skip to content
 
 
 
29/10/2016

Napovedujemo: Filmski dnevi LUX v Sloveniji

Finalisti filmske nagrade LUX od 10. 11. v slovenskih kinih in na 27. festivalu LIFFE

Začenjajo se Filmski dnevi LUX na katerih se bodo slovenskemu občinstvu predstavili trije finalisti za nagrado LUX, ki jo že desetič podeljuje Evropski parlament. Na brezplačnih projekcijah v Novi Gorici, Krškem, Ljubljani in na Ptuju bodo na ogled filmi Bučko, Ko odprem oči in Toni Erdmann.

Letošnji finalisti nagrade LUX začenjajo svojo pot po Sloveniji v mali dvorani Kulturnega doma v Novi Gorici. Brezplačne projekcije filmov Bučko (Ma Vie de Courgette) švicarskega režiserja Claude Barassa, Ko odprem oči (À Peine J´ouvre les Yeux ) tunizijske režiserke Leyle Bouzid in Toni Erdmann nemške režiserke in scenaristke Maren Ade, se bodo zvrstile v Novi Gorici 10., 14. in 15. novembra.

Filmi bodo svojo pot po Sloveniji nadaljevali v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer bodo v okviru filmskega festival Liffe na ogled 15., 18. in 20. novembra,, 28., 29. in 30 novembra si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v Kulturnem domu v Krškem, v Mestnem kinu Ptuj pa bodo na ogled 1., 2. in 3. decembra.

Evropski parlament želi z nagrado LUX povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti evropskemu občinstvu, da si jih ogleda, in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo.

PROGRAM FILMSKIH DNEVOV LUX: 

NOVA GORICA, Kulturni dom 

Četrtek, 10. 11.  ob 19.00: Toni Erdmann

Po projekciji vas vabimo na druženje s prigrizkom

Ponedeljek, 14. 11. ob 19.00: Bučko (Ma vie de Courgette)

Torek, 15. 11. ob 19.00: Ko odprem oči (À peine j'ouvre les yeux)

http://www.kulturnidom-ng.si/

Prijava za brezplačne vstopnice na http://bit.ly/LUX2016_Nova_Gorica

Vstopnice prevzamete pri blagajni Kulturnega doma Nova Gorica vsak delavnik med 10. in 12. uro ter med 15. in 17. uro. oziroma uro pred predstavo.

 

Ljubljana, 27. LIFFE - Cankarjev dom, Kosovelova dvorana

Torek, 15. 11. ob 19.30: Ko odprem oči (À peine j'ouvre les yeux)

Po projekciji pogovor z režiserko in glavno igralko neposredno iz Bruslja. Vprašanja lahko postavljate prek Twitterja.

Petek, 18. 11. ob 11.00: Bučko (Ma vie de Courgette)

Po projekciji okrogla miza »Smo dovolj občutljivi za stiske otrok?" z evropskima poslancema Francem Bogovičem in Tanjo Fajon. 

Nedelja, 20.11. ob 20.45: Toni Erdmann

www.liffe.si

Vse projekcije so razprodane.

Vstopnice prevzamete uro pred predstavo neposredno pred Kosovelovo dvorano. 

 

Krško, Kulturni dom

Ponedeljek, 28.11., 18:00: Ko odprem oči (À peine j'ouvre les yeux),

Torek, 29.11., 19:00: Toni Erdmann

Sreda, 30.11., 18:00: Bučko (Ma vie de Courgette)

http://www.kd-krsko.si/

Prijava za brezplačne vstopnice na http://bit.ly/LUX2016_Krsko Vstopnice prevzamete na blagajni Kulturnega doma Krško (T: 07 488 01 94, E: blagajna@kd-krsko.si). 

 

Ptuj, MESTNI KINO PTUJ

Četrtek, 1. 12., 19.00: Bučko (Ma vie de Courgette)

Petek, 2. 12., 18.00: Toni Erdmann (Toni Erdmann)

Sobota, 3. 12., 18.00: Ko odprem oči (As I Open My Eyes)

http://www.kinoptuj.si/spored/

Prijava za brezplačne vstopnice na http://bit.ly/LUX2016_Ptuj Vstopnice prevzamete na blagajni kina uro pred predstavo.

 

O nagradi LUX

Evropski parlament filmsko nagrado LUX (LUX film prize) podeljuje od leta 2007.

Mednarodna žirija izbere tri najboljše filme, končna odločitev, kdo med finalisti se bo sprehodil po rdeči preprogi Evropskega parlamenta, pa je v rokah evropskih poslancev, ki izglasujejo zmagovalca. Vsi trije filmi, ki so na ogled v več kot 100 kinematografih po vsej Evropi in na številnih filmskih festivalih, so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire in doseže tako širok krog gledalcev.

