skip to content
 
 
 

Poteguj se za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega 2021!

16/11/2020

Si star(a) med 16 in 30 let in se ukvarjaš s projektom, ki ima evropske dimenzije? Prijavi se na natečaj za nagrado Karla Velikega in pridobi dodatna sredstva za svoj projekt!

Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna vsako leto podelita Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega uspešnim projektom, ki jih izvajajo mladi za mlade in ki prispevajo k razvoju Evrope.

Prijave za leto 2021 so se odprle 9. novembra, svoj projekt lahko vključite med nominirance vse do 1. februarja 2021 preko spletnega obrazca.

Nagrada Karla Velikega 2021

V prvi fazi selekcijskega procesa nacionalne komisije izberejo najboljši projekt v vsaki izmed 27 držav članic, nato pa vseeveropska komisija med njimi izbere tri zmagovalce. Nagrada za najboljši projekt na ravni EU znaša 7500 EUR, druga nagrada 5000 EUR, tretja pa 2500 EUR.

Če bodo epidemiološke razmere to dovoljevale, bodo predstavniki vseh 27 izbranih nacionalnih projektov maja 2021 povabljeni v Aachen, kjer se bodo udeležili slovesnosti ob podelitvi nagrade. Hkrati bo potekala tudi podelitev nagrad za leto 2020, ki je bila prestavljena zaradi pandemije covida-19.

 

Pravila

Za nagrado se lahko potegujejo projekti, ki:

  • spodbujajo evropsko in mednarodno razumevanje,
  • krepijo občutek skupne evropske identitete in povezanosti,
  • predstavljajo zgled mladim v Evropi in
  • predstavljajo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

Več o nagradi in prijavi izveš na spletni strani nagrade, obrazec za prijavo pa ti je na voljo tukaj. Za dodatna vprašanja smo ti na voljo na ECYP2021@EP.europa.eu.

Dosedanji dobitniki so nagrade prejeli za projekte, kot so mladinske izmenjave, dogodki na področju športa, umetnosti ali kulture, pa tudi za spletne projekte z evropsko razsežnostjo.

Časovnica
  • 1. februar 2021: zadnji dan za oddajo prijav
  • 15. marec 2021: razglasitev nacionalnih zmagovalcev
  • 11. maj 2021: podelitvena slovesnost v Aachnu

Pretekle nagrade Karla Velikega 

Kot rečeno, se slovesnost, načrtovana za maj 2020, zaradi pandemije ni mogla odviti. Nacionalne komisije so izbrale nacionalne zmagovalce za lansko leto, evropski zmagovalci pa še niso znani.

Slovensko komisijo je najbolj prepričal Evropski mladinski parlament Slovenije s svojo nacionalno konferenco in spodbujanjem dialoga mladih o aktualnih družbenih temah.

Leta 2019 je mladinsko nagrado Karla Velikega prejela italijanska radijska oddaja Europhonica IT, v kateri mladi delijo svoje poglede in mnenja o Evropi. Drugo mesto je osvojil projekt Your European Citizenship, ki mladim Fincem omogoča vpogled v delovanje EU in evropsko kulturo na način, s katerim se lahko poistovetijo. Tretje mesto je zasedel pilotni projekt Muslimani proti antisemitizmu, ki pripadnike mlade muslimanske skupnosti ozavešča o antisemitizmu in širše o problematiki vzpodbujanja nasilja ter o grozečih posledicah, ki jih imajo takšna gibanja za družbo.

Več o lanskih nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi.