skip to content
 

Kakšne Evrope si želimo?

25/04/2022

Ob koncu konference o prihodnosti Evrope, katere namen je preoblikovati želje in predloge državljanov v konkretne ukrepe za reformo EU, bomo v Studiu Evropa v petek, 6. maja, gostili razpravo o njenih dosežkih.

Po enem letu razprav z državljani se te dni zaključuje konferenca o prihodnosti Evrope (COFOE), zastavljena kot demokratični eksperiment,  ki naj bi evropske državljane čim bolj dejavno vključil v sooblikovanje in razmislek o prihodnji poti EU.

V Studiu Evropa bomo v petek, 6. maja, ob 11. uri z gosti ovrednotili izkupiček konference in predstavili različne poglede na ključne evropske izzive. Od notranjega evropskega razvoja, odziva na rusko invazijo na Ukrajino, prihajajočo gospodarsko krizo  ter obvladovanja pandemije in njenih posledic je odvisen pomen in vpliv EU doma in v svetu.

Bodo države članice EU uresničile sporočila in želje državljanov, ki so jih ti podali na konferenci glede prihodnjega ustroja Unije? Kakšni predlogi za spremembe odločanja znotraj EU so na mizi? Kako se bo EU spoprijela z izzivi na področjih gospodarskega razvoja, socialne pravičnosti, zelene in digitalne transformacije, krepitve demokracije, upravljanja migracij, ...? Ali je v EU slišan glas mladih in koliko so bili ti vključeni v konferenco? Se bo EU razvijala v smeri notranje krepitve ali Evrope več hitrosti?

Odgovore na ta in povezana vprašanja bomo poiskali z našimi gosti:

  • evropska poslanka Ljudmila Novak (ELS)
  • dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji
  • prof. dr. Matej Avbelj, Nova univerza
  • Olga Černe, udeleženka foruma državljanov COFOE
  • Jaša Levstik, Evropski mladinski parlament Slovenije

Razpravo, ki jo bo vodila novinarka Radia Slovenija Anja Hlača Ferjančič, lahko spremljate v živo v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani (v tem primeru nam prosimo napovejte vašo udeležbo na anita.tusar@ep.europa.eu) ali pa v neposrednem prenosu na naših profilih na Facebooku in YouTubeu.

Vabljeni v našo družbo!

Ste zamudili prejšnje razprave?

V Studiu Evropa redno gostimo razprave o aktualnih evropskih vprašanjih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov. Posnetke dosedanjih razprav najdete v našem video arhivu.