skip to content
 

Kakšna bo prihodnost Ukrajine?

24/11/2022

V Hiši EU bomo v petek, 2. decembra, organizirali razpravo o aktualnih razmerah v Ukrajini, njeni prihodnosti in o prejemnikih prestižne nagrade Saharova za svobodo misli.

Evropski parlament je prestižno nagrado Saharova za svobodo misli letos podelil ukrajinskemu narodu za njegov boj za suverenost, ozemeljsko celovitost in demokracijo. Ob tej priložnosti bomo v Hiši EU v petek, 2. decembra ob 11. uri organizirali razpravo o izzivih, s katerimi se trenutno spopada Ukrajina, in njenih perspektivah.

Kakšni so potencialni scenariji nadaljevanja vojne? Bodo krivci za vojne zločine odgovarjali? Kakšna je prihodnost Ukrajine? Odgovore na ta in povezana vprašanja bomo iskali z:

  • Andrija Taran, veleposlanik Ukrajine v Sloveniji
  • dr. Milan Brglez, evropski poslanec (S&D)
  • Branko Soban, publicist
  • Ana Miklaševič, slikarka
  • dr. Evgenij Gorešnik, raziskovalec
  • Oleg Rogoza, Evropski mladinski parlament Slovenija
  • Olga Moroz Perič, Zavod Rokavička
  • Andrija Hevka, KD Ljubljana-Kijev

Razpravo, ki jo bo vodila novinarka RTV Slovenija Petra Prešeren, lahko spremljate v neposrednem prenosu na naših profilih na Facebooku, YouTubeu in na kanalu STAvŽivo.

Kaj je nagrada Saharova?

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova za svobodo misli. Že od leta 1988 jo podeljuje posameznikom in organizacijam, ki se zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je po sovjetskem fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu, spremlja pa jo tudi denarna nagradav višini 50 000 evrov. Več o nagradi izveste na tej povezavi.

Letošnja slovesna podelitev nagrade Saharova bo 14. decembra v Strasbourgu.

Vabljeni k ogledu naše spletne razstave o nagradi Saharova, ki jo najdete tukaj.

Ste zamudili prejšnje razprave?

V Studiu Evropa redno gostimo razprave o aktualnih evropskih vprašanjih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov. Posnetke dosedanjih razprav najdete v našem video arhivu.