Za svoj najljubši evropski film lahko glasujejo tudi gledalci, ki z glasovanjem prek spletne strani luxprize.eu/audience-mention izberejo dobitnika nagrade občinstva. Med oddanimi glasovi bo žreb določil izbranca, ki bo naslednje leto odpotoval na mednarodni filmski festival v čeških Karlovih Varih, kjer bodo razglasili zmagovalni film po izboru občinstva. Ta laskavi naslov si je za leto 2014 pridobil slovenski film razredni sovražnik, režiserja Roka Bička.

Z nagrado Lux Evropski parlament že desetletje pod žaromete postavlja filme, ki segajo v osrčje evropke javne razprave o aktualnih političnih in družbenih vprašanjih, premislek o evropski identiteti in vrednotah kot tudi o kulturni in jezikovni raznolikosti, dveh temeljnih načelih Evropske unije, ki sta zapisani v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah.

Slavnostna podelitev Filmske nagrade LUX za leto 2016 bo 23. novembra v Strasbourgu.

 

FINALISTI V IZBORU ZA FILMSKO NAGRADO LUX 201

BUČKO (MA VIE DE COURGETTE), režiser Claude Barras (Švica, Francija)

Tihi Bučko, s pomenljivim pravim imenom Ikar, pride v sirotišnico po nesrečni smrti matere alkoholičarke, očeta ni nikoli poznal. Tam spozna  otroke s podobno žalostno usodo. Simonovi starši so na  drogah, Ahmedov oče v zaporu, Jujube v sirotišnici pristane, ko se mati dokončno pogrezne v brezno kronične depresije, Beino mamo so deportirali v Afriko, Alice še vedno preganjajo »grozote, ki ji jih je storil oče«, Camille pa je bila prisotna, ko je njen oče ubil njeno mamo, nato pa ubil še sebe. Za razliko od mnogih drugih literarnih ali filmskih del, ki obravnavajo problematiko sirot in sirotišnic, animirani film »Bučko« sirotišnice ne predstavlja kot kraja groze, ampak kot kraj, kjer je mogoče najti mir, prijateljstvo in se konstruktivno spoprijeti z rekonstrukcijo samega sebe  in življenja po travmatični izkušnji.

Napovednik filma Bučko: https://www.youtube.com/watch?v=4d9N5Y_sN8Q

 

KO ODPREM OČI (À Peine J´ouvre les Yeux ) tunizijska režiserka Leyla Bouzid – (Francija, Nemčija, Turčija, Katar).

Film pripoveduje zgodbo mlade generacije v Tuniziji v mesecih pred arabsko pomladjo. Farah je skodrana 18-letnica, ki je ravnokar diplomirala. Njena družina želi, da bi Farah postala zdravnica, a Farah ne misli tako, hrepeni po svobodi, pridruži se rock skupini, ostaja pozno ponoči, pije in se veseli življenja. V mesecih tik pred arabsko pomladjo v Tuniziji sledimo poti mlade pevke, ki se pogumno in nekoliko nespametno zoperstavlja vladni cenzuri, je upornica, drzna in vzkipljiva. Spoprijema se z očitki svoje matere Hayet, ki je vse predobro seznanjena s Tunizijo in nevarnostmi, ki vladajo tam.

Napovednik filma Ko odprem oči: https://www.youtube.com/watch?v=Ws-yrRADTZg

 

TONI ERDMANN, režija Maren Ade (Nemčija, Avstrija).

Politično tragična komedija pripoveduje zgodbo o obujanju ljubezni med ambiciozno tridesetletnico, vodjo poslovnega sektorja v velikem finančnem podjetju v Romuniji in njenim postaranim očetom, nikoli odraslim hipijem. Je tudi zgodba o tem, s kakšnimi pritiski se danes soočajo zaposlene ženske in kako nas lahko preveč dela povsem izčrpa. Komedija Toni Erdmann je tudi zgodba o tem, kako pomembno je, da v življenju ohranimo smisel za humor in da ne popustimo preveč pritiskom vsakdanjega življenja.

Napovednik filma Toni Erdmann: https://www.youtube.com/watch?v=imRcz9atLfo

 

Evopski parlament sodeluje z evropsko filmsko industrijo

LUX FILM PRIZE je partner številnih filmskih festivalov v Evropi, med drugim festivala v Berlinu (Berlinale), „14 dni režiserjev“ v Cannesu, festivala v Karlovih Varih, Beneških dnevov, festivala v Sofiji, Stockholmu, Solunu, Dunaju (Viennale), Tallinn Black Nights (mednarodnega filmskega festivala v Talinu), festivala v Corku, Bratislavi in Sevilji. Od letos pa tudi tesneje sodeluje z ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom LIFFE. 

Več informacij o Filmski nagradi LUX tudi na naslednjih povezavah:

http://www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/20160630STO34204/filmska-nagrada-parlamenta-lux-2016-10-let-dobrih-filmov

http://www.luxprize.eu

https://www.facebook.com/LUX.Cinema.Prize

 

 

logo
logo