skip to content
 
 
 
28/11/2016

Mladi so se preizkusili v vlogi evropskih poslancev

Včeraj se je na Fakulteti za družbene vede zaključila tridnevna simulacija Evropskega parlamenta "Evropski poslanec za en dan". Projekt je združil skoraj 60 mladih iz celotne Slovenije, ki so se preizkusili v vlogi evropskih poslancev in pobliže spoznali delovanje Evropskega parlamenta.

Udeleženci simulacije Evropskega parlamenta
Udeleženci simulacije Evropskega parlamentaFoto: Tadej Bavdek

"Evropski poslanec za en dan" je vsakoletna simulacija Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki jo organizira Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, namenjena vsem mladim, ki se želijo preizkusiti v vlogi evropskih poslank in poslancev ter razpravljati o aktualnih perečih vprašanjih v evropskem in svetovnem političnem prostoru. Udeleženci so letos razpravljali o migracijski in azilni politiki EU, na koncu pa pripravili tudi poročilo o predlogu uredbe o vzpostavitvi skupnega postopka za mednarodno zaščito.

Na petkovi otvoritveni slovesnosti so o pomenu dogodkov, na katerih mladi skozi simulacijo spoznavajo delovanje institucij Evropske unije, spregovorili mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, Zoran Stančič, predstavnik Evropske komisije v Sloveniji in mag. David Brozina, generalni direktor za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve. Sledila je okrogla miza na temo prihodnosti Evropske unije, na kateri sta evropska poslanka Tanja Fajon in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Sophie Honey spregovorili o izzivih, s katerimi se Unija trenutno sooča in o njeni prihodnosti . Evropska poslanka Tanja Fajon je izpostavila, da ima »Evropska unija ogromno pozitivnih zgodb. Vrednote, ki smo jih uspeli vzpostaviti v EU, nam med drugim zagotavljajo tudi mir in svobodo. To, kar smo v šestdesetih letih zgradili, moramo zato obvarovati.« Poleg tega pa meni, da »naši problemi ne segajo le do naših meja, temveč so globali, zato v EU potrebujemo drug drugega.«

 

Okrogla miza o prihodnosti EU
Okrogla miza o prihodnosti EUFoto: Tadej Bavdek
Visoki gostje otvoritvene slovesnosti
Visoki gostje otvoritvene slovesnostiFoto: Tadej Bavdek

Okrogla miza je svoj navdih črpala tudi iz fotografske razstave, v sklopu katere so mladi preko fotografij izrazili svoja razmišljanja o in poglede na prihodnost Evropske unije.

Sobotno dopoldne je minilo v znamenju obiska evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa. Udeležencem je predstavil svoje izkušnje in delo v Evropskem parlamentu ter z njimi spregovoril tudi nekaj besed o aktualni migracijski in azilni politiki EU. Tekom dneva so udeleženci po evropskih političnih skupinah in odborih Evropskega parlamenta, katerih člani so tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, preučevali zakonodajne predloge in predlagali dopolnila. 

V nedeljo so bili na dnevnem redu zadnja usklajevanja in vrhunec dejavnosti Evropskega parlamenta - plenarno zasedanje, kjer so vsi poslanci skupaj razpravljali o vzpostavitvi skupnega postopka za mednarodno zaščito, ter na koncu o predlagani zakonodaji in dopolnitvah tudi glasovali. Mladi so tako pripravili poročilo o predlogu uredbe o vzpostavitvi skupnega postopka Evropske unije za mednarodno zaščito.

Zasedanje Evropskega parlamenta
Zasedanje Evropskega parlamentaFoto: Tadej Bavdek

Udeležba in angažma mladih, ki so se simulacije Evropskega parlamenta udeležili, priča o prepoznanem pomenu in vlogi Evropskega parlamenta. Organizator dogodka, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, bo tudi v prihodnje skrbela za približevanje Evropskega parlamenta in njegovega dela Slovenkam in Slovencem, zlasti mladim, ki predstavljajo ključno skupino v nagovorih Evropskega parlamenta.