skip to content
 
 
 
18/11/2016

Nagrada LUX: Okrogla miza o stiskah otrok

V Cankarjevem domu je potekala v okviru filmskih dnevov Lux okrogla miza z naslovom "Ali smo dovolj občutljivi za stiske otrok". Na okrogli mizi so ugledni gostje spregovorili o težavah, s katerimi se zaradi nasilja in travmatičnih situacij, v katere jih potisne življenje, soočajo otroci.

Udeleženci okrogle mize nagrade LUX
Udeleženci okrogle mize nagrade LUX

Na njej je bilo govora o tem, ali se kot družba znamo soočiti z vprašanji zlorab in nasilja nad otroki, ali je naš institucionalni sistem – šole, centri za socialno delo in druge institucije – dovolj usposobljen za prepoznavanje otrok, ki so osamljeni, s težavami, ki jih sami ne zmorejo rešiti, ter, kaj lahko kot družba še naredimo, da bi bilo med nami čim manj otrok v stiski ter da bi se otroci v naši družbi počutili varne in zaželene.

Na okrogli mizi so spregovorili evropska poslanca Tanja Fajon in Franc Bogovič ter strokovnjaki, ki so vsakodnevno vpeti v iskanje rešitev za preprečevanje zlorabe in nasilja nad otroki: dr. Leonida Zalokar, ravnateljica Vzgojnega zavoda Planina, dr. Hojka Gregorič Kumperščak, predsednica Združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo Slovenije, Irena Velič, strokovna sodelavka Centra za socialno delo Šiška in France Rogelj, direktor Mladinskega doma Malči Beličeve.

Udeleženci okrogle mize ob LUX filmskih dnevih
Udeleženci okrogle mize ob LUX filmskih dnevih

Z okroglo mizo želi Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji spodbuditi javno razpravo o težavah, s katerimi se danes zaradi nasilja in travmatičnih situacij, v katere jih potisne življenje, soočajo otroci.

Izhodišče za razpravo na okrogli mizi je film Bučko (Ma Vie de Courgette), eden od treh finalistov za evropsko filmsko nagrado Lux, ki jo Evropski parlament letos podeljuje že desetič. Film Bučko odpira več različnih tragičnih okoliščin, v katerih se lahko znajdejo otroci - alkoholizem staršev, droge, depresija, samomorilnost in drugo. Tematika je žal aktualna tudi v Sloveniji, ki jo je v zadnjih letih pretreslo več odmevnih družinskih tragedij.

Tematika filma se poglablja v pomembno, a pogosto še vedno marsikdaj tabuizirano vprašanje travm, ki jih doživljajo otroci. Slovenijo je v zadnjih letih pretreslo več odmevnih družinskih tragedij, tudi več primerov umor-samomor, javnost je šokiral primer umora otroka. Slovenija na primeru »koroških dečkov« razpravlja o sistemu skrbništva nad zapuščenimi otroci v primeru smrti staršev, mnoga od teh vprašanj so še vedno v javni obravnavi.

Slovenija žal še vedno kroji vrhove evropske lestvice po porabi alkohola na prebivalca. Nedavno nas je evropska raziskava o alkoholu in preostalih drogah (ESPAD) uvrstila med največje porabnike alkohola na prebivalca, tudi med mladimi, prav tako se soočamo z novimi oblikami drog in vse večjim nasiljem v družini. Alkoholizem velja za eno najtežjih družinskih preizkušenj, hkrati velja visoka toleranca do pitja alkohola in posledično nasilja.

Jubilej nagrade Lux

Evropski parlament že desetič zapored podeljuje filmsko nagrado LUX (LUX film prize). V najožjem izboru za nagrado so letos izvrstni filmi Bučko (Ma Vie de Courgette) švicarskega režiserja Claude Barassa, Ko odprem oči (À Peine J´ouvre les Yeux ) tunizijske režiserke Leyle Bouzid in Toni Erdmann nemške režiserke in scenaristke Maren Ade.

Z nagrado Lux Evropski parlament že desetletje pod žaromete postavlja filme, ki segajo v osrčje evropske javne razprave o aktualnih političnih in družbenih vprašanjih, premislek o evropski identiteti in vrednotah kot tudi o kulturni in jezikovni raznolikosti, dveh temeljnih načelih Evropske unije, ki sta zapisani v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah. Tri finaliste si je lahko občinstvo brezplačno ogledali v okviru 27. ljubljanskega filmskega festivala LIFFE V Cankarjevem domu v Ljubljani ter v Novi Gorici, na Ptuju in v Krškem.

Vsi trije filmi, ki so na ogled v več kot 100 kinematografih po vsej Evropi in na številnih filmskih festivalih, so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire in doseže tako širok krog gledalcev.

Za svoj najljubši evropski film lahko glasujejo tudi gledalci, ki z glasovanjem prek spletne strani  luxprize.eu/audience-mention izberejo dobitnika nagrade občinstva. Med oddanimi glasovi bo žreb določil izbranca, ki bo naslednje leto odpotoval na mednarodni filmski festival v čeških Karlovih Varih, kjer bodo razglasili zmagovalni film po izboru občinstva. Ta laskavi naslov si je za leto 2015 pridobil film Mustang, prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven.

Slavnostna podelitev Filmske nagrade LUX za leto 2016 bo v sredo, 23. novembra v Strasbourgu, ob prisotnosti Evropske filmske akademije in Evropske komisije.

Posnetek okrogle mize