skip to content
 
 
 

Nagrada Saharova v roke beloruski opoziciji

23/10/2020

Demokratična opozicija v Belorusiji je prejela nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2020.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v četrtek, 22. oktobra, v plenarni dvorani v Bruslju razglasil letošnjega prejemnika nagrade Saharova za svobodo misli, o katerem je odločila konferenca predsednikov (predsednik parlamenta in vodje političnih skupin).

Letošnja nagrada gre v roke demokratični opoziciji v Belorusiji, ki jo zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobudo pogumnih žensk ter uglednih osebnosti iz političnega življenja in civilne družbe. Več o nagrajencih in drugih finalistih je na voljo tukaj.

Belorusija je že od spornih predsedniških volitev 9. avgusta sredi politične krize, ki je privedla do vstaje proti avtoritarnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in poznejšega brutalnega zatiranja protestnikov s strani režima.

„Predstavnikom beloruske opozicije čestitam za njihov pogum, vzdržljivost in odločnost proti veliko močnejšemu nasprotniku. Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas, dragi nagrajenci, je, da ostanite odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani," je ob razglasitvi nagrajenca dejal predsednik Evropskega parlamenta Sassoli.

Slovesna podelitev nagrade Saharova bo potekala 16. decembra.

Nagrada za varuhe človekovih pravic

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova za svobodo misli. Že od leta 1988 jo podeljuje posameznikom in organizacijam, ki se zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je po sovjetskemu fiziku in političnemu disidentu Andreju Saharovu, denarna nagrada, ki jo spremlja, pa znaša 50.000 EUR.

Lani je nagrado Saharova prejel ujgurski ekonomist in aktivist, ki se bori za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem, Ilham Tohti.