skip to content
 
 
 
20/06/2017

Nagrada Državljan Evrope programu Starejši za starejše

Evropski parlament je nagrado Državljan Evrope za leto 2017 podelil programu Starejši za starejše, ki poteka v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije. Slavnostna podelitev bo v petek, 30.6.2017, ob 11. uri Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus) sta za prejem nagrade predlagala evropska poslanca Ivo Vajgl (Alde) in Igor Šoltes (Zeleni).

Program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma »Starejši za starejše« predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva humanitarizma, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.

Program v sedanji obliki teče od leta 2004, izvajajo pa ga že v 298 društvih upokojencev in 13 pokrajinskih zvezah.  Po podatkih Zdusa so prostovoljci v 11 letih opravili približno 6,5 milijona ur prostovoljskega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših. Pomagali so skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

 

O nagradi

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope, ki se podeljuje za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji v kontekstu vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk.

Letos je Evropski parlament razglasil 50 dobitnikov nagrade Državljan Evrope iz celotne Evropske unije. Osrednji dogodek za vse nagrajence bo 11. in 12. oktobra 2017 v Bruslju.

V preteklih letih so nagrado Državljan Evrope prejeli dr. Alojz Rebula, dr. Spomenka Hribar, Boris Pahor, dr. Lovro Šturm, Društvo Simbioza, Drago Jančar in Tomo Križnar, lansko leto pa Evgen Bavčar.