skip to content
 
 
 
29/09/2017

O priložnostih EU z dijaki Savinjske regije

Kdo so moji evropski vrstniki? Kaj počnejo? Kako razmišljajo? Kako lahko kot mlad državljan Evropske unije soustvarjam njeno prihodnost? To je le nekaj vprašanj, ki so jih danes dijaki celjskih srednjih šol zastavili na delavnici Priložnost.EU: Razišči EU, odkrij sebe!.

Na delavnici, ki jo je organizirala Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani v sodelovanju z Zavodom Nefiks, so bile predstavljene konkretne priložnosti za zaposlovanje mladih ter razvijanje njihovih kompetenc in talentov.

Tudi evropska poslanca Franc Bogovič (EPP) in Tanja Fajon (S&D) sta se udeležila delavnice in mlade spodbujala, da izkoristijo priložnosti EU, ki jih ni nikakor malo.

»Bodite prodorni! Najdite povezavo med šolstvom in gospodarstvom,« je mlade pozval Bogovič in dodal: »Ne obupat, če dobite 10 negativnih odgovorov za službo, vztrajajte naprej in boste dobili pravega.«

Na mlade računa, da bodo EU postavili trdneje na svoje noge. »Nekaj moramo narediti, da bodo mladi hodili na volitve. Nekdo odloča o nas, a tudi mladi morate sami o sebi,« je dejal poslanec.

»Bodite pogumni in drzni, sledite svojim sanjam in naj vas ovire ne prestrašijo,« pa je mlade pozvala poslanka Tanja Fajon in dodala, da je konkurenca velika ter da štejeta vsako znanje in izkušnja.

»Šestdeset odstotkov dijakov je zaskrbljenih nad obstojem EU. To je signal, ki potrjuje nujnost povezovanja. Skupaj premagujemo izzive,« je še povedala poslanka.

Mladi so poslancema med drugim zastavili vprašanja o prihodnosti EU in njeni vlogi v svetu, migracijah, vzponu populizma, brexitu, volilni pravici, zaposlovanju in spodbujanju podjetništva.

Prisotni dijaki so prihajali iz Gimnazije Celje Center, Srednje šole za gostinstvo in turizem, Ekonomske šole Celje, Šole za hortikulturo in vizualno umetnost ter Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo.