skip to content
 

Imamo favorita za mladinsko nagrado Karla Velikega 2023!

21/03/2023

V imenu Slovenije se bo za prestižno evropsko mladinsko nagrado s preostalimi 26 nacionalnimi zmagovalci pomeril Evropski mladinski parlament Slovenije.

Letošnji zmagovalec slovenskega nacionalnega predizbora za mladinsko nagrado Karla Velikega 2023 je Evropski mladinski parlament Slovenije (EYP Slovenija), ki mu je z lansko 8. nacionalno selekcijsko konferenco v Ljubljani, spodbujanjem aktivnega državljanstva in čezmejnega sodelovanja mladih ter krepitvijo dialoga med mladimi Evropejci o ključnih družbenih temah uspelo prepričati žirijo v sestavi evropskih poslancev Romane Tomc (ELS) in Matjaža Nemca (S&D) ter podpredsednika Mladinskega sveta Slovenije (MSS) za mednarodno sodelovanje Žiga Ciglariča, da mu je prisodila prvo mesto med štirimi kandidati.

Za prvouvrščenim projektom so se v letošnjem izboru zvrstili projekt Zveze študentskih klubov Slovenije Mednarodni otoček Škisove tržnice 2022, dobrodelni projekt Društva tabornikov Rod svobodnega Kamnitnika, Kluba škofjeloških študentov in lokalnih humanitarnih organizacij Škrat za en dan 2022 ter serija Tematskih pogovornih večerov organizacije Mladi za vrednote NOB.

Kdo bo prejel mladinsko nagrado Karla Velikega?

Evropski mladinski parlament Slovenije se bo v drugi fazi izbora prejemnika letošnje mladinske nagrade Karla Velikega, ki jo Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna vsako leto podeljujeta uspešnim projektom, pomeril z nacionalnimi zmagovalci iz drugih 26 članic EU. 

Nagrada za uspešne projekte, ki jih izvajajo mladi za mlade in ki prispevajo k razvoju Evrope, poleg prestižne lovorike prinaša tudi finančni prispevek v višini 7500 evrov za zmagovalca oziroma po 5000 in 2500 evrov za drugo- in tretjeuvrščeni projekt.

Zmagovalec letošnjega natečaja bo razglašen v petek, 12. maja 2023, na slovesnosti v Aachnu.

Izvajate projekt, ki si zasluži priznanje? Prijavite se prihodnje leto!

Ste stari od 16. do 30. let in ste vpeti v projekt, ki ima evropske dimenzije? Potem poskrbite, da ne boste spregledali prijav na natečaj za nagrado Karla Velikega za prihodnje leto, ki se bo predvidoma začel na začetku leta 2024. Več o nagradi izveste na tej povezavi.