skip to content
 

Najšola ambasadorka Evropskega parlamenta 2021/22 je II. gimnazija Maribor

21/06/2022

Na zaključni slovesnosti letošnjega programa EPAS, v katerem je sodelovalo kar 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov, smo podelili priznanja najboljšim.

S sklepno slovesnostjo v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), v katerem je sodelovalo kar 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov oziroma več kot tretjina vseh.

Letošnja sezona programa EPAS, ki je namenjen seznanjanju dijakov z Evropsko unijo, njeno organizacijo, zgodovino, delovanjem in vplivom na vsakdanje življenje državljanov, pa tudi krepitvi aktivnega državljanstva med mladimi, je bila res izjemna: več kot 1000 sodelujočih srednješolcev in več kot 160 učiteljev je organiziralo na stotine fizičnih in spletnih dogodkov ter drugih aktivnosti, povezanih z EU in njenimi politikami, sodelovalo na devetih razpravah Če bi jaz odločal(a), na katerih so osmim evropskim poslancem in evropskemu komisarju iz Slovenije predstavili več kot 200 predlogov konkretnih ukrepov evropskih politik, ...

Vsi dijaki in učitelji šol, ki so uspešno končale projekt, so na slovesnosti prejeli priznanja in certifikate. A program ima tudi tekmovalni naboj, saj se aktivnosti šol ocenjujejo, na koncu pa izberemo in razglasimo najboljše. Zmagovalka, torej Najšola ambasadorka Evropskega parlamenta v sezoni 2021/22 je postala II. gimnazija Maribor, ki je na slovesnosti v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani prejela poseben prenosljiv pokal EPAS. Drugo mesto je pripadlo Gimnaziji Nova Gorica, tretje pa Gimnaziji Ormož.

Podelili smo tudi posebna priznanja za posamezne aktivnosti znotraj programa EPAS. Priznanje za najboljšo informacijsko točko je prejela Strojna šola Ptuj, za najboljši evropski dogodek je bila nagrajena Ekonomska šola Ljubljana, za najboljše aktivnosti na družbenih omrežjih Gimnazija Bežigrad, za najboljši dan Evrope pa Srednja šola Slovenska Bistrica.

Letošnjo prireditev sta vodila Mojca Mavec in Sašo Stare. Udeleženke in udeležence je uvodoma v video nagovoru pozdravila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, dijaki in učitelji pa so nato v pogovoru s programsko delavko na zavodu Movit Roberto Čotar Krilić, Filipom Dobranićem z inštituta Danes je nov dan, študentko prava in aktivistko Niko Podakar in prostovoljko Evropske solidarnostne enote Ireno Ivnik razmišljali o Evropski uniji, njenih priložnostih za mlade, možnostih, da ti vplivajo na njene politike in aktivnem državljanstvu.

Za dodatno popestritev dogajanja v Festivalni dvorani je z razgibanimi ritmi poskrbel glasbeni nastop letošnjih zmagovalcev EME, skupine LPS.

Kaj je Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

Izobraževalni projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je namenjen krepitvi znanja dijakov in učiteljev srednjih šol o Evropski uniji, njeni organizaciji, institucijah, zgodovini, delovanju in aktualnih evropskih temah, ter spodbujanju aktivnega državljanstva.

Program v organizaciji Evropskega parlamenta poteka v vseh državah članicah EU, v šolskem letu 2021/22 pa se zaključuje njegova šesta sezona. Več o programu izveste na tej povezavi.

Pridružite se nam v šolskem letu 2022/23!

Bi radi, da se našemu programu v šolskem letu 2022/23 pridruži tudi vaša srednja šola? Če ste za, nam pošljite elektronsko sporočilo z zadevo Interes za sodelovanje v EPAS 2022/23 na elektronski naslov EPljubljana@ep.europa.eu čim prej, mi pa vas bomo kontaktirali na začetku prihodnjega šolskega leta z dodatnimi informacijami o projektu in o tem, kako se nam pridružite.

Se že veselimo druženja z vami v naši evropski družini!