skip to content
 
 
 
07/06/2018

Nagrada državljan Evrope Čebelarski zvezi Slovenije

Prejemnik nagrade državljan Evrope za leto 2018 je Čebelarska zveza Slovenije. Nagrado je prejela za svojo pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.

Čebelarsko zvezo Slovenije so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali vsi evropski poslanke in poslanci iz Slovenije: Lojze Peterle, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Igor Šoltes, Patricija Šulin, Romana Tomc, Ivo Vajgl in Milan Zver.

Organizacija Združenih narodov je decembra 2017 na predlog Čebelarske zveze Slovenije razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Pobudo slovenskih čebelarjev so podprle vse države članice Evropske unije, pa tudi Odbor Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Kot so zapisali predlagatelji, je pobuda »odličen primer spodbujanja medsebojnega razumevanja in spletanja trdnejših vezi med državljani na evropski ravni. S tem izjemnim uspehom in udejanjanjem čezmejnega ter mednarodnega sodelovanja je Čebelarska zveza Slovenije postala ambasadorka evropskega združevanja. Slovenski uspeh je hkrati tudi uspeh združene Evropske unije. Dokazuje, kako močni smo lahko Evropejci, če stopimo skupaj za uresničitev dobre ideje.«

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) vključuje 7500 čebelarjev. Njene aktivnosti krepijo zavedanje o tem, kako pomembne so čebele za ljudi in okolje, obenem pa tudi spodbujajo tesnejše povezovanje državljanov celotne Evropske unije. To se kaže tudi v široki podpori, ki jo je prejela pobuda Čebelarske zveze Slovenije za razglasitev Svetovnega dneva čebel. Druga pomembna iniciativa v tej smeri je Evropski medeni zajtrk, ki združuje že več različnih evropskih držav v skrbi za ozaveščanje in vzgojo otrok in mladostnikov o koristnosti čebel.

Nacionalna podelitev nagrade Državljan Evrope bo v petek, 29. junija v Sloveniji, osrednji dogodek za vse nagrajence pa bo oktobra v Bruslju.

 

O nagradi

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji v kontekstu vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.

Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk.

Letos je Evropski parlament razglasil 50 dobitnikov nagrade državljan Evrope iz 26 držav Evropske unije.

V preteklih letih so nagrado državljan Evrope prejeli:

  • 2012: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza;
  • 2013: dr. Boris Pahor;
  • 2014: Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar;
  • 2015: Drago Jančar in Tomo Križnar;
  • 2016: dr. Evgen Bavčar
  • 2017: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše