skip to content
 
 
 

Kako svobodni so evropski mediji?

28/04/2021

Na dan svobode tiska bomo v Studiu Evropa razpravljali o pomenu svobodnih medijev in medijskega pluralizma za družbo in o tveganjih, ki spremljajo novinarski poklic. Pridružite se nam v ponedeljek, 3. maja, ob 12. uri.

Nedavni umor grškega novinarja Giorgosa Karaivaza je že četrti tovrstni primer v EU v zadnjih petih letih, kar nakazuje na konstantno nazadovanje medijske svobode v več državah članicah. Novinarji so v zadnjih letih vse bolj izpostavljeni grožnjam, še zlasti na spletu, pa tudi prekarizaciji delovnih razmerij in samocenzuri zaradi političnih pritiskov.

Pandemija covida-19 je še dodatno razgalila že prej obstoječe probleme v medijski industriji in ponudila vladam po vsem svetu krinko za nadaljnje poslabševanje negativnih trendov na področju medijske svobode, varnosti novinarjev in medijskega pluralizma.

O pomenu svobodnih medijev za demokracijo, varnosti novinarjev v Evropi in konkretnih predlogih za izboljšanje pogojev njihovega dela bomo v Studiu Evropa spregovorili v razpravi z naslovom Kako svobodni so evropski mediji? na svetovni dan svobode tiska, v ponedeljek, 3. maja, ob 12. uri.

Z nami bodo:

  • evropski poslanec dr. Milan Zver (EPP)
  • evropska poslanka Tanja Fajon (S&D)
  • evropska poslanka Irena Joveva (RE)
  • Renate Schroeder, direktorica Evropske federacije novinarjev (EFJ)
  • Pavol  Szalai, vodja deska EU/Balkan, Novinarji brez meja (RSF)

Pogovor bo vodil novinar TV Slovenija Seku Conde, v živo pa ga lahko spremljate na našem Facebook profilu ali na Youtubeu.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je nedavno na odboru EP za kulturo in izobraževanje napovedal pripravo evropske zakonodaje o svobodi medijev. Tudi podpredsednica komisije Vera Jourova je že večkrat opozorila, da Evropa potrebuje dodatna orodja za odpravo groženj neodvisnim medijem.

V tokratni spletni razpravi bomo poskušali odgovoriti na nekatera ključna vprašanja:

  • Zakaj je EU v zadnjem času izgubila primat na področju medijske svobode, sodeč po zadnjem letnem poročilu organizacije Novinarji brez meja, ki meri indeks medijske svobode že vse od leta 2002?
  • Kako bi lahko nova evropska zakonodaja o svobodi medijev nadgradila obstoječo zakonodajo in zagotovila boljše financiranje medijskih hiš, varnost novinarjev in uporabo EU pravil konkurence pri medijskih združevanjih, ki omejujejo pluralnost medijev?
  • Na kakšen način se bodo razmere na področju medijske svobode v članicah EU odražale v letošnjem poročilu Evropske komisije o stanju pravne države?

Vabljeni v našo družbo v ponedeljek, 3. maja, točno opoldne.

Obiščite arhiv Studia Evropa

V našem virtualnem Studiu Evropa redno gostimo spletne razprave, v katerih v družbi evropskih poslancev in področnih strokovnjakov iščemo odgovore na različna aktualna evropska vprašanja.

Ste zamudili katero od naših razprav? Nič hudega, najdete jih v spletnem arhivu. Prijeten ogled!

Bi radi prejemali obvestila o dogodkih, ki jih pripravljamo? Zaupajte nam vaš kontakt s klikom na to povezavo. Obljubimo, da bomo z njim vestno ravnali in da vas bomo obveščali zmerno in z občutkom.