skip to content
 
 
 

Fotografska razstava ob 30. obletnici nagrade Saharova

07/12/2017

Slavnostna otvoritev fotografske razstave »Branilci naših svoboščin – 30 let nagrade Saharova« bo v petek, 15. decembra ob 11. uri v Hiši Evropske unije na Dunajski cesti 20.

 

Nagrado Saharova podeljuje Evropski parlament posameznikom in organizacijam, ki so izjemno prispevali k boju za človekove pravice po vsem svetu. Ob 30. obletnici nagrade, Evropski parlament v sodeluvanju z Magnum Photos predstavlja nov dokumentarni projek - fotografsko razstavo z naslovom »Branilci naših svoboščin – 30 let nagrade Saharova,« ki daje glas štirim aktivistom, ki so posvetili življenje zagovarjanju človekovih pravic po vsem svetu: Samrithu Vaingu, Asmi Kaoueš, Amehu Mekonnenu in Jadranki Miličević, ter predstavlja vznemirljivo potovanje po njihovem vsakdanu skozi objektive fotografov Magnum Photos.

Nekateri od navedenih aktivistov se trudijo zaščititi materialne pravice posameznikov, spet drugi se zavzemajo za pravice žensk, svobodo govora, preprečevanje radikalizacije in zatiranja manjšin.

Otvoritev fotografske razstave »Branilci naših svoboščin – 30 let nagrade Saharova« bo v petek, 15. decembra 2017, s pričetkom ob 11. uri v Hiši Evropske unije na Dunajski 20 v Ljubljani, kjer bosta zbrane nagovorili tudi evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D) in varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer. Razstava bo na ogled od 15. do 22. decembra 2017.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do 13. decembra 2017 na http://bit.ly/PrijaveSaharov2017

 

 

Spoštovanje človekovih pravic je ena temeljnih vrednot Evropske unije. Vsaka kršitev teh pravic škoduje demokratičnim načelom, na katerih temelji naša družba, najsi poteka znotraj ali zunaj EU. Evropski parlament se proti kršitvam bori z različnimi ukrepi, že od leta 1988 pa posameznikom in organizacijam, ki izjemno prispevajo k boju za človekove pravice, podeljuje nagrado Saharova za svobodo misli.

Dobitnica letošnje nagrade Saharova je Demokratična opozicija v Venezueli, ki opozarja na razmere v tej južnoameriški državi, kjer se gospodarski položaj slabša, vse več pa je tudi kršitev človekovih pravic.