skip to content
 
 
 
07/04/2020

In nacionalni favorit za mladinsko nagrado Karla Velikega 2020 je ...

Evropski mladinski parlament Slovenija se bo s 27 drugimi nacionalnimi zmagovalci pomeril za prestižno nagrado za evropske mladinske projekte.

Evropski mladinski parlament Slovenije je s svojo nacionalno konferenco in spodbujanjem dialoga mladih o aktualnih družbenih temah prepričal komisijo za nacionalni izbor, ki so jo letos sestavljali evropski poslanci Franc Bogovič, Milan Brglez in Klemen Grošelj ter predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna, da mu je podelila prvo mesto.

A je bila letošnja konkurenca glede na tesno razliko v točkah precej trda, tik za zmagovalni projekt pa sta se uvrstila Evropsko združenje študentov psihologije (EFPSA) s projektom Mind the Mind, s katerim se borijo proti stigmatizaciji duševnih bolezni, in prostovoljec kampanje EP skupajsmo.eu Petar Mrdović z letakom Evropa v žepu, s katerim seznanja javnost s konkretnimi in vsakodnevnimi prednostmi članstva v Evropski uniji.

A zmagovalec je lahko samo en in Evropski mladinski parlament Slovenije se bo v naslednji fazi natečaja pomeril s 27 drugimi nacionalnimi zmagovalnimi projekti za prestižno evropsko lovoriko, ki jo spremlja tudi finančna nagrada v višini 7500 evrov, medtem kot drugo- in tretjeuvrščeni projekt dobita 5000 oziroma 2500 evrov.

Odločitev o evropskem zmagovalcu prestavljena

Prejemnik letošnje Evropske mladinske nagrade Karla Velikega bi moral biti sicer znan 19. maja na slovesni podelitvi v Aachnu, a je načrte, tako kot toliko drugih, prekrižala pandemija novega koronavirusa.

Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna sta se zato odločila do nadaljnjega zamakniti vse nadaljnje aktivnosti, povezane s podeljevanjem nagrade za leto 2020. Priprave na drugi krog natečaja se bodo torej nadaljevale po umiritvi krize.