skip to content
 
 
 
20/05/2019

Možnosti predčasnega glasovanja

volitve v Evropski parlament so tako rekoč pred vrati. Že jutri, v torek, 21. maja, se začnejo predčasne volitve, ki bodo potekale do vključno četrtka, 23. maja med 7.00 in 19.00. Hkrati pa lahko do srede, 22. maja, do polnoči vsi tisti volivci, ki na dan volitev, v nedeljo, 26. maja, ne bodo v kraju, kjer imajo stalno bivališče, okrajno volilno komisijo obvestijo, da želijo glasovati v drugem kraju na t.i. volišču OMNIA.

Kdaj potekajo evropske volitve?

V Sloveniji bodo volitve potekale v nedeljo, 26. maja. Voli lahko vsak državljan EU s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki je star najmanj 18 let. Volilni upravičenci glasujejo na volišču v kraju svojega stalnega bivališča, s seboj pa morajo prinesti osebni dokument.

Vse informacije o tem, kako potekajo volitve, so dostopne na spletni strani:

evropske-volitve.eu


26. maja bom odsoten. Lahko glasujem predčasno?

Brez skrbi. Če vas na dan glasovanja ne bo doma, lahko predčasno glasujete na sedežu vaše okrajne volilne komisije, kjer imate prijavljeno stalno bivališče. Predčasno glasovanje bo potekalo od torka, 21. maja, do četrtka, 23. maja. Zanj se ni treba posebej prijaviti, s seboj prinesete le osebni dokument. Predčasno glasovanje bo potekalo na volišču za predčasno glasovanje, ki je praviloma na sedežu upravne enote. Seznam volišč za predčasno glasovanje najdete tukaj.


Lahko glasujem v drugem kraju?

Da, glasovati je mogoče tudi v drugem kraju. Toda pozor: o tem morate najpozneje tri dni pred volitvami obvestiti okrajno volilno komisijo. To lahko storite preko portala e-Uprava, najpozneje do 22. maja ob polnoči! Preko portala izpolnite vlogo, ki jo oddate/pošljete okrajni volilni komisiji po elektronski pošti, lahko tudi brez elektronskega podpisa. V vlogi navedete svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in iz seznama t.i. OMNIA volišč izberete tistega, ki vam glede na to, kje se boste 26. maja nahajali, najbolj ustreza. Na tem volišču nato v nedeljo oddate svoj glas kadarkoli med 7.00 in 19.00. Na koncu prejmete potrdilo e-Uprave o oddani vlogi.  

Več o glasovanju v drugem kraju


Našim prizadevanjem, da bi v udeležbo na volitvah prepričali čim več ljudi, se je pridružilo tudi veliko znanih Slovenk in Slovencev. Več v kratkem videokolažu spodaj.