skip to content
 
 
 
02/07/2019

Konstituiran je 9. sklic Evropskega parlamenta

Danes začenja delo 9. sklic Evropskega parlamenta po prvih neposrednih volitvah 1979. Izvoljeni poslanci prihajajo iz 190 političnih strank v 28 državah članicah, med njimi je 60 % moških in 40 % žensk. Novih poslancev je 61 %.

Danes ob 10. uri je odhajajoči predsednik Antonio Tajani v Strasbourgu uradno odprl konstitutivno zasedanje 9. sklica Evropskega parlamenta.

Volitve predsednika Evropskega parlamenta se bodo začele jutri ob 9. uri. Kandidaturo lahko predložijo bodisi politične skupine ali najmanj ena dvajsetina poslancev do danes do 22. ure. Volitve bo nadzorovalo osem poslancev.

Na podlagi rezultatov evropskih volitev, ki so v 28 državah članicah Evropske unije potekale med 23. in 26. majem, udeležilo pa se jih je 51% volilnih upravičencev, je bil danes v Strasbourgu uradno konstituiran novi Evropski parlament. 61% evropskih poslank in poslancev je novincev, delež poslank (40%) je višji glede na prejšnji sklic (37%).

Najmlajša je evropska poslank z Danske Kira Marie Peter-Hansen (21), najstarejši pa je poslanec Silvio Berlusconi iz Italije (82).

Novi parlament sestavlja sedem političnih skupin – ena manj v primerjavi s prejšnjim sklicem parlamenta. Vsi evropski poslanci, ki se še niso pridružili politični skupini, so uvrščeni v skupino nepovezanih poslancev, vendar se lahko kadarkoli odločijo za vstop v politično skupino. Po letu 2009, ko je vstopil v veljavo novi poslovnik parlamenta, mora politična skupina imeti najmanj 25 članov iz najmanj sedmih držav članic.

 

Končni rezultati evropskih volitev

Seznam vseh poslank in poslancev glede na politično skupino in nacionalnost