skip to content
 
 
 
17/03/2017

Lamija Adži Bašar: »Bom glas tistih, ki so brez glasu«

Lamija Adži Bašar, ena od nagrajenk, ki jima je Evropski parlament decembra lani podelil nagrado Saharov za svobodo misli, je danes, 17. marca, kot gostja okrogle mize v Hiši Evropske unije spregovorila o posledicah nasilja t.i. Islamske države.

»Sem ena izmed 1000 žensk, ki jih je prijela Islamska država. Avgusta 2014 so vstopili v našo vas Kočo. Ugrabili so ženske in dekleta ter jih nato prodajali. Mene so prodali petkrat. Mučili so me vsak dan. Enako so počeli z deklicami, ki so bile mlajše od mene,« je uvodoma povedala 19-letna Lamija Adži Bašar.

»Moja prijateljica je nekega dne stopila na mino in na mestu umrla. Še sedaj slišim njene krike. Takrat sem se odločila, da bom širila to sporočilo, da bo ves svet izvedel, kaj dela Daeš,« je dejala Adži Bašar.

Skupaj z Nadio Murad, prav tako prejemnico nagrade Saharova, kot pripadnici iraških jezidov Evropsko unijo pozivata naj stori več za zaščito teh ljudi, katerih nadaljnja usoda tudi zaradi naraščajočega števila notranjih konfliktov med etničnimi manjšinami v Iraku ni jasna, oziroma naj jim omogoči vsaj varno zatočišče.

»Evropska unija se je prepozno začela ukvarjati s problematiko beguncev. Vsaka država je zase reševala ta problem,« je dejala evropska poslanka Patricija Šulin. Poudarila je, da EU problema vojn ne bo rešila sama, temveč morajo sodelovati tudi drugi deležniki, kot OZN, pa tudi Amerika in Rusija bi morali sesti za skupno mizo in poiskati diplomatsko rešitev. Erdogan izsiljuje EU za finančna sredstva, od katerih jih verjetno dobršen del ne gre za begunce, temveč se porabijo za druge projekte v državi, je še dejala poslanka.

Metka Naglič iz Amnesty International je dejala, da je še zmeraj 3800 otrok v tem trpljenju in da pogum takih ljudi predstavlja žarek upanja v svetu, ki je v zadnjem času postal še temnejši. »Navadili smo se na vojna grozodejstva. Ta nas več ne osupnejo,« je še povedala. Spregovorila je tudi o tem, kako so zaradi dogovora EU-Turčija številni, med njimi tudi ženske in jezidi, ostali ujeti na grških otokih v nemogočih razmerah.

Nagrajenka Lamija Adži Bašar se je v popoldanskem delu obiska v Sloveniji srečala tudi s poslanci Državnega zbora Republike Slovenije ter s predsednikom Odbora za zunanje zadeve.

Nagrada Saharova

Evropski parlament od leta 1988 vsako leto podeli nagrado Saharova posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Dobitniki prejmejo tudi finančno podporo za svoja prizadevanja.

Fotografije z dogodka so dostopne na naši Facebook strani ali tukaj http://bit.ly/2mosFmh