti, dveh temeljnih načelih Evropske unije, ki sta zapisani v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah.

 

Slavnostna podelitev Filmske nagrade LUX za leto 2017 bo 14. novembra v Strasbourgu, ob prisotnosti Evropske filmske akademije in Evropske komisije.

 

 

PROGRAM FILMSKIH PROJEKCIJ V LJUBLJANI:

* Četrtek, 9. 11. ob 11.00 - Kinodvor: 120 utripov na minuto (120 Battements par minute)

Film se dogaja v Franciji v zgodnjih 1990ih. Prikazuje zgodbo aktivistov, ki se borijo za boljšo obveščenost javnosti o nevarnostih aidsa in za boljša zdravila za obvladovanje bolezni.

 

* Četrtek, 9. 11. ob 19.30, Kosovelova dvorana Cankarjevega dom: Vestern (Western)

Film govori o ekonomskih migrantih in vključevanju v družbo, jemlje pa elemente iz klasičnih filmov o kavbojih in Indijancih. Gre za zgodbo nemških delavcev v Bolgariji.  

 Po projekciji filma pogovor z ustvarjalci filma v neposrednem prenosu iz Bruslja in zastavljanjem vprašanj prek Twitterja.

 

*Petek, 17. 11. 2017 ob 11.00, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma: Nečista kri (Sameblod)

Film se posveča težavam 14-letne Laponke, ki odide iz svoje skupnosti na severu Evrope in se mora soočiti z rasizmom zaradi svojega izvora.

Po projekciji filma okrogla miza na temo integracije, zastraševanja, bullyinga in sprejemanja različnosti